Thursday, October 25

Bolasepak – Not For Woman

Katalah aku conservative, orthodox, ketinggalan zaman, man ego or what ever sekalipun. Aku sememangnya tidak peduli. For me bolasepak sememangnya dicipta untuk dimainkan oleh orang lelaki. Sama seperti bola jaring yang hanya patut dimainkan oleh golongan hawa sahaja.

Mungkin sesetengah lelaki gatal yang pelik akan suka melihat perempuan main bolasepak. Bengong. Tengok perempuan pakai skirt main netball atau pakai swimming suit pergi berenang lagi best.


Bolasepak adalah sukan yang berteraskan kelajuan, kepantasan, kekerasan dan berasaskan kemahiran. Come on, semua itu umpama langit dengan bumi jaraknya dengan wanita. Laju? Pantas? Keras? Kemahiran practical? Nahhh… Mana ada tukang kayu yang mahir seorang wanita, even the best chef in the world pun lelaki. Sudah terang lagi bersuluh yang segala keindahan sukan bolasepak tidak dapat dipenuhi oleh orang perempuan. Then, apa gatal nak diadakan kategori wanita? Pelik… pelik…Sama seperti sukan sepak takraw yang juga manusia-manusia bangang adakan kategori wanita.


Kenapa tidak diwujudkan kategori
gimnastik berirama lelaki?

Atau bola jaring lelaki?

Kalau bercerita pasal adat timur, agama Islam… lagilah tak patut wanita main bolasepak. Tak perlu aku elaborate rasanya.

So, tak kira dilihat dari sebelah mana sekalipun. Sudut mana yang cuba dikaji. Celah mana cuba dikorek alasan. Bolasepak hanya untuk dimainkan oleh lelaki. Full Stop.

Kalau wanita minat menonton bolasepak, itu takpe. Seksi…. Hahaha… if girl talk about football, aku rasa macam cool je.

Bukan aku nak kata perempuan tidak patut bersukan atau perempuan tidak layak memegang jawatan berkemahiran tinggi. Cuma, pilihlah sukan yang bersesuaian, yang lebih sopan, lebih jiwang, tidak memerlukan kemahiran fizikal, tapi lebih kepada daya tumpuan atau …. Arrrggghh… korang faham apa aku nak maksudkan. Right? Kalau tak faham juga pergi register class Kumon, disini.

Jap nak cari gambar untuk menguatkan posting ini.

Jumpa.

Tengok tu, kan ke tak manis perempuan main bola. Nak salin baju pun susah. Stupid.


Walaupun aku sudah ada laptop baru, tapi aku tidak dapat concentrate kepada Aku Betul…! Aku sedang usahakan satu project baru. Nanti-nanti aku let everyone here know. Hint: Money…money…money…


13 comments:

Ipoh lads said...

Never fancy the women footbal..specially Malaysian teams..(I never fancy tomboy or pengkid either..they are ugly!!!).
BUT, quite enjoy watching Brazillian teams..their level are equal to our GUYs Malaysian team colored with "samba"..hehehehe
(What is that supposed to mean?)
hihihihihihi..

DeQmA said...

Actually wanita menuntut persamaan hak dengan lelaki, itu yang semakin menjdai skang nie...sume nak conquer..

Mengenai game bola pulak..aku mmg tak berapa gemor sgt pompuan main...tapi kalo aku diberi peluang..aku cuba gak main!! Tapi main tempat tetutup laa..sume penyokong pompuan je laa..pengadil pompuan..sume laa pompuan...

AC said...

Perempuan main bola sepak, better than perempuan main takraw. Lagi hampeh....

Tapi tengok team bola sepak perempuan US, Sweeden and Australia penuh ciri-ciri femininnya compare dengan team Malaysia.

Team ragbi pompuan ada tak...???

rose said...

Camtu ke cara depa nak tukar2 baju kat padang? takde bilik persalinan ke? ish2..tak senonoh botul..

Perempuan skang menuntut hak2 kesamaan ngan lelaki..tapi kadang2 aku rasa tak masuk akal langsung..hmm...

satu lagi..aku menyampah betul tgk budak2 tomboy or pengkid..nape ngan depa tu ar? sumeting wrong ngan pemikiran depa ke? tuhan dah jadikan sebaik2 kejadian..nak jugak lawan fitrah Allah..heran..heran..

teek said...

to me, it's not about culture or religion. just that women just don't look right playing football, they look "sluggish", tho i'm sure the women US team or Brazil's can beat our national team (or other teams) anytime!

leave the football playing to the guys la kan? but women malaysian team can take over the men's team anytime lah! hehe...

Fid said...

