Wednesday, November 21

Jual Laman Web - BlogOhBlog

Notice: Kena tahu serba sedikit pasal technology website dan online business untuk ‘klik’ dengan posting ini. Long entry… read during free time.


Awal November dulu seorang blogger Malaysia jual website dia kepada orang India dengan nilai USD10 ribu. Convert to RM, tolak dengan fee yang mungkin dikenakan oleh orang tengah (laman web jual-beli website), Bob Jiwakacau mungkin dapat lingkungan RM30,000.00. Ya, nama dia Bob Jiwakacau, daripada nama pun kita dah tahu mamat ni mesti sempoi, kepala otak gila-gila. Laman web tersebut www.BlogOhBlog.com, nampak tak acronym BOB disana, creative kan? Untuk tahu lebih lanjut pasal web yang cuma berusia 5 bulan tu dan cerita jual-beli tersebut boleh godek-godek disana.

Aku nak tulis pengajaran yang aku dapat dari cerita mamat jiwa kacau tu jual website dia. (website BlogOhBlog.com aku refer sebagai BOB dan foundernya Bob Jiwakacau aku refer sebagai Bob, jangan confuse pula)

1. Technical Knowledge Penting
Forget about what some online gurus told us, sememangnya pengetahuan teknikal penting untuk dapat duit dari internet. Kalau buta html 100% macam aku, lebih baik lupakan pasal nak jadi kaya dari internet. At least kena belajar sikit-sikit. Damn… malasnya aku. Website BOB jadi popular sebab dia bagi theme wordpress secara percuma. Dalam theme tersebut ada link ke BOB semula. So, kerana theme yang Bob buat cantik, kemas, html codenya tersusun… ramai blogger wordpress download theme dari BOB. Hasilnya BOB dapat linkback beribu-ribu, search engine suka linkback ini dan ranking BOB pun naik mendadak di Technorati dan Alexa.

2. Time is Nothing di Internet.
Bayangkan BOB berusia 5 bulan, sudah rangking cukup tinggi sehingga ada pembeli sanggup bayar USD10K. Dia confident traffic yang tinggi akan convert ke pulangan wang dengan pelbagai jenis iklan. So, tidak perlulah set time yang lama-lama untuk sesuatu projek. 5 bulan pun sudah cukup kalau kena gayanya dan betul caranya.

3. Malaysia Boleh
Sebagai seorang yang sedikit racist dan teramat patriotic, aku bangga dengan kejayaan Bob. Dia membuktikan orang Melayu dan orang Malaysia juga dihormati di negara luar. Majority pengunjung BOB daripada USA, mereka suka theme wordpress yang Bob buat dan mereka sering memuji Bob dan BOB di blog mereka. Sememangnya kejayaan Bob membuatkan aku sedar jurang knowledge orang kita dengan mat salleh tidak jauh mana, kita semakin power dan dihormati. Jadi, jika kita ada sebarang idea yang ingin diusahakan, jangan takut untuk mencuba. Aku pernah bersembang dan mencetuskan beberapa idea kepada kawan-kawan pasal dunia I.T, jawapan mereka:

“Alaaa.. kau ingat kau pandai sangat, mesti orang putih dah terfikir benda ni. Kalau boleh untung confirm diaorang dah buat dulu. Diaorang kenal Internet awal daripada kita.”

Terus mati idea aku dibuatnya. Idea Bob tak la secanggih mana, tapi kenapa mat salleh tak terfikir sebelum ini? Sebab diaorang sememangnya tidaklah sepandai seperti yang ramai orang kita fikirkan.

4. Fluent English Penting.
Antara reason Bob jual website dia adalah dia percaya dia kurang mahir berbahasa English. Aku setuju sangat dengan Bob. Setiap posting BOB banyak graphic dan kurang wording. Bob sedar pentingnya good explanation dan content wording. Jadi untuk membawa BOB lebih jauh Bob jual kepada one Indian dude yang mahir cakap orang putih dan pandai buat theme wordpress. Sememangnya kebanyakan iklan memerlukan wording. Adsense contohnya akan paparkan iklan base on content, dan LinkTextAds pula akan selitkan iklan diperkataan yang sesuai. So, kalau tak mahir English memang tak dapat fully utilize website tersebut.

