Friday, December 7

Funny/Stupid Indons

Notice: Isu lama, saja nak highlightkan sekarang.

Jangan Panggil Kami Indon

KUCHING 22 Okt. – Pemangku Konsul Indonesia di Sarawak merayu rakyat Malaysia supaya tidak memanggil rakyat negara jiran itu dengan panggilan ‘Indon’ yang disifatkan sebagai menghina serta tidak mempunyai sebarang makna.” - Utusan Online

Do not call you Indon? Why? We also call Bangladeshi as Bangla, they not make any sound of objection.

Hope some Indons dude, ok… Indonesian people will read my comment regarding this issue….

Australian calls you Indon:
Indon jet inferno kills 22 – Theaustralian.news.com

Philippine calls you Indon:
Indon terror suspect elude troops anew
- Inquirer.net

Inquirer.net is the official news website of the Philippine Daily Inquirer, the Philippine's most widely circulated broadsheet.”

Singaporean calls you Indon:
SingTel taking steps to protect its Indon interest – news.asiaone.com

New Zealanders calls you Indon:
Indon considers charging sect – tvnz.co.nz

Whole Asian calls you Indon:
Temasek comes out swinging over Indon divestment ruling - Telecomasia

Who Telecomasia? - here

Even dictionary.com includes word INDON:
http://dictionary.reference.com/browse/Indon.?r=14

That shows the whole world calls you Indon… So, shut your mouth up and stop whining about it like a baby.

Better we call you Indon instead of IndoneSIAL, right? Please be considerate, Indon just a short form for Indonesia or Indonesian. Did Japan instruct you guys not to call them Japang?

And… if you guys think Malaysia stole some of your custom (www.malingsia.com), here some thoughts for you.

(I wrote this before, here: Tak Ori Takpe)

From wikipedia;

|The name Indonesia derives from the Latin Indus, meaning "India", and the Greek nesos, meaning "island".|

Your own country names copied from other country (India) plus Greek word for Island…Remember, for Greek people, Indonesia means India Island. So, do not make a big fuss about we stole your song, your language, your tradition. Just find your own way to deal with the heritage-sharing among us.

Stupid…!

Declaimer:

I have nothing against Indonesian. I love them, in particular beautiful Indonesian woman.

Most Indons music act also sounds stunning. So, come and help us develop our country and promote your art work here. As normal human being, some Indons do create problem here in Malaysia. But so does Nepalese, Myanmar, Bangladeshi…etc.

What ever…chill out, have a nice weekend. Let’s support our countries (Malaysia and Indonesia) at Sea Games.

26 comments:

belumtentubetul said...

check this website created by a fellow from your country.

http://ihateindon.blogspot.com

pathetic.

Mr. Right said...

I have to answer this fast.

I dont think that blog (ihateindon.blogspot) created by Malaysian. Most probably by Singaporean or sick bastard from Indonesia. Any Malaysian can tell you that the blogger language do not indicate he/she from Malaysia.

AC said...

Apa kaitan gambar awek nampak paha yg gebu dgn posting kau kali ini...? Alang-alang nak tunjuk biar gambar advance sikit...

zen non said...

abang marah adik sbb adik panggil abang indon. lepas tu org lain pun ikut panggil indon, abg bengang laa...apsal lak kan.

tapi takyah la sampai jadi satu isu yang nak dipertarungkan di mana2 medan. melayu mesia pun asal dari jawa, dari palembang, dari bugis..kalau adik bradik pun nk gaduh, senang la orang nak perkotak katikkan satu keluarga Islam yg besar kat belah nusantara ni.

Anonymous said...

Aku benci pada minah indon sbb dek kerana minah indon ni rumahtangga kakak ipar dan abg ipar aku berkecai setelah 3o tahun dia orang kawin. Minah indon tu kikis duit abang ipar aku ni sampai kering kontang !Dulu abg ipar aku ni seorang kontaraktor yg berjaya dan sekarang dah jadi merempat...Ini lah kisah benar yg nak ku ceritakan sbb aku kesian sgt dgn kakak aku yg berendam airmata...So perkataan indon ini adalah amat sesuai buat mereka...

AC said...

