Saturday, March 31

Salam Maulidur Rasul

Tiada Agama Selain Islam

Tiada Kata Seindah Al-Quran

Tiada Perjuangan Semurni Fisabillillah

Tiada Jalan Selurus As- Sunnah

Tiada Idola Sehebat Nabi Muhammad



Here wishing the wonderful deeds of the prophet…and inspired us to make our life more beautiful …may the prophet’s teachings guide us in every walk of our life.


Friday, March 30

Kenapa Perokok Merokok?

Notice: I’m not promoting Nak campaign.

They are two main reasons why smoker should not continue they stupid habit, health and wealth. Semua orang dah tahu, right? Termasuk lah manusia bangang yang habiskan duit untuk membakar paru-paru sendiri. But, what actually drive them away from quitting the routine? Or shall I put it as, What Good About Smoking?

Addiction
For die hard smoker, it is damn difficult to stop smoking. Aku rasa, die hard smoker adalah perokok yang menghabiskan at least 20 batang rokok sehari. Perokok sebegini akan rasa tidak tenang, sakit urat, lengoh-lengoh, dan tentunya mengantuk yang teramat sangat apabila tidak merokok untuk beberapa jam. Sebab itulah ramai setuju nikmat menghisap rokok semasa berbuka puasa amat sukar dijelaskan dengan kata-kata, jika boleh pun mungkin melalui puisi-puisi indah yang berbunga-bunga.

Environment
Impossible to quit smoking kalau kerja site works or kerja dalam kilang. Maksudnya, tempat kerja yang dimonopoli oleh lelaki. Influence dari persekitaran membuatkan perokok rasa janggal jika tidak merokok. Juga mustahil untuk perokok melupakan rokoknya di tempat hiburan seperti disko, concert atau parti. Nightclub tidak akan lengkap tanpa kepulan asap-asap rokok yang ‘indah’ dan ‘harum’. Hisap rokok sambil bersuka-ria umpama makanan ditambah Ajinomoto yang banyak, sedap tapi tak baik.

Friends
Kawan adalah sahabat kepada rokok, kerana aku percaya semua perokok ‘dikenal’kan kepada rokok oleh kawan mereka. Jadi mustahil untuk melupakan rokok jika bertemu geng smoker yang lain. Also, smoking boleh mengeratkan silratulrahim atau membina tali persahabatan baru. Sound weird and stupid? Kalau tidak benar masakan ada orang yang menggantikan peribahasa tidor sebantal dengan “rokok sepuntung”. Then, imagine yourself berteduh dari hujan bawah jambatan. They are only two of you bawah jambatan itu. Maybe for ladies they can start the conversation by asking “Pergi mana?” or “Cantik handbag…siapa hadiahkan?” But for macho man, lebih sesuai jika dimulakan dengan “Bro, boleh pinjam lighter, Zippo gua masuk air…” Bila dah start share lighter, nak jual insurance, nak ajak masuk MLM or join Abfund pun boleh. Got it?

Mengisi Masa Lapang
I’m not talking about hobby, sebodoh-bodoh perokok pun they will not consider smoking as hobby. Aku maksudkan membuat sesuatu ketika bosan atau diantara aktiviti lain. For example, ½ time football match, went to toilet 5 minutes, find something to eat around 5 minutes, so extra 5 minutes lagi kalau tidak hisap rokok akan rasa boring yang teramat sangat. Tambahan pula if team kita kalah. (Yup, I know macam Perak kalah dengan Kedah, tak perlu mention dalam komen lagi, mangkuk…!)

Simbol
Dengan merokok juga perokok boleh projectkan image yang dia inginkan kepada orang lain. How you puff the smoke, cara pegang batang rokok, method to light up the cigarette, cara koyakkan pembalut kotak, even cara membuang ash or puntung pun boleh mengambarkan sifat, peribadi atau mood seseorang. Contohnya, kalau tengah marah atau takut perokok akan sedut asap yang banyak dengan cepatnya. Instead of bercakap, menyalakan sebatang rokok membuatkan orang boleh tahu mood dan keperibadian kita. Is that cool? And the main character yang smoker tonjolkan semasa merokok adalah kebodohan mereka. Hahahaha…

I think I be able to list down banyak lagi advantage about smoking yang menghalang usaha smoker untuk berhenti merokok. Tapi siapa yang aku cuba tipu, kan. Pusing, tolak, tarik, pukul sebelah mana sekalipun, tentunya menyahut seruan ‘Tak Nak’ oleh Pak Lah adalah jalan terbaik. So, berhentilah merokok…!


I don’t think they are any smoker here intent to quit smoking now but if you do, go ahead, there are a lot of tool in the Net that will help you with your noble effort.

P/S: Macam selalu pakar motivasi cakap, saya turut menasihati diri saya sendiri. Hahahahahha….!

Wednesday, March 28

Definition of Racist…

Seinfeld is one of my favorite sitcom ever. Even they stop producing the series in 1998, I still watch every single repeated episode at channel 70, 11:00 pm weekdays. Last week's episode, Jerry and Elaine have this conversation:

Jerry: I love Chinese woman.

Elaine: I don’t know you racist.

Jerry: No, I don’t think it is racist if we love them.


So, aku pun mula berfikir, apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan racist. Sebagai football fans, yang aku tahu racist adalah apabila penonton mengejek player berkulit hitam yang main untuk team lawan. Racist dalam football dah makin teruk walaupun semua orang sibuk dengan Kick Racism campaign.


Dalam wikipedia racist bermaksud..bla..bla..: baca la sendiri here.

Let me give few examples, and help me decide ianya racist atau tidak, ok?


1. Macam case Jerry and Chinese woman, if we love that person because of his/her race or skin colour adakah itu racist?

Let say, I prefer to work with Chinese, since for me they are very hardworking. I don’t think that racist, right? But remember at the same time, dengan tidak sengajanya aku dah ‘mengutuk’ bangsa lain sebagai malas, kan? Obviously that is racist. Sama juga if Jerry love to date Chinese woman for his own reason, maksudnya dia dah kutuk perempuan bangsa lain yang tidak ada quality Chinese woman yang dia mahukan.