Dood
aku mmg tak suka sgt2 perempuan main bola sepak....
kalau org tua2lah kan mmg pantang larang sgt2 perempuan anak2 dara sepak menyepak nih..tak manis plus...dr segi ada resam pun huh sungguh tak relevan....
aku dok pk le kan...tak 'tercarik' kat mana2 ka derang sepak menyepak tu?
katalah nak kata aku kolot pun...sampai ke hari ni aku masih takleh nak setuju dgn perempuan main bola sepak.....heheheheheee....
boom perempuan main bola sepak ni masa aku masih study dulu...aku mmg jakun sgt2 tgk....
bab menuntut persamaan tu..
bg akau kalau bab buat kerja kat opis blehlah kot tapi kalau bab harta pusaka mmg tak layak laa..
sbb tu Allah dah gariskan tanggungjwp lelaki berat dr perempuan.....Sebab tu Allah jadikan manusia pertama tu lelaki....
Dan perempuan jgn plak marah ya..Allah juga dah sediakan undang2 khas buat wanita..Allah dah gariskan hak wanita.....Dan ketahuilah wanita sejauh mana anda pergi..setinggi mana pun pendidikan anda...suatu hari nanti anda pasti ada keinginan untuk kembali ke basic....ingin menjadi seorang ibu..isteri dan sebagainya.....
aku dulu marah tau kalau org kata..
'perempuan belajar tinggi mana pun ceruk dapur juga tempatnya'

hakikatnya yes..
mmglah bukan terperosok kat dapur..tapi keinginan nak 'bersilat' kat dapur mmg tak boleh dibendung..tambah2 bila dah ada suami dan anak...Rasa nak feed mereka dgn hasil masakan sendiri...sebagainya.....

so dood kalau ko nak kawen...ko kawenlah ngan wanita yg pandai memasak...hehehe..rose ko pandai masak kan?kihkihkihkih..

alamak panjang lah plak......

dood kalu tak relevan ko delete je la komen aku nih ihiks...

-aku yang baru dok belajar memasak-
(apa kisah bola sepak ngan memasak nih?)

Mr. Right said...

ipoh lads,
Kau gatal dan underestimate our national team. Takkan those gals boleh beat player lelaki kita kot... but... with them we can really sure.

deqma,
Ok.. arrangekan la futsal untuk kawan2 kau sahaja. Buat time office hour confirm takde lelaki tengok, or time rehat hari jumaat.

ac,
Ciri2 feminin? ada kot sikit2.

rose,
Player bola kita je pengkid, player negara lain tak sgt.

teek,
"women malaysian team can take over the men's team anytime lah! hehe..."

Wei..wei.. melampau la tu...Tapi kalau yg main tu cun2 mungkin kot. Terpesona punya pasal. Kah..kah..kah..

fid,
HAhahaa.. takpe, takpe. Seperti PESANAN aku tu, tiada limit, komen la panjang2. Aku suka juga dengan pejuang hak asasi kesamaan gender seperti kau ni membebel. HAhahaha...

AC said...

Pompuan main futsal termasuk dalam senarai yang kau menyampah jugak ke...????

shah said...

aku suka tgk gmbr tu. komen pasal perempuan nak main bola sepak lantak depa la kot. bising2 pun nnt depa kater kita nak kongkong mrk walaupun hakikatnya perempuan main bola sepak dr segi logik pun mmg tak logik.

btul ckp deqma perempuan skrg ni kononnya nak hak sama rata gn laki, tp mrk tak penah faham apa maksud sama rata. sama rata tak bermaksud apa yg laki buat semua perempuan boleh buat. laki kencing berdiri org perempuan leh ikut ke?

dr situ kita dah nampak laki dan perempuan berbeza tp kita saling memerlukan. jd tak usah la nak ikut apa yg laki buat kalo mmg langgar fitrah seorang perempuan.masing2 ada peranan.

Mr. Right said...

AC,
Futsal maybe ok lagi lah. Sebab offcially pun rules futsal lebih lembut. No body contact, no sliding. So, still nampak seksi if gals play futsal.

shah,
Kau suka gambar mana 1? Yup, masing2 ada peranan. Takyah gatal nak ikut semua benda.

Anonymous said...

this is a perfect example of a male chauvinist. who believe that men are more superior than women. who judge base on gender. all men (human being) were created equal, both male and female. it is not fair to stereotype females and put a right or wrong on certain activities, just because it is the norm, tradition and what is already known to the society. it is not relevant to talk about "agama" either, because what difference is it compared to other sports? if u want to argue that, the movements sexually arouse males, how different is it to netball? with proper clothing, any sport can be played by females without worrying about sexually attracting males.

arezeizul said...

aper yg coach vollyball aku ckp..sukan ni global x ader laki n x ader pompuan...so kalau pompuan nak join bola sepak x ader hal kot...now laki pun dah ader join netball aperr...thats y aku coach aku ckp sukan tu global...

aN | Nor Arlina Amirah said...

ade je bola jaring lelaki.. gimnastik berirama lelaki pn ade.. xjadi isu sebenarnye perempuan atau lelaki nk main apa pun, janji jage batas2.. aku x support 100% pompuan main bola sepak, tp klau dorg main xlanggar btas agama, tutup aurat etc, xkn salah kot..?

based on ur posting, i can say the reason y u said girls are not suitable to play football NOT because of religious constraints or such, but rather because of ur personal opinion that perempuan nampak xmanis main bola etc..

Total Pageviews

. page counter