Friday, June 29

Perompak Kita Bodoh

Aku dah lupa bila, but around last week or last two weeks, aku tertengok rancangan 999. Yes, tertengok, pada yang kurang mahir bahasa Melayu/Malaysia maksudnya aku tidak sengaja tengok. Aku cakap macam tu sebab aku rasa 999 adalah salah satu rancangan bodoh dari TV3. Not interested to elaborate more on that topic, bodoh-bodod pun aku dapat satu info berguna dari sana. Ermmm… kita boleh belajar something dari mana-mana, even dari perhatikan orang gila di station bas. Right?

While they interviewing some high rank police officer, aku dapat satu info menarik.


These 3 elements mesti ada to invent a crime case.
  1. Peluang untuk orang jahat bertindak. (Opportunity)
  2. Kemahuan dari pihak orang jahat untuk buat jenayah. (Intention)
  3. Keupayaan dari segi kelengkapan dan pengetahuan dari orang jahat untuk laksanakan jenayah. (Ability)

Basically, maksudnya if we manage to reduce any of this 3 factors, kita boleh kurangkan kadar jenayah. Damn true.

So, aku personally rasa kerajaan Malaysia, police atau masyarakat kita sendiri berjaya kurangkan factor nombor 3 tu dengan jayanya. Sebab aku rasa penjenayah kita rata-ratanya memang bangang…!

Ingat kes Botak Chin? Kalimutu?

Semuanya mati kena tembak police selepas gerakan memburu dijalankan dengan intensive dan sedikit tipu helah dari police with newspaper assistant.

Recent weeks also prove penjenayah kita sedikit kurang ilmu dan hampir tiada otak. Atau lebih adil dikatakan kurang creative. Ada ke patut asyik ‘serang’ ATM machine.


27 June – Maybank, Subang Jaya

14 June – CIMB, The Summit

7 June – RHB, Sri Damansara

6 June – Hong Leong Bank, Kepong

Aku dah malas nak search lagi, maybe there are more than 4 cases dalam bulan ini.

Come on, in one whole month 4 similar cases within Klang Valley sahaja. The best thing is, only the 1st attempt sahaja yang membuahkan hasil. Lagi tiga tu semuanya gagal. (Some news feed reported all 4 failed, some said yang di Kepong tu berjaya larikan duiit, nevermind, even 25% still consider gagal dalam exam). Yang 7 June tu lagi menarik, perompak tu siap curi lorry dulu, then planning nak gunakan lorry tu to pull the ATM machine, but security guard datang sergah mereka then they flew away dan tinggalkan lorry disana. Hahahahha…. Badut sarkas.

To all robber and theft around Malaysia, seriously deep in my heart I believe you guys can do much better than that… Remember, Malaysia Boleh…! dan teruskan usaha kearah perombak yang Cemerlang, Gemilang dan Terbilang.

Bodoh…! Pergi berniaga nasi lemak, keropok lekor atau air kelapa campur gula tepi jalan lagi senang la dari pecah ATM machine. Untung-untung sambil niaga tu boleh dapat awek yang comel-comel, perempuan sekarang suka businessman.

Thursday, June 28

Pekerja Wanita Merugikan Organisasi?

Notice: Topic nampak je macam serious, please jangan emotional sangat. Orang perempuan kalau dah start layan emosi susah nak recover. Cool, ok.

Masa lawatan Datuk Bandar Kualu Lumpur ke office aku last Monday, salah seorang ahli rombongan adalah member aku. Senior aku masa kat university. Rasa lawak pun ada, sebelum aku present, aku sempat bisik suruh dia simpan beberapa soalan untuk aku nanti. Hahahha... rasa macam presentation dalam class la pula. Tapi dia tak sempat tanya soalan banyak pun, dah macam peluru aku present. Aku present laju since pada pandangan aku, lebih lama kita biarkan pendengar sedikit keliru, the longer we conquer the meeting, maksudnya lebih banyak masa untuk kita kelentong mereka. Wait until the best moment, and then shoot. Faham tak ni? Takpe, tak penting, tak guna pun faham.

Then, lepas sessi mengabiskan air liur, masa jalan-jalan lawat kilang dan data center, aku dah malas nak layan orang besar-besar yang lain, so aku just berborak dengan member aku. Sampai lah masa makan tengah hari kami still bersembang. Antara topic menarik yang kami bualkan adalah pekerja wanita di pejabat.

Picture from: http://www.officemuseum.com

Office aku ramai jugak kaum hawa ni, dari anak dara sampai lah bini orang. Tapi office DBKL lagi la ramai. 30 tingkat, every floor mesti ada at least seorang kerani.

Pandangan dibawah adalah hasil buah fikiran member aku tu, so kalau tak puas hati atau nak marah, beritahu aku then aku akan sampaikan kat dia. Fair kan…?

Antara idea kurang ajar dari dia;

“Kalau aku mayor KL, dah lama aku pecat semua budak-budak perempuan and makcik-makcik office aku”

Menurut member aku, daily routine for them;

8:00 am – Sampai office

9:00 am – Sarapan ramai-ramai

10:00 am – Start baca newspaper

11:00 am – Sessi bergossip (base on bacaan dari newspaper tadi)

12:00 pm – Baru on computer

12:30 pm – Ready nak lunch

1:00 pm – Lunch

2:00 pm – Sembahyang Zuhur

3:00 pm – Masuk office, baca and reply email

4:00 pm – Start kerja

4:30 pm – Ready packing nak balik

5:00 pm – Dah tunggu depan lift and balik…!

Aku tak sure betul atau tak, member aku cakap macam tu la… aku, “Ooo ye ke?” sahaja

“Kau bayangkan la Dood, makcik ada degree, kerja dah dekat 10 tahun, confirm gaji 2 ribu lebih dekat 3 ribu, ntah-ntah lebih… Padahal tak buat apa pun… banyak pegang jarum kait dari pegang mouse computer…”

Then, aku pula tambah;

“Dah la maternity leave lebih sebulan… merugikan ni”

“Confirm rugi… baik ambil budak lelaki, boleh suruh beli kueh and teh petang-petang” dia pula tambah.

Aku sebagai typical Malay, menghormati tetamu, aku terpaksa setuju dengan segala pandangan dia.

Tapi agaknya memang betul ke ambil pekerja perempuan ni merugikan?

P/S: Member aku dah kahwin, dia kahwin dengan…err..err… officemate…!

Wednesday, June 27

Let Spammer Spamming Spam Email

Notice: After heavy stuff in previous posting (if you rajin dan baca akan rasa heavy kot), lets relax sikit dengan idea lucu aku ini.

