Thursday, August 30

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan

Today will be the last day berkerja. Ramai akan cuti 3 hari. Balik kampung, pergi makan angin, pergi shopping. Menikmati nilai kemerdekaan. Malam ni pula ada concert, ada bunga api, ada temasya. Budak muda ramai akan bergembira. Lambang kita dah merdeka, boleh buat apa sahaja, boleh bergembira. Pekerja-pekerja asing pula akan menikmati kemodenan ibu kota dengan melawat KLCC, KL Tower, Eyes of Malaysia..etc. Bukti kita ni rakyat yang baik, benarkan orang asing tumpang sekaki kemerdekaan kita. Kita dah cukup berpengalaman, 50 tahun. Kalau manusia, dah bercucu, mungkin bercicit. Kalau rajin, nak compare ini list tahun kemerdekaan negara-negara lain. - here. Simple comparison, Ghana juga merdeka 1957, aku rasa aku lebih rela tinggal di Malaysia compare to Ghana.

Time cuti, hits blog aku akan kurang, maksudnya tak ramai orang masuk. Tak ramai orang guna internet dirumah. Masing-masing gunakan internet free di office. Jadi instead of post entry pasal kemerdekaan esok, the exact date. Aku choose to sent it today.


Aku tak reti nak tulis pasal ERTI KEMERDEKAAN. Pada aku merdeka simply means bebas, tiada orang kongkong. Tiada orang boleh tonjol kepala atau fikiran aku. Erti yang lebih mendalam, lebih puitis, lebih memenatkan kepala otak, aku tak tahu. Aku tidak cukup jiwang untuk mendalami benda tu.

Aku biasa kutuk ‘Malaysia’ di blog ini. Aku kutuk pemimpin. Aku kutuk squad bolasepak. Aku kutuk pemerintah. Aku kutuk macam-macam. Walaupun aku tak directly kutuk Malaysia. Tapi virtually, aku kutuk benda disekeliling aku, benda yang kena mengena dengan Malaysia. Adakah aku kutuk meaning aku tak sayang? Gilo. Tak sayang Malaysia habis tu nak sayang negara mana lagi. Sedih aku dengar blogger yang konon-konon cool dengan menulis mereka fed up with Malaysian and mereka ingin hidup di luar negara. Bodoh. Malas aku nak bagi link percuma kepada blogger bangang macam ini. Ada. Percayalah ada. Pada mereka, rakyat Malaysia bodoh, pemimpin kita bodoh, semuanya bodoh. Aku pun kadang-kadang fikir macam tu, tapi solution aku bukanlah dengan bercita-cita nak keluar dari Malaysia. Itu solution pengecut. Solution mereka yang konon-konon rasa cool, too cool to be Malaysian. Solution aku adalah dengan make fun about them. Blog pasal kebodohan mereka dengan harapan mereka akan sedar, akan jadi bijak… macam aku :).

Aku tidak tahu kenapa aku sayang Malaysia. Silap, aku tahu… aku rakyat Malaysia jadi kena lah sayang Malaysia. Takkan rakyat Malaysia nak sayang Benin pula. Maksud aku, aku tak tahu apa yang boleh dibanggakan pasal Malaysia.

Dulu aku ada tulis puisi, konon-konon nak masuk pertandingan kemerdekaan. Tapi puisi tu terhilang sebab PC office aku bertukar menjadi machine yang bodoh. Puisi tu lebih kurang macam ini.


Aku Sayang Malaysia

Main bola Brazil lah ligat
South East Asia Thailand pula hebat
Malah Singapore pun kita gagal sebat
Bolasepak bukan lah penambat


USA negara terkaya
Saham sana jatuh… Kita pun terkena
Mereka boleh main matawang kita
Ekonomi, kita bukan kuasa


Sungguh indah Gunung Fuji
Sungguh cantik pantai Hawaii
Kota Paris syurga membeli
Pelancongan kita belum hebat lagi


Di Asia Jepun termaju
Industri, electronic mereka peneraju
Kita masih kehilir kehulu
Nak lawan kemajuan kita tak mampu


Hidup majmuk aman damai
Pelbagai kaum tidak bercerai
Benarkah sebegitu permai?
Rasanya kerajaan tipu orang ramai


Rahsia kita adalah perpaduan
Tiada bos, tiada orang suruhan
Padahal itu semua hanya rekaan
Di parlimen, di kedai kopi, ada pergaduhan


Aku tak puas hati dengan pemerintah
Otak mereka layak dijual murah
Perlu dicuci, perlu dibedah
Keringat rakyat habis dikerah


Tiada alasan boleh diberikan
Tiada nilai boleh dibanggakan
Tiada sebab boleh digunakan
Tiada apa-apa boleh dikatakan


Tapi aku Sayang Malaysia.


Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan…



Aku Suka Main Badminton.