2. If we hate one particular race because something commonly true about them, is it racist?

Here very tricky situation, difficult for me to give any particular example without hurting any parties. Ok, to be safe allow me to kutuk my foreign workers. Sometimes I hate to be close with them, first because simply they smell really, really bad. I don’t know why, even early morning before they went to site, memang dah bau lain macam. Secondly, the fact that they eat almost anything makes me rasa pelik bila dekat dengan mereka. Seriously, they eat anything yang mereka jumpa di site. Aku pernah lihat mereka bawa balik rumah katak, biawak, ular dan macam-macam binatang lagi… senyum je mereka cakap “I found free dinner tonight”. I can’t blame them, memakan binatang macam itu adalah normal untuk bangsa mereka. So adakah aku racist sebab kurang selesa bersama mereka? Aku rasa tidak.


3. If I condemning or hate my own race, racist juga ke?

I’m not talking about crap motivation phrase macam ‘Melayu Mudah Lupa’ yang Dr. M cakap dulu. Aku maksudkan, betul-betul kutuk dan benci bangsa sendiri. Adakah itu racist? Bayangkan aku orang Kelantan dan sedang mencari pemain bola and aku tidak mahu mengambil player Melayu Kelantan sebab aku rasa mereka tak berdisplin atas padang bola. Walaupun there are no prove or concrete reason menunjukan player Kelantan tak berdisplin, but I simply hate to play football with them. Adakah aku racist? For me, yes… we can consider it as racist, toward my own race la. Sound weird, but true.

So, that’s it. Please comment and help me decide, which one boleh consider racist and which is not.

Kalau betul pemahaman aku, aku rasa Malaysia adalah negara yang taraf racist antara paling teruk di dunia. Tapi sebagai menjaga keselamatan dan keharmonian negara everybody tidak ambil peduli sangat benda ni, kan? Dengan beralasankan menjaga kepentingan bumiputra, aku rasa kadang-kadang kerajaan pun racist towards bangsa lain. And, kalau kita buka ruangan kerja kosong di surat khabar, kita juga boleh lihat betapa burukya tahap racism di Malaysia. Kenapa perlu fasih berbahasa cina kalau kerja sebagai engineer or accountant? Pelik kan… tapi bagus juga semua orang pakat-pakat pejam mata isu ini, tiada bagusnya pun nak diperbesar-besarkan.

P/S: Aku orang Perak, and I do think player Kelantan kurang displin, but majority budak Kelantan aku kenal pandai main bola, skillful.

Tuesday, March 27

Subsidi Kurang, Pembangunan Lebih?


Last weekend aku balik kampong, Teluk Intan. Di Bandar Teluk Intan aku terjumpa satu signboard yang cukup menarik.


Dalam signboard tu tertulis kata-kata ini:

Subsidi Kurang, Pembangunan Lebih.

Aku pernah sentuh benda ini di sini, tapi izinkan aku sekali lagi melepaskan ketidak puasan hati aku dengan ‘penipuan’ yang aku tidak faham bagaimana ada orang boleh percaya. Dan badan kerajaan sanggup dan berani membelanjakan duit kita untuk mendirikan iklan sebodoh itu.

Idea disebalik signboard tu memang cantik, apabila subsidi dikurangkan kerajaan ada lebihan wang untuk dibelanjakan kearah pembangunan negara. Dalam erti kata lain, rakyat sama-sama membantu kerajaan dalam membangunkan negara kita, indah kan? Cuma pada aku ianya telah lari jauh dari konsep asal pemberian subsidi. Kalau negara maju, nikmat pembangunan itu patut dibahagi sama rata dengan semua rakyat. Sepatutnya kerajaan perlu menaikkan subsidi agar rakyat lebih selesa. Bukan mengenyangkan perut sesetengah pihak sahaja. End of the day, orang kaya semakin kaya dan yang miskin semakin miskin.

Another thing, I can’t find this signboard anyway near KL, PJ or Shah Alam. Correct me if I’m wrong, but kenapa cuma diletakan di kampong-kampong atau bandar kecil macam Teluk Intan? Adakah kerajaan berniat memperbudakkan pemikiran orang luar bandar?

Monday, March 26

200 Tahun, Tapi…

Yesterday as everybody knew is a 200th year Royal Malaysian Police Anniversary. I’m very happy to know that our law enforcement institution is 200 years old. Like others, I would like to thank our policeman and policewoman for their effort towards our nation and citizen safety.

But, I can’t remember any of my encounter with police force that end up happy note on my side. Seriously, besides several times I use police report for insurance claim or buat lesen atau i.c baru, the rest semuanya berakhir dengan hati dan poket yang sakit. Dalam statistic studies, I believe if the amount is too small we can ignore it and assume 100% of the specimen adalah bersifat sebaliknya. For example, kalau survey 1000 orang dan seorang memberikan jawapan yang lain dari 999 yang lain, we can assume that person silap isi or purposely gave wrong answer. With that in mind, I bravely said all policeman and policewoman in this country menerima rasuah. I understand it is a bald statement, but I seriously belum jumpa anggota polis yang jujur. For the 1st time, I hope I’m wrong…

Aku malas nak search, copy and paste high profile case yang melibatkan penyelewengan anggota police Malaysia. Rasanya semua orang masih ingat lagi beberapa kes yang melibatkan polis kita yang berperangai lebih teruk dari penjenayah. Cuma aku harap selepas 200 tahun, badan keselematan kita akan lebih dihormati dan bukannya terus menjatuhkan maruah mereka sendiri.

Police traffic, everybody knows how to bribe them, right? While they bla…bla...bla… we just have to throw few hint like “settle sini je la bang”, “boleh tolong tak”, “tak perlulah saya susah-susah bayar saman kat balai”… and the case can be settle less than 10 minutes. True story, a friend of mine pernah bagi polis fries mcdonald to avoid ticket sebab forgot to wear seat belt. Imagine, that the price of police uniform. Sedih…memang sedih.