Confirm semua orang yang ada email pernah dapat email spam dari makhluk-makhluk kurang ajar yang desperate cari duit. Ramai jugak internet gurus cakap spam email still a good way to promote your product walaupun ada macam-macam lagi cara yang lebih ethical. Email menang lottery, email invites to join investment for some African money atau email jual ubat-ubat sex…


Ok, how they get our email address? Aku bukan pandai I.T sangat but my friends told me there are several methods. 1st, we register our names and email for any forum, contest, group or anything, then this owner of the program sell our email or dia sendiri gunakan untuk jual product or any other spam email reason. Nothing much we can do about it, just next time kena hati-hati before simply bagi email address. Just few minutes of read the term and condition would make us realize how genuine the program.

2nd method, there is software that act like a spider web that crawl around cyber space and collect all the email address displayed by us. Sebab tu kadang-kadang webmaster tulis ‘Contact us: admin (at) akubetul.com’. Instead of write @ tapi tulis (at). Ok, maybe ramai dah tahu benda ni, also some friends told me there is software or script that we can install dalam coding webpage kita to avoid this spam bot to crawl our site and grab all the email address display there.

Last month, aku try reply few of the spam emails, then aku terkejut juga since ada jawapan.

“Thanks you for interested in our bla..bla..bla..”

Aku curious juga maybe that auto reply message, then aku reply spam lain with few details, dapat reply that show it is not a auto reply.

“Since you decide to bank in money in Ringgti Malaysis… etc”.

Meaning, some of the spam email, actually addressnya wujud dan ada orang jaga, bukan machine. Errrmmm… jadi aku terfikir, how about if we all display the spam email address everywhere, apa akan jadi? Meaning the spam bot akan pick up email address tu then some spammer akan sent bulk and stupid email to that address, right? We give them a taste of their own medicine, atau dalam bahasa pasarnya, makan obat…!

So, here the list of spam email adds yang aku sempat kumpul. Lepas ni, maybe after every posting aku akan letak email address spammer yang lain pula. Itu pun kalau aku rajin dan sempat copy and paste.

infoabide@terra.es

webmail19@bellsouth.net

claimsagentdept05@yahoo.co.uk

northcottages.com@rcgarage.com

aminahassan005@myway.com

euromilonline@mail.nu

afrazer@affiliatehbizclub.com

sahbihscfa45@yahoo.co.uk

zbelsano@depi.sk

yawmaafo_osafo@yahoo.com

internationalinfoprizeawarddept@yahoo.de

surflottery_claimsagent@yahoo.de

Mailingle@Tom.com

bstratton@london.com

news@webkl.net

vipbooker@jeremiah20-9.com

rmtunit@aim.com

rmtdepartment@yahoo.de

daudrey92@supervisioncare.info

Harap-harap banyak spam bot akan jumpa blog aku ni akan collect this email adds. Hahahahhaa….mari-mari, jualan murah. Kah..kah..kah…

Monday, June 25

Sahabat, Teman, Kawan, Rakan, Kenalan…

Ramai blogger sekarang suka tulis panjang-panjang for their posting, especially after weekend. They will write every single event of their life. So, aku pun rasa nak tiru style yang sama. Although, I will not going to jog down all the stuff happen to me during last weekend. I just nak follow the long entry trend. Jadi, untuk posting ini it will become the longest article dalam Aku Betul...!

With that in mind, aku nak ingatkan please read this article only during your free time. Jangan baca masa lunch hour then marah aku sebab anda terlepas makan lunch. Seriously, if anybody here dares to read the whole article, aku salute dia.

Key to write long article adalah memilih topic yang sesuai dan pandai memesongkan jalan cerita kepada beberapa sub topic dan kadang-kadang masukan elemen-elemen trivia. Ramai blogger ambil jalan mudah dengan cerita apa dia buat dari pagi sampai malam, tentunya boleh cover the whole lunch hour la. But I not going to use that lame tactic, allow me to choose one interesting topic to discuss.

And the lucky word is… Friend. Yup, aku nak bercerita pasal kawan, buddy, sahabat, peng yu, member, rakan… or what ever you want to call it.

See, this will be long entry, even the intro already consist of 1, 246 characters.

Ok, now let talk about KAWAN.

Bukan filem lakonan Hans and Ella, Hanya Kawan. But ini adalah kisah kawan dalam erti kata sebenar. Tapi dalam filem tu pun ada try kupas pasal istilah kawan, sahabat, kekasih. But that from Harith Iskandar’s point of view. And he have to commercialize the whole idea, kalau tidak tak boleh jual. That’s the scenario of our film industry, honest script writer and director memang tak boleh cari makan. Maybe we all Malaysian trust too much of phrase ‘Customer Always Right’, so in these case penonton mahukan filem kurang bermutu. Then, filmmaker kena ikut lah.

(Nampak tak how I include trivia there, filem Hanya Kawan and industry filem kita).

The main reason aku choose to write about friend is this might be the only topic that will attract reader of this blog. Since most of you guys are my friends, samaada real life or kita kenal kat internet. So, most probably you guys interested to know what I going to write about you. Bijak kan aku. Another reason is, I believe everybody have at least one friend. Paling teruk pun macam filem Beautiful Mind, where the Nobel Prize winner tu create imaginary friend to accompany his life. So, since everybody ada kawan, you guys surely akan connected dengan tulisan ini and akan ada idea sendiri untuk setuju atau tak dengan idea aku. Another topic that I consider is Sex. Since everybody telling me Sex Sell. But, aku masih bujang, apa lah aku tahu pasal sex. So, better I write pasal kawan.

Ok, first let define friend. Susah ni, difficult to exactly create a way to justify somebody as our friend or not. Maybe base on information, if we knew something about that person and vice versa, then boleh consider sebagai kawan. Of cause, information tu maksudnya nama, asal mana, kerja, etc. But, we can’t apply the same method for celebrities, since they knew cerita masing-masing sedangkan mereka bukan kawan. Nevermind, since aku bukan celebrity, and no way celebrity singgah kat blog ini. So, let just stick to above definition.

Ramai percaya kawan berbeza dengan sahabat. Sahabat adalah teman sehidup semati. Sanggup bersusah payah dan menempuh segala onak dan duri dalam kehidupan. Walaupun kadang-kadang onak dan duri yang betul-betul pun kita tak pernah jumpa, since sekarang hutan semua dah jadi bangunan atau padang permainan. Seriously, what exactly ‘onak’? Some sort of pokok or lumpur?