Mesti ada, kalau tak ramai pun mesti ada yang nak tengok komen aku pasal kemenangan Malaysia atas Myanmar malam tadi. Good. Mereka main seperti yang aku hendak. Macam harimau, macam budak-budak yang suka main bola. Dah berpuluh tahun asyik menganjurkan je, akhirnya menang juga.

Terima kasih kepada player kita sebab siang nanti aku boleh kutuk pekerja-pekerja Myanmar aku. Mungkin aku dapat makan tengah hari free, mereka kalah betting. Dan yang paling penting, terima kasih sebab berikan hadiah kemerdekaan kepada rakyat Malaysia. Terima kasih juga sebab meneruskan kesinambungan ‘janji-janji’ palsu.

Aku harap squad bolasepak kita buktikan ini bukan janji palsu. Ini bukan sandiwara. Ini bukan one night stand. Ini bukan Hafiz Hashim menang All England. Aku juga berharap newspaper jangan puji mereka sangat. Bergembira secara wasatiah sahaja. Ucapkan tahniah dengan peringatan. FAM pula… ahh.. malas ulas pasal organisasi bodoh ini. Menang pingat emas di Korat nanti baru aku kembali letak 100% kepercayaan pada mereka semula. Sekarang ni lebih baik aku sokong Liverpool dan Perak.


Aku tak pergi stadium semalam. Aku pergi main badminton, dan tengok live telecast di kedai mamak. Aku tak pergi sebab luka dalam hati aku belum pulih (aku jiwang?) dan aku suka main badminton. Tambahan pula aku terror main badminton. Kalau ada kejohanan badminton untuk peserta 100 kg ke atas, seluruh Malaysia confirm aku champion. Hahahha…Pelik pun ada rasanya, game Malaysia, final, di stadium yang cuma 10 minit dari rumah aku… tapi aku tak pergi. Member-member sibuk calling-calling ajak pergi. Dari pagi telephone 012 aku asyik berbunyi je. Selalunya time kerja, 016 sahaja yng berbunyi. Sorry, aku jiwang, aku masih merajuk dengan team Malaysia. Lagipun aku suka main badminton. Umur 12 tahun dulu aku terpilih masuk projek TUO. Thomas, Uber Olympic, projek BAM dibawah Tan Sri Elyas Omar. Tapi arwah abah aku suruh aku masuk sekolah asrama penuh instead terima tawaran belajar di sekolah sukan. Kalau tidak sekarang ni akan ada orang tulis blog pasal aku, macam aku tulis pasal Hafiz Hashim dan Koo-Tan. (Search blog ini untuk jumpa entry pasal mereka, aku malas nak link kan.)


Ok, ini posting ke 199 Aku Betul…! Ngam-ngam posting ke 200 nanti adalah posting pasal Merdeka. Aku tengah fikir nak tulis apa.


Update (tengah hari):

Keratan dari myMetro. Click untuk besarkan.


Selangor pula dapat nama. Sialnya. Aku bukan nak main semangat negeri. Tapi Safee Sali lahir sahaja di Kajang, tapi asal Tapah. Family semua di Tapah. Abang dia dorm mate dan classmate aku masa di sekolah. Aku baru call abang dia tadi, suruh sampaikan tahniah aku dan kawan-kawan kepada Safee. Aku sempat pesan suruh adik dia jangan nakal sangat, asyik nak pukul orang je. Rupanya itu habit dia dari kecil. Mak dia sendiri selalu nasihat. - Hehehee... dah menang time tu la nak ngaku kenalan. Tak, aku sendiri baru teringat benda ni.


Wednesday, August 29

Advertisement – Jom Fikir

Notice: This is not profitable ads related posting. None of parties I mention here pay me for this posting.

If you guys read this posting between 26 Aug 2007 to 01 Sep 2007 you can see there is advertisement banner diatas sana pasal Hitz.fm's show. Some sort of radio game dalam segment pagi mereka. This ads banner belong to Nuffnang, or belong to me but brought by Nuffnang… what ever lah.

Click untuk besarkan

Jom arahkan saraf-saraf otak kita bekerja sekejap….

“JJ and Rudy's Lie Detector Test” game sponsored by MEPS, I believe the same MEPS yang kita boleh nampak di machine ATM dan card ATM kita. So, MEPS promote themselves by pay certain amount of money to Hitz.fm. Then, Hitz.fm gives a portion of that money to Nuffnang as part of their marketing campaign. Then Nuffnang distribute that money to blogger who register with them. Including me, who gets few cents. Yup, beberapa sen je. RM 0.30 per click if I not mistaken.

Ini membuatkan aku tersenyum. Imagine if aku pula pay to other parties to promote my blog….Adwords ke, forum ke, yahoogroup ke – yup, some of these places minta bayaran.

Aku bayar kepada satu pihak untuk iklankan blog aku yang ada iklan Nuffnang yang mengandungi iklan dari Hitz.fm yang pula ada iklan pasal MEPS.