Nak marah pun biar berfakta. Jangan jadi macam sorang menteri besar tu marah sakan dengan pekerja asing, sampai kata nak haramkan pekerja asing masuk negeri dia tapi kat rumah dia ada orang pekerja indon... hampeh...

p/s anyway pitty to 'ano'..

fid said...

dood
mmm...depa ni mmg jenis tak sedar diuntung...
jgn sebut la pasal asal usul ya kalau nak kira asal usul semua dlm dunia ni asalnya dr satu sahaja....
hikmah Allah jadikan manusia ni berbilang bangsa....agar manusia guna akal fikiran yang dikurniakanNya tapi lately yang dr negara Indonesia sana tak guna akal sangat dah...Guna nafsu guna hasutan syaitan yg bnyk....
dah dtg negara org berbuatlah baik ka..tp...mmmm....Aku tak ambik cth jauh..cth maid dlm rumah mak cik aku jd laa(aku dok ngan mak cik aku dulu....b4 kawen)
mcm2 kisah ada....

Mr. Right said...

ac,
Gambar tu nak bagtau aku tak benci Indon, infect aku suka dorg expecially gadis2 indon. And also indicate aku ni gatal. Hahahha...

zen non,
Betul2. Tapi Indon ada definisi mereka sendiri untuk perkataan Nusantara.

ano,
Tak semua minah indon macam tu. Tapi aku turut tumpang simpati.

ac,
Hahaha... itu pemimpin yg suka ikut cakap org bawah.

fid,
Indon yang kutuk2 Malaysia tu jenis yg kaya2. Yang miskin dan cari makan disini tau kebaikan kita.

MR. said...

nak kutuk lebih2 pun tableh ... aku pun memerlukan indon sebagai maid yg menjaga anak aku yg umo 8 bulan tu dan juga untuk mengemas rumah ...

kalo tak de maid aku nih ... alamatnya rumah aku berselerak giler babi dah macam rumah bujang masa zaman study dulu ....

bini aku? hmmm ... penatlah balik keje ... bibik kan ader ... huhuhu ...

maid aku baru cuti 2 hari ... rumah dah tunggang langgang ... nak harapkan aku kemas lagi la mmg tableh harap ... huhuhu ....

kesimpulannya dood, kalo ko dah kawen nanti barulah ko rasa betapa kita memerlukan indon kalo laki bini keje ...

lelebih lagi kalo ko dah tau si rose tu pemalas nak kemas rumah, bangun pagi lambat dan malas masak ... hahahahhahaha .... padan muka ko!

Anonymous said...

elo ano,
apa hal pulak benci minah indon? patutnya kau benci abang ipar kau tu ha. memang dasar kontraktor melayu, baru kaya sikit dah sibuk menggatal. hahahaha padan muka.

rose said...
This comment has been removed by the author.
rose said...

gateinyee org tu..amek gambor awek2 indon cung n seksi ye..nak kene neh..huhu

mr,
aku mmg pemalas pon..sian kat incey aku betul..kueng3x

Mr. Right said...

mr.,
Wei...wei... pehal lak kutuk Rose ni. Ish..ish... dia rajin lah. Kau tu yg malas, kalau bini kau penat, kau la kemas rumah, memasak... apa salahnya.

ano,
Betul jugak. Tepuk sebelah tgn takkan berbunyi.

rose,
Ya... mmg gatal pun. Semua lelaki gatal.

agusnaim said...

It's oke if You call me Indon!
Tapi jangan salahkan juga jika diantara kami ada yang memanggil Anda MALING karena karena Anda berasal dari Malingsia
That's Fair!!!

cuweet said...

heh...nampak sangat perangai buruk..nak balas2.hapa lar macam budak2..kitorang..as malaysian tak heran pun kalau bbdk indon nak panggil ape...coz the whole world dah tau we are malay...hahah

Anonymous said...

agusnaim ...

panggillah aper2 pun ... maling ker aper ker ... langusng tak terasa ... sebab kitorang tak paham pekebende tu maling tu .... hahahahahahah

Fid said...

dood
aku nak betulkan sikit apa mr cakap
bg aku kalu ko kawen nnt insya Allah khidmat maid indon tak diperlukan..
let's think out of the box....