Tapi pada aku, insan yang sanggup bersusah payah dengan aku bukan lah teman sejati atau sahabat. Sanggup membantu aku tatkala susah bukan lah indicator yang dia adalah sahabat aku. Siapa yang bergembira ketika aku berjaya adalah sahabat sejati. Pelik? Betul… allow me to explain. Rakan-rakan sekerja semuanya sanggup membantu aku jika aku menghadapi masalah. Tapi adakah mereka akan turut gembira jika aku naik pangkat atau dapat increment? Maybe majority yang baik dengan aku akan tumpang gembira, but some surely akan rasa tak puas hati. Nampak tak arah tujuan tulisan ini? Lagipun, everybody knows, true friend will help others in trouble. Bukan rahsia lagi, jadi ramai kawan-kawan yang sanggup jadi pelakon amatur semasa membantu kita. So bantuan semasa susah bukan lagi kayu pengukur yang terbaik untuk zaman sekarang.

Our society, especially Malays terkenal dengan sifat hasad dan dengki. Aku sanggup potong jari jika jangkaan aku salah tapi aku pasti jika aku berjaya, there must be some of my friends tak suka. Or at least iri hati dengan kejayaan aku. Aku percaya aku pandai menilai orang, and rasanya there are a lot people also believe they good at this skill. Ramai yang confident mereka pandai menilai manusia lain. Funny right, kalau semua orang pandai menilai diri orang lain, there will be no war, fighting, cerai berai and all other negative stuff. But seriously, aku memang pandai menilai orang. So, aku boleh namakan seorang demi seorang rakan aku yang cukup baik dengan aku, pernah tidor sebantal, makan sepinggan, berkongsi duit dan macam-macam lagi tapi dia akan tidak puas hati jika aku lebih berjaya dari dia. Jadi, mereka adalah kawan tapi bukan sahabat sejati aku. To all those jokers, aku rasa kau sendiri pun boleh agak siapa kau. Yes, you…! The one who always want to know how much money I make per month, how high my position now and what kind of car I drive. Stupid…! For the record, you guys are all more successful than me. Puas hati?

Jangan kecil hati, you guys still my friends, kerana pada aku bila once dia jadi kawan, seumur hidup dia adalah kawan aku. Tak kira kalau dia perompak ke, perogol ke atau pernah aniaya aku. Aku kena terima if I’m that unlucky to get that kind of friends. Aku tulis jangan kecil hati since aku tahu ramai reader of this blog are my current and old friends. Aku selitkan this blog url as my signature at my outgoing email. And that email address boleh dikatakan active dalam yahoo group sekolah-sekolah lama aku di Ipoh dan Taiping dan juga yahoo group classmate di university. Jadi kadang-kadang tentunya mereka baca blog ini sekadar suka-suka atau nak tahu perkembangan hidup aku. My current friends pun ramai yang baca blog ini, secara senyap atau terang-terangan. So, again, jangan kecil hati.

Tak adil jika aku judge kawan aku samaada mereka sahabat aku atau tidak, sedangkan aku sendiri tak pasti samaada aku layak jadi sahabat kepada diantara mereka. To be honest, aku rasa aku cuma layak jadi sahabat kepada not more than 5 of my friends. The rest, sorry to say, I not really sure. Using the same method, for this less than 5 person, if anything good happen to them, aku akan gembira yang teramat sangat. Seriously, aku tidak rasa sedikit dengki atau tak sedap hati. Regardless they deserve or not that success, aku tetap gembira. Samaada mereka buat jahat untuk mencapai kejayaan itu, atau mereka menipu atau apa sahaja cara. Selagi mereka gembira aku gembira. Full stop. Kenapa yang lain aku tak berani anggap aku sahabat mereka? Since aku pun dah terkena penyakit dengki dan busuk hati, maybe tak kritikal sampai kena masuk ICU, but once a while aku kena pergi bersihkan hati.

Ada juga orang cakap, iri hati dan dengki sesama rakan ada bagusnya. Especially for student, that jealousy will motivate them to work harder and compete among themselves. Bullshit…! There are no such things as positive jealous atau dengki yang membawa kebaikan. If you brilliant enough, anda sendiri sedar anda perlu buat yang terbaik untuk mencapai kejayaan. Tak kira masa study atau masa kerja. Just give your best and berdoa for God blessing. This jealousy and hasad dengki seriously nonsense. Human is a weak creature, hasad dengki ini jika diamalkan dari muda, sampai ke mati akan kekal dalam diri. Mungkin masa belajar sekolah dan university semaikan hasad dengki untuk motivate diri and beat classmate dalam exam. Then, bila dah kerja akan bersaing dengan rakan sekerja atau business rivals, sekali lagi sifat hasad dan dengki itu dipupuk agar bekerja lebih keras, kononnya. Mungkin ia dapat membantu, tapi kalau dah sebati dalam diri, sifat tu dah jadi darah daging, it will influence every move and steps you make, tak kira masa kerja atau dimana-mana. You will not satisfy with what ever already in your plate, dan akan tak sedap hati bila orang lain berjaya, tak kira lawan atau kawan baik sendiri. Trust me, dalam masyarakat kita ada ramai, ramai sangat manusia jenis ini. Among my friends pun aku sekali lagi boleh tulis nama mereka yang aku pasti terjerumus dalam makhluk-makhluk keji ini.

Ok, if you are my real life friends, try imagining next year aku berjaya buka syarikat sendiri dan pakai kereta mewah. But sad to say my line of business memang jauh gila dengan bidang kau. Duduk termenung membaca apa lagi? Imagine la aku jadi manusia berjaya. Maybe not businessman, just choose any kind of success that you can’t share. Dalam erti kata lain, mustahil aku boleh tolong atau bantu kau dalam kerjaya. So, kalau aku berjaya sebegitu, kau akan Gembira? Dengki? Marah? Tak sedap hati? Sedikit tak puas hati?

From there you will be able to evaluate yourself, kau sahabat, teman, kawan, member, kenalan atau musuh aku? (aku tak rasa aku ada musuh, since aku ni manusia baik, no joke, aku memang dalam golongan orang yang baik-baik).

Mesti ramai yang tak puas hati, since theoretically they believe they must be more successful than me. They graduate with better CGPA than me, they currently work with multi national company, they already start their own business away early than me, they work damn harder than me, they lick their boss ass every day, atau apa sahaja alasan yang mengukuhkan pandangan ‘mereka sepatutnya lebih berjaya dari aku’ atau ‘aku tak layak untuk berjaya’. To this friend, believe me, if you categorized yourself as my Kawan, aku rasa it goes the other way round juga. Aku pun bukan sahabat kau. Second thought, this one aku tak sure, maybe they jealous with me, but still aku rasa aku sahabat dia and akan gembira dengan segala kejayaan yang telah dan akan dia capai. Hanya tuhan yang tahu.