Ermmm… 3 peringkat pengiklanan tu. MEPS mesti suka.

Semua ini adalah untuk iklan MEPS. Aku tak pasti apa service mereka. I not interested to find out pun. But, surely the main idea here is to get money from public. Untuk dapatkan duit dari dalam poket, beg atau akaun bank orang ramai. Bila sebut orang ramai that’s include korang semua, aku, founder Nuffnang, owner Hitz.fm, JJ and Rudy dan termasukkan pekerja-pekerja MEPS.

Betul la orang cakap hidup ini macam roda.

Nak lagi menarik? Ok. Some site akan gunakan blog aku ini sebagai 'content' site mereka. I not just talking about complilation blog or some rating site macam blogcatalog or blogtopsite, I also refering to search engine macam Google, Yahoo, Baidu... banyak lagi. Kalau fikirkan, mereka memang mambantu aku dalam include blog aku dalam database mereka. But, sebenarnya blog aku juga adalah 'content' mereka. Then, bila ramai gunakan search engine mereka, they will put on ads pula disana.

Click untuk besarkan atau here to go to that result page

Jumpa tak ads dalam result page tu? Ada... How I made Google indexed this entry begitu cepat? Mystery... Hahahha... Tak perlu fikir. Now, aku ulang balik paragraph diatas sana dengan letak search engine dalam equation tu. Google sebagai contoh.

Some company advertise using Adword di Google, yang menggunakan blog aku sebagai content yang didalam blog aku ada iklan dari Nuffnang, yang ada iklan dari Hitz.fm yang ada iklan dari MEPS yang bertujuan mahukan duit orang ramai termasuk aku, kau, taukeh Nuffnang, taukeh Hitz.fm, DJ, taukeh MEPS dan perkerja Google di Malaysia.

Nasib baik aku tak study bussiness atau marketing masa di university dulu. Fuh.. dah macam too complicated je.

Stop.

Tuesday, August 28

Orang Malaysia Memang Pemaaf


Malaysia 3 - 1 Singapore

Betul, kita semua memang pemaaf, termasuk aku. Hahaha… Semalam stadium MBPJ penuh, penuh dengan pemaaf, penuh dengan manusia yang terpesona dengan aksi dan berita membelasah Lesotho 4-0. Walaupun aku pernah cakap aku takkan komen pasal bolasepak Malaysia (sehingga mereka melakukan ‘sesuatu’) - here, tapi aku terlalu gembira. Aku bukan hypocrite yang boleh tipu diri sendiri dan buat tak tahu. Aku die hard fans. - here

Semalam aku pergi stadium. Bukan nak tengok bolasepak niat asalnya, cuma taknak mengecewakan hati member lama. Dia dari
Batu Caves datang nak tengok bola dengan aku. Aku sebagai menjaga hati kawan menerima pelawaan dia. Walaupun rasa nak letupkan je kaunter tiket bila aku terpaksa bayar RM 20.00.

Alhamdullillah, aku dihidangkan dengan permainan harimau lapar. Belasah
Singapore maybe boleh consider sebagai melakukan ‘sesuatu’ dan membuatkan aku terpanggil untuk makan balik kata-kata aku dan komen pasal mereka. Lagipun aku memang BENCI Singapore dan Singaporean. Pergi mampos dengan mereka.


Aku sempat bergambar dengan Peminat No 1 Sukan Malaysia. Pakcik ni siap pakai baju bendera lagi. Kagum...kagum. Dia cakap dia tidak pernah tak yakin dengan Malaysia. Indahnya.


Lepas habis game, peminat-peminat yang terlalu gembira masuk padang. FRU kelam kabut kejar. Badut betul.


Cukup… taknak carried away by the victory, malam esok aku nak main badminton. Aku masih belum percaya. Masih belum yakin. Lagipun aku taknak berebut seat dengan pekerja-pekerja asing dari Myanmar. Mereka busuk, mereka makan biawak.


Monday, August 27

Kisah Kereta

New toy for me.....
To my old Wira, babye... thanks for all the memories 'buddy'....


Aku tukar kereta
Previously aku pakai Wira 1.6, tapi sekarang aku pakai Kembara 1.3. Kepada yang ada degree dalam PHD, penurunan CC tu bermaksud aku menurunkan ‘taraf’ aku. Selalunya makin lama orang akan main berduit dan akan pilih kereta yang berCC tinggi. From 1.6 to 1.8 or 2.something. But, aku memang jenis tak berduit dan tak tak mampu, so kepada yang dengki dengan aku (if any), anda semua boleh senyum sebab aku downgrade myself in term of kereta yang dipakai. Hoorey. Aku sedar semua masalah yang orang ceritakan pasal Kembara. Minyak banyak, cc kecil tapi body berat… bla..bla..bla.

