Friday, October 5

Email Hoax?

---------------------------------------------------------

Dear Friends,
Please do not take this for a junk letter. Bill Gates is sharing his fortune. If you ignore this you will repent later. Microsoft and AOL are now the largest Internet companies and in an effort to make sure that Internet Explorer remains the most widely used program, Microsoft and AOL are running an e-mail beta test. When you forward this e-mail to friends, Microsoft can and will track it (if you are a Microsoft Windows user) for a two week time period. For every person that you forward this e-mail to, Microsoft will pay you $245.00, for every person that you sent it to that forwards it on, Microsoft will pay you $243.00 and for every third person that receives it, you will be paid $241.00. Within two weeks, Microsoft will contact you for your address and then send you a cheque.

---------------------------------------------------------

Surely anda semua pernah terima email yang ada kata-kata indah diatas. Aku pelik dengan kebodohan manusia yang gilakan duit. Aduhai, pelbagai alasan untuk kita mengabaikan email bodoh itu. Tapi still ada manusia yang percayakan keajaiban dan mengharapkan rezeki terpijak dengan forward email tersebut kepada semua kawan-kawan atau kenalan. Forward email boleh dapat beratus-ratus dollar, hanya dengan forward email. Hahahaa… lawak gila. Tapi ada yang percaya, lagi lah lawak. Kepada kawan-kawan aku, tolong lah. Stop. Percayalah rezeki berkadar terus dengan usaha. There is no halal easy money in this world. Then, email address kita yang berjela-jela dalam forwarded email tu boleh digunapakai oleh email spammer untuk hantar email-email bodoh yang lain. Lagi la letih nak delete email dalam inbox.

Kalau ada pihak yang rasa email diatas tu logic, kalau-kalau ada kebenaran dicelah-celah lawak jenaka. Sila baca laporan dibawah ini… dated tahun 1999, fuh… dah lama email bodoh ini berluas-luasa rupanya.

http://urbanlegends.about.com/library/weekly/aa051299.htm

Ok, then aku ingin bertanya kepada kawan-kawan disini yang celik I.T. Lebih celik dari aku. Adakah betul mereka (who ever lah) boleh detect each and single email kita forwardkan? Since email pasal Bill Gate nak sedekah duit diatas tu confirm ada orang suka bergurau yang buat. Tapi how to explain email ini;

---------------------------------------------------------

From:
Sent:
To:
Subject: FW: Plz help this cute girl (Must Read).............Do not Delete

Only forward this no money needed.........

Please help this girl (she is only 4 1/2 months) and she is very sick
and by forwarding this email to all your contacts, you will help her
by contributing 10 cents for her operation.

---------------------------------------------------------


Ramai juga received email ini rasanya. Ada disertakan gambar baby sedang terlantar sakit. Tidak mungkin manusia nakal bergurau dengan menggunakan gambar baby tu kan?

So, mungkinkah ini benar? Tapi untuk detect email yang kita forward, rasanya macam mengarut je. Sesiapa yang pandai I.T tolong clearkan benda ini. Thank you in advance.

Sekali lagi selamat berhujung minggu. Weekend terakhir before raya, confirm semua orang pakat-pakat shopping untuk persiapan raya. Termasuklah aku. Kasut, seluar, baju, kain pelikat….then satu jubah untuk mak aku.... best, best.

8 comments:

Fid said...

dood
aku pun dah berkali2 dapat email yg ko dapat tuh
apa aku buat...aku deleta terus......
samalah ngan email yg ada tulis sila fwd ke 10 org ..dlm 10 minit anda akan dapat 10 kebaikan laaa..semua tu org bodoh je buat....
aku kat opis ni aku mmg dah sound kat sapa2 yg fwd email gitu kat aku....
kira aku ni derang dah black listed dah laa...

alexi said...

btol tu che pid...kalu ikut benda2 baik kan buek ape nak forward kat 10 org je..knp mesti ade specific 10 org je baik anto kat semua org dah benda baik kkan,,...

sukun said...

aku memang suka menyusahkan orang lain.kalau aku dapat mesti aku forward.hahaha.
cayalah aku.

poyotito's said...

aku hagham xpernah forward!
wlupun dia ade tulis cmnih!
'jgn delete! ini benar2 terjadi!!'

cis!!ingat aku ni budk2?
ape punye sengal la!!
x paham aku!

DeQmA said...

penah gak dapat, tapi biasa laa..buat bodo jek..huhuhu

utt said...

selalu gak dpt..
tp kebanyakan dlm sms..
deletekan jer..bukan rugi bill tepon pun..
org yg bg msg camtu mentality die rendah..
senang kena tipu..
tp yg heran dak 'U' pun leh terikut-ikut
pening2...

Mr. Right said...

Fid,
Ganas ko ye.

alexi,
Betul2.

Sukun,
Badut lah kau ni.

poyotito's,
Betul. Apa bangang nak percay benda mcm tu.

deqma,
Yeke buat dono.

utt,
Budak U kita mmg bangang pun.

MR. said...

eleleleh ... poyo jer semua ... ntah2 korang pun layan ...

Total Pageviews

. page counter