Back to the traditional assumption, friends yang sanggup tolong kita adalah sahabat sejati. Hahahahha…. karut. Macam semua orang, aku pun pernah hadapi masalah, then ada kawan-kawan datang nak tolong. Believe me, yang datang sebenarnya bukan semua nak tolong. Samaada nak ambil kesempatan, nak bergembira dengan kepayahan aku, nak menyedapkan hati sendiri since they realized they did a right thing and tak end up in that kind of trouble or they approach me simply to show their cleverness by saying, I told you so…! Don’t get me wrong, they will help me. But, deep in their heart mereka suka aku berada dibawah sana dan mereka diatas, sambil hulurkan tali, kayu atau apa-apa yang dirasakan perlu. Cara kawan-kawan hulurkan pertolongan pun berbeza. Ada yang jenis tak kedekut wang ringgit, tapi cukup berkira bila kita perlukan tenaga dia. These kinds of friend think their level just too high untuk bermandi peluh. Nak pinjam duit, no problem but when comes to tolong buka tayar kereta, sorry. Or kalau nak tolong rekemen kerja atau peluang bisness, no… that’s not my style. Tapi majority orang Melayu kita tak kedekut tenaga. Cuma tak boleh sentuh wang ringgit. Aku lebih suka kawan begini, sebab walaupun mereka kedekut duit tapi rata-rata golongan ini adalah yang down to earth, tak suka cakap besar dan sedikit low profile berbanding jenis yang pertama tadi. Alhamdullillah, most of my friends adalah mereka yang tak kedekut tenaga. Walaupun ada seekor dua yang masih rasa diri mereka bagus sangat untuk dikerahkan keringat membantu aku.

Another question I always ask myself, can we treat our colleague as friend? Aku tahu ada sesetengah manusia memang rakan sekerjalah kawan yang mereka ada. Main badminton dengan mereka, pergi tengok wayang dengan mereka, picnic di PD sama-sama, share all kind of problem. In short, their life hanyalah berpusing dalam bulatan yang sama sahaja. Adakah ini benda yang ok? Aku seorang sahaja ke yang nampak scenario ini sebagai pelik? Aku tak nak kecilkan hati officemate aku, so let me say I found this thing as weird but nothing wrong with that. So, next trip kemana-mana jangan pula ignorekan aku. Maybe this one of the reasons some blogger hide their identity. So, while expressing themselves, tak perlu jaga hati sesiapa. Errrmm… no, I still believe those blogger sebagai pengecut.

Seinfeld pernah buat joke pasal kawan masa buat stand up comedy. He ask his audience, beside their colleague how many friends the really have? Aku tak ingat exactly what the joke about, but I would like to ask same question here. Jangan kira rakan sekerja, berapa kawan kita ada? If you said more than ten, maksudnya kau still remaja. Since the older we become, our friends keep moving away from us. I don’t know, that what Seinfeld said… Tapi kalau fikirkan logic juga. Many believe life is like a circle. Damn true, masa dalam perut ibu kita alone. Then, lahir je ke dunia mother become our first partner, so dah dapat ‘kawan’ seorang. Lepas tu, kita berkawan dengan adik beradik kita. Jiran-jiran sebelah rumah. This point, number of our friend dah jadi more than 10. Masuk je sekolah rendah it become infinity. Anybody within our age group adalah kawan kita. Baru kenal 2 minit dah boleh share ice cream. Memang rasanya, the whole world adalah kawan kita. Bila masuk sekolah menengah, jumlah kawan makin menurun sikit. Maybe few hundred je, I means still the whole school adalah kawan kita kan. Including pak guard dan cleaner. But kita dah mula pandai memilih kawan. Then masuk university makin decrease, we start to be extra selective. Kaki muzik akan lepak dengan kaki muzik sahaja, fanatic bola akan pergi kedai mamak malam-malam hanya dengan member-member sekepala. So, jumlah kawan dah jadi beberapa puluh sahaja. Masuk alam pekerjaan become worst. Dengan office politic, kes tikam-tikam, kesibukan itu dan ini, macam cakap Seinfeld, kawan kita tak mungkin lebih dari sepuluh. Just few of our schoolmate, uni classmate yang belom hilang nombor contact dan member-member kawasan perumahan. In my case, adalah beberapa member kampong yang masih ingat aku walaupun selalunya jumpa masa sembahyang raya sahaja. Nobody we can blame for this scenario, masing-masing sibuk membina career, membina rumah tangga, membina kehidupan. Dan yang paling penting masing-masing sibuk cari duit…! Masa untuk rakan-rakan dan makin kurang. So, semua kawan dah jadi kawan lama, sebab walaupun duduk sebelah taman perumahan tapi tak pernah jumpa atau bertanya khabar. Then bila dah kahwin, kawan kita kembali menjadi satu. Sama seperti masa kita dilahirkan kedunia. Our mum will carry us everywhere, just like our spouse la. Kan. Finally, dalam kubur kita dah memang takde kawan, macam dalam perut ibu. So, damn true, life is a journey to complete one cycle, even if we look at it from friendship perspective.

Tangan aku dah penat taip. So, aku stop here.

Since I wrote this article just like karangan masa sekolah, then aku masih ingat lagi cikgu aku cakap setiap karangan mesti ada kesimpulan. Kesimpulan tak boleh terlalu panjang, but then cannot be too short. Tapi kenapa dinamakan ‘kesimpulan’? Kalau simpul maksudnya belum terlerai, still undone, sedangkan tujuan menulis adalah untuk menerangkan sesuatu perkara dan make it clear. Nevermind, cara mudah, aku namakan paragraph ini sebagai conclusion, bukan kesimpulan. So, aku nak conclude please appreciate our friendship with anybody around us regardless how low we rank them and how high we think our status. Jangan sekali-sekali masukan sifat dengki dalam hubungan dengan kawan-kawan. Kalau terpaksa, tolong letakan sifat dengki tu dalam drawer kat office atau dalam beg pergi class sahaja. Another thing, kalau dah lama tak contact kawan-kawan apalah salahnya sent sms or email sekadar bertanya khabar.

I know by writing this long entry some morons will gatal tangan to give stupid comment such as;

Get a life dude…
Kau takde kerja berfaedah lain ke nak buat?

