Friday, October 19

Kebaya Nampak Ketiak

Tidak tahu lah orang lain, tetapi aku perhatikan sekarang makin ramai budak perempuan Melayu suka pakai baju kebaya. Terutamanya di musim raya. Alhamdullillah, pengekalkan tradisi turun temurun. Kalau baju kurung moden maksudnya takde pesak, tapi kebaya moden agaknya memang mesti pakai kain yang menampak dada dan bulu ketiak ke?

Mak aku cakap memang kebaya sebegini sudah glamor zaman opah aku, cuma sekarang di popularkan semua. Trend ini mungkin dimulakan oleh artis-artis kita.



Kemudian remaja-remaja kita yang cerdik pandai pun rajin lah ikut.



Kepada gadis-gadis sebegini aku cadangkan next raya daripada penat beli kebaya kain kasa atau kain renda dan pakai tube, korset or spaghetti shirt didalam, lebih baik pergi beraya dengan fesyen sebegini. Lebih sedap mata aku memandang. Bodoh...!



On serious note, kalau betul pun teringin pakai baju kebaya jarang. Ikut trend kononnya, apalah salah buat seperti 3 dara pingitan dibawah ini. Kebaya renda dengan lining yang menutup the whole body. Nampak manis dan sopan.



P/S: Semua gambar aku jumpa dari google search, kalau owner tak benarkan aku guna gambar-gambar diatas sila beritahu aku.

17 comments:

husin said...

korset? spaghetti shirt? kain renda?

mr.right, kau ni pereka fesyen ke atau pak andam?

jangan marah.

Fid said...

dood
fesyen2 punya nama ni ko belajar dr mana?
dari tukang jahit tersayang ko ke?

lankapo said...

haha biasalah fid, mak tukang jahit
mestilah teror

bini aku pun suka fesyen camni, tapi setelah di brainwash oleh aku.
hehe tak pakai dah

Mr. Right said...

husin,
Bukan tu benda2 standard yg semua org tau ke?

fid,
Bak kata lankapp. mak aku tailor.

lankapo,
bini kau kan pakai tudung? takkan pakai tudung tapi keluarkan ketiak, itu lagi lah pelik.

aku said...

cubo ko plak yg pakei korset tu wahai en betol?...musti menawan....

rose said...

ala..kebaya nampak ketiak tu..fesyen..ehehhe..

org2 skang nak up 2 date sokmo..kang org cakap ketinggalan zaman lak..huhu

lankapo said...

masa bini aku tak pakai tudung la..dia mmg suka baju2 camtu ..dia gila kebaya..

Mr. Right said...

aku,
Nak kena pinjam korset adibah nor la nampaknya. Confirm seksa mata org tgk.

rose,
tapi org tua2 kata fesyen tu zaman 50an and 60an dah glamer. Up to date apanya?

lankapo,
Oooh... ada mcm2 jenis kebaya lagi. Try search word 'kebaya' di google, akan jumpa banyak articel pasal kebaya.

aku said...

adibah nor tu x pakei korset pun tetap manis menawan tertawan n d boom.... yg pakei korset tu dema2 yg keding2 je miker oiii...

Yazid said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Yg baju ijau tu sebijik mcm baju Nori pakai masa The Seri Perdana Soiree 2007 jer...... Designer's Collection ker?

Tak caya follow http://malaysia-today.net/blog2006/pictures.php?itemid=9087

Anonymous said...

HI there

Can you give an information about how to buy a kebaya online ? I am in france, and i dont have any relation in malaysia.

Thanks

Ann

Botol_Kicap said...

aku pun suke gak kalo tgok girl pkai bju kebaya nmpak ketiak..tp pas kawen nie, bini aku lak pkai camtu..bertambah2 le aku stim bile tgok..time tue gak aku x lpskan dia..eheheh..tp tgok lain girl lak rase myampah..bini aku gak yg cantik..

Aku pun betol gak beb said...

Memang betul apa yg ko ckp tu Encik Betol. Sebagai contoh, cuba lawati blog nih http://my-steam.blogspot.com/ satu pendedahan berani dari tokei blog tu tentang fesyen pompuan zaman sekarang yang... mmmm... stim dan tak boleh tahan... cuba la ke sana dan bg komen. Survey pun ada beb.

wizard320 said...

nurul syuhada bertapa tu rasanya photoshop la bro.

Anonymous said...

salam bro..

aku mintak izin copy gambar bro kat laman ini..

bro jom bukak sini..

http://www.tranungkite.net/v10/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=24634#778172

TKO Daily said...

salam bro..

aku mintak izin copy gambar dan informasi dari blog bro..

untuk link..

http://www.tranungkite.net/v10/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=24634#778172

Total Pageviews

. page counter