Sometimes aku terfikir siapa kita perlu percaya dalam selok belok menjaga kereta? Seriously, kalau orang lelaki bijak macam aku pun boleh blur dan samar-samar dalam isu ini apatah lagi lelaki-lelaki nerd atau kaum hawa yang berkereta. We can’t trust our mechanic. I met that I believe the most honest mechanic ever, he told me it is a big mistake to trust any mechanic. Yeah, Cina tu sendiri mengaku jangan percaya profession dia, including diri dia sendiri. He gave me one critical calculation;

Sewa bengkel: RM 2,500
Pekerja: RM 5000 (2-3 orang)
Air + electric + Telephone: RM1,500
Lain-lain: RM1,000

Total: RM10,000

(Imagine, this only for very small bengkel with minimum numbers of workers)

Itu modal every month yang pihak workshop kena keluarkan. So, untuk pulang modal mereka perlu dapat around RM 400 per day, untung. Bukan collection tapi profit. Imagine, upah buka parts paling sukar dalam enjin pun cuma RM50 to RM100.00. If in average they charge RM40 for labor and consultancy, mereka kena dapat lingkungan 10 customer sehari to pulang modal sahaja. Ingat senang ke nak dapat 10 cars per day? It’s like one car per hour. Bulan puasa, sebelum hari raya, yess… they can even repair 30-40 cars per day. But, bulan-bulan biasa, susah. Sangat susah, tambahan lagi jika bengkel terletak di kawasan yang memang banyak kedai repair kereta. So, they have no other choice than to make as much profit from each customer.

Mungkin ramai pernah terkena macam aku, planning nak pergi tukar minyak hitam and oil filter. Minimum service lah. But end up tukar air filter, plug, cable plug, cable battery, ntah apa jenis belt dan macam-macam lagi.

“I cuma bagitahu maaa… you mau tukar, tak mau tukar, takpe…”

Ayat standard. Tapi dengan segala jenis bahaya yang dia akan mention, aku sendiri jadi takut dan akhirnya tukar segala-gala. Takde cash takpe, since they accept all kind of card.

Aku pun blur, siapa aku perlu percaya. Nobody. Member-member pun rata-rata cuma boleh buat jangkaan. Tidak berani memberi conclusion yang tepat dengan penuh keyakinan.

Customer Always Right.
Itu mungkin boleh digunapakai di kedai baju atau kedai makan sahaja. Tidak sama sekali di kedai repair kereta. Our knowledge pasal kereta will never reach level yang boleh lawan kata-kata mechanic.

Another fact adalah, most workshops pay their workers base on komisen. Maybe basic salary around 1 ribu, untuk dapat lebih workers tu kena pandai-pandai encourage customer untuk berbelanja lebih. Lagi la bahaya. My advise, sebelum repair kereta tanya dulu kedai tu gunakan concept apa. Kalau they pay their workers base on commission, memang bahaya. Since jumlah manusia yang bakal menipu kita makin ramai. Kalau gaji mereka fixed, hanya boss kedai sahaja yang mungkin menipu. Mechanic jujur yang aku selalu jumpa itu turut bercerita kepada aku dimana boss lama dia arahkan dia ‘gantikan’ break pad buruk semasa buat balancing tayar jika customer tak nampak. So, nanti mereka akan panggil customer tu dan tunjukkan dia perlu ganti break pad yang baru. Gile….kesian, kena tipu hidup-hidup. Break pad cap ayam pun paling kurang RM50-RM60. Itu paling cikai, yang beratus pun banyak.

E-Book Jaga Kereta.
Aku memang banyak idea, seriously. Bukan sahaja idea merapu disini tapi juga idea-idea lain. Salah satu idea cantik dari aku adalah menulis e-book panduan menjaga kereta. Aku sangat-sangat berharap kepada internet entrepreneur di Malaysia boleh tulis e-book pasal menjaga kereta. Complete guide how to maintain your car. Surely boleh untung. Kalau jual RM10.00 pun senang-senang boleh jual ke 1000 orang. Aku rasa ramai manusia macam aku yang blur perihal menjaga kereta. So, please… it’s a brilliant idea. Bukan susah pun, pergi ajak mechanic Proton atau Perodua joint venture. Tulis pasal, how to choose suitable car, jadual service, kerosakkan lazim dan beberapa points lain. Maybe 20-30 pages. Aku terjumpa e-book pasal nak buat sate, nak buat roti canai, cara nak buka syarikat. Alahai… lame… Cara Jaga Kereta 10 kali lebih berguna. Target market pun lebih luas. Kalau nak catchy sikit “Car Secret - Most Mechanic Refuse to Reveal” atau "Rahsia Yang Pomen Tidak Mahu Anda Tahu".

Aku dah lama nak buat but, malas… Hahahah…Tapi kalau within this few months aku tak dengar ada orang nak buat, aku akan usahkan sendiri. Ehem, korang semua wajib beli at least 2 copies seorang.