My advances answer to that, kau boleh berambus dan pergi cari kawan kau. Jumpa kawan-kawan kau, salam, cium tangan mereka sambil minta maaf. All these years I bet they regret to have friend as dump and annoying as you.

Again, aku bijak dengan cover diri sendiri sebelum kena kutuk. Dah la baik, bijak pula tu. Errmmm… anybody want to trade brain with me? Hahahhahaha… Please jangan take serious keangkuhan aku, my true friends will understand aku memang suka bergurau.

Ok. That’s it. Longest entry of Aku Betul…! so far.


P/S: Aku tak baca balik tulisan ini sebelum post, so kalau aku refer reader here as anda, kau, you guys…tak consistent, minta maaf la. Aku dah pening, panjang sangat. And, any typo just ignore.


Serious notice: Those who know me in real life, please do not discus this article with me kalau kita berjumpa. Rasa tak best la pulak.

Saturday, June 23

Power Point 20th Years Anniversary

Yesterday and today aku busy buat presentation. This Monday some big shot from DBKL finally reply our invitation and they will pay us a visit. (Why I said finally? Read here: DBKL Sucks). So, my boss said MAYBE I need to prepare few slide shows. Not much la, just to give them an idea how sucks my job is….Hahahha… Malasnya nak buat presentation, dah lama tak buka PowerPoint.


Sambil belek-belek presentation yang lama and add few fresh stuff aku terbaca about PowerPoint celebrating its 20th anniversary from jeffooi.com. Aku interested to find out more, and then aku follow all the links from there. Aku end up here: http://www.robertgaskins.com/

Website belongs to inventor of PowerPoint. Currently he handle various other projects, but it is fascinating to found out how big PowerPoint is. Microsoft bought the product for USD 14 million back in 1987. Microsoft not just bought the idea; they also employed Robert to become their employee. By 2003, PowerPoint revenues for Microsoft exceed USD 1 billion and the program used by over 500 million worldwide. Research also indicates each day, approximately 30 million PowerPoint presentations being made every single day. Cool huh..!

Then I wonder how Robert Gaskin presents his idea to potential investor, back during those early days. Here one of the early presentations:

Christopher Columbus Presentation

It is not the earliest presentation though, Robert present this while introducing PowerPoint 3.0, but Interesting to knows, they show a mimic presentation by Christopher Columbus seeking approval from Queen Isabella to venture trip to America.

After all this years, with so many new product and tools being invented. Many believe, PowerPoint still the best.

I also just found out, there is also a website just like YouTube, where we can share our presentation with others. Now I know where my friends get funny .ppt file and forward it to make use of Yahoo! Mail and Gmail inbox size competition.

Here one I found: What A Night

Ok, stop blogging. Nak siapkan presentation.

Friday, June 22

Betapa Melayukah Anda?

Masa study dulu aku ada seorang rakan (Lobo, bukan nama sebenar, hahaha…) yang suka beli majalah Remaja. Aku pun tak faham kenapa every month dia mesti beli. Aku rasa sebagai remaja lelaki agak pelik bila beli majalah tu. Tapi bila time boring, kami yang lain pakat-pakat baca juga. Salah satu segment menarik dalam majalah tu yang aku rasa dalam majalah-majalah lain pun ada adalah ruangan ‘survey’. Jawap soalan objective (A,B,C,D) then lepas habis ada markah.

Jadi sekarang aku nak try buat benda yang sama, tapi isu agak menarik sikit la. Bukan isu-isu bodoh macam, ‘Anda Kenal Pasangan Anda?’ atau ‘Anda Berpuas Hati Dengan Pencapaian Dalam Hidup’. Aku nak buat khas untuk orang-orang Melayu yang aku rasa majority rakan-rakan sini adalah Melayu.

Betapa Melayukah Anda?

Sila jawap soalan-soalan di bawah then, lihat markah di hujung article ini. Interesting?

(Aku rasa kalau guna browser I.E, numbering akan lari sikit. So, better use Firefox)


  1. Kenapa anda tidak masuk mana-mana MLM?

A) Tak nak untungkan orang atas (upline).

B) Dah serik dengan MLM sebelum ini.

C) Malas nak cari orang bawah (downline).

D) Rasanya memang takkan untung masuk MLM.


  1. Ada idea untuk mulakan perniagaan, tapi tak mula pun.

A) Takut muflis.

B) Takde modal.

C) Kawan-kawan, sedara mara tak sokong.

D) Dah selesa dengan pendapatan sekarang.


  1. Bila masa paling sesuai untuk shopping?

A) Year End Sale.

B) Musim perayaan.

C) Lepas dapat gaji.

D) Bila barang keperluan dah habis.


  1. Anda ada duit dalam bank RM 10,000.00, member nak pinjam RM 5,000.00.

A) Terus bagi kalau dah kenal dia lebih 10 tahun.

B) Bagi, jika alasan kukuh.

C) Bagi, tapi minta cagaran (kereta, barang kemas, etc).

D) Bagi, tapi ada surat perjanjian berserta bunga.


  1. Ada 5 adik beradik tinggal di Kuala Lumpur.

A) Jumpa kat kampong time raya.

B) Sekali sekala buat gathering.

C) Setiap minggu jumpa untuk makan-makan.

D) Tinggal sebumbung.


  1. Kawan karib kahwin, anda dapat jemputan.

A) Fikir nak share kereta dengan siapa.

B) Suka, tak sabar nak pergi.

C) Terus fikir nak beli hadiah apa.

D) Susah hati sebab kena bagi angpau.


  1. Boss bagi promotion, naik gaji RM 1,000.00.

A) Tak sabar nak cerita kat ibu bapa atau isteri/suami.

B) Terus call kawan-kawan, girlfriend/boyfriend.

C) Belikan diri sendiri hadiah.

D) Ajak kawan-kawan pergi ‘minum’.


  1. Nak beli rumah di Klang Valley.

A) Cari area Batang Berjuntai, Rawang, Meru atau Kota Komuning.

B) Check KWSP dulu untuk bayar down payment.

C) Cari condominium area PJ, Bangsar, atau Puchong.

D) Pulau Ketam, sebab dekat dengan sedara mara.


  1. Kereta rosak.

A) Cukup bulan baru repair.

B) Repair pakai credit card.

C) Hantar bengkel, pinjam kereta mechanic untuk pergi kerja.

D) Call mechanic suruh datang ambil kat rumah.


  1. Bila habis buat survey ni.

A) Cari idea nak kutuk.

B) Rasa nak gelak sebab Mr.Right syok sendiri.

C) Fikir sekejap, then senyum.

D) Tak ambil peduli.



