Tuesday, October 30

Tak Ori Takpe

Idea macam ni lah yang membuatkan aku berat hati nak beli vcd original.

TOYATA vs GEELY


BMW vs BYD


Read more at this blog.

Interesting how they copycat the logo and the cars design. Then I wonder if we Malaysian can match that ‘achievement’.

--

--

--

--

--

--

--

--

--

--

--

--

NTV7’s Logo

Source: www.ntv7.com.my

Compare with

ABC7’s Logo

Source: www.abc7.com

If anyone knows ntv7 and abc7 are corporately related please alert me. Maybe I not realize that fact.


Then, luckily Proton hired designer with slightly more creativity, if not their logo will end up like this…

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


… Thundercats… Hooooo….


As usual, Malaysia Boleh…!


Even our national flag, Jalur Gemilang we copy from you know where (details here). People also claims our national anthem we copy from Hawaii song or France song, what ever.

But then, if we think deeper even the idea of naming our nation as MALAYSIA is not the most original name, right?

Asia, Indonesia, Tunisia….

From wikipedia;
|The name Indonesia derives from the Latin Indus, meaning "India", and the Greek nesos, meaning "island".|

So, Malaysia adalah Kepulauan Melayu....


Wahh... kita jaguh meniru rupanya...


P/S: Also come to my knowledge this posting not original. There are already some blogger highlighted that Malaysia adalah negara copycats, try google it.

12 comments:

poyotito's said...

ko baru tau ke mr. Right?
aku org first komen nih!
heheh

DeQmA said...

Bangsa jepun pon suka copy paste jugak, tapi mereka bertambah gemilang..

sebenarnya ada baik dan buruk nye copy paste nie, idea yang baru di inovasikan, so, terhasil laa product yang lagik canggih!! Tak gitu mr right? ;)

AC said...

Copy paste ke arah inovation tak pe kot. Makin bertambah baik. Jangan jadi macam tikus baiki labu dah...

Tapi aku tergezut bila baca ada yang kata lagu Negaraku adalah lagi ciplak....??? Betul ke.

Pasal bendera Malaysia a.k.a Jalur Gemilang tu memang obvious mcm Bendera US. Tak pasti siapa copy siapa .... he he he he..

Ipoh Lads said...

Damn! those car are true "copy-cat"ed..Those copy-cat cars, are they originate from China? I read news that BMW had sued one car company for "copy-cat"ing their design.

Well, not only our identity are "copy-cat"ed, but our culture are also share the same fate..hehehehehehehe..so not suprising!

shah said...

lagu negaraku diambil dr lagu terang bulan, kalo tak silap aku. pastu baru la ada lagu hawaii bertajuk mamula song yg rentak dia hampir sama gn lagu terang bulan dan negaraku. jd nak kater lagu negaraku tiru lagu hawaii(mamula song)salah tp lagu hawaii tu tiru lagu rentak terang bulan. dan rentak lagu terang bulan pun sebenarnya diciplak dr erm...tak tau la. mcm lagu rasa sayang la. indonesia ckp tu lagu dia sedangkan rentak tu rentak nusantara yg telah tersebar zaman berzaman. jd isu saper tiru saper tak wujud sebenarnya.

tp yg gmbr keta dan logo yg ko post dood, mgm sejibik la. haha... agak2nya bila keta ni nak masuk malaysia yek?

ep said...

Hahahaha..tiru macamana pun, aku paling suka logo "Thundercats" tu..

Hoooo.....!!!!!!

rose said...

lagu hawai tu...tajuk dia mamula song ke...Mamula Moon ek?

Baru2 ni gempar kejap pasal iklan raya Petronas..yg bapak dia syik tanya..Burung Ape nak? burungg murai..huhu..
ade sorang blogger nama shariman tak salah aku, cakap yg benda tu Idea dia & dah diciplak oleh pengarah Iklan..si pengarah ni plak cakap..cite tu dah lama wujud...cume sudah diubah2 skit..ntahler..mane satu ntah betui..

ape2pon..tahniah kepada Incey Aku Betul! coz dapat idea canggih buat logo baru untuk PROTON..malaysia Boleh! kuang3x.......

aku said...

laaaa....tekezut penyu bila tgk logo NTV7 tu. tiru org ropernye ekk? apsei samer?... alahaiii... musti org yg submit logo tu dh naik pangkat skrng ekk...

teek said...

orang kata "imitation is the highest form of flattery".

tp masa NTV7 first introduced logo tu, terkejut jugak sbb the then very innovative CEO decided to ciplak other TV station's logo.

Mr. Right said...

poyotito's,
Lama jugak aku dah tau, cuma semalam baru teringat balik.

deqma,
A'ah jugak ye. Jepun sebenarnya king of copycating. Not us...

ac,
Yup, harap kita selama ini telah berjaya maniru dan improve apa2 yg patut.

ipoh lads,
BMW pun menang juga ke? ingatkan toyota je..

shah,
Tunggu taukeh2 cina bawa masuk la..Mcm2 teori pasal lagu Negaraku, aku rasa budak M'sia yg study di Taiwan tu yg cipta kot. Hahaha...

ep,
Betul, kalau proton tiru sebijik kan cantik. Nampak ganas sikit. Mesti aku akan pakai keta proton.

rose,
Iklan pun ciplak gak? Fuh..!

teek & aku,
Maybe juga NTV7 beli hak untuk pakai logo tu. Too obvious, they wdnt dare to just curi mcm tu je.

Fid said...

disebabkan ko tulis ttg ni..
td aku baru gi betul2 fokus tgk logo proton....naruhodo....

ashish said...

Damn! those car are true "copy-cat"ed..Those copy-cat cars, are they originate from China? I read news that BMW had sued one car company for "copy-cat"ing their design.

Well, not only our identity are "copy-cat"ed, but our culture are also share the same fate..hehehehehehehe..so not suprising!

Total Pageviews

. page counter