Friday, August 24

Fastest Broadband Provider

Notice: Selalu sangat aku mengutuk, sekarang aku nak memuji pula.

Aku busy so very quick sessi aku nak meriakkan diri. Hahahha...


If anyone wonder which is the fastest broadband provider in Malaysia, I have an answer.

Explore this site:
http://www.speedtest.net/global.php

Takpe, biar aku tolong you guys explore site tersebut.

Siapa broadband provider paling laju di Petaling Jaya?, click below:
http://www.speedtest.net/global.php?random=23769&continent=4&country=26®ion=361&city=2608

Kemudian, sila tengok provider yang berada no. 1 di Selangor, here:

http://www.speedtest.net/global.php?random=42261&continent=4&country=26&region=192

Then, sila tengok provider yang berada no.1 di Malaysia:
http://www.speedtest.net/global.php?random=91503&continent=4&country=26

Lebih membanggakan, sila lihat provider yang hampir menjadi no.1 (download) dan undispusted champion untuk upload in Asia:
http://www.speedtest.net/global.php?random=51798&continent=4



Aku berkerja dia company broadband service provider tu....!

We targeting world stage now... currently we already at no.6 for uploading in the world. Here (click the 'upload result')

Hahahahhaa... bangganya rasa.

P/S: Kepada budak-budak power I.T sila 'tracert' website tersebut untuk mengetahui lokasi mereka, they not related to us.

Thursday, August 23

Suami Jadi Suri Rumah - Sharizat vs Dr Lo’ Lo’

Notice: Selalunya aku limitkan 1 posting 1 hari. Tapi this one toogood and tak sempat nak tunggu esok.

Print Screen and paste dari website utusan.com.my - 23/08/07


Nak sokong siapa? Tepuk dada tanya kepala otak.


Jangan hukum sebelum nilai? Aku setuju, so sila baca laporan Utusan (23/08/07):

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Dr. Lo’ Lo’ Mohd. Ghazali.

Aku malas nak ulas panjang isu ini. Apa gila suami duduk rumah dan isteri cari rezeki di luar. Dah takde kerja ke diluar sana yang suami boleh buat? Paling tidak pun, mungkin isteri kerja di office besar, suami berniaga nasi lemak pagi-pagi dan pisang goreng petang-petang, kalau tak reti nak buat nasi lemak dan pisang goreng maksudnya kau memang tak layak jadi suami. Belum lagi suruh masak kari kepala ikan atau sambil tumis udang campur petai.

Sharizat ni memang betul-betul bangang. Boleh la kawan dengan Azalina. Ikut Islam ke, ikut adat ke… memang sah tak betul suami jadi suri rumah sepenuh masa. Bodoh…!

Takut aku memikirkan tahap kebodohan menteri kita, lagi takut bila aku kenangkan manusia-manusia bengap yang undi mereka masa pilihanraya dulu dan akan terus undi mereka dalam pilihanraya nanti. Dari takut aku hampir terkencing dalam seluar bila aku teruskan memikir ada makhluk-makhluk kurang-sel-otak yang masih terus menyokong kerajaan pimpinan Barisan Nasional kerana pelbagai alasan yang mereka wujudkan sendiri untuk sedapkan hati sendiri. Bodoh...!

Orang Pandai Jadi Bodoh… Again.

Notice: Quickie, hari ini aku busy, banyak pulak kerja.

Aku memang interested to observe kebodohan orang disekeliling aku. Pelik aku melihat orang yang mewakili organisasi besar boleh menjadi bodoh.


1st

Ada sebuah syarikat telecomunikasi terkenal di Malaysia. Kalau aku mention syarikat tu semua orang tahu. Mereka cukup besar untuk ada wisma sendiri. So, they want to peer their network with us. In simple term, kami nak kahwin or one night stand, which ever you want to look at it. Kahwin in technical point of view. So, in order to kahwin we need to check each other capability 1st. They need to visit and check our network, our cabling works, our data center all this stuff and vice versa. BUT, this stupid bunch of people failed to arrange for the survey. I can’t understand, it drags till few months already. Yesterday new guy representing this big company and call me ask for meeting, AGAIN. They said they have no idea what going on. Stupid… stupid…stupid. I be able to explain it in one paragraph, you guys only takes few minutes to read and understand the scenario tapi mereka semua bangang and perlukan aku pergi sekali lagi kesana untuk terangkan. Bodoh. They want to evaluate, but aku kena terangkan. Bodoh. Kalau aku tipu, senang-senang mereka boleh kena maki dengan boss mereka nanti. Aku dah call their big boss and he furious, and one funny suggestion from him that create a smile in my face….

”Affandi, quit OCE and come work with me la”

fikir macam seronok but I can’t work with stupid people yang aku tidak dibenarkan tonjol kepala mereka.


