Monday, September 3

Plagiarism – Macam Mana Nak Sebut Ni?

Ni aku malas jadi glamer ni. Masa malam merdeka, sedang asyik pemuda-pemuda berpesta di dataran-dataran seluruh negara. Sedang pemimpin-pemimpin susah hati sebab tidur lambat and esok pagi kena bangun awal tengok perbarisan. Dan sedang aku drive balik rumah, nak sambut merdeka dengan mak aku.

Ada
seorang gadis sibut copy, edit and paste tulisan aku kat blog dia.

Sila tengok ‘tulisan’ dia disini:
http://syah23.multiply.com/journal/item/15


Cuba
bandingkan dengan tulisan aku disini:
http://akubetul.blogspot.com/2007/06/sahabat-teman-kawan-rakan-kenalan.html


“Fuyo panjang nyer.... naik penat aku type.”

- Daripada blog dia.

Muahahahaha… bukan penat type cik kak wei… penat copy, penat tekan Ctrl C and Ctrl V. Hahahahaha….

Pandai pula dia pilih entry paling panjang kat sini. Aku dah hantar email kat dia, rasanya dia takkan balas. Terkejut juga aku bila explore blog dia. Nampak macam alim budaknya. Nampak keislaman, ada pengaruh-pengaruh Arab. Tengok nama dia pun dah tahu, Sharifah Sha'idah. Mungkin dia gadis Arab yang boleh bertutur Bahasa Melayu. Maknanya, mungkin blog aku dah melangkaui sempadan bangsa, sempadan negara… Alhamdulilah… syukran…syukran… Hahaha…

Kalau tak pandai tulis, nak copy tulisan sesiapa pun, minta la kebenaran, then buat link ke tulisan asal. (Cuba check ‘tulisan’ dia, rasanya dia takde linkkan kesini, kalau ada, tolong beritahu aku, mungkin aku tak jumpa)

Aku harap dia akan reply email aku, boleh berkenalan. Ehem…ehem…Boleh aku passing kat kawan-kawan aku yang takde awek. Kalau-kalau ada orang minat perempuan macam ini. Maksud aku perempuan Arab, perempuan berilmu tinggi, perempuan yang boleh membuatkan bakal mak mertua tersenyum sampai ke telinga… :).

For the record, this the 2nd time manusia gatal tangan copy tulisan aku. 1st time dulu, mamat tu still tak jawap then masih terus berblog, walaupun dah stop copy posting aku. Story here.

See, everytime orang copy tulisan aku, aku akan dedicate satu entry buat dia. So, copy lah lagi. Copy… copy…copy. Aku suka… suka sangat-sangat. Ada modal aku nak berblog. Ada idea aku nak mengutuk. Hahahahaha….

Pelik..pelik… macam-macam perangai manusia ni.


Update (04/09/07):

Sekarang gadis ayu tersebut dah privatekan blog dia. Maksudnya dia dah sedar aku tahu dia ciplak tulisan aku. Sorry la cik adik, I knew you gonna do that. So, kalau sesiapa nak tahu macam mana rupa blog tersebut aku ada capture print screen. Hehehe...

Macam biasa click untuk besarkan


Then, ini kata-kata aluan dia di blog tersebut:

Hello and Hi there,

Basically I'm a simple girl and very very shy personlah..I'm the only dother in the family. Enjoys Chatting online and reading books. During my free time, I will surf the web...tapi tak lah webby IT person.. Add me in your contacts and msn. Send me email pun boleh.
That's all folks, Cheers

~ Syah23


Shy girl... soo cute. Dia rajin baca buku? Ermm... then rajin juga baca blog orang, copy, edit and paste. Lepas tu mengaku sendiri tulis. She ask us to send her an email, add her in our msn. How? Donno her email add right? Nevermind... ini dia.. freak.2(at)hotmail.com. Aku just sampaikan niat dia. Bukan aku suka-suka nak pekena dia. Lagipun aku tulis (at) bukan email penuh. Nanti spam email akan serang email dia, kesian dia. Hahaha...

Jangan takut. Ini sahaja. Tiada apa-apa lagi aku nak buat kat dia. Aku tidak akan buka account Multiply, then menyamar jadi orang lain. Add dia, jadi kawan dia. Bla...bla... Banyak kerja lain aku boleh buat. Hahahahah...Atau adakah aku akan betul-betul buat? Ermmm... lepas ini mesti dia takut nak terima kawan baru dari Multiply. Kah..kah..kah...


17 comments:

Anonymous said...

Affandi gendut,

Betul ke dia ciplak engkau atau engkau yang ciplak dia?

teek said...

aisey, xleh tinggal komen ah unless register.

Fid said...

dood
diaorg minat cara penulisan ko kot tu pasal la...

Mr. Right said...

ano,
Aku tak suka reply komen2 bodoh dari org bodoh. Tolong tengok tarikh dia post. Memang susah nak nampak, atas kanan. Then, cuba baca 'tulisan' dia tu, dia edit beberapa paragraph sampai tak kena ayat2 tu. Lain kali kalau rasa diri tu bodoh, jangan komen. Lebih baik jangan baca terus blog aku. Blog aku ini hanya untuk org2 pandai dan separa bodoh. Kau tu dah taraf bodoh.