Beside several time ‘dealing’ with polis trafik. Aku juga pernah beberapa berurusan dengan mereka atas perkara lain. I have 20+ foreign workers work under me. So, receiving phone call during weekend from police yang tahan mereka adalah perkara biasa bagi aku. All our foreign workers are legal and ada proper documentation. But policeman always find ways to stop them and ask me to come over. Luar kawasan, suspect pekerja asing yang lari lah, salinan passport tidak jelas, adalah antara alasan biasa yang polis gunakan. Aku betul-betul sakit hati dengan perangai polis belagak and sial macam tu. The latest, last Friday… aku tak sihat (mc), but suddenly my staff calls me and said police stop their works since 4 of our workers membawa working permit yang dah tamat tempoh. I told the policeman, please wait and I will ask somebody from my office to bring the renew permit. But the policeman insist ask me to come over to ‘discuss’. I said, nothing to be discuss, we have all the documentation. The police even said, if I refuse to come they will find something to bring my workers to police station. So, I have to use my last tactic, I asked his full name, police number and from which station. I told him I will send our lawyer together with the all necessary document. And macam selalu dia akan takut dan lepaskan pekerja itu semua dengan ‘last warning’…. Hahahha, bodoh punya polis…!

I don’t know others, but I think budak kecil pun tahu where to find illegal immigrant kat KL ni, but why they love to disturb workers yang ada majikan macam pekerja company aku? I think because police bangsat itu tahu, if they manage to find any mistake by us, tentunya we will pay them. Kalau mereka serang rumah-rumah kongsi, tak tentu lagi pendatang tanpa izin tu ada duit untuk bayar mereka. Keji kan polis kita?

Kalau ada ibu, bapa, adik beradik, sedara mara rakan-rakan disini anggota polis, aku nak cakap sorry awal-awal. If you believe your parents or your relative adalah anggota polis yang jujur, baguslah… but sorry to say, sukar aku nak percaya.

Thursday, March 22

Hukum Akal vs Hukum Tuhan

Notice: Long entry, baca time free.

Aku terjumpa benda ini kat ruangan Dr Masitah dalam Harian Metro:

Ada 4 isteri, nak kahwin lagi?
SAYA ada seorang kawan yang kerap menceritakan masalah peribadinya, termasuk hal rumah tangga. Menurut ceritanya, dia bermadu dengan tiga wanita lain. Suaminya berkahwin empat, seorang dinikahi di sini dan tiga lagi di sempadan Siam.
Walaupun mempunyai empat isteri, suaminya masih berura-ura untuk berkahwin lagi. Alasannya, Nabi Muhammad SAW berkahwin lebih daripada empat tanpa bercerai, tetapi sunnahnya saja yang empat. Soalan saya, apakah hukumnya lelaki berkahwin melebihi empat walaupun berkemampuan dan jika ia berlaku, adakah hubungan dengan isteri kelima dianggap zina? Adakah apa diperkatakan suami kawan tadi itu benar? Minta jelaskan perkara ini dengan terperinci supaya soal nikah kahwin tidak dipermainkan, terutama tanggungjawab kepada isteri dan anak.

Please read Dr Masitah good answer: here

Very interesting persoalan yang dia utarakan disitu. Few question muncul dalam kepala aku.

He has 4 wives and he thought that not enough. Come on, what the hell… Lelaki tu gila seks atau jenis manusia yang suka control orang lain. If he talking about sex dan 4 woman still can’t satisfied dia, seriously he need medical attention la. There are mis communications between his big and small heads (if you know what I mean). Or, most guy yang ada isteri lebih dari satu, mereka ini control freak. They love to control another human being. So, my advice better he concentrate with his career and built his own business empire so dia akan ada beribu perkerja untuk dijaga.

Another thing yang aku terfikir, dia ni memang bodoh or pura-pura bodoh dengan menggunakan dalil Nabi Muhammad kahwin lebih dari empat. Adakah dia memang jahil agama or tergolong dalam golongan yang memberi priority kepada hukum akal melebihi hukum tuhan. Aku tidak berani ulas panjang benda ini sebab aku kurang arif. Maksud aku, aku tidak berani mengatakan ada berapa jenis hukum atau sumber rujukan. Correct me if I’m wrong, before we can consult our logic weak human mind we should refer quran, hadis, ulama and majlis fatwa, right?

But, memang ramai manusia zaman sekarang yang merasakan diri mereka lagi pandai dari tuhan dengan menggunakan dalil akal untuk ‘lari’ dari tuntutan agama. Contoh;

Kenapa perlu baca Al-Quran, aku bukan faham bahasa Arab pun…

Or if I want to take more tricky example;

Orang musafir tidak boleh buka puasa, sebab kelebihan itu hanya untuk zaman nabi, mereka musafir naik unta, sekarang naik kenderaan bukan penat pun

Aku sedar orang yang cakap itu berniat baik dan majority ulama pun tidak menggalakkan kita berbuka walaupun kita musafir, but for me we can’t said hukum itu hanya untuk zaman nabi. Since I believe hukum Islam relevant untuk semua zaman. Aku rasa ada penemuan pakar yang mengatakan after driving more than 90 km we need a rest and drink since our body lost certain amount of liquid due to tension and stress.

Never mind lah, put the musafir issue aside, I just want to say there are a lot of muslim nowadays yang menggunakan akal untuk ‘melawan’ hukum tuhan. Aku rasa itu tidak betul. Let me give more relex and straight forward example, poligami adalah antara isu yang biasa dihukum akalkan, terutamanya oleh kaum hawa.