5. Nama Tak Penting Sangat.
www.blogohblog.com. Tak la cantik dan catchy sangat. Macam website jiwang je. Dan nama founder pula Bob Jiwakacau, hahahhah… So, tidak perlulah crack our brains out untuk fikir nama domain atau nama pena yang cantik-cantik. Bak kata Pensonic dulu, barang baik tidak perlukan kata-kata indah. Akubetul.com dan Popiah.Net pun dah 10 kali ganda cantik daripada blogohblog.com, kan?

Harap kawan-kawan yang bersemangat nak cari duit di Internet boleh dapat sedikit ilmu dari cerita Bob ini. Semakin ramai orang yang bersemangat nak cari side income dari lautan Internet yang khabarnya ada pelbagai punca rezeki. Korang pakat-pakat lah berebut ikan, udang, sotong, minyak dan sebagainya. Aku dapat kulit kerang pun jadilah…hahahaha..

Good luck to us.

--------------------------------------------------

Last night I happen to stumble upon the new owner of BOB. During our chat session, I told him I already write one article about BOB and planning to post it today. So, he asks me to translate the article in English. Oh my God, my English suck… I mean, when I wrote something serious in English, it will come out funny and lame… but as he said, just indicate… ‘Just for Jai’ (new owner of BOB)…

Early November one lucky Malay dude sold his 5 months old blog for USD10K to equivalent talented web designer from India. Let see what we can learn from this event:

1. Technical Knowledge Vital
BOB gain popularity by offering theme for WordPress, people love the design and start downloaded it. The backlinks created by that reach thousands and search engine, technorati and alexa love that. BOB become popular also because webmasters appreciates BOB and mention it in their blog posting. So, like it or not at we need to have some technical knowledge to succeed in online business. This also the main reason new owner braves enough to pay USD10K for 5 months old blog. The ranking so high, tons of idea he can throws to get back his investment. He be able to do this because… he have the technical knowledge to do so.

2. Time Is Nothing
5 Months and BOB ranked so high by most ranking site. So please do not set long target for our project.

3. Malaysia Boleh (Jai, you should know this by now :))
Malaysian always sceptical when come to self-confident. We always thought others are far better than us. Bob Jiwakacau proof that wrong. For sure now we realize I.T related stuff we not lagging behind what so ever. We very much on par with others.

4. English Language Important
Bob Jiwakacau sold his blog partly because he believe he can’t raise the blog anymore, since he not fluent in English. He realise this and he wisely choose someone that have the ability to write in English and also continue designing good theme for Wordpress blogger. New owner also realize this fact and it is truly win-win situation. Bob Jiwakacau get pays for his effort and have a chance to witness his idea to hit sky rocket, and for Jai he got a very good income generator site.

5. Name Not Important.
Blogohblog not that catchy, right? It just likes sad song title or soup opera script. And his owner nickname Bob Jiwakacau (somebody help me translate this into English). So, please do not waste our time finding good domain or nickname. www.akubetul.com and Mr.Right sound pretty cool, right?

Hope friends here will learn something from BOB story. Looks like nowadays everybody crazy about getting money from world wide web.

Good Luck.

Jai, I have no idea how to make the small box that you mention last night…I know… everybody do that and cannot be that difficult. But… you know… lazy. Hahahaha…

6 comments:

Hafifi said...

bila la aku boleh jadi blogger mcm si bob..sempoi seh bley jual blog ni..

Anonymous said...

USD10 ribu siot. Kaya, kaya, kaya.

kuang3 said...

aku dpt rasakan bob ni biasa sj tp dpt idea luar biasa...melayu boleh...hehehe..malaysia lg boleh

Anonymous said...

I also think new owner will get his return within 12 months maximum. All the best to him.

Mr. Right said...

hafifi,
Alot of hardword man... alot.

ano 1,
Yup... lucky him.

kuang3,
Betul. Tapi dia pandai buat web, aku takpandai. So aku respect dia gila2.

ano 2,
Jai said he will get his ROI within 6 months.

amalina said...

memang menarik.!

Total Pageviews

. page counter