Monday, December 31

Happy New Year 2008

Kalau masa zaman student dulu malam tahun baru memang aku nanti-nantikan. Dengan kawan-kawan kami akan pergi KL. First few years pergi naik motor, lepas tu naik public transport sebab malas nak layan roadblock. Lepas tu masa aku gila clubbing, memang happening la. 2 tahun rasanya, aku merasa meraikan tahun baru di club. Damn syok. But, dah tua-tua ni malas pula rasanya. Habis rajin pun malam ni aku akan cari port menarik untuk tengok bunga api. Dari jauh pun jadilah.

2007 antara tahun paling menarik kepada aku. Macam-macam benda best berlaku. 2008 pula akan menjanjikan tahun yang lagi seronok rasanya.

Secara ringkasnya entry ini aku cuma nak hightlightkan Winner and Loser pada 2007 dari kacamata aku. Dan sedikit azam tahun baru untuk dikongsi.


Winner: Squad Bolasepak Iraq.

They beat Asian giants to clinched Asian Cup. The team consist of all the ethnic in Iraq. They just gathered 2 months before the final, trains at hotel’s playground somewhere in Jordan. Against all odds, their fairytale end up in highest note possible. Mereka berjaya menaikkan taraf sukan ke tahap tertinggi. Rakyat Iraq bersatu menyokong dan meraikan kejayaan mereka. From Islamic prospective juga mereka berjaya memperlihatkan semangat juang, kekuatan minda dan perpaduan sesama muslim. Tidak seperti imej peperangan dan pergaduhan yang biasa diperlihatkan oleh media antarabangsa terhadap Islam. Alhamdullillah. Not to mention, they put other countries such as Malaysia in shame, with all the preparation and facilities pasukan kita hanya berjaya menconteng tahi ke muka kita semua. Laporan Soccernet pasal pasukan Iraq, disini.

"I want America to go out,"Iraq captain, after lifted the Asian Cup trophy.

How cool is that?


Loser: Kerajaan Junta Myanmar.

Ada banyak pilihan untuk Loser 2007. Sport wise, aku pilih team F1 McLaren. Perkara yang lebik buruk dari kekalahan adalah menipu untuk menang. And McLaren did just that. Padan muka kena denda 100 juta. But, biggest loser aku rasa adalah kerajaan junta Myanmar. Pada August lalu, sami-sami Buddha sudah tidak mampu melihat rakyat Myanmar ditekan dan diseksa terutama dari segi kewangan dan kebebasan, telah keluar berdemontrasi. Beribu monks turun ke jalanan dan menunjukkan keprihatinan mereka kepada scenario politik disana. Demontrasi oleh sami, tidak mungkin akan bertukar ganas. Daripada clip dan berita aku lihat rakyat yang lain tak join sangat, mereka cuma bertepuk tangan dan bersorak. How junta handle this? They shot the monks. How stupid is that? Ramai monks mati, angka sebenar tidak diketahui kerana system komunikasi yang dikawal rapi oleh tentera Myanmar. Aku juga rajin bersembang dengan pekerja Myanmar aku, dan dari cerita mereka aku sedar sememangnya kerajaan junta Myanmar kejam, bodoh dan tidak berperikemanusian. Perkara sebegini kadang-kadang membuatkan aku rasa beruntung sangat tinggal di Malaysia. At least kekejaman BN tidak menghalang aku dari cari rezeki. Laporan The Star pasal ini, here.

Ada macam-macam pendapat pasal azam tahun baru. Ada yang kata sia-sia, buang masa dan tidak kurang yang bersemangat membuat azam. Ala, New Year resolution just a target we set and tools to evaluate ourselves at year end. Ok la tu. Tahun lepas aku tak buat azam. So, tak boleh la nak check.

Ramai juga yang menjadikan azam sebagai bahan jenaka;

“Azam aku tahun ini nak merealisasikan azam tahun…
2000 dulu. Belum sampai lagi….”

“Azam aku tahun ni nak berbini 2.”

“My New Year resolution, I want
to comment others New Year resolution…”

Lame…seriously lame joke.

Ada juga azam-azam yang standard dan terlalu biasa:

  1. Nak kumpul duit banyak-banyak.
  2. Nak jaga berat badan.
  3. Nak kerja rajin-rajin.
  4. Nak kembangkan perniagaan.
  5. Nak naik pangkat.

