Wednesday, January 31

AirAsia vs MAS

Now harga minyak dah $50+ satu tong, harap kerajaan Barisan Nasional yang kita sanyangi akan consider to reduce the retails price. Dulu $70+, so kena naikkan harga, now dah turun, kenapa kena tunggu setahun baru nak reduce price for consumer? Tunggu harga stabil? Ingat emas ke harga boleh stabil? Bodoh betul..!

"...kerajaan akan memantau harga minyak mentah di pasaran bagi tempoh setahun sebelum membuat sebarang ketetapan mengenai harga runcit bahan api itu di negara ini.
." – Najib kepada Utusan

Last time Malaysia witness price war between petroleum company in Malaysia. Mula-mula government biarkan to benefit consumer but at the end bila kerajaan masuk campur berakhirlah peperangan yang menarik itu.


Now, another war occurs. Kali ini antara AirAsia and MAS. Charge bahan api pun turun juga ke since harga petrol dah turun? Jangan harap lah, but to support Visit Malaysia Year 2007, both parties are reducing their domestic and few international flight rates tremendously.


“MAS is offering tickets at less than RM10 each for two local routes, while AirAsia is pricing its flights from 99 sen.” - TheStar


MAS sediakan 250,000 tiket untuk 23 destinaions while AirAsia offering 500,000 seats discount sehingga 99% for all destination.


For me, happy to see MAS try to fight with AirAsia untuk penerbangan tambang
murah. But I really hope they will not neglect any safety measure to minimize the cost. We seriously don’t want to see what happen to Indonesia’s low cost carrier, Adam Air repeat here. I heard somewhere, AirAsia sama seperti syarikat bus express. Mereka akan cuba mengejar jumlah perjalanan per day. For example, the plane will make 5 trips from KL to Kuching, instead of 3 for normal airline operator. They use same aircraft and normally same maintenance system, tetapi kapal terbang tu digunakan untuk lebih banyak perjalanan. Shift untuk on-board staff pun for AirAsia lebih compare to others. Aku pernah naik dari Sibu pukul 8:00 pm, stewardess told me she start work at 8:00 am. And Sibu – KL is her 5th trip for that day.

I’m no genius but aku rasa mereka menjemput tragedy untuk berlaku. Bila dah berlaku nanti start pointing fingers dan akhirnya Pak Lah pula yang kena. Kesian dia...

Tuesday, January 30

Alaskan Fish Burger Sucks

Aku bukan typical ‘customer always right’ kinda guy. Since pada aku money not the most important value dalam life, so malas la nak berkira dengan peniaga. Even we pay for what ever we desire to get, not everything money can buy. Sikit-sikit betolak ansur je lah.

But last week, aku makan KFC’s Alaskan Fish Burger and one thing melekat dalam fikiran aku.
The burger is priced at RM5.30 a la carte, and RM7.70 for a combo set that includes a regular coleslaw and a regular carbonated drink. They promote it like mad, everywhere boleh jumpa advertisement pasal product terbaru dari KFC ini. One of the most important elements of their marketing strategy is ‘money back guarantee’. Masa pelancaran product ini pun KFCH managing director Jamaluddin Md Ali cakap:

“As part of our promotion for the burger, we are also offering a money back guarantee for those who are dissatisfied with the taste,” - KFCH managing director Jamaluddin Md Ali..

Source: TheStar

So, to be honest memang tak suit dengan taste aku pun, not their fault la, maybe memang dah terbiasa makan ayam KFC then bila try ikan rasa tak sedap. Bila ternampak je banner dalam restaurant yang tulis, boleh claim duit kalau rasa tak sedap dengan isi form kat kaunter, aku pun berminat nak try. Sadly, bila aku ask for the form, staff di sana cakap, ‘Takde..!’ Tanpa rasa bersalah je dia bagi jawapan macam tu. Teringin juga nak merasa buat kecoh dalam kedai makan, but my girl friend dah make her move towards my car. Aku pun terfikir, berapa ringgit sangat, rugi masa, tenaga and air liur aku je.

Its weird how stupid this KFC’s management for not kotakan janji yang mereka buat. Mereka berani memperbodohkan pengguna sebab they knows, most people will not even ask for their money back, walau tak sedap mana pun. Even kalau ada yang nak claim, will end up like me, maybe 2-3 minggu tak pergi KFC, lepas tu akan rindu dengan Hot & Spicy dan cheesy wages. Don’t know whether KFC di federal highway is the only outlet yang tidak mempunyai form tu, if anyone visit KFC please ask for the form. Let me know…..

Monday, January 29

Batu Talam, Oh Batu Talam…

Batu Talam, Oh Batu Talam…

Hari-hari keluar TV, cerita tol menjadi suram…

Pak Lah ke luar negeri, peluang Najib untuk melaram…

Dulu senyap sunyi sepi, sekarang macam bot karam…

Esok lusa akan dilupai, cuma menjadi sejarah silam…


Batu Talam, Oh Batu Talam…

Tak lawan political party, tapi ceramah siang malam…

Budak baru boleh mengundi, BN masih terasa suam…

Pembangkang undur diri, namun tetap kena hentam...

Walau mesyuarat PIBG, tangan menteri dapat disalam…


Batu Talam, Oh Batu Talam…

SPR ubah tarikh undi, BN suruh duduk diam…

Datuk Misai Datuk Siti, air banjir tak siapa seram...