  1. Zaman nabi, sunat kahwin 4 sebab nak ‘selamatkan’ balu mangsa perang, sekarang mana ada balu perang so, tak sunat lagi.
  2. Nabi Muhammad seorang rasul, so dia boleh berlaku adil sebab dia dilindungi Allah, lelaki zaman sekarang tidak mungkin adil, jadi mereka tidak boleh berpoligami.
  3. Bab kahwin ikut sunnah, kenapa bab lain tak ikut? Pastikan ikut sunnah sembahyang, puasa, zakat, haji dulu then baru sunnah kahwin 4.
  4. Kalau lelaki boleh kahwin 4 kenapa isteri tidak boleh? Kalau nak kata sebab tidak tahu anak siapa yang dilahirkan, ujian DNA ada…

Number 4 tu quite extreme, but believe me I heard it, not from Malay woman la. Tapi itulah contoh-contoh alasan orang yang merasakan diri mereka lebih pandai dari tuhan yang mencipta mereka.

Entahlah… Apa-apa pun tolong jangan jadikan tulisan ini sebagai rujukan agama, maybe apa aku nak cakap itu betul, but vocabulary yang digunakan mungkin salah atau cara penyampian aku yang mengarut… hahahaha..

P/S: For the record, aku tak berniat pun nak kahwin lebih dari satu :)

Wednesday, March 21

Freaky Friday Part II

No Late update today.

Something similar to Freaky Friday happen again.

Penat gila...! Later aku story.

Update (5:30 pm):

KUALA LUMPUR: A few areas of Shah Alam were flooded after the heavy rain on Tuesday night and Wednesday morning. Areas affected include Kampung Kebun Bunga, Taman Mesra and Taman TTDI Jaya. More than 500 people were evacuated.

- The Star

Ok, hujan lebat then banjir, no big issue, right? But what make people angry were the improper development projects that cause the flood. What happens to me today is the prefect example how construction works menyebabkan tanah runtuh dan menyusahkan orang lain, bodoh punya orang…!

Imagine sebelum subuh my support team call and said there are few important links down. I straight away predicted where the problem place and around 7:30 am I found my cable break due to landslide near Glenmarie. Why tanah kawasan tu runtuh? Notice tak kerja-kerja pembinaan kat belakang tu? Mangkuk-mangkuk tu dah korek tanah sampai dekat dengan slope tu and effect the soil structure there. Betul-betul bodoh…! Thanks God, during noon we manage to settle the problem and told our customers flood around Batu 3, Shah Alam yang menyebabkan link down for ½ day.


Another interesting event occurred, before I managed to call MBSA to report the landslide, contractor to dah call dulu and he force MBSA to ask us stop our repair works since dia cakap menggangu kerja-kerja dia. And the best thing, MBSA setuju and instructed us to stop. Just imagine, instead of investigate why the landslide happen and punish the guilty party, MBSA sibuk suruh aku stop kerja. Pelik kan…Then, dengan terpaksanya I made few phone calls to our ‘friends’ seeking help la. After that, someone from MBSA allows us to continue but I need to meet him somewhere in Shah Alam. Tapi sampai petang aku dia tak pick up my call, aku sms pun dia tak jawap. Why? I don’t know.

Monday, March 19

How to Defined Successful Person?

Last weekend aku jumpa rakan lama, bukan lah lama sangat kami tak jumpa dalam 2-3 tahun rasanya. Selepas beberapa soalan standard macam, “tinggal mana?”, “bila nak kahwin?” dan “main futsal kat mana sekarang”, kami start talking about career. Then, tanpa rasa bersalah dia keluarkan soalan ini:

“Gaji kau sekarang berapa?”

I not sure others lah, but for me money is part of my personal information. Even my mum has no idea how much I make per month. So, I gave few answers to reflect my neglecting to expose my income. He insist to find out and started to told me how much few of our friend’s earnings. Since aku dah fed up aku beritahu je lah. Rest of our conversation is about Abfund, MLM, online business, offline business, in other words, we talk about money… money… and money.

How we defined successful human being? I believe in my friend’s dictionary success equal to a hefty bank balance. I try to disagree, but masalahnya bolehkah aku mencari ukuran lain to symbolize success man?

Here few thoughts.

Idea Pertama
Success man have small quantity of trouble in his life. Semua orang tahu, most problems in life create by limited resources of money. So, betul lah orang berjaya adalah orang banyak duit.

Idea Kedua
Orang berjaya adalah orang yang bebas. Bebas untuk pergi kemana-mana, bebas untuk berfikir dan bebas untuk berbelanja. If we must appear at office everyday and comply with each instruction from our superior we can’t describe ourselves as successful person. What is the possible circumstance where we be able to ignore our boss and forget about rush hour? Of cause after he have millions of ringgit in our bank. Maksudnya, orang yang tidak perlu bekerja, duduk diam-diam dapat duit adalah orang yang berjaya. Sekali lagi money is the key factor.

Idea Ketiga
Success man is the one who fulfill what he wishes to have. Nafsu manusia tidak pernah cukup, so kalau ikut idea ini tiada manusia berjaya didunia. Aku rasa even Bill Gates tak betul-betul puas hati dengan benda yang dia ada.

Idea Empat
Success is simply about happiness. So, success person adalah orang yang selalu gembira. I think it is a little bit complicated to be happy with empty pocket. Orang gila sahaja yang gembira walaupun tiada duit. Maybe not parallel with everybody view, but most of us agree that to be happy adalah dengan membelanjakan duit kita. Jadi, orang yang berjaya adalah orang yang boleh mudah berbelanja. Betul… kasih sayang, perhatian, dan beberapa perkara lain still be able to make us happy, but who we intend to cheat, all those elements will only cherish you when you have money, right? Aku pernah sentuh isu ini disini: Love & Money.

I can’t find any description for ‘success man’ yang tidak kena mengena dengan wang ringgit. Although I understand, success if a very subjective word to be explains in few sentences.

I found this quote somewhere on Net.

The definition of success is differs for each person. Success is about the person you are becoming. It is about fulfilling your potential and achieving your dreams. Your success is what will bring you a life of joy and pride of your achievement.”

Aku setuju dengan kata-kata itu, cuma masalahnya masyarakat kita tidak berjalan sebegitu. Seseorang diiktiraf berjaya setelah dinilai oleh orang lain, bukan diri kita sendiri.