2nd
Ever imagine how to have a meeting with 3 guys with same name? Funny kan. This morning I had a meeting with 2 other Affandi(s). Hahahha… to ease the situation I ask them to call me Dood, and the other two with Affandi 1 and Affandi 2. But that not the stupid part, that funny and I trust funny totally differ from stupid. Maybe some stupidity we can found humor inside, but majority lawak tercetus dari kebijaksanaan otak bukan kebodohan. Affandi 1 consultant for another big taiko dalam telecommunication industry. So, he bravely said all broadband players in Malaysia buy international bandwidth from Telekom Malaysia (TM). As one of the ISP in Malaysia aku corrected him. I said, there are several other international bandwidth provider in Malaysia, Jaring, NTT, HGC… a lot. Tak perlu berada dalam industri ini, Google certain keywords boleh jumpa all the provider names. But this stupid guy insist, ONLY TM. No other company. Nasib baik meeting di lobby Hilton Central, kalau di kedai mamak at least aku dah jentik hidung dia. Aku yang tarik cable to other provider data center. And they not related to TM what so ever. Tentunya aku tahu. Lucky I don’t think I will deal with him more in the future, if not I must make sure I wear my safety boots. So, in case dia cakap yang bukan-bukan dan menunjukkan kebodohan melampau dia, boleh aku pijak kaki dia bawah meja. Hahahha… bodoh.

Kalau tak percaya ada banyak provider lain, click here: Asia Communication Exchange – browse this site and boleh jumpa.

Tuesday, August 21

Pengaruh Peraduan

Kalau ikut Bahasa Melayu, peraduan maksudnya pertandingan. Lawak kan, sebab ADU atau ADUAN lain maksud pula. Takpe, bukan itu aku nak cerita.

Sekarang ni syarikat-syarikat berlumba-lumba menganjurkan peraduan. Tambahan menjelang kemerdekaan ini. Macam-macam jenis peraduan ada. Memang seronok melihat pelbagai tawaran disediakan untuk kita semua sebagai pengguna. Bahkan ada manusia yang tidak bekerja tetapi mengaut hasil pendapatan dengan memasuki semua jenis pertandingan dan peraduan. Menarik kan?


Tapi memang besar pengaruh peraduan sebegini. Aku teringat lagi trip aku ke rumah orang kahwin di Johor dengan member-member. 2-3 orang antara kami sibuk beli Ali Café je. Termasuklah aku. Air tu bukan lah sedap sangat, lebih baik beli Milo or Nescafe, tapi sebab terpengaruh dengan iklan kemenangan Naza Ria, wang ringgit…. Dan suara pakcik beritahu dia “Menang Motor”, aku pun sibuk beli air tin Ali Café. Rasanya dah beratus tin aku beli tapi tak menang pun. Geram pun ada… dah la mahal, RM2.50 – RM3.00 ikut jenis kedai.


Then, last month aku sibuk isi minyak kereta di Petronas. Setiap kali isi pula RM20.00 atau RM40.00. Rasa lawak pun ada, bila minyak dah kurang je aku mesti cari Petronas, sanggup pusing-pusing jauh semata-mata nak dapatkan resit. Cuba korang tengok kata-kata yang aku hantar, rasa-rasa boleh menang tak? Aku buat 12 ayat, ini 3 antaranya.

  1. Kita berbeza agama, budaya dan idea namun kita berkongsi warisan, tujuan dan kasih terhadap Malaysia.
  1. Sejarah adalah lukisan mereka terdahulu dan masa depan merupakan kanvas putih untuk kita corakkan bersama.
  1. Kita perlu lupakan perbezaan, kukuhkan persamaan, usirkan pertelingkahan, eratkan hubungan, bersama kita nikmati erti kemerdekaan.

Tak sabar aku nak tunggu Petronas call beritahu aku menang kereta, hahahaha….

Aku jarang-jarang masuk peraduan. Seumur hidup aku pun cuma sekali aku menang. Pertandingan pantun ikut SMS, anjuran Jeff Ooi. Dapat lah satu bakul coklat.

Aku kadang-kadang terfikir juga, siapa yang ‘jaga’ peraduan ini semua? Mungkin peraduan besar-besar syarikat berkenaan akan lantik auditor bertauliah, tapi kalau peraduan kecil-kecil macam Grand Opening Hypermarket ke? Atau peraduan ikut SMS. Siapa yang nak jamin tiada penipuan? Ntah-ntah Ali Café tu memang tiada pemenang. Siapa pun tak tahu.

Bercerita pasal peraduan, kawan aku yang biasa komen disini, Shah ada anjurkan peraduan di website dia. Website akukaya.com milik dia masih lagi dihack. Shah ni busy dengan project-project lain, dia boleh buat tak tahu je dengan akukaya.com. Hahahhaa…


Lawati:
http://adar.blogmas.com/2007/08/16/wang-tunai-untuk-dimenangi-sempena-kemerdekaan-malaysia/

Sengaja aku tulis the whole url, bagi member-member disini boleh nampak. Wang Tunai…!