Pilihanraya jadi misteri, hantu pandai guna kalam…

Mana pergi demokrasi?, memangnya aku tak faham…


Batu Talam, Oh Batu Talam…

Kutuk SPR tiap hari, semua nak lepas geram…

SPR tiada maruah diri, ikut telunjuk BN yang kejam…

Keadilan boleh dibeli, hati busuk menjadi legam…

Barisan menang lagi, kesian budak tu kena palam…


Batu Talam, Oh Batu Talam…

Pedihnya dalam hati, macam api dalam sekam…

Sedih takut risau benci, tak mampu nak dipendam…

Penyelewangan sana sini, semua rakyat terpaksa pejam…

Jika dibiar siapa rugi?, cuba fikir dalam-dalam…

Oleh: Mr. Right (AkuBetul)


  1. I’m not sure what to call this, not a pantun, not even syair…
  2. Adakah SPR betul-betul adil?
  3. Boycott, the best Opposition Parties can come out with?
  4. Pembangkang yang bangang atau pengundi yang bodoh?

Ntah…make your own conclusion.

Sukan Sikit

  1. Malaysia kalah kepada Singapore 4-5, penalti.
  2. All our player out from Super Series Korean Open
  3. Sharapova demolished by superb Serena.
  4. Federer menang lagi.

Boring nak cerita pasal sukan. The only thing aku nak cakap, we can’t kutuk our football player. They already gave everything to beat Singapore. We just have to admit lady luck not on our side. But why on earth Norizan pick youngster Khyril to take crucial last penalty kick? He should choose player paling pengalaman, budak tu tahu if he failed Singapore akan menang, he just crack under tremendous pressure.

Friday, January 26

Sport Updates Lagi...

Australian Open

At least half of my prediction is true. FedEx and Sharapova both in the final. I just can’t believe Serena William managed to make a noticeable comeback as early as 1st major of the year. We all knew when she at her best, she be able to beat anybody, hopefully not this time. Sharapova just too hot to be on the losing side. But why she wears same dress untuk setiap round? Boring betul.

Aku juga tidak faham how come Nadal kalah quarter final. He looks fit and strong as ever, maybe just another bad day at office. Talking about bad day, Andy Roddick knows everything about it. Kesian dia semalam, the whole arena laughing after the match when commentator asked Federer why he whacked Roddick 6-4, 6-0, 6-2. Fellow Malaysian also makes a headlines yesterday kat Australian Open. Associated Press photographer, Vincent Thian experienced a piece of Roddick mind, bila Roddick lepaskan geram and baling racket almost hit him. Nasib baik nobody injured. Hahahaha…

Ronaldo

He used to be the best striker in the world. After 17 years old young boy introduced by Bobby Robson at PSV, rest of the world witness another Brasilian talent unearth for us to enjoy. Semua orang tahu kejayaan yang dia miliki, world cup, FIFA world player of the year, Champ League dan banyak lagi. Within next few days, he will wear AC Milan jersey. The interesting parts adalah, he the only player yang pernah dan akan bermain with 2 biggest rival club in the world football.

Barcelona – Real Madrid and Inter Milan – AC Milan

Barcelona snatched dia dari PSV before he move to Inter Milan. After Inter help him with his long term injury problem he snub them by signing for The Galaticos. Barcelona’s fan yang pernah sayang dia start to hate him a lot before the arrival of Ronaldinho. Now, he will again give another reason for Inter’s fan to hate him, by accepting AC Milan offer. Sama macam Khalid Jamlus, pindah dari Perak ke Selangor last 2 seasons. Then after 1 ½ years tak score a single goal semasa memakai jersey merah kuning, Perak dengan penuh kebodohan offer him a contract to partner Keita Mandjou. Stupid…!

Korean Open

All the best to Roslin, Hafiz, Chong Wei, Koo – Tan and Tan Fook – Wan Wah yang qualified to quarter final. Sayang sebab only one of our double will be in the semis. This Super Series draw kadang-kadang menyakitkan hati juga. Roslin sudah mula menampakan hasil dari training (or sparring) kat club di Denmark.

Keranamu Malaysia....

Aku terdengar benda ini di radio this morning, I believe the DJ quote what he read in Utusan today. He said, after 6 years Malaysia celebrate Independent Day with same slogan ‘Keranamu Malaysia’, tahun ini sempena 50 tahun akan ada tema baru. So, there will be competition to choose the most unique and patriotic motto, hadiah mestilah ribu-ribu.

Jadi aku dengan penuh bangganya akan memasuki pertandingan itu. So, here some idea I have in my mind now.

“Barisan Nasional Cemerlang, Ahli BN Kenyang”

“Pak Lah Gemilang, Mahathir Tak Senang”

“Pemimpin Terbilang, Rakyat Mengerang”

I think aku ada peluang nak menang, kan? But which one should I sent? Please give some advice.

There should be competition design logo untuk hari kemerdekaan juga. So, here my masterpiece..

Thursday, January 25

Harimau Mengembek… Singa Berkokok...

Masing-masing menggunakan mascot yang ganas, but to be honest both team failed to lift up to their nick name and entertain supporters masa game hari tu. Strikers Malaysian umpama kambing yang cuma pandai membuat bising tanpa sebarang hasil. The whole Singapore team pula sememangnya telah diayamkan oleh pasukan Malaysia. Ramai dah tahu, game tu Malaysia main cantik, we control the flow and as I stated in my previous posting, Singapore love to defend deep. Cuma striker kita failed to convert all the golden or half chances and our midfielder pun have no confident to test Lionel Lewis. Just a fluke shot from Hardi menghasilkan 1st goal.

