Thursday, September 6

Polis Bodoh…!

Some internet marketing gurus said blogger must wisely pick their posting's title to catch reader attention. Nahh… aku ikut cakap mereka. Cukup sensasi aku rasa tajuk entry kali ini. Yes, aku nak cerita pasal kebodohan polis kita, to be specific, police traffic.

Masa aku balik kampong last weekend (Merdeka), as always aku gunakan jalan bawah, jalan dalam, jalan lama… what ever term to indicate I not using North-South Highway. Aku tak guna highway sebab aku tak mahu bayar toll, tak mahu tersekat dalam traffic jam tengah-tengah hutan especially dekat dengan Sungai Buluh. Jam tengah highway, macam sial… dah la bayar tol then sangkut dalam jam, bengong betul. Tapi bukan itu aku nak cerita, aku nak cakap pasal perjalanan aku hari tu. Berhadapan dengan 4 kumpulan police-police bangang, ok…to be fair aku kurangkan ke 3 sahaja.

Kenapa aku kata mereka bodoh?

Roadblock…!

Sekatan Jalanraya…!

– Bodoh dan bodoh…

Aku tak marah mereka menjalankan tugas, usaha murni mereka sanggup bekerja di ambang Merdeka. Sanggup berpeluh ditengah malam memastikan keselamatan pengguna jalanraya. Terima kasih… kamsia…

BUT, cara mereka menjalankan tugas sedikit bodoh. Imagine, aku kena lalu 4 sekatan police. Dah rasa macam zaman darurat. Meru, Kuala Selangor, Sungai Besar dan Teluk Intan. Somewhere there… mungkin tak tepat, tapi area sana lah. For those yang tak familiar with road there, most of the road adalah jalan raya berkembar for each side. Maksudnya ada 4 lane, each way 2 lanes la. Syok, boleh bawa laju….But all the roadblocks, except at Teluk Intan they block one lane and jadikan jalanraya satu lane sahaja sebelah. Mungkin aku sampai di Teluk Intan dah lewat, so police disana dah lepak-lepak tepi jalan dengan kon-kon mereka. Tapi yang lain semunya bersemangat menutup jalan dan ‘membogelkan’ kenderaan yang lalu. Hasilnya… jem beberapa kilometers. Stupid…stupid…. Mengapa tidak buka kedua-dua lane dan letak anggota di tepi dan tengah jalan, traffic akan still slow moving but the jam will not sampai beberapa kilometers. Ini tidak, mereka tutup outer lanes, dan mereka ramai-ramai duduk ditengah jalan. Tengok gambar bawah. Bengong.

Aku sempat turunkan cermin dan tanya polic tu:

“Bang… jem la belakang, kenapa tak buka 2 lane bang?”

Jawapan sadis dari dia;

“Ntah… tunjuk lesen dengan I.C”

Sial….

Aku juga tidak faham mengapa mereka perlu buat sekatan jalan raya masa lalulintas super busy? Everytime balik raya juga aku akan lalui pengalaman yang sama. Jika nak pastikan kenderaan bawa perlahan, mematuhi peraturan, tidak memandu laju… Bukankah lebih baik jika mereka terpacak ramai-ramai tepi jalan dan hanya tahan kereta yang kurang ajar. Tidak perlu buat SEKATAN jalanraya. Tidak perlu BLOCK traffic. Bodoh…!

Kesan melaluli jam yang disebabkan oleh tindakan polis-polis bangang tersangat pedih, geram dan rasa nak belasah orang. Hasilnya, few meters lepas polis tu beri laluan kenderaan akan memecut selaju mungkin. Melepaskan geram ke kaki yang menekan pedal minyak dan seterusnya ke tayar yang akan menyalurkan momentum amarah ke permukaan jalan berturap. Jika nasib tidak baik atau skill kurang, geram mereka akan turut terlepas ke tiang letrik, parit kiri kanan jalan atau lebih teruk ‘terlepas’ ke kenderaan lain. See, semuanya salah polis yang buat sekatan jalanraya yang mengakibatkan kesesakan melampau yang menaikkan rasa marah pemandu yang melepaskannya rasa marah tersebut ke cara pemanduan mereka. Polis bersalah… si bodoh yang bersalah.