Cukup lah 10 soalan aku rasa. Follow this rating to mark yourself.

Banyak jawapan A:

Kau memang sah anak jati Melayu.


Banyak jawapan B :

Melayu yang kerja atau berkawan dengan bangsa lain.


Banyak jawapan C:

Kau kacukan, mix.


Banyak jawapan D:

Kau Chinese or maybe Indian.


Kalau jumlah sama, maksudnya kau belum ada identity. Hahahaha…


P/S: Tak perlulah nak kaji bersungguh, aku tak fikir sangat pun masa tulis ni. Anggap gurau-gurau sudah la.

Thursday, June 21

Atlantuya Sharibuu


For the past few days, all newspaper, I means ALL… covered murder trial of Atlantuya Sharibuu like that the only news we all Malaysian interested to read. Front page for almost one whole week…! Seriously, I can’t figure out why it becomes such a big polemic. Ok, it is a very tragic murder incident, no doubt about that, but all media attention channel to this case, why?

Abdul Razak Baginda is not a big celebrity, he just a political analyst, that girl also just a part time model. The big excitement about Najib and his wife involvement also not contribute much, since no mainstream media dare to touch that angle of news. I also can’t recall any international conflict occurs between Malaysia and Mongolia government due to this case.

This media hype, really make me sick. And the best thing is it probably will last for few months or worst…years.

If the story behind the death of that young girl really as juicy and most political observer believes, what we can expect from our mainstream media coverage? Definitely they will cover up all the juicy part of the story, it will end up as normal murder case and hopefully somebody will be prosecuted for his/her wrong doing.

Remember case Hanif Basri and Norita Shamsudin in 2003? With all the fuss about VIP or VVIP involvement, nothing interesting really happen.

Maybe I’m blind to see the main motive or if I want to be paranoid as most of us I would say, some big shark directed the whole high budget ‘drama’.

This is my answer to few friends’ emails ask me to write about this issue.

Satisfy?

Wednesday, June 20

Need for Speed?

Perbualan aku dengan member kampong. Mat rempit yang dah berduit dan convert jadi kaki racing kereta.


Aku: Apasal kau suka sangat bawa kereta laju-laju? Apa untungnya?

Member: Ada macam-macam sebab… Kepuasan, kau akan rasa puas gila bila dapat test kepoweran kereta kau…lagipun..

Aku: Tak takut accident ke?

Member: Nanti dulu, itu baru satu sebab, sebab lain…. Aku boring drive atas jalan lama-lama. Orang lain pergi Ipoh sampai 2-3 jam. Gila ke apa. Kalau aku speed, tak ikut highway pun boleh sampai kurang dari sejam.

Aku: Tak kira apa sebab sekalipun, kau tak takut accident? Kau bayangkan kau bawa 140 atau 180 km/j, sekali tayar pecah, confirm mati. Takde patah-patah, memang sah mati.

Member: Kalau nak mati kat dalam surau boleh mati Fandi. Aku jaga kereta aku betul-betul. Cukup masa aku service, aku habis beribu bukan hanya nak kereta aku laju, tapi nak selamat juga. Aku pasang air bag pun dah dekat 2, 000. Aku bukan macam kau, malas jaga kereta.

Aku: Tak kisah la cam mana pun, masa time kau bawa laju-laju tu, kiranya nyawa kau dah bergantung kepada kereta kau. Memang kau control steering, tapi masih bergantung kepada tayar, enjin, break. Kira terletak pada kereta lah. Silap hari bulan memang mati.

Member: Kalau kau nak kira macam tu, office kau kat KL ada lift tak? Setiap kali kau naik lift nyawa kau pun bergantung pada machine lift tu. Lagi la, ntah siapa jaga maintenance lift tu. Kereta aku, aku sendiri jaga. Aku confident dia takkan apa-apakan aku. Lift yang kau naik tu kau pasti ke diorang jaga betul-betul?

Aku: Lift tu ada pihak bertauliah jaga.

Member: Masa kau mula-mula masuk U kat KL lagi aku dah start main kereta kau tau. Bukan takat pandai bawa je, setiap inci kereta aku, aku tau. Dekat 10 tahun aku asyik belek kereta je. Tak perlu tauliah untuk aku master dalam selok belok jaga kereta.

Aku: Kenapa kau tak pegi KL and join race yang betul-betul?

Member: Gila ke apa? Siapa nak percaya budak kampong macam aku ni? Lagipun kalau aku pergi sana siapa nak jaga mak aku?

Aku: Ha…! Ingat pula kat mak, masa racing tak ingat?

Member: Memang la aku ingat, sebab tu aku jaga keselamatan kereta. Semua orang tak nak mati.

Aku: Kalau kau bawa slow-slow, macam orang lain, rugi ke? Mungkin kau sampai lambat 1-2 jam, tapi kalau kau bertolak awal, masih sempat sampai ikut masa yang kau nak.

Member: Boring… atas jalan raya 2-3 jam. Mak aiih…boring gila. Lagipun kepuasan… kau faham erti puas tak. Macam beromen…. Kenapa orang buat sex perlu masukkan… bla..bla..bla…

Perbualan kami dah melencong jauh dan aku rasa tak releven dengan tajuk posting ini. Cepat, lambat, gear, minyak pelincir, steering dah carry totally different meaning. If you know what I mean. Hahahaha…..


Kesimpulan:

Aku –

Nerd, penakut, dah tua dan mungkin dah makin matang. Dulu pun aku kagum dengan mat rempit dan kaki racing.


Member aku dan semua geng-geng kaki racing haram atau mereka yang rasa bawa kereta laju -laju sebagai cool –

BODOH.

Zafuan or Zaquan?

Masa aku nak tulis pasal game Malaysia , aku nak tulis pasal Rita Rudaini datang. Then aku confuse apa nama pakwe dia yang main Malaysia tu. To play safe, aku tulis Aidil. Aku ingat aku seorang je confuse, rupa-rupanya reporter kita pun tak kenal player kita sendiri.

Report dalam Utusan:


Report dalam Bernama:


Then, untuk kepastian aku check berita dari fam.org.my:


Memang ramai orang confuse adik beradik kembar dalam squad negara. Seorang main defender seorang lagi striker. Tapi dalam list nama yang dikeluarkan oleh FAM, nama dia Zafuan. So, again pakcik-pakcik utusan dah nyanyuk dan tersilap tulis. Yang tidor kat kerusi reporter semalam wartawan utusan kot.