Tidak terlintas langsung di fikir pemain tengah kebangsaan, Hardi Jaafar sepakan lencong dari sudut kiri berjaya…” – Harian Metro

Aku admit aku a bad loser, difficult for me to accept team yang aku sokong tewas atau gagal meraih kemenangan. I will try to find excuse to blame other parties for the defeat. I don’t know bagus atau tidak sifat tu, but sememangnya aku sukar menerima kekalahan. So, ada beberapa perkara yang aku tidak puas hati berkenaan perlawanan tersebut.

Antaranya:

  1. Why AFF choose referee from China since Singapore ada import Chinese to play for them, their midfielder Shi Jiayi, play for Young Lions dalam S-League. Although nothing much to say about his decision that night, but as I mention earlier I will find all kind of excuse to protect my team. Maybe, Chinese referee will bias to Chinese player.
  2. Two occasions, Hairuddinn jatuh dalam kotak penalty Singapore, referee takes no action at all. If he believes no fault committed by Deniel Bennett, he should show yellow card to Hairuddin, since obviously Hairuddin claim for the call.

I also can’t understand why Norizan tidak menggunakan youngsters like Khyril Muhameen and Saramsak on the early stage of the game? The Kedah duo really made an impact when Norizan send them in. Compare to Eddy Helmi and Nizarudin Yusuf, pemain muda ini lebih laju and not afraid to make a gamble move.

Last match Singapore tidak boleh gunakan khidmat their creative import midfielder, Mustafic Fahrudin, sebab suspended. Then returns leg nanti, they will be without their captain Aide Iskandar, since hari tu kena kad merah. Damn stupid la dia ni. Harian Metro confidently said referee punish him sebab ‘curi masa’ dengan pura-pura injured, possible juga. But I believe dia kena kad sebab he stupid enough to enter the playing field after he got his ‘treatment’ without referee’s permission. Masa dia angkat tangan untuk masuk padang, dia tak sedar yang dia dah few meters inside the playing field. Stupid…!

Saturday nanti maybe Radojko Avramovic akan convert Fahrudin to partner Precious Emuejeraye in the heart of their defend, since they have no establish central defender selain Bennett yang lebih diperlukan di sebelah kiri. Hope our strikers boleh beat these new combination and produce goals yang akan membuatkan penyokong mereka senyap.

Tahniah kepada Penyokong Selangor yang berjaya menghidupkan suasana stadium dengan gendang dan paluan kompang. On the way balik, I also witness bus with plate number AFQ 5898. Penyokong Perak, datang dari Ipoh just to support Malaysia, cool..! Seronok tengok die hard fan Perak and Selangor berpadu tenaga support Malaysia, mereka ini selalunya macam anjing and kucing. (sapa kucing sapa anjing?)

Berita Pasal Player Muda Kita Training kat EPL: here (Harian Metro)

Wednesday, January 24

News Update (Utusan Malaysia)

Ramai dah kenal 2 Malaysian blogger yang kena sued by NST. Even Pak Lah comment pasal issue ini dari London

"I don't agree with freedom without responsibility. Freedom without responsibility is anarchy. Actually, it is being irresponsible," – Pak Lah (Bernama)

Jeff and Ahirudin, both always attack English language news paper, they both dulu pernah gaduh where Ahirudin still dalam Malay Mail. Another famous blogger Saudara Roslan (n32.blogspot) pula sering mempersoalkan kewibawaan Utusan Malaysia. Aku tidak pasti kenapa, tapi ramai blogger yang terkenal suka kutuk, question, and suspicious terhadap news yang disampaikan oleh media arus perdana. Maybe they use to be in the loop and they know how bad the system is. Atau mereka sebagai warga Malaysia yang prihatin ingin menuntut kebebasan bersuara. Semua orang sedar sukar (almost impossible) untuk mendapat freedom di Malaysia sebab kerajaan ‘hold the balls’ of all the key people dalam media.

Pada aku pula, I just love to comment any issue yang dipaparkan oleh media. Kalau aku rasa menarik and betul, aku puji. Kalau sebaliknya, aku simply kutuk la. Lagipun nobody really care what I write, maybe just a few friends yang rajin baca blog aku.

So, two main stories aku jumpa dalam Utusan Malaysia today yang aku nak comment.


1.
Pecah Amanah Tabung Haji

Useless kalau aku letak link pun, nobody going to click. So here the synopsis:

Datuk Mohd. Amin Sidek, 56, bekas Pengurus Besar Kanan (Kewangan) dan Datuk Mohamad Shafie, 57, bekas Pengurus Besar Kanan (Pelaburan) dijatuhkan hukuman penjara 10 tahun kerana menipu dua menteri di Jabatan Perdana Menteri dalam urusan pelaburan bernilai RM200 juta. They purposely blind the Board of Director and Minister eye’s to make an investment at Metrowangsa Aset Management Sdn. Bhd. yang tidak berlesen.

Comment aku:

  1. Dua datuk itu pandai tapi jahat. Sampai hati mereka melaburkan duit pakcik-makcik yang mengimpikan lambaian Kaabah kedalam urusan yang tidak diakui ke’bersihan’nya. Totally unacceptable. Syaitan bertopengkan manusia. They are no different between them and perompak yang merompak duit derma di masjid.
  2. How come minister and board of director menjadi sebegitu bodoh mempercayai maklumat dari dua manusia durjana ini? Pelik dan ajaib, should be minister will ask his officer at Jabatan Perdana Menteri to check information yang diberikan. Adakah menteri kita sebegitu bodoh? Or they just too smart? (you know what I mean, right?)