For me, success adalah diri aku yang dipenuhi dengan Family, Friends, Freedom, a little of Fame and a lot of Fun, of cause Fulus is not my main concern.

Saturday, March 17

Mawi Raikan Wartawan… Ina Boikot Wartawan?

Minggu lepas Mawi sediakan 2 bas untuk membawa wartawan hiburan ke ‘Teratak Bonda’ sempena majlis doa selamat rumah baru dan kesyukuran kejayaan di anugerah bintang popular.


Jadi, keluarlah gambar rumah Mawi dalam semua surat khabar, majalah dan blog-blog milik wartawan hiburan. Memang cantik rumah dia, yelah RM 500, 000.00 tentulah cantik. Casa Impian pula menaja 3 bahagian dalam rumah tersebut dengan hiasan dalaman yang bernilai RM 100,00.000. Untungnya jadi Mawi, dalam masa kurang dari 3 tahun bergelar artis dah mampu hidup mewah lebih dari mana-mana lulusan universiti.

Patutlah bagai nak gila wajah calon Akademi Fantasia 5 bila wakil Astro ‘serang’ mereka umumkan mereka terpilih. Keluarga mereka juga gembira sangat umpama anak mereka dapat masuk universiti atau kena loteri. Sedih juga tengok pakcik dan makcik Melayu gembira gila, padahal anak gadis mereka akan ‘dipaparkan’ ke khalayak umum sepenuhnya. Memang sekarang ni zaman duit, bila dah nampak cerita Mawi semua tak fikir benda-benda lain yang sepatutnya mereka pertimbangkan.

Dalam masa yang sama, bekas tunang Mawi dituduh boikot wartawan sebab kebanyakkan wartawan masih mengaitkan dia dengan Mawi. Apa la yang Ina Naim ini fikirkan, dia masuk bidang hiburan tentunya sebab bekas tunang dia. Mustahil la dengan tiba-tiba semua orang boleh lupakan kisah itu dan melihat dia sebagai model dan penyanyi baru. Album baru terjual 7,000 unit dah anggap diri sebagai penyanyi baru berjaya dan arahkan wartawan jangan kaitkan dia dengan Mawi lansung. Harap muka je comel, tapi akal tidak secantik mana.


“Saya Tiada Niat Nak Boikot Sesiapa... Cuma masa tu saya sedang marah kerana dikaitkan dengan Mawi” – Ina beritahu Berita Harian

Friday, March 16

Life Sucks…!

Notice: Cerita boring, aku hanya nak lepaskan perasaan sikit.

Kadang kala aku fed up menjadi orang baik. Seriously, bukan nak angkat diri tapi aku rasa aku dalam golongan orang yang baik. Let say malam ini kereta aku kena conteng or tayar kereta ada orang pancit, confirm esok aku akan pecah kepala nak fikir siapa sengaja sabotage aku. Since last time I count, I have no enemy. For a 27 years old dude, takde enemy lansung consider orang baik lah kan. Hahahaha…

Kenapa aku fed up? Bila kita baik, then let say for once kita lari sedikit dari sifat baik kita people will see it as a very big issue. Here two incidents happen to me last few days I want to share with friend here.

Kisah 1
A friend of mine needs cash to repair his car. I would say, every month he will borrow money from me, 50 or seratus ringgit tu biasa lah. I have no problem with that, since dia tidak pernah bermasalah untuk bayar balik. So, now he asked RM200 to repair his car. I told him this month aku sendiri berjimat since I bought few electrical appliances for myself and also last month aku pakai credit card lebih to repair my own car. He straight away jumps into conclusion that I refused to help him. Dia tuduh aku tak percayakan dia eventhoug he always paid every single cent he borrowed from me. Cuba bayangkan, after so many times aku tolong dia, sekali aku refused and now I in a verge of losing one friend. Padahal, dia ada ramai lagi kawan yang sememangnya tidak mungkin tolong dia. Bodoh punya member…

Kisah 2
Last week, ada satu fiber link penting yang kena up secepat mungkin. So, I asked best team yang aku ada untuk buat link tu. Around 2 kilometers fiber cable somewhere near Kelana Jaya. Then, a day before the deadline aku buat testing, everything seems ok and perfect. Suddenly pagi tu bila kami buat testing sekali lagi we found one big problem few meters before the ending point, just a couple of hours before the link must be up. Even my CEO sms aku and asked me to make sure the link are in rock solid condition. So, let say I lost my temper and start maki everybody kat site. I even kicked few items in front of me. We have to dig deep to solve the problem, finally after delayed 1 hour the problem solved and the link now in the best shape possible. Because of that incident, those yang ada kat site hari tu start tengok aku lain macam. They never saw me that angry ever. Padahal, aku bukanlah orang yang senang marah… Kalau aku yang jenis biasa marah, even aku mengamok macam mana pun hari tu, nobody will notice and treat me differently. Right…?

Sometimes I believe we should not set our standard too high or too low. So, easy for us to swing any direction depends on situation and obligation.

Entah lah…

SportsCenter… Malaysia Version

Remember AFF Championship where ESPN Star Sport yang base di Singapore cover the whole tournament? Sakit hati aku when they report about Singapore game. They are bunch of most bias reporter I ever seen on tv. Even Englishman yang comment game England tak bias macam mereka. They know that match will be aired around Asia but why they still use ‘we’ when referring to Singapore team? Bodoh punya newscaster and commentator…!

But now, we will have our very own SportsCenter. Hoooorey…! With initiative from Youth & Sport Minister and help from ESPN Star Sport we will have our own 30 minutes sport news that will cover local and international news from Malaysia’s point of view.

“The Ministry of Youth and Sports is pleased to spearhead this project to bring Malaysian sports closer to the fans at home” – Datuk Azalina told press yesterday.

Aku suka but a little confuse bila tengok barisan newscaster yang akan kendalikan rancangan itu nanti.