Selamat mencuba…

Monday, August 20

Semua Orang Bodoh…!

Notice: Hati-hati banyak perkataan Bodoh.

Aku bosan…! Kenapa kita dikelilingi oleh orang-orang bodoh? Selama ini aku ingatkan barisan pemimpin kerajaan sahaja yang bodoh atau buat-buat bodoh. But thanks to Wee Meng Chee that boy from Muar with Negarakuku now I noticed everybody involve in politic MUST become a disgusting stupid human being. Izinkan aku senaraikan manusia-manusia bangang yang terlibat dalam cerita NameWee ini.


First, tentunya budak Cina tu, bodoh…! After made a headline with his creative piece of music expression he should shut his mouth up. Maybe sent an apology video at YouTube better option than whining about how newspaper mistranslates his Chinese lyrics. You got tons of traffics to your blog, people knew you are talented musician, you got an offer to become recording artist. What else you want? Bodoh, just keep quiet and concentrate on your study.

Related News: From his blog


2nd, our beloved Prime Minister and members of cabinet. Apa ke bangangnya pakcik ni nak komen pasal budak umur 24 tahun kutuk Negara dan menyindir azan? Budak Cina tu not represent anyone, any group or any political party. He on his own. But our stupid ministers have to bring this up till cabinet meeting and decided we should punish that boy. Stupid… plain stupid. Nobody, maybe few lawyers… but almost nobody knew about National Anthem Act 1968. So, just accept his apology and resume works. Stop using that boy stupid clip as a cover up for few other more relevant issue such as RM4.6 billion Port Klang Free Zone scandal, corruption dalam police force dan juga isu bas lepas Puspakom’s inspection and driver yang ada saman boleh bawa public transport. Bodoh…! Tolong buka mata kepada isu yang lebih besar dan penting.

Related news: The Star


3rd, and most interesting, famous blogger and politician response to cabinet decision to punish that boy by organized a forum. Sorry, not just one, but 6 forums. Niamah…! Dah habis isu ke nak diperjuangkan? Bodoh. Sudah lah tu, jangan lah nak gunakan perkara remeh ini sebagai peluru untuk tembak MCA atau gunakan sebagai bom nak musnahkan hubungan MCA-Gerakan. Carilah point lain…Kerajaan BN tak hormat decision MCA lah, Gerakan yang mahukan budak itu dihukumlah. Ntah apa-apa. And extra point bodoh kepada Jeff Ooi sebab tak approve comment aku kat blog dia yang mengutuk tindakan mereka. Roslan SMS selamber je approved almost similar komen. Bodoh punya Jeff.

Related news: From jeffooi.com


Mungkin aku pun terkena tempias kebodohan mereka sebab aku sendiri sibuk komen pasal isu ini. See, orang pandai macam aku pun boleh terjadi bodoh sebab orang lain. Celaka betul.

Allow me to make a statement here (to cover my ass), to be fair I’m not saying all of them stupid as a person. They own a degree, master even some ada PHD. Just for this particular case aku percaya mereka bertukar menjadi bodoh. Just hope next time mereka akan jadi pandai semula.

Cheers…!

Saturday, August 18

Aku Funny?

From blog complilation site, www.FunnyMalaysia.com:

Click picture for source



TETAPI......

Oi...! aku 3G lah.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ganas, Garang and Gersang... Hahahaha...

---------------------

Friday, August 17

Biar Papa Asal Bergaya

Sinonim dengan orang Perak sebab pernah dipopularkan oleh Mr.Os tahun 80an rasanya. But sebenarnya bukan orang Perak sahaja. Semua orang Melayu…. Jap, silap… Semua orang Malaysia. Aku cukup menyampah dengan manusia-manusia bangang ni. Apa kejadahnya berhabis duit hanya untuk bergaya? Bodoh…

Telefon Mahal
Cam sial. Aku ada kawan yang pakai telefon Nokia N-series. Beribu harganya tu. Aku rasa tak mungkin aku akan pakai phone mahal macam tu. Phone gila mahal, ada macam-macam gadget boleh main. Camera canggih, 3G, Bluetooth, web browsing… macam-macam lah. TAPI, credit tak de..!

“Tolong call balik”

“Call me bro”

“Pls cal bek”

– sms kepada aku.

Sakit hati. Betul-betul sakit hati. Bila aku tanya, jawapan standard, tak sempat beli. Pergi beritahu that same excuse kepada budak-budak sekolah rendah. Mungkin mereka percaya. Tak mungkin every time asyik tak sempat nak reload. Come on la, pakai hand set ribu-ribu… instead pakai prepaid, register line je lah. Postpaid bukan mahal sangat pun. Cari function calculator dalam handphone canggih tu dan try buat kira-kira sikit.