2. Ceramah PAS Bukti Mainan Pembangkang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kehadiran beberapa pemimpin Pas berceramah di Batu Talam malam tadi mengesahkan tindakan parti itu memulau pilihan raya kecil kawasan tersebut sebagai permainan politik pembangkang semata-mata.” – Copy and paste from Utusan.

My Comment:

Datuk Seri kita ni bodoh or pura-pura bodoh? Difficult for me to understand pemikiran ahli politik. It’s an indicator impossible for me to become a politician one day, sometimes they made themselves look sooo stupid. PAS ‘berkempen’ di Batu Talam to tell their supporters why they boycott the election. They want to make sure everybody knows, they not afraid to face BN. Furthermore, by law PAS do not permitted to ‘berkempen’, so BN can simply log a police report or official complain to ‘lembu mereka’ (SPR). I believe PAS not that stupid to jeopardize their future, they know what they did at Batu Talam last few days can not be consider as ‘kempen pilihanraya’, just a normal gathering to clarify their decision to their grassroots.

Kenapa lah pemimpin BN, bersungguh di Batu Talam, budak hingusan 21 years old je pun. Cool la sikit, tak perlulah sampai bawa Datin/Datuk Siti and suami kesana. Bagi chance mereka buat anak dulu, the whole nation want to see ‘kepoweran’ datuk misai kita.

Driver Bodoh..!

Remember my entry regarding Malaysia motorcyclist bodoh? Some friends cakap driver pun bodoh, damn true. So, last few weeks aku berjaya merakamkan kebodohan pemandu Malaysia. Scenario biasa yang kita dalam lihat setiap kali ada kemalangan. Sebiji kereta terbabas dan masuk lonkang di Subang Airport Highway menuju ke NKVE. Kereta tu terbabas terkeluar dari jalanraya, ada la 2-3 orang penunggang motosikal yang baik, stop and help the driver. They also managed to call an ambulance. Tapi yang misterinya, even before ambulance and police came to block half of the road, pemandu-pemandu kita yang prihatin sudah menghalang lalulintas dengan memperlahankan kenderaan hanya untuk melihat apa yang berlaku. Aku malas nak komen panjang since I believe everybody knows and pernah melihat perkara sebegini. Sebab apa pemandu-pemandu slow and intai apa yang berlaku? Aku tidak tahu, aku sendiri selalu buat macam tu. Although dah tahu we will cause a jammed by doing so, still our level of curiosity too high to been ignore.

Malaysia vs Singapooooooraaah..!
Aku still sedih sebab kalah bet and tengok kebodohan striker Malaysia semalam. So, maybe next time aku akan cerita pasal pengalaman pergi stadium semalam.

Tuesday, January 23

RM550, 000.00..!

Many parties offer cash money for our national team to win tonight match and also to win the AFF Championship. Happy to watch still banyak pihak menyokong bolasepak tempatan. Lebih setengah juta ringgit menanti pasukan kebanggsaan jika mereka berjaya menewaskan Singapore dan Thailand (tidak mungkin Vietnam). Easy calculation, each player will get around RM22,000..! 22K for two matches, I can’t figure out any other good reason for the player to give 100% to win the championship. Semua orang suka duit... kan..


National Team Promises Hefty Reward - TheStar

Habuan Menanti Pasukan Malaysia - Utusan

Kalau jenis yang suka kritik kerajaan, surely we can say why we want to waste a lot of money to our footballers, since we already ‘pay’ them a lot. Their monthly salary lebih dari pengarah jabatan kerajaan or manager dalam sector corporate. Lebih baik that half a million we donate to mangsa banjir. For me, aku tidak peduli, any effort to support our football team or any other sport aku tidak akan kutuk. Plus, that money dikumpulkan oleh private sector, not government. Lagipun tabung untuk banjir yang di usahakan oleh pelbagai pihak sudah meghampiri 10 juta ringgit. Pada mereka yang tidak puas hati, pergi berlatih and try represent our country in any sports.

Aku betul-betul teruja dengan game malam ini. Harap Malaysis boleh perform and beat Singapore at least with 2 goals margin. But aku sakit hati bila orang cakap kita mesti kalah tonight. I not sure they say like that just because dah putus harapan dengan pasukan kebangsaan. Ada officemate aku yang betting dengan aku Singapore akan belasah Malaysia. Geram betul …. Dia predict Malaysia akan kalah, ok la.. aku boleh faham, but how come he willing to put his money on Singapore? Kalau boleh aku nak minta dia pergi ambil peperiksaan kerakyatan (Malaysia ada ke such thing?).

Singapore surely will play a little defensive tonight, not because they play away from home, but memang cara main mereka sebegitu. Their backline consist of 3 foreign imports, that’s shows how defensive they are. Maybe everybody blind by their 11 goal trashing of Laos. People start to say striker Tampines Rovers, Nor Alam Shah adalah forward paling power kat South East Asia. Total bullshit….! Aku malas cakap banyak, aku confident Khaisonisam and friends will make us proud tonight. Winger Kedah, Khyril Muhaimeen will make Deniel Bennet look stupid with his dazzling run and tricky footwork.