Come on, all those thing sememangnya azam setiap hari kepada semua manusia. Orang sebegini confirm azam mereka tidak akan tercapai, nak buat azam pun tak tau, apa tah lagi nak naik pangkat.

Ok, dengan penuh beraninya aku nak beritahu azam tahun baru aku. Insyallah end 2008 nanti aku akan tengok samada azam aku tercapai atau tidak. Aku tidak mahu jadi pengecut yang menjadikan ‘peribadi’ sebagai alasan untuk simpan azam kepada diri sendiri.

So, azam aku tahun 2008.

  1. Nak berhenti merokok.
  2. Nak kahwin.
  3. Nak naikkan pendapatan bulanan aku at least by RM1, 500.00.
  4. Nak bawa mak aku melancong.
  5. Nak dapat 1000 page view per day for Akubetul.com

Cukup. Lebih-lebih nanti nampak ambitious sangat pula.

Kalau berani sila nyatakan azam korang. Kalau simpan je tak guna. Kurang thrill. Good luck.


SELAMAT TAHUN BARU 2008


23 comments:

Anonymous said...

Azam aku nak bunuh kau.haha

Shaz said...

Winner 2007:
Album For Darfur oleh artis barat.

Loser:
Pembunuhan Benazir.

Tahun 2007 takde December Disaster kan?

Azam saya nak cari boyfriend baik. Semua lelaki sekarang miang, gatal, teruk.

cik henr said...

Azam tahun baru nk buat kenduri kesyukuran kalo aku grad ACCA...hehehhe

piye said...

azam aku tahun lepas takde plak aku buek tp aku ade pasang niat le aku akan cuba dapatkan keje as gov servant..then alhamdulillah rezeki aku n rezeki anak kot dapek le aku keje gomen..then fo next year
1. aku nak pastikan aku dapat pengesahan jawatan before end of 2008.
2. utk diri aku.aku nak tingkatkan ilmu agama aku n jadi better than sblm ni la since aku dah jadi suami n bapak org so elok le aku tingkatkan ilmu agama aku ni utk masa depan aku n family.
3.then insyaAllah aku nak tingkatkan diri aku ngan ilmu dunia gak le meaning nak tambah knowledge
since keje aku memerlukan sentiasa up to date ngan technology..

yg lain2 tu sama cam tahun lepas since ko dah kasi contoh..nak tingkatkan ekonomi familly n so on le kan seme tu mmg utk daily n monthly basis..

tu je setakt ni yg aku terpikir le biar skit jgn bnayk kang satu pun tak tercapai.:D

Anonymous said...

Azam aku supaya tahun ni aku dapat buat azam ! hehehe...

rose said...

wah..azam nombor satu nak benti merokok..bagus2..semoga berjaya k..insyaAllah..if dah ade niat tuh..Allah akan permudahkan..slow2..:-)

ini azam aku for 2008...
1) nak kawen
2) nak dapatkn keje lagi besssss
3) if ada rezeki..nak amek Master lak..bes2

semoga Allah permudahkan segala urusanku..Aminnn

Hilma said...

Mr Right, siapa loser and winner untuk dalam negara pula?

Semua semoga semua azam you akan tercapai.

Ini pula azam I:
1. Kahwin
2. Buang 5 kg sebelom kahwin.
3. Mulakan bisnes sendiri.

Harap2 tercapai lah hendaknya.

Amin.

Ita said...

Aku berani. Ini azam aku.

1. Kuruskan badan.
2. Kuruskan badan.
3. Kuruskan badan.
4. Kuruskan badan.

Hehehehehe.

Happy new year kepada mr right. Enjoy baca blog kau. Teruskan menulis di 2008.

Anonymous 3 said...

Happy new year to mr right and frens. I'm Chinese, but I love to read your blog eventho I knew your target reader are Malays. I never hav New Year resolution, I set my target not at beginning of a year.

All the best for akubetul.com in 2008.

Anonymous said...

Apa???...berenti merokok...sat .....nak tanya sikit.....berenti merokok untuk berapa lama tu???? kalo sehari boleh rasanya kot.....:))

Semoga azam ko tercapai...

Chalok

laer @ alivewire said...