Tuesday, June 19

National Football Squad for Asian Cup

Semalam aku dengan member-member rajinkan diri pergi tengok Malaysia belasah Cambodia 6-0 di Stadium Shah Alam. Not much we can say about their performance. One thing for sure, majority yang hadir bukan penyokong bolasepak, tapi pengkritik. Pengkritik yang betul-betul ikhlas dan sedikit kejam. Makian dan cemuhan mereka tak kenal player, pegawai, setiausaha agong, referee, atau siapa sahaja. Termasuklah Rita Rudaini yang datang menyokong 'abang' tercinta. Si Aidil pula berjaya mengadiahkan buah hati beliau dengan satu jaringan cantik pada minit-minit akhir.

So, aku pun terpanggil to give my 2 cents regarding Cikgu Jan's selection.

NATIONAL TEAM PRESS CONFERENCE
DATE and TIME: 17th June, 2007 at 2pm
VENUE: Grand Blue Wave Hotel, Shah Alam

National coach named his squad for Asian Cup Final this July.

Since ramai peminat rajin analysis perkembangan bolasepak antarabangsa, biarlah aku cuba analysis bolasepak tempatan. Susah juga since aku jarang tengok bola tempatan kalau bukan pasukan Perak main. To be fair, I will not throw my sting opinion, let talk about statistic and figures.

Antara semua penyerang kebangsaan yang dinamakan, cuma used-to-be Kedah darling, Akmal Rizal berjaya buat comeback this season and managed to register 6 goals. Aku juga shock bila aku found out dalam list scorer untuk Super League there are no Safee Sali, Indra or Hairuddin names. If the record from FAM.org.my is correct, 3 out of 4 national strikers failed to score even a single goal for their team in Super League. Maybe Norizan select them base on their performance in FA Cup or Malaysian Cup, which I failed to found any goal scorer record. There are only 2 local players inside top 10 goal scorer of Super League. And both of them failed to secure a place in national squad.

Keita Mandjou (Perak) – 19

Shahrazain Said (Brunei) – 19

Marlon James (Kedah) – 17

Walter Silva (Johor FC) – 16

Khalid Jamlus (Perak) – 12

Sharlei Miranda (T’ganu) – 11

Chepita (Perlis) – 10

Azlan Ismail (Perlis) – 9

Frederico Santos (N.9) – 9

Chaswe Nsofwa (TMFC) – 8


Even if we divide the players base on teams they represent, it will raise few questions. Majority player, excluding the waiting list, are from Pahang and Selangor both teams has 4 representatives. While Super League powerhouse Perak and Kedah only has 2 players, and only sole representative from Perlis and Terengganu. Pahang's and Selangor's point combined, still can't make them leader of Super League.


Statistic from Premiere League also did not helping us to figure out how Norizan pick his player. Local top scorer there did not make a cut. Even players from lowly PKNS and Kuala Lumpur manage to squeeze in.

3 Questions:

1. Why Norizan did not pick player base on current form?

2. Is it true, Norizan play a very small part in selecting the player?

3. Asian Cup Final, some sort of FAM rewarding their senior player?


Tapi tak kira kalau mereka ambil budak Sekolah Bukit Jalil sekalipun, aku akan cuba untuk pergi menonton sambil menyokong dan mengkritik pasukan negara Julai nanti.


All The Best...!

Complete team list:

Penjaga gol:
Azizon Kadir (Negeri Sembilan), Suffian Abdul Rahman (TMFC);

Pertahanan:
Kaironnisam Sahabuddin Hussain (UPB-MyTeam), Hamzani Omar (Johor-Pasir Gudang), Nazrulerwan Makmor (PKNS), Fauzie Nan (Perlis), K Nanthakumar (Perak), V Thirumurugan (Kedah), Rosdi Talib (Pahang), Aidil Zafuan Abdul Radzak (Negeri Sembilan);

Tengah:
Hardi Jaafar (TMFC), Norhafiz Zamani Misbah (Pahang), Ivan Yusoff (Kuala Lumpur), Fadzli Saari (Selangor), Shahrulnizam Mustapha (Perak), Eddy Helmi Manan (Johor FC), Nor Farhan Muhammad (Terengganu), Ahmad Fauzi Shaari (Kedah), Shukor Adan (Selangor);

Penyerang:
Akmal Rizal Ahmad Rakhli (Selangor), Safee Sali (Selangor), Indra Putra Mahayuddin (Pahang), Hairuddin Omar (Pahang).

Simpanan:
Syed Adney Syed Hussain (Selangor), S Subramaniam (Perak), Khyril Muhymeen Zambri (Kedah), Amirulhadi Zainal (Selangor), Azi Shahri, Azmi (Perlis), Rezal Zambery Yahya (Negeri Sembilan), Ronny Harun (Sabah).


Picture and statistic from www.fam.org.my

Monday, June 18

Sehari Di Pasir Salak

Last weekend aku balik kampong. Macam biasa sahaja nak jengok mak aku. Then, mak aku ajak pergi mesyuarat Koperasi Projek Felcra Seberang Perak. Aku pernah pergi dulu, memang boring gila. Tapi dah mak aku ajak, so terpaksalah pergi.

Arwah abah aku ada tinggalkan beberapa bidang tanah. Daripada terbiar, tanah tu diambil oleh Felcra dan dimajukan sebagai tapak pertanian. Every year mak aku dapat hasil daripada Felcra. Jadi, peserta-peserta program ini tubuhkan koperasi untuk menjaga kebajikan mereka dan memantau keuntungan. Kira kerjasama Felcra dan ahli-ahli peserta-peserta projek. Since, pendapatan dari benda ni tak banyak, so aku dan adik beradik yang lain malas nak ambil kisah sangat. Planningnya aku nak attend meeting tu, lepak-lepak dan collect RM50.00 (elaun kedatangan) then balik.

Rupa-rupanya, tahun ini mesyuarat di buat di Pasir Salak Resort. Wah… dah advanced orang kampong aku rupanya. Annual meeting koperasi pun buat kat resort. Sambil pakcik-makcik masuk dalam dewan untuk bermesyuarat, aku merayau-rayau kawasan peninggalan sejarah. Ramai jugak pelancong dari KL datang bermalam dia resort ini. Aku tengok couple pun ramai, ntah suami-isteri atau pakwe-makwe aku pun tak tahu.

Aku ada snap beberapa gambar, tapi since aku tengok di brochure ada website address then bila aku buka website tu memang updated dan cantik, tak perlulah aku upload gambar.