To those yang interested to support Malaysia all the way to Kota Singa this weekend, Kelab Penyokong Bola Sepak Selangor (SSFC) arrange a trip with 10 buses. We only have to pay RM45.00 for bus and stadium ticket. Tidak la mahal sangat.

Jemputan SSFC - Utusan

Contact Numbers:

Mohd. Nasir Yunus 012-3209207

Azahari Musa 012-2873299

Zulfakar Asmuni 019-3933979

Abu Hassan Ariffin 016-9760002

Kudos to SSFC for their initiative, memang dari dulu lagi SSFC active support Malaysia and Selangor soccer in particular. I still remember masa zaman kegemilangan Selangor, they have all kind of shirt, souvenirs sampai discount card with their logo.

Tapi kelab penyokong Kejor Yob Kejor pun tidak kurang hebat. www.yob4ever.com adalah website kelab penyokong paling popular di Malaysia. Hooorey..!


Monday, January 22

Tsunami..di Sabah and to Malaysian Blogger

Luckily there are no tsunami kat Sabah semalam, itulah kuasa Allah namanya, 5 gempa susulan pun still no tsunami, Alhamdullilah.

Last few days, dua blogger terkenal Malaysia kena tsunami juga. Mereka disaman oleh NSTP kerana…(aku tak sure sebabnya, so bacalah sendiri). There are a lot of people supports these two blogger, even ada gerakan to raise fund to help them fight against NSTP and fight for freedom of speech in general. For me, they know the risk, they ready to take the gamble so, what a big deal. Kalau takut dilambung ombak, janganlah berumah ditepi pantai (tangan macam Karam Singh).They also gain a lot of money through sponsor and advertisement on their site, I believe they will not end up bankrupt even mahkamah dapati mereka bersalah. But still, aku rasa macam nak join juga Walk With Us tu, layak ke aku? Hahahahaha…..malas lah..!

- News from Jeff Ooi: here

- News from Rocky’s bru: here

- Thank you note from Jeff: here

- Comment from Marina: here

Aku pernah bersembang dengan orang MCMC Datuk something lah, he said for blogger yang gunakan free site like blogger.com, blogdrive or freewebs, government will not monitor their article, since government still consider they write just for fun. But different case for blogger use paid domain, meaning dia serious and most probably gain a lot of traffic. MCMC will then, read and sent few warning to them if they broke any regulation or ethical values. But for Ahirudin’s case, dia gunakan blogspot, still kena. Errrmmm… this proves orang kerajaan memang tidak boleh percaya. They just said what ever they want. Stupid..!

Last year aku dengar Perez Hilton kena sued by one publishing company for using their picture illegally. Most blogger kena saman dengan media company, so to be safe just avoid yourself dari sentuh media giant ini. Hahaha.. tidak salah jadi pengecut kalau kita tidak cukup kuat.

Sports Sikit:

For those who live in Klang Valley and free tomorrow night, if they refuse to sacrifice Ringgit Malaysia Sepuluh untuk menyokong Malaysia lawan Singapore, aku rasa mereka sepatutnya senyap dan jangan gatal mulut nak komen pasal bolasepak Malaysia lagi. They neglect to show 100% to support our contry, so, jangan mengada-ngada nak marah player if they failed to gove 100% effort atas padang. Player Malaysia promise to give everything to beat our arch-rival. Kalau aku berkesempatan, aku sanggup merayu pada player kita supaya kalahkan Singapore and make Goh Tat Chuan eat his own nasty, smelly, shitty, tahi kambing words.

Liverpool 2 - 0 Chelsea, Hahaha..hahahhaha...Confirm there are serious crisis inside the London club.

Arsenal 2 - 1 Mangkuk, Kah..kah..kah..kah...for the record, Arsenal memang perform lawan team power.

Sunday, January 21

Berita Terpecah (Breaking News)

Gempa Bumi

Berlaku 7.2 scalar richter earthquake di utara Laut Molucca, Timur Sulawesi malam tadi. Beberatus meter dari perairan Sabah ada 5 gempa susulan berlaku disekitarnya jadi amaran tsunami dikeluarkan kepada penduduk di sana. Hopefully there will be no tsunami there since I think we witness enough disaster in this early 2007. Let spare some for the rest of the year.

Proton Malaysian Open 2007

Back page paper esok akan dipenuhi muka budak umur 21 dan 19 tahun, bernama Koo Kien Kiet and Tan Boon Heong selain dari berita Man. Utd vs Arsenal. Koo – Tan prove their gold medal kat Doha bukan nasib or a fluke. Maybe because crowd really behind our doubles and that contribute to their performance but beating Tony and Chandra by straight set really an achievement. Tony and Chandra are two of the most experience player around, they won everything dalam dunia badminton antarabangsa for the last 10 years. World Champinship, Olympic, Asian Games, Asean Games and almost all open tournaments around the world. So, I believe Koo and Tan if they maintain their attitude and composer, kita akan menyaksikan a legend created in front of our eyes. I can’t find their weakness, maybe not yet, but they really know how to attack and while defending, they have tricky returns. All the best…to both of them and semua pemain doubles kita yang lain, we have a lot of young pairs. So, aku rasa Tan Fook and Wan Wah, boleh jadikan coach je lah. Mereka pernah bekerja dengan ramai jurulatih, Razif, Morten Frost, Kim Hock, Park Joo Bong and currently Rexy, semua pemain-pemain legenda tu. So surely there gain a lot of experience and coaching technique maybe sekarang masa untuk mula menabur bakti di padang latihan pula.