Bestnya rasa dapat idea kutuk police. Ahahahaaha…. Rasa puas. Don’t know what this call, but surely mengutuk polis boleh dikategorikan sebagai sejenis theraphy. Macam aroma therapy or thermal therapy. Boleh menenangkan jiwa. Hahahaha...Tak percaya, try lah.


35 comments:

edi said...

Aku setuju betul. Time2 orang nak balik kampung sebuk nak buat roadblock. Lagi menambahkan jem. Letak je polis sepanjang jalan, pasti pemandu akan jadi berkhemah

Red said...

Dood.. my simpati to you. Aku pun tak faham apa objektif polis ni. Mungkin dia nak org ramai guna PLUS hiway kut, dapatla tebalkan lg poket Plus, pas tu dapatla polis tambah income bila dia saman speed trap. kalau sapa2, polis ke atau yg public ada knowledge blh la share.

barambang said...

Mengutuk polis dalam blog, memang puas hati. Mat rempit yang baling kereta peronda sampai cermin pecah tu rasanya pusa hati tak mamat tu?

Fid said...

Polis ' cari duit' time perayaan/cuti panjang ni mmg ramai....
dood
aku bg tau kat kwn kita yg ASP tu dia marah hahahaaaaa

kalau polis kat pekan kg aku...bg tomyam semangkuk pun derang bleh lepaskan org..mmg kuat MAKAN.

Aku balik kg baru ni tgh malam..mmg Jammed kat rawang then lps tu dah ok...masa balik plak jammed kat tapah tak salah aku sbb trailer terbakar...org pakat slow kereta nak tgk.....prihatin sungguh!dah tu pak polisi siap buka buku saman tunggu kat emergency lane...Hahahaaaa

Anonymous said...

Balik Teluk Intan nape tak ikut klang-sungai besar-sabak bernam-teluk intan?

-Ipoh lads-

AC said...

Aku ingat topic ni nak kutuk polis yang jadi saksi kes Altantuya. Yang itu pun bodoh tahap gaban jugak. Bayangkan senior officer kerja kat UTK dah berbelas tahun boleh jawab soalan DPP dengan tak tahu, tak ingat, lupa, gementar, bla bla bla.... Kau masa siasat orang salah tak kesian langsung.... Rasa duit cukai yang aku bayar dah masuk longkang busuk....

Mr. Right said...

edi,
Betul.

red,
Alaa.. time raya or cuti panjang, PLUS mmg kaya pun.

barambang,
Fuh, sungguh bernas komen. Tak boleh jawap aku, sungguh creative, sungguh bermakna. Kah..kah...kah... Mat rempit tu memang tersangat puas hati. Aku pun akan rasa puas hati kalau boleh lepas geram kat mana2 sekalipun.

Fid,
Dia marah? Kah..kah..kah.

ipoh lads,
Aku ikut jalan tu la. Shah Alam - Kapar - Meru - Sekinchan - Kuala Selangor - Sg Besar - Sabak Bernam - Simpang 4 - Teluk Intan. Tu yang lengkapnya.. mungkin tertinggal 2-3 pekan, tak ingat.

AC,
Roslan SMS dah kutuk mamat tu. Aku tak follow issue Atlantunya tu sangat.

Anonymous said...

ISH...KALU NAK MARAH SKALI PUN JGN GUNAKAN BODOH.KALAU APE YANG POLIS BUAT TAK MENPATI CITARASA KITA, KITA KATA BODOH. DAH KITA IMUN KER DARI MEMBUAT SILAP....ITU CARA MEREKA, MESTI ADA SEBAB KENAPE KENA BUAT SEKATAN POLIS.DIA BUAT KEJE DIA DEMI KESELAMATAN KITA, TAPI KITA NI SKIT PUNYA HAL NAK MELENTING....KALAU KITA RAKYAT MALAYSIA TAK RESPECT PADA POLIS KITA....INDON APE LAGI?PIKIRLAH SEDARI....CAM BEST MU NIE

Mr. Right said...

ano,
Nex time pls letak nama, senang sikit nak refer. Dah memang bodoh, aku panggil lah bodoh. Aku sendiri cakap aku berterima kasih pada mereka sebab tolong jaga keselamatan. Cuma tindakan menutup jalan tu agak... well.. bodoh.