Assalammualaikum,

Bulan Jun Tahun 2005 aku berjaya berhenti dari ketagih rokok selepas 20 tahun menghisapnya setiap hari tanpa berhenti. Dengan teknik yang sama aku berjaya mencapai cita-cita untuk kuruskan badan (siap ketul-ketul lagi badan aku sekarang - dulu aku gemuk!), berjaya beli Avanza baru 1.5,dapat kerja di tempat kerja baru yang aku minat, dapat duduk semula dengan famili aku (dulu aku keja kat KL, terpaksa ulang-alik Kedah tiap-tiap minggu), boleh membaca al-quran (dulu aku buta quran)dan macam-macam lagilah. Sekarang ni aku tengah guna teknik yang sama untuk peroleh income RM 30,000.00 /sebulan. Insya'Allah kalau di beri rezeki oleh Allah. ..doa-doa kanlah...aku doa kan engkau berjaya mencapai cita-cita engkau.

salam,
-laer @ alivewire-

Fid said...

dood
aku doakan ko berjaya berhenti merokok.....

azam aku banyak...
but paling aku nak..
aku nak pastikan anak aku pandai membaca tahun ni..sbb bln september 2008 nnt dia dah 3 thn.....

dan aku nak bnykkan membaca dan improce english aku serta aku nak cari kerja lain yang lebih baik

AC said...

Top looser kat Malaysia 2007/08 of course la Menteri Kesihatan kita. Mentang2 la dok Kementerian tu senang la dapat supply V*&^%(...

Frankly speaking, aku tak pernah ada azam tahun baru walau sekali. Cuma kalau dok termenung atau memikirkan sesuatu cuma ada plan jangka panjang itu pun not a written planning/ action. Macam aku target by certain age aku dah bebas from any debt. By certain age aku akan pegang certain jawatan kat company aku and so on. So far macam boleh tercapai je....

Mr. Right said...

ano 1,
Gud luck.

Shaz,
Tak semua laki teruk. Ramai lagi yang baik. Aku adalah contoh terbaik.

cik henr,
Itu azam ke nazar?

piye,
Tahniah la sebab dapat anak and dapat keja gomen. Ingat, nak confirm cepat kena pandai bodek. Bodek tahap gaban.

ano 2,
Lame joke bro.

rose,
Amin...

hilma,
Dalam negara... winner maybe mamat india yang selamatkan ramai org masa ferry terbakar pada hari raya pertama or angkasawan negara. Loser... ramai sgt, malas nak listkan.

ita,
Kau nak kuruskan badan ke atau kau suruh aku kuruskan badan?

ano 3,
Thanks. Happy to know there is Chinese enjoying reading my blog.

Chalok,
Hehehe... berenti slow2 la.

laer @ alivewire,
Macam menarik je. Apa teknik yg ko maksudkan?

fid,
Gud luck. Anak manja kau tu pasti akan pandai. 3 tahun dah nak membaca, biar betul.

ac,
Bukan sahaja viagra, tapi condom berkualiti pun senang. Tapi dia Chinese, aku tak heran sgt. Bini dia pun ok je. Hahaha...

Boleh ke nak bebas dari hutang? Takan nak beli rumah cash kot. Ratusan ribu tu...

lankapo said...

azam aku thn ni
nak wat money online byk2 heheh

dah ada baby nih macam2 belanja kena :)

MR. said...

Shaz,
SUsah jugak kalo dapat laki tak miang, gatal ngan pompuan ... kang dapat laki yg miang sesamer jenis susah plak ... nabi pun tak mengaku umat ... huhuhuhu ...

AC,
Betul2 ... aku pun tak berapa nak cakap pasal azam nih ... \

Dok termenung ... "bestnya kalo dapat gi Paris!" Yeehaaa!!! sebulan lepas tu, aku dapat keje baru, company hantar gi training kat ireland ... peh tu dari ireland, aku gi jalan2 paris ... heheh ... best2 ... best ...

Dok termenung ... "best gak kalo dapat pakai keta honda" ...Yeehaaa!!! Gi ireland ari tu ader duit allowance aku simpan sket ... balik malaysia dah bleh tangkap keta honda city!!

Dok termenung ... "bestnya kalo study loan MARA aku dapat kurang ... 50 % pun jadi lar" ... Yeehaaa!!! tadi baru dapat surat dari MARA study loan aku dikurangkan sebanyak 75%!! So hanya perlu bayo balik 25% ...