Credit juga patut diberikan kepada Mew Choo kerana berjaya melangkah ke final. Walaupun tewas kepada 3rd rank Chinese player. Apa rahsia Cheah Soon Kit merencana peningkatan pemain wanita kita? Bermula dari mix double, kemudian beregu dan nowadays single player. Beside Meh Chew we also have Julia Wong yang baru berusia 20 tahun. Mew Choo juga menyahut seruan Dato’ Punch Gunalan dengan mengenakan pakaian yang sedikit stylish and trendy. Maybe belum sampai tahap player tennis, but nice try and harap-harap pemain wanita lain akan mula ikut. Baru la cun sikit main pakai skirt and baju terbelah-belah..hahahahha…

China tidak hantar their best bunch of player to Malaysia pun still manage to bags three categories. Woman single, woman double and mix double. Aku harap Indonesia boleh mengembalikan kegemilangan zaman Susi Susanti and menyekat dominasi China dalam woman badminton scene. Also, harapan aku kepada Park Joo bong yang membimbing squad Japan, their double players dah tunjukkan peningkatan expecially woman. So, Gou Ling and friends tidak boleh lagi suka-suka control their world ranking point setiap kali mereka berjumpa di final each and single tournament yang mereka masuk.

Australian Open

Jangkaan aku salah, Mouresmo tewas siang tadi. So, cuma tinggal beberapa player je mampu menghalang Maria Sharapova for her 1st major of the year.

Hiburan

Menyampahnya aku dengan TV3 with their Anugerah Juara Lagu 2007. Macam la anugerah yang grand sangat. Dengan red carpet, ada token kepada pakaian paling cantik… alahai, sikit-sikit dah ler…dengan alasan menaiktarafkan industri hiburan, mereka perabis duit kat majlis yang sepatutnya appreciate keindahan dan kesenian sebuah lagu, bukan betapa glamournya industri kita. Bodoh..!

Friday, January 19

Icon Search...

Warning! Long Entry

Sports Update Sikit:Tinggal Chong Wei je player single untuk kibarkan bendera Malaysia at Malaysian Open. He will meet Boa Chunlai, among 4 Chinese single yang qualified to quarterfinal..wow..! Tolak Lin Dan, China still ada 4 world class single player. Top seeded in male category all swept out from the tournament thanks to Park Sung Hwan and young Malaysian pairs, Tan Bin Shen-Ong Soon Hock. If Malaysian pairs beat Tony and Chandra today, only then I can accept kemenangan mereka atas Fu Haifeng-Cai Yun-Fu is not a fluke. But I still believe our hope to clinch something this Sunday rely on Chong Wei and Koo – Tan partnership. Dan yang paling menyakitkan hati, macam biasa Hafiz tiba-tiba bertukar menjadi player bodoh, lepas menang 1st set. Bodoh..!

Live Result: Here (slow sikit, Flash)

More news on Malaysian Open: Here

New format for so called Super Series really excited badminton fans (at least in Malaysia), only the best player can enter the main draw and the draw is not considering the world ranking and nationality even in the 1st round. Also, there will be Super Series Ranking and Super Series Final at the end of the year, cool..! Hope the gamble by BWF will pay off to attract views around the world via ESPN or/and StarSport.

Ong Beng Hee cruised into the second round of the US$80,000 Windy City Open squash tournament. - TheStar

Related to Title:

An icon is a symbol to represent something. To appreciate and recognize achievement seseorang dalam sesuatu bidang kita juga akan menggelarkan beliau as an icon. When I heard anybody mention squash, definitely I will imagine Nicol David holding the giant world cup trophy. So, I believe she is the perfect example of a sports icon. Why she not choose to play tennis masa budak dulu? If not, I pretty sure she will kick Sharapova’s beautiful ass by now. Since person like her I bet she will excel in what ever field she chooses to involve with. She just knows the recipe for success.

Jimmy Choo (dia still ada share dalam company kasut tu ke?), Datuk Azhar, Leftenan Adnan dan ramai lagi contoh individu yang berjaya mencapai tahap tertinggi dalam bidang yang mereka ceburi. Everybody knows how important these icon to any society, right? They inspired us, they represent our country, they set a very high standard for us to follows and a lot more. Currently, I believe Malaysia kekurangan individu yang mampu menggalas tanggungjawap sebegitu.

We need:

1. World Class Performance Artist

Indonesia has Anggun, Thailand ada Tata Young we have no answer to both of them. Anita Sarawak hanya famous di Caesar Palace not even Las Vegas pun. Selain beliau, ada beberapa percubaan dari KRU, Ning, Pop Shuvit, still not even close to Anggun or Tata standard. Masa zaman filem hitam putih pula we managed to win few awards at Asia Film Festival through P.Ramlee and Bad Latif. Sekarang, cuma beberapa anugerah di festival kecil-kecilan. We desperately need an icon to lift our entertainments industry. I know our showbiz not in good shape since I can’t find any Chinese who support local artist. Remember, majority of our Ringgit Malaysia are in their hand. Urban Chinese, likewise urban Malays and Indian will only listen to English song while Ah Beng and Ah Lian support music dari Hong Kong atau Negara sekitanya sahaja.