Anonymous said...

no 1. sebab dia bodoh tu dia lpas jadi polis, orang pandai x jadi polis sbb leh pk,polis ni ikt arahan jer maka jadilah si bodoh berpistol.

no 2. Aku anggap dorg ni anjing je, ade yang baik tp byk yang cilake. pencuri x tangkap buat rodblok n kaco org brhimpun tu la keje dorg.

no3. polis yg kaco org bantah psmi tu lg kesian aku tgk. anak dorg pun tkial2 kial jgk blajar dlm bi, tny bapak kalo xfhm pon confirm kantoi, tp bile org nk bantah org2 x reti bi ni yg bela bi hahahaha

no4. kepada mereka yg minat nk jd polis tu pk la msk2, nk jd mcm c bodoh yg mnurut printah ke nk jd pnyumbang kpd ngr.

no5. malaysia boleh. polis malaysia anatara plg s***s in the world

Anonymous said...

polis malaysia bodoh.. mmg sejak azali lagi.. aku mana respek ngan polis2 nih... nyampah tngk adalah..

Anonymous said...

polis mmg bodoh.. sejak azali lagi...

semuthitam said...

Polis memang bodoh sebab semua hari perayaan kena kerja tak kira masa siang malam dengan gaji yang kecik. Sedangkan rakyat malaysia ada yang teramat bodoh sebab semua nak mudah dan nak senang. Jenis bangsa keturunan pentingkan diri. Tak mahu kena saman sanggup belanja tomyam semangkuk. Sama bodoh dengan polis tu...

semuthitam said...

Jenis manusia pentingkan diri. Nak mudah dan senang. Manusia tu paling bodoh tahap gaban.

akma said...

btl tu aku setuju sgt..polis mmg bodoh!
aritu ade la ni polis cam bengang je aku ngan kwn naik kete,tetibe je mintk ic aku(cam aku wat salah),pastu tgh dk cr2 ic tu polis tu ckp"ade ke xde ni?"..bodoh btl soklan nk cr mmg la lmbt sbb gelap dlm kete..
sdgkn aku xwat salah pe2 pn..dah namanya jln raya mesti la aku nk lalu ikut jalan xkn aku nk terbang,klu xbg aku lalu xyah la wat jalan..budus!..cam pjg lak cite aku...uhuhu

paklin said...

salam....ape nie...bodoh2 polis... anda ckp bijak ke...anggota pols bkn ramai...ingt2 skt ckp...bkn ape...ingt dia sk ke ada kt jaln 2...tujuan ttp st jalan bg dia mdhkn dia nk cek...pasal saman polis x pat pn duit 2...semua prg perbendaharaan...lg st,jd polis bkn mdh...memang polis ikt arahan...tp semua org ikt arahankn...selagi kt hdp kt ikt arahan...arahan mak apak,majikan,guru,org lbh tua plng pntng ALLAH...hr nie kt maki org...bsk2 sape tau...lu pikir la sndr...

paklin said...

bg yg tulis polis bodoh kerana ikt arahan...

1)aku nk tny...mak apak kau kj x...?kalau kj...mst ikt arahan...so...kau cb pkr...

2)kau anak yg bk kn...kau ikt arahan mak kau x...?so...kau pikir lg...

3)kalau kt x ikt arhn...kt mcm binatang...?bab binatng x ikt arahn...so...pikirkn la....

paklin said...

1)pasl ttp jaln 2...kck pny hal kot...xkn mrh mcm 2 skali...dngn adany road block org akn kurangkn kelajuan...ada kalanya anda perlukn bntuan...anda mati pn kn ada pengesahn polis...

2)bg yg kt polis s***s 2...anda pkr atau tidak apa anda ckp...kalau polis malaysia plng trk...anda xkn mampu bergerak bebas dlm negara...kt nk ke utara slatn anda rs selamt....ada otak pakai...

Anonymous said...

