Friday, November 30

Email Title Penting

Notice: Not so interesting stuff.

Last night after one urgent meeting I rushed back to office to look for one particular document in my email’s inbox. I need to send it over before tomorrow morning. Damn. I couldn’t found it. I made some phone calls and luckily they gave me one more day. I knew its there, in between thousands of emails. So, I learn something; always use a proper title for our email. Not simply like, “urgent” or “for your review”. Be specific, “Drawing for KK project 1st draft”… or “Letter to Mr. Tan IOI Properties”.

Ingat pesan aku tu. Kalau tak, end up berjam-jam dok membelek email. Penat…mata pun naik juling. Do not make assumption I so stupid to not save in into my hard drive, my laptop rosak few months back.

Ok… but, during the search and rescue mission, aku terjumpa satu interesting email.

Title: (no title)

Here the email chain goes….

Pushpin wrote:
 
Dear All,
 
Tahniah, kita telah belasah pasukan WTF dengan teruk tetapi
atas alasan kesihan....kita telah MENBENARKAN mereka
menjaringkan gol supaya nampak macan ada fight.....7-6.....
So piala dunia adalah milik kita untuk minggu ini.
 
Keep it up kawan kawan
 
SMD boleh!!!!!!!!
 
 
pusphan wrote:
 
> Kawan Kawan semua,
> 
> Last week kita kalah kerana ramai pemain kita
berkhidmat untuk OCE
> dan terpaksa berjuang pada saat yang terakhir
sampai ada member
> kita yang berjuang tanpa kasut...............
itulah semangat SMD.
> Kita telah kalah COPA America...............
tak apa para
> perajurit.....kali ini kita bertarung untuk
piala dunia.
> Kita akan MENANG kali ini.............
Kita akan Menang........
> 
> Let do it.................Semua untuk
maruah Kita.............................
> 
> SMD boleh!!!!!!!!!!!!
> 
> 
> 
> pusphan wrote:
>> Pejuang-pejuang kita,
>> 
>> Today kita main untuk maruah kita, kita perlu
menang tropi yang
>> terunggul di dunia. Kita harus ada semangat
yang mendalam untuk
>> menunpaskan pasukan WTF.
>> 
>> Barisan wira wira and wirawati kita yang akan
berjuang mati matian.
>> 
>> Gol Keeper-Sagun
>> Sweeper-Pushpan
>> Left Back-Nasa
>> Right Back-Shah
>> Centre-Arwin
>> Centre Forward-Prem
 
 

If you read the whole emails surely at least it will create a smile on your face. Those are my ex boss’s email to all of us who join the every Tuesday Futsal. We divided ourselves into two teams, SMD and WTF. Please, you guys do not want to know what those two words stand for.

Oh man… I miss those days. After my ex boss left, nobody care to arrange Futsal anymore. Badminton pun dah takde, patutla aku makin gemuk.

9 comments:

Zuraya said...

Betul, dulu pun Zu pernah kena macam ni juga. Lepas tu Zu pastikan semua email Zu ditulis tajuk yang betul-betul.

alongovtx said...

aku dapat merasa yang kau merindui ex boss kau...sentimental gak kau ni...e-mail yang tak bertajuk serupa manusia tak berkepala.Hantukah itu...?

Anonymous said...

Pushpan tu perempuan ke? takan perempaun main futsal...

MR. said...

salah beb ...

ko salah ...

hahahah ...

pekata ko create folder kat outlook ko tuh ... supaya tak semua email yg berlambak2 tuh berlonggok dalam inbox??

sepatutnya at the end of the day, inbox ko should be 0 ... sebab semua email2 tuh dah di categorize kan ...

baru lah proper bro ...

cik Hen said...

hmmmm betul kata MR. tuh....aku ada folder for my major jobs in month folder.....senang nk refer kalo ada problem...email yg fwd tu delete je abis baca...tak la semak mailbox tuh....

Anonymous said...

Suck My Dick & What The Fuck

rose said...

sapela si ano yang suke mencarut nih..bodoh tol..sex maniac ke?uhuhu..seram aku!

ala mr. rite ni..ape susah..taipla keyword kat search mail tu..taip nama sender..sure dia akan listkan semua sender kat tepi..huhuhu..tapi yg aku guna selalunya Yahoo Mail..tatau la yg lain2..hehehe..

teek said...

my former boss taught me on how to properly titled my email and that habit stuck until now.

Now the current practice at the new office, if we want sample documents from each other, my colleagues will simply send "sample". It will take a while to open the attachments of all the "sample" emails to find out which sample is which. sangat lambat. i won't dare to ask them to title it properly la kan...but i hope they 'get' me everytime i type "sample: DR.open account". etc

dood, fill in the "from" should narrow it down kan?


*group of death la dood.

Mr. Right said...

zuraya,
Betul...betul...betul (macam Ipin cakap).

alongovtx,
Aku mmg sentimental pun.

ano,
Lelaki lah. Pushpan Murugaiah. Dia Chindian.

mr.,
Apa lak aku salahnya? Aku cakap tajuk kena tulis betul2. Susun ikut folder tu salah satu cara lain. Aku tak salah, kau pun betul gak.

cik hen,
Hehe... server email aku besor gila. So, malas nak delete. Saja nak nyusahkan budak I.T.

ano,
You damn right. Sapa kau ni?

Rose,
Memang ah dia mencarut. Tapi dia maksudkan nama team kitaorg. Dalam posting tu tulis, nama team kitaorg SMD and WTF. Hehehe..

teek,
Sound je lah. But, again.. pekerja baru kena low profile sikit.

Group of death? alaaa.. relax. Boring Italy will survive. But, aku rasa tahun depan Spain champ. Torres power.. hahahhaa...

Total Pageviews

. page counter