Dok Termenung lagi .... ader la yg aku termenung ... harap2 dapat tahun nih ... huhuhuhu ...

shah said...

azam? keke... pas kahwin ni aku dah takder azam la. dulu aku azam na kahwin sblm abis belaja. Alhamdulillah dpt gak kahwin selepas bertunang dekat 1.5 thn.

aku ingat lagi masa aku umur 20 thn, aku g umah famili awek aku jumpa ayah dia ckp nak kahwin. giler la bila aku kenang2 blk. punya la berani jumpa org tua awek aku dgn takder apa2 pun. belaja tak abis lg pun.

Alhamdulillah la masa tu ayah awek aku baru nampak kesunguhan aku. pastu masa aku umur 21 thn, setahun lepas aku jumpa ayah awek aku, kami bertunang.

lepas 1.5 thn, kahwin. aku tak abis study lg pun.

keke... skrg ni bini aku dah mengandung 5 bln lepas 6 bln kahwen. aku mmg JANTAN.

azam aku kali ni mungkin nak didik anak aku yg bakal lahir sebaik mungkin. sediakan semuanya secukupnya. tak nak jd mcm aku. masa kecik dulu nak mkn pun susah.siap minum air hujan je masa dok kat felda dulu. aku tak nak anak aku rasa semua tu.

aku tk nak azam nak kaya ke, nak bini banyak ke sbb tu semua dunia je tp kalo korang dpt hasilkan anak yg soleh, insyaALLAH kekal smpi akhirat. korang mati pun masih dpt pahala hasil dr anak soleh korang tu.

rose said...
This comment has been removed by the author.
Mr. Right said...

lankapo,
All the best to you.

mr.,
Wah, siap bagi response kpd komen org lain lagi tu... Malang rasanya sapa jadi kawan kau, cerita kau menunjukkan keriakkan tahap maximum.

shah,
All the best kpd kau dan family kau.

rose said...

Mr,
loan MARA aku pon dapat diskaun 75% ler..takdelak aku nak war2kan dan riak2kan kat blog Org ni...

build in ur own blog la..hua hua hua

alivewire said...

Psycho-Cybernetics and positive self-talk. Simple- tulis dulu senarai apa yg kau nak dlm hidup ini, kemudian huraikannya dgn lebih detail- dan last baca ayat tu tiap2 hari 10 minit sebelum tidur dan 10 minit sebaik aje bangun tidur (waktu alpha). Cth : kalau nak berhenti hisap rokok, ini ayatnya yg kau kena baca tiap-tiap hari pada waktu aku ckp td. :

I do not smoke. My lungs are strong and healthy. I am able to breathe deeply and fully.

Taking care of myself physically is important to me. I like keeping myself fit and feeling good.

I am a non smoker-and I am proud of myself.

I have more energy and stamina than ever before. I enjoy life and I’m glad to be here.

When I see a cigarette, or even think of one, I automatically hear the words, “I do not smoke” — and I don’t!

I have no habits which control or influence me in any harmful way. I am in control of myself and everything I do. I always do what is best for me, myself, and my future.

I really enjoy breathing clean, fresh air, being healthy, and being in complete control of my body and my mind.

I am able to achieve any goal which I set for myself. I see, in my mind, a clear picture of myself having already accomplished my goal. I create it, I see it often, and I achieve it.

I exercise regularly. I keep myself fit and healthy. And I am enjoying a lifetime of energy and vitality.

All of my senses are clear and alive. My sight, my sense of smell, my hearing, my tasting, and even my touch are more alive than ever before.

I do not see smoking as being strong, intelligent, or glamorous in any way. I see it for what it really is, and it has no place in my life.

I give myself permission to relax, feel good, breathe deeply and fully, and enjoy being a healthy non-smoker at all times and in all circum-stances.

People enjoy being around me. I have self-confidence and self-respect. I like myself, and it shows!

Being a non smoker is easy for me. After all, I was born that way - and it is the natural thing for me to do.

Begitu juga kalau nak kurus ke, nak awek yg macam mana kau suka ke, kereta ke, apa ke, kau reka sendiri le affirmation kau sendiri. Baca tiap-tiap hari.....Insya'Allah dapat....

Good Luck, bro...

-laer-

Anonymous said...

The writer of www.akubetul.com has written a superior article. I got your point and there is nothing to argue about. It is like the following universal truth that you can not disagree with: There are no standards I will be back.

Anonymous said...

In it all charm!

Total Pageviews

. page counter