KALAU BERLAKU KEMALANGN....BKN SLH POLIS...BWK PLAN2KN BLH.DUK MRH2 WAT PE...PASAL SESAK...DAH TETEKN...MRH POLIS...MNGKN MS 2 ADA ARAHN YG MENGATAKN ADA PNJENYH TLPS ATUA MCM2 LG...POLIS YG RAMAI 2 SY X TAU LA BP RAMAIKN...MNGKN UNTK SIAP SEDIA PD MSLH...MEREKA JGK PERLUKN PERLNDUNGAN...

Anonymous said...

Salam akma...jngn mrh mcm 2...memang anda x wt slh...tp polis blh memerksa lesen dan ic anda mengkt sesyen 24 akta polis kalau x slp sy...dlm akta itu menyatakn...pihk polis boleh memberhntikn mn2 knderaan untk memerksa lesen,permt jk berkaitn dan i.c....merk bertgs...kalau merek ddk je...bnyk tomahn kt polis x wt kj...

Irbean said...

meby strategi buat roadblock tu xtepat..n mebat ko anggap polis tu bodoh..so xpela depends kat individu..cume rasenye ksian and korang pn bodoh gak nak marah kat polis yg btugas masa tu. ini kerana:

1. dorangpon ikut arahan dan semboyan je. dah atasan depa suh keje mase tu so depa pon keje je la. dorang pon malas nak keje mase tu rasenye tapi nak buat camne tu la keje dorang utk hidupkn anak bini.

2. deretan road block tu depends kpada IPK masing..bukannye bukit aman yg suh buat roadblock. so mungkin kebetulan stiap IPK (stiap negeri ade 1 ipk) mengarahkan cawangan trafik utk buat sekatan dan kebetulan sekatan pada hari yg sama dan kebetulan ko tengah drivemase tu..so nak buat camne.. da jodoh ko masok kat roadblock tu..huhuhuu

so kesimpulannya mmg kalu ko da rase panggil bodoh kat polis tu mampu membuat hati ko senang xpela. coz memang mungkin ko lagi pandai dari polis tersebut tu aku xbrani nak komen. tapi cuba andaikan, rumah ko kene rompak, atau kete ko kene langgar, atau someone yg ko syg kene rogol, atau kete ko kene curik, aku nasihatkan ko xpyh la pegi jumpe orang bodoh (yakni polis) dan buat laporan kat dorang..coz dorang tu bodoh xtau buat keje..ko buat la laporan kat doktor ke, kat engineer ke, kat arkitek ke..tak pon ko simpan je laporan ko tu coz ko da pandai kan..

moral of the story, sblum nak kondem sape2 atau mane2 pihak, fkir dlu pro dan kontra ape yg nak dcakap.

nashanadz said...

bkn sume polis buduh le....t ade mslh, pape pn rujuk kat polis...jgnla smpai maki hamun mcm tu...polis pn manusia biasa..bkn robot...msti ade buat silap...empunye blog xpenah wat silap ke?huhu..mgkn encik nak lepas geram je..tp jgn berlebihan..Allah pn xsuke...istighfar dlm hati

nashanadz said...

maaf bkn encik tp cik..huhu..

Anonymous said...

bodoh betul polis tu kan...!!!

bila malam jee, kena keja...
bila hari cuti pun kena keja...

org bodoh macam nie lah(polis) yang mejaga keselamatan anda dan kediaman serta harta benda anda

Anonymous said...

mmg polis bodoh sebab...menjaga keselamatan dan harta bende org yang selalu menghina polis....

Anonymous said...

kalau dah mengganggu trafik tu, xkan nak kata bijak lagi bro. wat sekatan time trafik busy lak 2. bijak sungguh.

kat tempat aku lagi best, polis kat cni makan tido, amik laporan ja. kes pecah rumah, curi moto makin berleluasa. ada saksi pun, diorang wat dek jer bila report.

aku tau ada polis yg baguz, tapi puak2 barua mcm ni yg wat ati panas. kalau dah polis xwat keje, org ramai nak ngadu kat sape?

aku pegi balai ari tu, polis 2 siap keluar masuk sambil hisap rokok lagi, depan idung ketua balai. sempoi sungguh. mmg bahagia jadi penjenayah kat cni.

so, xpatut ka kata polis bodoh?

Anonymous said...

