Wednesday, December 5

Khas Untuk Blogger Remaja

Notice: Short one, hari ni busy sikit.

Aku lihat ramai blogger remaja yang berani komen perihal politic negara. Padahal dia belum boleh pun daftar mengundi. Bising sana sini pasal harga barang naik, tol naik, petrol naik… padahal dia pergi class pun naik LRT dan mak yang bagi duit tambang. Adik, pergi khatamkan buku teks dulu, then baru sibuk pasal politic atau ekonomi negara.

Bukan aku menidakkan kemampuan mereka berfikir apatah lagi hak mereka untuk bersuara. Cuma aku rasa geli hati melihat tulisan mereka yang bersungguh-sungguh dan berlagak seperti perihal kestabilan politik negara akan effect kehidupan mereka secara total.

Mungkin ada yang kata golongan muda sebegini perlu didedahkan dengan cerita politik agar mereka sedar kepincangan pemimpin kerajaan atau kekejian pemimpin pembangkang. Benar, aku setuju. Tapi ada had dan limitnya. Mungkin kanak-kanak, ya… aku labelkan mereka kanak-kanak. Kanak-kanak sekolah yang berumur belasan tahun lebih baik kita dedahkan dengan perkara yang lebih berfaedah. Nilai-nilai moral, akhlak, agama daripada jerumuskan mereka kedalam kancah pemikiran ahli politik. Ok, bayangkan mereka tahu kepincangan kerajaan Barisan Nasioanal, then…? Apa mereka boleh buat? Mereka tidak boleh mengundi, mereka tidak boleh berkempen, mereka tidak pun boleh bertanding. So, apa gunanya mereka tahu semua ini? Ya, aku tidak berfikiran jauh… maksud aku jauuuuuuhhhhhhh….

Budak university pun samalah, lebih baik pergi score exam daripada sibuk berpolitik sana sini. Mungkin ada juga kebaikkannya, untuk lahirkan bakal pemimpin, untuk ini dan itu. But, kalau betul-betul nak berpolitic ambil course Sains Politik, bukan Sain Kuantitatif atau Sains Bahan.

Jadi kepada para remaja… adik-adik disekolah, di university, jangan dok gatal nak berpolitik. Ambil tahu, baca dan simpan. Cukup. Tidak perlu join kempen, ambil bahagian tunjuk perasaan atau tulis blog pasal isu ini. Pergi tulis pasal kekasih baru Justin Timberlake atau trend rambut terkini. Kalau nak sangat blogging benda ilmiah, bantu kerajaan menangani isu keruntuhan akhlak member-member korang semua atau cari solution kepada kecarian ais di kutub.

Biar orang-orang dewasa yang cerdik pandai sahaja uruskan masalah politik negara.

Faham?


11 comments:

teek said...

i think it's ok for them to complain despite they are not even at a legal age. They are just concern that their parents have to fork out more money to raise them. good la like dat, early awareness.

what i hate is those so-called big shots yg kononnya bela nasib the people while in fact they live in a lavish mansion kalah raja, and they won contracts unbid etc.

Anonymous said...

poyo la kau.sial je kau ingat kau bagus sgt?-_-"
poyo la kau.sial je kau ingat kau bagus sgt?-_-"
poyo la kau.sial je kau ingat kau bagus sgt?-_-"
poyo la kau.sial je kau ingat kau bagus sgt?-_-"poyo la kau.sial je kau ingat kau bagus sgt?-_-"poyo la kau.sial je kau ingat kau bagus sgt?-_-"poyo la kau.sial je kau ingat kau bagus sgt?-_-"poyo la kau.sial je kau ingat kau bagus sgt?-_-"poyo la kau.sial je kau ingat kau bagus sgt?-_-"poyo la kau.sial je kau ingat kau bagus sgt?-_-"poyo la kau.sial je kau ingat kau bagus sgt?-_-"poyo la kau.sial je kau ingat kau bagus sgt?-_-"poyo la kau.sial je kau ingat kau bagus sgt?-_-"

Ipoh Lads said...

well..actually, I'm kind of agree with u.What's the fuss of getting involved in politics when they have no knowledge about politics? It's remind me of the Anwar ibrahim dooms day, where the student are very much involved in this conflict.I dont see any good things coming out from that.They should give full focus on their study. After graduate, then only they can involved in this dirty world of politics.
But hey...this is-so-called democracy systems we are talking about..so everybody have a right to speak-up regardless the age...
(Yeah...right...)

rose said...

a'a...g la abiskan belajar dulu..barula leh gatal2 tangan nak komen pasal politik..

aku..masa blajar dulu..tak amek port sgt pasal politik..adela tgk kawan2 bersemangat gile..siap tampal2 gambor pemimpin yg depa suke..Logo takyah cakapler..kat moto ade..kat kete pon ade..huhu..

tapi tuler..hak depa..depa punye suke ler ek..kui kui kui..

cik hen said...

kalo dah keje tp still belajar part time, bole tak nk komen pasal pilitik? :D

Mr. Right said...

teek,
Masalahnya, idea dorg selalunya ntah apa2 and kebudak-budakkan. Dan mereka abaikan pelajaran.

ipoh lads,
Masa zaman anwar dulu aku pun semangat. Aku menyesal. As u said, better concentrate study.

rose,
Betul...betul...betul.

cik hen,
Boleh..boleh..boleh.

ano,
Lawak la kau ni. Kalau ye pun marah kat aku tidak perlulah komen sampai 10 kali. Bersungguh betul kau. Thanks for spending 10 minit of your time to komen 10 times. ADIK, pergi baca buku dan jangan salahkan aku kalau kau gagal exam kerana membaca blog aku. Adik dah sunat ke belum?

All,
Aku just delete 9 of that kid's (ano) komen. Kanak-kanak riang macam ni la membuatkan aku rasa nak Enable Comment Moderation. Takpe lah, budak-budak biarkan je lah.

adar said...

lawak tul komen ko ano. nampak sgt tak sunat lg.

ko bolayan jek dood.

ramonez said...

ano & gangs...
ko xyah layan la budak2 hingusan tuh...kalo dh budak2 tuh memang gitu la ragam derang...ntahpe2...cepat sgt naik angin...baru nak jkenal dunia..biarkanlah enche aku betul...huahauahauahha

Mr. Right said...

adar,
Memang sah tak sunat lagi. Ataupun dia fanatic KJ atau Nazri.

Ramonez,
Hahaha.. betul2. Kencing pun bercabang lagi tu. Hahhaha..

Dilema Melayu said...

sorry to say...you are tottaly wrong....bknyye sume remaja otak budak2...ade remaja yg b'pikiran lebih mature dr org tua...x salah pon kalo dieorg nak mempersaoalkan ttg politik..cakap Malaysia demokrasi..kebebasan untuk bersuara...remaja juga rakyat...so, mereka juga akan merasa kesan dari pentadbiran negara....

Anonymous said...

hello....sori to say,
mybe teenagers yg suke cita psl politik gak bukan sje di ngara malah dunia is more up to date and lebih tbuka thats mean mreka dh peka not just like other teenager more focus pd cinta monyet,sosial yg x elok..so its better thinking bende yg bfaedah like this at least waktu dorg boleh mgundi nnti x de lah culture shock

btw,teenagers skrg bukan mcm dulu lgi..dorg dh peka dgn dunia ni..
so there's no reason why teenager cant take note about politics issue...we have the own right,
lgi pun politic skrg ada black n white nyer..=p

this is my opinion so klo nk judge suka ati r...=p

Total Pageviews

. page counter