Lisa Wong
I think she from TV2, and as we all know bila kerja dengan RTM mereka akan disuruh buat coverage semua jenis berita. Aku pernah tengok dia baca berita dan handle beberapa rancangan sukan, I like her.

Rashid Salleh
What the hell pelakon ni nak jadi pembaca berita sukan? Gila ke apa? Bengog betul. Aku do love his performance dalam beberapa filem but baca berita… Errmm… maybe he will add more humor element dalam segment tu nanti.

Jeevan Selvanathan
Dia ni DJ kan? RED 104.9 rasanya. Aku tak pasti, but if betul la dia ni DJ, again kenapa perlu ambil orang dari field lain untuk jadi sport newscaster? Pelik…

Edleen Ismail
From 8TV, I don’t think she from sports news background juga. Tapi dia cute, lelaki akan suka dia…

So, itulah dia ‘wakil’ kita to report local news through Malaysia edition of SportsCenter. Maybe they want to have fresh face to represent them sebab tu la tak ambil muka-muka familiar. Ok la kot.

Don’t forget to catch them start from April 30, 7:00 pm tentunya at channel ESPN.

Wednesday, March 14

Olympic Qualifying: Malaysia vs Japan

Notice: Not Related to title, just hope tonight Malaysia will beat Japan.

Title Sebenar: FAM Sucks…


Back in 2001

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mungkin akan mengambil alih pengurusan pembayaran gaji pemain-pemain dalam Liga Malaysia musim depan sebagai langkah untuk mengatasi masalah kelewatan pembayaran gaji oleh persatuan-persatuan negeri.
- Utusan (09/10/2001)


Last Year berlaku lagi, and this time even FAM pun gagal melunaskan gaji player dan pegawai.

“Malah baru-baru ini, MSN turut membantu dari segi membayar gaji pemain skuad Bawah 20 Tahun kebangsaan, menyediakan bantuan doktor, jurulatih kecergasan, ahli fisioterapi dan tukang masak ketika ke Brazil (Jogos do Taca BH Futebol Junior),” - Ketua Unit Sukan Teras MSN, Datuk Zolkples Embong
- Utusan (03/08/06)


Again last year… first ever club yang menang Piala Malaysia pun gulung tikar sebab masalah gaji player.

“Saya telah arahkan Datuk Bandar Petaling Jaya untuk menghentikan mereka (MPPJ) dan mereka kena selesaikan masalah bayaran gaji dan sebagainya,” – MB Selangor
- Utusan (05/10/06)


Then again, this year FAM sekali lagi face problem to pay allowance to our national player. The national Under-23 players have not been paid their daily allowance of RM50 for January and February.

"As much as we want to play, this problem is on my mind, I am supposed to send some money back to the family, as my mother needs it for her medical treatment… I am hoping that my State coach will play me in the Super League, so that I can get some bonuses and settle the medical bills" - U-23 player
- NST (11/03/07)


Maybe I not aware but as far as I know BAM and SRAM never face problem to pay allowance to their player and official. FAM received millions of ringgit from government and sponsors still failed to manage their financial properly and act professionally regarding this issue. Public always blame player when they failed to perform and win any tournament. We ignoring their problem and welfare then kita harapkan mereka bersungguh-sungguh berjuang untuk negara, adil ke?

I seriously afraid what happen to hockey akan berjangkit ke bolasepak atau sukan-sukan lain. Player seperti Shuhaimi Ibrahim bersara awal kerana mewakili negara tidak cukup untuk menampung keluarga. Sedih kan.


Cuba fikirkan ini pula:

Most sports association yang managed by Chinese or at least ada few Chinese terlibat will experience less problem, such like; squash, swimming, badminton.

Compare to bolasepak, sepak takraw, olahraga, golf yang always make headlines for wrong reason.

Ada kaitan ke kebetulan je?

Update (15/03/07):

Malaysia kalah 1-2 kepada Jepun. From live telecast via Astro Supersport semalam, nampaknya our boys dah bagi yang terbaik. Tapi kenapa armband bertukar tangan?

Kenapa Tiada Best Student SPM 2006?

Lagi cerita pasal result SPM, terlalu menarik untuk diabaikan walaupun aku dah cover cerita result SPM banyak sangat, kan.

Roslan sms dalam blog dia ada cerita pasal benda ini. Aku jarang-jarang post entry yang sama dengan orang lain tapi yang ini aku terpaksa kongsi dengan kawan-kawan disini pula.

Kenapa semalam Ketua Pengarah Jabatan Pelajaran mengumumkan tiada pelajar terbaik SPM 2006? Alasan dia, pencapaian mereka hampir sama. Walaupun hampir sama tentunya ada yang terbaik dikalangan yang terbaik kan?

Berita Penuh: Stepping Away From A-Obsession

Aku setuju dengan pandangan Roslan, sebab sebenarnya adalah… kerajaan pusat adalah golongan manusia keji, pendengki, busuk hati, ego, tidak boleh menerima kenyataan dan macam-macam lagi. Aku tahu, kadang kala aku sedikit over, but for this case I’m not paranoid or over reacted.

Sila baca laporan NST ini: Kelantan Top Scorer Want to Be a Doctor

Siti Fatimah Mukhtar, muncul sebagai pelajar terbaik bagi negeri Kelantan. Beliau memperolehi 17 1A dan 1 2A.

Kenapa susah sangat kerajaan nak umumkan dia pelajar terbaik?

Sebab dia bersekolah di Sekolah Agama Maahad Muhammadi Perempuan, Kota Bharu. Sekolah milih kerajaan negeri di bawah naungan Yayasan Islam Kelantan (YIK).

Perlu ke aku ulas lebih panjang?

Update (15/03/07):

Siti Fatimah dapat biasiswa RM 250,000.00 dari kerajaan negeri Kelantan untuk study medik at middle east. Bagus budak ini, sambil menyelam minum air. Insyallah dia akan mendalami ilmu perubatan dan keislaman.