Kalau nak tahu details pasal resort ini click here:
Pasir Salak Resort

Then, pada sessi tengah hari aku rajinkan diri masuk dalam meeting. Aku rasa nak gelak and nak nangis. Sebab pakcik-makcik dalam dewan semuanya buat tak tahu dengan perbentangan oleh ahli lembaga koperasi. Bila perlukan persetujuan, mereka semua cakap “Setuju”.

Bila perlu pelantikan ahli lembaga atau ahli jawatankuasa yang baru, seorang wakil akan berdiri dan cakap

“Saya cadangkan ahli lama dilantik semula”.

Disambut dengan jeritan “Setuju”.

Then, seorang lagi wakil bangun “Saya cadangkan, cadangan ditutup”

Yang lain…”Setuju”.

Memang semua agenda dan usul diselesaikan macam ini.

Wah… cepat je mesyuarat selesai. Pada satu usul, wakil dari Felcra kena masuk campur. Sebab usul berkenaan budget yang ahli lembaga boleh gunakan untuk investment for next year. Peserta-peserta semua setuju ahli lembaga tentukan sendiri. Then, wakil Felcra bangun, memberitahu benda ini tak boleh serahkan pada ahli lembaga. Kena peserta-peserta tentukan had investment tu. Then, seorang pakcik bangun,

“Saya cadangkan hadnya..er..er…er.. RM 1 juta”

Peserta lain, gelak tapi jawap “Setuju”

Bila aku tengok dalam buku laporan, memang logic angka sejuta tu. Tahun lepas pun angka yang sama. Rupa-rupanya koperasi ni kaya. Ada berjuta duit. Patutlah ahli lembaga pakai kereta-kereta mewah, paling murah pun Perdana V6.

Tapi ikut cakap abang aku, dah rezeki mereka. Mak aku pun dapat tak banyak setiap tahun. So, biarkan lah.

Then, bila masa cabutan bertuah.

Punyalah malang, nombor-nombor berikut semua dapat hamper; 80, 280, 179, 181, 108….. boleh agak apa nombor aku? 180…! Tak dapat. Apa lah punya sial tangan aku.

Aku collect RM50.00 then cari mak aku yang sedang rancak bersembang dengan member-member lama. Kalau makcik-makcik start bersembang, memang susah nak potong.

Pukul 4 juga lah aku sampai rumah.

Itulah kisah aku… Sehari Di Pasir Salak

Sunday, June 17

Wawasan 2057


BN tetapkan 2057 sasaran baru pembangunan negaraUtusan 13/3/07


“Jika 2020 adalah mengenai jenis orang yang kita akan menjadi, 2057 adalah mengenai puncak yang orang kita harus capai,”Pak Lah 14/06/07


Kalau tahun 2020 pun tak tentu panjang umur aku, kalau 2057 rasanya confirm aku dah masuk dalam kubur. Boleh tukar-tukar pulak wawasan kita ye...


Friday, June 15

Apa Ada Dengan Cinta

Notice: Tajuk tak kena mengena sangat dengan posting. Saja, kononnya nak tipu orang yang guna search engine. Hahhahaha….

Semua orang pernah bercinta. Yang dah kejinjang pelamin, ada yang sangkut tengah jalan, ada yang sedang mabuk cinta. Macamana mabuk sekalipun, pasti ada masanya kita (orang lelaki) rasa malas sangat nak keluar dating. Tanpa apa-apa alasan yang kukuh, kita rasa teramat malas nak start motor atau kereta untuk pergi dating. Baring atas katil, rasa nikmat yang teramat sangat…

Aku nak bagi suggestion alasan yang boleh digunakan tatkala malas nak keluar dating dengan girlfriend atau bini…

Gf: Malam ni makan kat KFC, nak tak?
Bf: Dalam berita cakap sekarang musim selsema burung, tak boleh makan ayam…


Gf: Weekend ni jom tengok Ocean 13
Bf: Tak bagus sokong filem asing ni, nanti I belikan vcd pirate je lah…


Gf: Esok petang pergi jalan-jalan kat taman tasik, dah lama tak jalan-jalan
Bf: Taman tasik banjir last week, pokok-pokok banyak mati…bunga-bunga pun dah takde… jalan-jalan depan rumah jelah


Gf: Awak… petang ni ikut saya jogging kat tepi stadium jom…saya belanja cendol.
Bf: Cuba awak tengok ramalan cuaca, sekarang musim hujan petang… baik kita duduk rumah rehat-rehat tunggu maghrib


Gf: Next weekend kawan I kahwin, u ikut sekali ok?
Bf: Nanti kalau I ikut member-member u akan tanya, bila giliran kira… pressure tu…takpe I hantar sampai komuter…ok?


Gf: Abang… Sabtu ni temankan sayang pergi shopping… tolong angkat barang je
Bf: Musim hujan ni, abang selsema, sakit tekak, nak demam… tak boleh duduk dalam air-cond lama-lama… kalau abang temankan sekejap je lah… baik sayang pergi ngan member-member sayang.


Gf: Dah lama tak keluar, esok pergi pusing-pusing Putrajaya nak? Sayang tuang minyak kereta.
Bf: Semenjak Pak Lah kahwin ni, Putrajaya dah makin sesak… dah macam KL, asyik jem je…orang dari kampong-kampong semua nak tengok pelamin Pak Lah


Gf: Pizza Hut baru yang ada cili tu macam sedap je… Saya belanja nak?
Bf: Pizza Hut adik beradik KFC, selsema burung la…saya taknak awak sakit


Gf: Malam ni jalan-jalan kat Uptown Subang, sayang nak cari anting-anting
Bf: Sayang pakai tudung, bukan nampak anting-anting pun. Baik simpan duit beli tudung, Insyallah pahala.


Gf: Abang, Naza ada keluar model baru, jom pergi tengok kat showroom yang kat sebelah federal highway tu.
Bf: Mana ada model baru, itu model Kia.. dibarukan je. Tak payah la tengok, sama je. Logo je lain…Lagipun orang mesti ramai, sebab baru. Nanti dah clear kita pergi.


Gf: Abang… sayang rindu sangat-sangat dengan abang. Jom la keluar, kita jalan-jalan.
Bf: Makin lama tak jumpa, lagi la rindu… Nanti jumpa sekali baru la best.


Aku bukan suruh menipu, kalau takde duit, atau takde masa, atau ada urusan yang lain, simply beritahu lah. Aku cuma tolong bagi idea kalau dah memang malas nak keluar, tapi takde alasan kukuh…

Tapi kalau betul-betul ganas, konon-konon lelaki macho..

Gf: Jom dating
Bf: Malas, takde mood… lain kali je lah…

Hahahahahha…..

Good Luck…!

Total Pageviews

. page counter