SEBENARNYA, YANG BODOH NIE ADALAH PENULIS BLOG INI... CUBA TANYA POLIS TU.. KENAPA DIE ORG WAT ROADBLOK ...?


1) MENGEKALKAN DAN MEMELIHARA UNDANG2 SERTA KETENTERAMAN AWAM...
2) MENCEGAH DAN MENGESAN PENJENAYAH..

TUJUANNYA UNTUK :-

1.SELAPAS KEJADIAN JENAYAH BERLAKU SEPERTI SAMUN BANK KEE, SAMUN RUMAH KEE, KEJADIAN BUNUH KEEEE, CURI KENDERAAN KEEE, ROADBLOK HARUS DI ADAKAN UNTUK MENGHADKAN PERGERAKAN PENJENAYAH KELUAR DARI LOKASI KEJADIAN UNTUK MELARIKAN DIRI.

2.UNTUK MENGAWASI PERGERAKAN SESEORANG YG DI KENAKAN TAHAN @ BUANG DAERAH KELUAR DARI LOKASI YG DI TETAPKAN..

3.UNTUK MENGHALANG SEBARANG PERGERAKAN BARANG2 SALAH SEPERTI BAHAN LETUPAN (MERECUN),SENJATA API, BARANG SELUDUP ...

PAHAM... KALU DIRI TU BODOH, JANGAN LAH NAK DI TUNJUK2 KAN....

TU SOMBONG BODOH NAMANYA...

Anonymous said...

kekekek......bodoh tol penulis blog nie.......bodolaa..........bangan nak mampus......penakut......telor kecik......lau ko btol,g la tanya otek tu......cakap blakang......saiz je besar......

Anonymous said...

kebodohan ko terserlah.......kekekek

Anonymous said...

waktu orang tengah keluar dari pejabat untuk pergi makan... boleh pulak ada r'block polis.. dalam hati panas siap maki hamun lagi.. sial betul..polis ni tak ada kerja lain keee....lalu aku tanya pada satu mamat polis nie... " bang.. nape wat r'blok timer tengahari panas ni... tak penat keeee? ko tahu apa mamat polis tu cakap... " sy telah di amanah oleh allah untuk menjaga keselamatan orang awam termasuk lah diri encik .. dan saya wat kerja ni adalah untuk mencari rezeki yang halal... " maafkan sy, sekiranya tugas sy nie di menyusahkan encik !

adoi... menyesalnye aku... sory bro polis...

Anonymous said...

kalau ikut kan kelulusan,ak rase mmg ak lg banyak bijak pn drpd polis2 kat msia ni..ak PhD holder..so ak mmg layak la panggil dorg no bodoh kn?polis ni dorg mase kt skola pn bodo, skang pn bodo tp ad kuasa..so dorg guna la kuasa dorg ni..nk balas dendam kt org2 yg lebih berjaya drpd dorg..pada pendapat ak la..kalu da bodo tu sampai bl2 pn bodo jgk..

Anonymous said...

polis mmg sejak azali adalah bodoh

Anonymous said...

ye lah.. polis bodoh nie yang menjaga keselamatan kite kan...
so .. jangan jadi orang yang tak tahu bersyukur...

Anonymous said...

Polis ditangkap rasuah! Kerana Nila setitik abih susu sebelanga... tapi masalahnya banyak sgt nila tu... Tu yg banyak lori bwk batu bertimbun2 tak takut polis pun... tu yang ader gangster bole idup mewah...

hitomi said...

bukan polis je bodoh dlm dunia ni...doktor, pensyarah, engineer ke pon kne bodoh jugak dengan org lain. tp memg polis bodoh sbb dah belajo yang xboleh makan rasuah, tapi buat gak. aku pertama kali bayo saman mintak kurang, dapat la rm110. pastu beliau kata resit sampai rumah. aku pon ye kan ajelah sbb aku pon bodoh kan pasal proses membayo ni. resit tak penah sampai, n lagi best membe aku duk sebelah jengah kat komp beliau, beliau key in rm70 je. mane letak otak disitu kalau dah mulut ckp 110 tp tangan keyin lain? tak BODOH tu?

Total Pageviews

. page counter