1. anak bleh antar taska/nursery
2. kemas umah bleh kemas sendiri laki bini kerja sama..kenalah rajin kalau nak hasilkan zuriat2 yg rajin...kita mendidik anak melalui perbuatan kita juga...
3. kalau laki bini malas tapi bnyk duit boleh hire weekend maid bleh request nak malaysian...derang akan dtg kemas..
kalau duit bnyk lg nak panggil dtg hari2 pun no hal...
4. or boleh hire day maid..dtg time kita kerja shj....

kita jgn terlalu rasa if tak ada maid dr indon kita yg kerja suami isteri ni lintang pukang tidak tidak tdak

kami tak pakai maid pun....tapi Alhamdulillah semua under control...
rose.kag kalu ko dah kawen ngan en.dod ni...kalau ko masih tak faham cam ne nak control rumahtangga tanpa maid ko bleh rujuk aku hahahaaaa

guna maid/tak guna maid ni hanyalah mind setting...kalau kita set kita boleh tanpa maid sure boleh...kat nursery anak aku ada 5 beradik...sulung dah 13 thn yg kecik 2 thn....parents derang tak pakai maid sbb tak suka ada org asing...berjaya juga dah 13 thn hidup terurus...
aik dah topik maid ke..

wost case si isteri berhenti je kerja jadi SAHM...

I Love Malon said...

Jangan marah pula kalau kami nak panggil kamu dengan sebutan MALON. (Malon = MAling LONte, its means Pencuri & Pelacur).

Stop call Us Indon, and we will stop call U Malon. Agree??

Mr. Right said...

Seronok pula aku melayan rakan-rakan dari Indonesia ni. Hahaha...

agusnaim,
Aku berasal dari Malaysia, jadi panggillah aku Malay. :). Aku terima.

cuweet,
Betul..betul...kanak2 riang mereka semua ni.

Anonymous,
Hahaha... maling tu nama tempat kat China. Bila orang sana datang Malaysia, mereka bermastautin di Baling, Kedah. Sekian.

fid,
Wah.. tokoh ibu dan isteri mithali dah bersuara. Betul, betul dan betul.

I Love Malon,
Wah.. Malon..! macam nama player Kedah je. Marlon James... Malon pun ok gak, bunyi macam best je. Agreed.

mime said...

Kata "Indon" rasanya diperkenalkan oleh orang2 dari malesa, dan karena malesa bagian "komonwealt" makanya kata yg tidak disukai itu menyebar tanpa memperhatikan perasaan orang Indonesia..

oh iya ini cuma pemikiran saya saja lho...

Anonymous said...

e'eh..tak sedar dek untung tol org2 indon ni..

dah la datang negara org merempat cari keja..then datang sini kutuk2 org la plak..lahai..

sedar la skit diri tu..nak diagung2kan lak kat tempat org..tak berpijak di bumi yg nyata..bersyukurla org malaysia boleh terima korang kerja di sini..
kalau dah rasa diri tu besor sgt..balik indooonnn la weiiiiiiiii

venoms said...

BANGSAT MALAYSIA

Rolland said...

Ok if u said like that so that
i will ask my friends form Indonesian, Yemen, Turkish, Somalian, Khazagstan, all arbic countries other than Yemen to call malaysian people with a shortcut nickname as well.ok everyones who ar reading my comment.

Lets call malaysian people become "Malay" (in melayu and indonesian pronunciation)" not malaysian, not melei (pronunciation from english Malay)also not melayu.

but Malayyyyyyys

ups

malay
sori

Anonymous said...

DASAR NEGARA PENCURI (MALAYSIA)

UDAH MISKIN BUDAYA...
NEGARANYA PENGEMIS>..
PENJILAT DAN PENJAHAT..


NEGARA MISKIN TETAP LAH MISKIN>...
MALING ASIA..
ORANGNYA BANYAK GILA...
SUKA MALING BUDAYA ORANg...
DASAR ORANG GILA

DG said...

Stupid Indons. All monyets. Retarded fuckers. Check out this Indon group on Facebook - "We hate Malaysia". Almost 400,000 bloody Indons in d group

Arief Komic said...

Pak cik tak boleh kau bilang gitu kepada kita punya bangsa...anda muslim bukan? ngara anda pun menggunakan hukum islam jadi kenapa anda mempermasalahkan beberapa orang2 kami yang berperilaku buruk terhadap bangsa anda...tidak semua rakyat kami seperti itu, baiknya kita tidak makin memperkeruh suasana yang seperti ini...Malaysia dan Indonesia adalah saudara satu rumpun jadi tidak baik saudara saling mencerca dan menjelek-jelekkan

Total Pageviews

. page counter