2. Popstar Footballers

FAM conducts a sms contest last year to choose the most popular footballer for 2006. Tahu siapa menang? Syamsuri Mustafa, Terengganu’s goalkeeper. Last year Terengganu not even play in MLeague. No offence to him, I believe cuma saudara mara and kenalan dia sahaja yang send those sms. Tidak pernah dalam sejarah bola antarabangsa pemain paling popular plays between the poles. But we just have no striker or midfielder yang cukup bagus to be promoted by local media. Akmal Rizal pernah memberi sedikit harapan, but anak emak tu rindukan sawah bendang masa main dengan club di Perancis. Khairy and Jason Lo pun masa create MyTeam, their only hope are to find ‘Mawi’ dalam dunia bola. So, I totally agree with them.

3. Gorgeous Female Celebrity Chef

Apart from Chef Wan yang hanya diminati oleh makcik-makcik, aku tidak kenal mana-mana chef yang glamer di Malaysia. Florence Tan did appear dalam Travel & Living beberapa kali, but auntie itu mungkin used to be gorgeous la kot. I hope to see female, Malaysian version of Oliver Twist (Naked Chef). Imagine Marion (8TV) plays with sharp knife and hot boiling oil, sexxyyy.

4. Flamboyant Billionaire

Malaysia still in a stage where success and rich people are nerd, old and boring. There are no cool billionaires that mingle around with youngster and portray image sebagai orang kaya yang enjoy their life to the limits. Macam Donald Trump or Sir Richard Branson (Virgin Empire). Prospective to become one, Tony Fernesdes (AirAsia), Datuk Farid (TV3), and Khairy J (dia mungkin hanya menantu Pak Lah but he graduate from Oxford and successfully build his business even masa zaman Dr. M). Hopefully they will climb the ladder and jadi flamboyant billionaire satu hari nanti.

So, that’s it. The top four icons that I hope to emerge from somewhere to inspire us.

…..Salam Maal Hijrah to All Muslim…


Wednesday, January 17

Sports Update

Politic Sikit:

Ng Chee Pang, 21 tahun adalah calon bebas yang akan lawan calon BN di Batu Talam. Cool kan..! Budak yang baru layak mengundi memang itu je selayaknya untuk lawan Barisan Najis. Roslan SMS ada cerita pasal lawak dari Utusan. Aku terfikir if less than 50% pengundi keluar membuang undi akan diadakan pilihanraya sekali lagi ke? Aku jahil undang-undang, but if true memang best. Pembangkang just promote supaya orang tidak mengundi (boleh kena tangkap kot) then, hopefully there will be pilihanraya kecil sampai bila-bila. Ha..hahaha..haha..


Related to Title:

There are a lot of thing happen in sport scene currently. Here few highlight:


Asean Football Championship

Malaysia luckily qualified to semi final thanks to Philippines or Malaysia rasuah player Myanmar kot...hahahaha… Since Sea Games yang lepas 5 Myanmar players didakwa rasuah and they brought Anti Corruption Police with them to Bangkok to ‘jaga’ player mereka this time. I believe player yang Norizan bawa ke Thailand adalah yang terbaik yang kita ada sekarang. We just lack of creativity dalam permainan and most player kita slow. Maybe Norizan patut trust few youngsters like Safiq or Saramsak. We need speedy left winger just like Khyril yang main sebelah kanan. Central midfielder, hope after few games under their belt together Hardi, Shukor and Nizaruddin will play better next time. Kita memang tiada striker since in MLeague pun foreign import je yang score. So, oldtimer macam Hairuddin are the best yang kita ada, if Akmal and Indra sihat maybe ada option sikit. Beside few silly mistakes, our back four are rock solid, experience, compose and aku percaya there are no strike force in this region can do any harm to us, even Singapore’s Nor Alam Shah yang score 7 biji lawan Laos. Goh Tat Chuan believes Nor Alam Shah and Indra Shahdan are the best forward in South East Asia sekarang. I don’t know why, but aku betul-betul menyampah dengan ex-Singapore player ni, he not selected this time, so consider ex la. Last night his colleague kat ESPN puji dia sebab correct prediction for group A, and he accept the compliment with a smile…bullshit..! I still remember in front of Shebby he said Malaysia have no chance to make it to semis. I really hope Singapore will top their group and allow us to kick their ass walaupun aku agreed Singapore are favorite to win the championship.


January Transfer Window

Aku cuma interested dengan transfer involve Liverpool FC sahaja, so here the update.

  1. Italy U-21 goal keeper Daniele Padelli from Sampdoria on a six-month loan deal
  2. Emiliano Insua from Boca Juniors on 18 months in duration loan.
  3. Swedish U-17 striker Astrit Ajdarevic signed for a fee of roughly £75,000. Ajdarevic played for Falkenburg in the Swedish 2nd Division
  4. Jamie McCarthy, the Scottish wonderkid, on progress.

Happy to see Liverpool strengthens their youth team. Arsenal gave them a lesson? Maybe…also in Liverpool front doors are Lucas Neill from Blackburn and Javier Mascherano from West Ham United, not a bad idea at all.

Also, rise few eyebrows are Beckham and Mourinho issue. Really hope Mourinho move to other club, I believe he will get better respect at other places, Real Marid, Milan or even national team like Australia and Guus Hinddink is not a bad option for Chelsea. Beckham heading to U.S, macam sireh pulang ke ganggang la. Popstar memang patut berada di L.A pun.