Amaran: komen2 bodoh macam ini in the future aku akan delete. Dah la bodoh, penakut pulak tu.

Teek,
Yeke? takleh komen... siot tul. Malas lak rasanya nak register.

Fid,
Mungkin la.. terlalu suka sehingga sanggup mencuri. Kesian. Nak mintak la elok2, aku leh bagi. :)

anamiraa said...

ish ish memang sungguh pelik manusia ni... tak tebal la pulak muka tu nak copy and paste AND claimed the writing is theirs!

kalau aku tak tau nak letak muka kat mana dah...

ish ish ish...

adar said...

mak ai... tak malu sungguh copy paste org punya entri pastu gaku sendiri punya.

Dood, ko cek mcm mana yek? pakai copyscape ke?

komen2 bangang jgn ko layan. nnt kita jd banggang mcm depa gak.

rose said...

sape kah si Anonymous yg bangang tu? bodoh tahap cipan dah tu.
tak nampak ke tarikh pompuan tu post entry tu bila? buduh!

Incey Aku Betul..
ala..dia ciplak sbb dia suke penulisan Incey Aku Betul la tuh..
heheheh..jgn marah2..ilek..

Mr. Right said...

anamiraa,
Sebab tu dia tak letak muka kat blog dia. Mungkin kulit muka dia mmg dah tebal kot.

adar,
Aku check guna Technorati je. Aku bukan check, aku TERcheck. Aku nak tgk sapa link ke sini je. Then, terjumpa blog tu. Aku rasa Technorati ada feature baru, instead of 'who link to me' they also ada content similarity search. Sort like copyscape juga. Tapi site minah tu terlepas pandang masa aku search copyscape.

Rose,
Dia suka tulisan je ke atau dia suka penulisnya sekali. :)

Red said...

Dood....lu bg dia crash course camana nak tulis sendiri.
Kdg2 org ni ada benda yg dia nak express tp tak reti.
sbb ni first time ( hopfully the last one) lu kasi benefit of the doubt je.

AC said...

Aku katleh bukak pun link awek tu. Dia mintak password.

edi said...

aku dah masuk, tapi sapa nak baca blog dia, kena diinvite sahaja. Adakah dia baru letak mode itu selepas kau email dia dood? atau ada cara lain nak baca blog dia?

rose said...

Aik..tadi leh bukak link tu..skang dah takleh..huhuh..penakut punye budak..dia tu budak luar tu..bukan malaysia, either Brunei or Singapore..sbb tadi aku leh bukak link dia..kawan2 dia semua dari Brunei n SIngaporeaaannn..huhu

n one more thing..dia bukan guna blogspot..dia gune Multiply..ala..kepada sesape yg ade friendster..tahula benda2 nih..

Mr. Right said...

red,
Buat course? hehehe... takkan kot. Aku bukan cikgu.

ac,
Mungkin la. Lepas aku email dia. Then dia check blog ni, dia malu. Kah...kah..kah... bior la. Kesian dia.

edi,
Tadi boleh. Dia baru le limitkan. Kenapa lah dia tak reply email aku. Boleh berkenalan.

rose,
ye ke budak luar? Ermm... budak arab kot. Dia membahasakan diri dia sebagai ana, dan org lain sebagai ente. Hehehe...

Farhan said...

buat malu je bdk tu..dah la copy kerja org..aku cuba add dia guna account multiply aku..tp tak leh plk..posting tu pun dia dah pricatekan.aku mmg tak blh terima ngan sikap mcm ni..arap muka je..attitude 0

adar said...

aku setuju gn farhan. kalo dah salah, apa salahnya minta maaf kat dood. kan dood dah email dia.

bukan dood kutuk atau nak mkn dia. manusia mcm ni mmg tak leh pakai dan wat bini. maaf la. aku benci sungguh gn manusia yg tak mau gaku salah dan minta maaf walaupun dah terang2 dia salah.

dah tu sial siap leh privatekan blog. nampak sgt ego bangang dia tu. marah tul aku.

dood, kalo ko nak, ko leh report kat multiply pasal plagiarisms ni. aku dulu ada gak org report pasal user ciplak content kat blogmas pastu tak bg credit. aku delete blog tu walaupun member punya.

Mr. Right said...

farhan,
Tak boleh add ye. Tak pe lah. Aku tgk latest posting dia macam putus cinta je. Kesian. Biarkan lah. Hati tengah hancur, fikiran bercelaru, jiwa kacau.

adar,
Betul, aku bukan nak marah pun. Nak kenal2 je pun. Mana tau boleh jadi kawan. Berkongsi buah fikiran, berkongsi masalah. :). Takpe. Bior lah. Dia pun dah serik kot.

pangeran chinta said...

Ehehe..
Mr. Right ada peminat org arab wooo..
siap kna ciplak gie..

Total Pageviews

. page counter