Laporan penuh: Berita Harian

Tuesday, March 13

Utusan Bodoh, RTM Bengong? The Star Terlebih Pandai…

Diberitakan semalam kat Bandar Rengit penuh bunting ucapan tahniah dari penduduk dan wakil rakyat disana (kerajaan Johor belanja RM3,000). Kesian budak tu. Tapi pencapaian dia memang cemerlang pun tidak perlu lah dia sedih sangat.

Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi felt that an apology from Utusan Malaysia was in order as it did not report Nadiah's situation correctly.

“The newspaper really carried her up, giving her hope that she would score 19 As but she only got 14 As. I think the newspaper should apologise as it has embarrassed her… She never said she would get 19 As. Nobody would be able to tell until the results come out,” he said, adding that he felt sorry for her. - The Star

So, let see what Utusan reaction after this, will they apologize for their mistake? Setakat ini they only reported Nadirah failure to get 19 A1.

Nadiah Amirah Jamil, 18, berkata beliau dan keluarganya bersyukur walaupun tidak memperoleh semua 1A dalam 19 mata pelajaran yang diambilnya pada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). - Utusan

I can’t find any word indicating their sorry for their previous report. Hope to hear it from Utusan or at least from Sunarti Kibat yang menulis kedua-dua berita.

Also please think about this:

My friend received the sms alert from The Star yesterday noon. The Star news alert only sent 3 sms per day. Kenapa mereka menganggap berita kegagalan Nadirah sebagai penting sehingga dimasukkan dalam 3 berita harian mereka? Padahal cerita Nadirah dalam The Star cumalah beberapa ayat sahaja semasa Utusan menghebohkan ‘kejaayaan’ 19 A1 beliau tempoh hari. Why The Star suddenly interested dengan berita dia? Errrmmm… pelik.

Then, dalam afternoon news, RTM cakap Nadirah berjaya memecahkan rekod tahun lepas. Aku rasa pakcik-pakcik kat RTM dah nyanyok and tersilap bagi berita…Hahaha…


Monday, March 12

Nadiah Amirah… No Record Breaking Result?


"12/3, Nadiah Amirah Jamil from Rengit in Johor, widely speculated to score a record 19 1As in SPM. Obtained 14 1As, four 2 As and one 3B
."

My friend received this sms from TheStar official news alert service.

Aku tak tau nak komen apa. Aku harap member aku tipu aku or TheStar tipu dia. If not it is one hell of humiliation. The whole nation percaya she will break the record. She even plans to produce 2 books to sum up all her ‘record breaking experience’.

I can’t understand how Utusan brave enough to publish the story saying she will score 19 1As. Utusan memang suck…!

Utusan wrote: Nadiah Amirah Perolah 19 1A SPM 2006

The Star pada 6 march wrote: New SPM Record Likely

Nampak tak beza gaya tulisan dua media tu? Aku tak faham apa sumber yang membuatkan wartawan Utusan, Sunarti Kibat dengan penuh confident mengeluarkan berita itu.

Update,1:30 tengah hari:

Berita RTM said she did get 19 1As and broke the previous record. Aku dah confuse, tak tau mana satu nak percaya.

Just wait and see lah.

I hope dia memang pecahkan record tu.


Koo Kien Keat & Tan Boon Heong, 2007 All England Champion

Today newspaper will again full with those two happy faces. Their success will overshadow our single player failure in particular Lee Chong Wei. But as everybody agrees, we prefer cheerful compare to bad news, right?


If anyone here happens to have contact with those two, please ask them to meet Nicol David and learn how to maintain their composer and down to earth attitude. Because now the world of
badminton starts watching them with all the respect they can possibly imagine. After just 6 months playing together they already won 3 major titles and beat all top double players around.

Nicol have so many similarities with both of them. They young, take the world of the
sport by storm also use speed and youth energy as their main weapon. So, I really hope somebody will let Nicol teach them a few lesson how to handle success and fame. I personally met Nicol a number of occasions and I can tell you guys she one of the nicest person I ever met. If Koo and Tan manage to follow Nicol’s footsteps they will become badminton legend. They are no player in the world manage to accomplished what they already won so early in their career.

Last night they end Malaysian 25 years wait for All England title. All England is the oldest badminton tournament in the world. Some believe All England is bigger than Olympic and even World Championship in term of prestige. Koo and Tan won it without drop any single game…!

More about All England: here


I also found interesting trivia about them. They share same birthday, 18 September. Not sure the accuracy of that info, I found it from wikipedia. But one thing for sure by looking at their age, they have very bright future ahead. Hope nobody will let Koo and Tan mingle with Hafiz Hashim, we just don’t want to see another ‘one night stand’.

Update:
Everybody start puji dua anak muda ini. Pemimpin-pemimpin negara, Azalina, Ong Ka Ting, MSN even Pak Lah.

"Kita dapat semula apa yang kita hilang 25 tahun lepas… Saya amat gembira kerana mereka menang. Saya cuba menelefon mereka. Agak mengejutkan, Perdana Menteri tidak dapat menghubungi mereka" – komen/gurauan dari Pak Lah di petik oleh Bernama

Sekarang aku bertambah takut, even Pak Lah praise them that high. Please, someone must help them to tight their leg firmly on the ground. Tapi pelik juga kan, Pak Lah tak dapat contact mereka. Errmm… aneh tapi benar, sapa yang bodoh kat sini?

Update 13/03/07:

"We were caught by surprise when told that the prime minister was on the line and wanted to speak to us. I thanked the prime minister for his support and taking the time to call us," said Koo. - NST

Bernama cakap tak dapat contact, NST tulis dapat contact… aduhai… lawak betul.


Saturday, March 10

Sepet, Gubra and Now Mukhsin… Ada beza ke?

Aku lupa dimana and bila, but aku pernah terdengar comment dari U-Wei Haji Saari bila orang cakap filem Jogho yang stereotype dengan filem-filem sebelumnya. Tanpa rasa bersalah dia cakap all director will only produce ONE epic film for his entire life. At that time aku confuse and simply accept the remark as too deep for me. But after watching Mukhsin today, I totally understand what U-wei try to say.