Australia Open

Roger Federer will continue his domination in world tennis. He promises to win all four major this year, selain dari teen sensation Rafael Nadal, there is no one stands between him and his dreams. Kalah dengan Roddick dalam tournament pemanas badan last week, indicate nothing. The only interesting event in Australia Open apart from Sharapavo’s dress is her rivalry with Amélie Mauresmo. I bet they will play in the final and my prediction Sharapova will be in the losing side. Maybe Kim Clijsters boleh buat kejutan and we will witness William sister comeback maybe in next major, not this time around. Tapi yang menarik ada ramai player Asia terlibat kali ni, mostly in woman category.

More on Australia Open

Tuesday, January 16

Freaky Friday - Not The Movie

Freaky Friday - The Movie

How much bad luck can happen to one man? A lot… Friday, 12 January 2007, I proudly said aku manusia paling malang didunia. I try not to make Aku Betul…!
a diary blog, by writing every single boring event of my life, but that day I believe worth to share with my friends.


Please remember, aku kerja sebagai fiber optic cable engineer for internet service provider, my series of bad luck mostly about my work, so in other words I revealing how bad our service, who cares, right? But actually, semua masalah yang bakal aku ceritakan hanya berlaku dalam satu bulan.

Start from 12:30 am (am..! pagi, tengah malam..), while watching my favorite sitcom at channel 70, I received phone call from my colleague about problem regarding fiber link to one of the residential area, I told him I look into it later, dalam hati aku “go to hell”.. midnight ni, esok je lah settlekan. 15 minutes later again he call and said our link to industrial area also ada problem. Industrial area ini ada corporate customer yang subscribe to our service dan bayar berpuluh ribu sebulan. Kalau perumahan, even ada beratus-ratus rumah pun belum sampai puluh ribu sebulan. So, I have no other choice but to start my car went to office and try to find out what the problem from our office. Failed to do so, I when to site with company vehicle, buat itu dan ini, around 3:30 I found out the problem and sedar I cant repair it by myself, I need my staff to pull new fiber optic cable and replace the broken one. Just like earthquake kat Taiwan la, but for me it is just a construction works buat jalan baru..hahhaha. I send message to all my staff and ask them to come as early as they can to help me. By the mean time, our CEO yang berada di China already send sms ask me to rectify the problem, ASAP. Around 4 am, I want to check the other link to residential area. Tiba-tiba van yang aku bawa tak boleh start. I alone kat construction area and try to find taxi, not really a best situation, kan. So I walk few kilometers to nearby condominium and the guard gave me taxi’s number. Aku call and few minutes taxi sampai. Bila aku nampak je meter taxi, aku terfikir pasal bayaran then aku check pocket belakang, oh my god… where the hell my wallet? Jatuh di site ke or jatuh dalam van company yang aku bawa tadi. Aku act cool and nekad if terpaksa I will ask pak guard at my office to pay for me first. Rupanya aku tertinggal wallet dalam my own car yang aku park kat office. Around 5:30 am, 2 of my staff answer my s.o.s message and they will come secepat mungkin. Lepas subuh 2 orang tu sampai and aku suruh mereka start usahakan link to industrial area tu. Then, beberapa lagi sampai and I ask them to rectify problem to residential area pula.

When we arrived je at the construction area tu, we saw a lot of people gathered new our cable, some dude terbabas and kereta dia masuk dalam longkang, near my cable. Last thing I want that time are police, ambulance and highway patrol datang kacau pekerja aku. Pukul 8, bila yang lain-lain sampai office they start kinda freak out with my sms and call me to know what happen, I just ask them to continue their daily works. Then, pukul 10 pagi, 1st problem selesai. We all move to 2nd one.

On the way to masjid for sembahyang Jumaat, I drove my own car, police stopped me ask for ‘duit minum’ since aku lupa pakai seat belt. Shit…! There goes my RM20.00. After sembahyang we continue repairing residential area link, then I received news saying the 1st problem yang kami setelkan pagi tadi, partly dah rosak balik. To be more specific, few customers instead of the whole area pula ada masalah. I on my way to have my lunch, divert my car and move to Subang Hitech. Around 3 pm, my staff managed to repair the link to residential area and help me at Subang Hitech. At that point we are very tired and aku sempat tidor dalam kereta setengah jam masa tunggu mereka. Pukul 4 pula, my support department said our link to Puchong ada masalah. Oh my god, can’t believe my ears. While my staff buat kerja di Subang Hitech, aku pergi Puchong to rectify the problem. That moment again aku terpaksa “communicate” with my CEO since there are big problem. And his instructions simple tapi menyakitkan hati. Then, my team came to help me near Sunway Piramid (repair link to Puchong). Around 7:30 pm, suara Badrul (support department) merdu je cakap the link dah ok. I told him, that’s it for today, aku akan off handphone office.

After belikan my staff a drink, 10 orang, koyak la jugak pocket aku. Then aku nak balik Shah Alam. Sampai di tol batu tiga, cermin kereta aku jammed. Tak boleh turun, orang belakang pula dah hon, yela line touch n go, mereka aspect sekejap je lah. Terpaksa buka pintu. Aku dah takut nak pergi mana-mana, terus balik rumah.

Mandi, makan bekal yang girlfriend aku bagi siang tadi. Fuh…Sedap mengalahkan masakan hotel. Sambil hisap rokok, aku tersenyum memikirkan akulah Manusia Paling Malang, 12 Januari 2007.

Recap:
- Tak tidor dari pagi 11 January sampai malam 12 January
- Wallet 'hilang'
- Link problem to 3 places
- Kena 'saman'
- Cermin kereta rosak

Happening tak life aku..?!..Hahahaa..hahaha…

Total Pageviews

. page counter