Allow me to say and hopefully friends here will accept this:


If not because of few wonderful Petronas’s advertisements, controversy of Sepet and achievement from both Sepet and Gubra, aku rasa nobody will notice Mukhsin.


Aku tidak kata filem ini tidak best atau boring. Berbaloi juga rasanya
sepuluh ringgit yang aku keluarkan. Cuma dengan promotion setiap hari di tv, sampai masuk rancangan Majalah 3, menang award kat Berlin dan macam-macam lagi, aku bayangkan sebuah filem penuh muslihat dari Yasmin. Rupanya ianya hanya sebuah karya santai. Still ada sentuhan Yasmin seperti scene sidai seluar dalam, kurang bercakap, dan yang penting penuh bersahaja. Cuma dalam filem ini aku rasa Yasmin lebihkan lawak-lawak santai yang aku suka, tak tahu lah orang lain.

To be fair even Yasmin sendiri never promise too much from this film.


With "Mukhsin", I try to examine one common and uncomfortable human experience:


What happens when your very best friend - someone with whom you've been learning to do cool best-friend things like climbing trees, flying kites, riding bicycles and even getting into fights with other kids - starts to develop romantic notions about you?

- YasminTheStoryTeller

Yasmin awal-awal lagi told us she try to EXAMINE one small piece of human experience. Dia bukan cuba kupas isu-isu besar macam filem-filem sebelumnya. Perkauman, keagamaan, kesetiaan…. Cuma pengalaman cinta pertama yang terhasil dari talian persahabatan.

Aku juga tak faham why on earth Yasmin still guna beberapa benda yang sama. I not sure others opinion but for me aku dah fed up and boring gila. Few thing yang aku dah naik menyampah bila tonton filem Yasmin:

  1. Element lucah santai macam sidai seluar dalam.
  2. Peluk-peluk suami isteri.
  3. Pelakon yang sama.
  4. Orang Melayu cakap English fluently, walaupun persekitaran semua Melayu… Apa hal dengan Yasmin dan ‘orang melayu cakap English’? apa dia cuba sampaikan dengan ulang tayang benda ini dalam setiap filem dia? Aku tak faham.

Nothing wrong dengan benda-benda tu. Infect Yasmin dah buktikan ia berjaya mengangkat nama beliau. But don’t you guys think it just too much? Macam tengok siaran ulangan kat tv je.

So, if anyone plans to watch Mukhsin, make sure you love Yasmin’s previous films. Be familiar with her style, if not anda akan confuse kenapa filem ini digahkan sangat. Kalau anda minat Lord of The Rings, Star Trek, filem Jackie Chan atau filem Yusuf Haslam dinasihatkan jangan pergi tonton filem ini dengan harapan yang terlalu besar.

I think you guys know what I mean.


P/S: Pembetulan, aku tak keluar RM10 pun, awek belanja. :)

Update:

Before aku post entry pasal Mukhsin, aku sempat singgah di blog Yasmin and tinggal satu comment. Aku tak expect dia akan baca or apatah lagi reply my comment.

Aku dah pergi tgk Mukhsin today. With all the promotion and hype tentang filem ini aku a little bit sedih lah. Aku ingatkan filem penuh makna and isi dari Yasmin. Rupanya filem santai yang bertaraf drama. Aku confius adakah kerana shot2 yang cantik, lawak2 bersahaja dan 2 lagu yang sedap sudah cukup membuatkan filem ini best?

Senang cerita, kalau tiada iklan2 petronas, tiada Sepet, tiada Gubra.. filem ini tidak mungkin boleh pergi kemana-mana.

Suddenly aku aku ternampak comment ini…..

salaam akubetul,

abbas kiarostami kata, tengok wayang macam pergi supermarket. berapa banyak barang yang kita mampu bawak balik terpulang pada saiz bakul kita.

interesting kan?

Update Lagi:
Yasmin Ahmad herself singgah sini and leave a comment. Cool... Thanks .


Friday, March 9

Let Condemning Killer Song Concept Not the Artworks

Triggered by: American Idol and Akademi Fantasia 5

For sure all of us always heard singer produce ‘single’ that contains their killer song for particular album. As I stated here: Kekurangan Konsert?, I’m not a music fan. Maybe that plays a part in my judgment of this killer song concept. But what a hack, who said we can only give opinion for the issue that we love to involve with, right.

I just can’t understand how they classify killer song. Maybe song produced by establish well known writer consider potential to be killer song. After listen to demo tape sent by song writer, recording company decide this sound quality stuff and after pay good price for that artwork they decide it should treat as killer song. How about the rest of the song in that album? If they think remaining numbers from that album not that good, why they still record and produce it at the first place?

Talking about good or bad song, sometimes I confuse when music expert said this person not good, his/her performance looks really bad, his voice not powerful enough. I wonder why they critic someone art performance? He/she sings that song with different note or weird vibrator…So what? That his/her choice. That the way to creates the art of singing from their perspective. Why somebody else should put a limit on someone creative expression? Same like if we see any painting, we can’t say this painter use wrong brush or colors. We can only comment by saying. ‘I don’t like it’ or ‘this is one ugly painting’. We just say what we think about it, unfair for us to say something wrong with the painter technique, right? Because the artist choose to conveys his or her feeling that particular way. I don’t see much different between painting and singing, the objective is to show your art talent and hope majority of the audition will love it. If they don’t, that’s not the artist fault.

I always have a feeling any art form if we stick to it too long we will tender to like it. If you don’t believe me, try listening to one particular song at least 4 or 5 times a day. After one week, you will accept that song is excellent although majority of your friends say it suck. Same apply for my writing, I read it too much and I start to believe it were damn good. Hahahaha… Although many will find it ridiculously, terrible English article by kampong dude. Who cares… right?

My point here, do not ever condemn someone else artwork. The only scenario it might occur is when that person allows you to comment and treat you as his or her educator. Other than that, just kept your month shut and swallows your opinion slowly.

Total Pageviews

. page counter