Kasut
Semalam aku jumpa kawan lama. Budak sekolah aku dulu. Aku terjumpa dia di kedai mamak. Lepas salam, tanya soalan-soalan lazim dia terus ‘check’ dressing aku dari atas sampai bawah. Cam sial. Mata dia berhenti sekejap kat sandle cam ayam aku pakai. Dua-tiga kali sambil bersembang mata dia try to check what brand of that sandle. Hahaha… aku pakai selipar Asadi beli dari Giant, RM9.90. Tapi tulisan Asadi tu dah tercabut, so dia try to see brand Adidas ke, Nike ke. Aku rasa lah. Bodoh. Sorry lah, aku dah serik nak pakai sandle mahal-mahal. Dengan kaki gajah aku, sandle apa pun akan cuma tahan few months. Aku pernah beli Hush Puppies RM120.00 discounted RM80.00. 2-3 bulan putus jugak. That’s it lah, no more sandal lebih dari RM20.00 for me. Aku tak peduli orang nak kata apa, mampos lah. Kaki aku selesa, duit aku tak habis….

Kereta
Pernah dibicarakan dalam komen yang lepas-lepas. Damn true. Budak office aku ada yang pakai kereta mahal. Senang cerita almost ½ of the salary habis bayar installment kereta. Bodoh. Then, hujung bulan sibuk pinjam duit dari kawan-kawan. For me, kereta could only took ¼ of your salary monthly. Not more than that. Kalau lebih, plain stupid. Imagine, gaji 2 ribu, pakai kereta Waja. Installment around RM700.00. Minyak plus toll maybe RM300.00. So, separuh gaji dah hilang. Belum kira expanses lain lagi. Orang macam ini lah kalau tengah bulan member ajak pergi tengok bola akan bagi alasan busy atau bini tak bagi. Hahahaha… bodoh. Kalau dia pakai Iswara, atau Kancil senang-senang dia boleh save 3-4 ratus. Tapi, malu lah… tak class. Bengong. For me, aku pakai Wira… on the way to change new car, but still I will make sure not even ¼ gaji aku spent for monthly installment. Lantaklah member-member racun suruh ambil CRV, Sportage, Perdana, even Honda City… Sorry, bukan cara aku nak impress orang dengan kereta mewah.

Orang Perempuan
Satu lagi perihal pelik orang perempuan. Suka berhabis duit untuk beli barang make-up, baju baru, minyak wangi mahal, barang-barang kemas… just to show off. Bodoh. Setiap kali orang kahwin kena pakai baju baru, kenapa? Alahai… aku malas nak tulis panjang-panjang, nanti ramai kaum ibu merungut pulak. But, tolong lah daripada buat baju kebaya baru RM 100.00 lebih baik beri kepada boy friend, tunang atau suami upah mereka hantar korang ke rumah orang kahwin atau upah jaga anak sambil korang mengumpat dengan jiran sebelah rumah.


Selamat berhujung minggu...!



Thursday, August 16

Bohong Sunat?... Sorry Mak

Notice: Kalau tak berminat dengan kisah hidup aku, jangan baca.

Yesterday aku ‘berbohong’ pada mak aku. Kalau ada orang ingin bercerita pasal bohong sunat sila baca entry ini dahulu. Aku rasa ini betul-betul kisah terbaik untuk menggambarkan apa itu Bohong Sunat a.k.a berbohong untuk dapat pahala, Insyaallah. Tak percaya? Baca…!

This weekend akak aku ada majlis convocation kat USM, Pulau Pinang. Last 2 weeks my mum told me that. I not really care about it seriously, walaupun aku sempat sent sms congrulate her. Mak aku assume my sis going to bring her to witness the ceremony. But sadly semalam mak aku dengan sedihnya call aku and inform instead bawa mak aku kesana, akak aku akan tinggalkan anak-anak dia and her maid with my mum for few days. Aku boleh baca dari perbualan telefon tu yang my mum really sad. I also knew she already buat baju baru just for that moment with her only daughter.

Then aku cakap;
“Takpe lah mak… dah Nyah (panggilan aku kepada akak aku) tak nak bawa nak buat cammana. Weekend ni Fandi balik kita pergi makan sate Wak Teni dengan Alif and Aina (anak-anak akak aku)… ok?”

Mak aku sedikit gembira bila kata aku nak balik. She start buying sotong, ketam, ikan besar-besar (aku tak tahu nama) to prepare makanan kegemaran aku. Sotong masak cili, ikan bakar, sambal tempoyak, sambal belacan… Fuh..! Nobody in the world can cook as good as my mum. Seriously, my girlfriend maybe among the one can challenge her lah. But Perak and Terengganu totally different, so, hard to compare. Hehehe…

After hang up phone with my mum, aku terus call akak aku. Aku tanya kenapa tak bawa mak ke convo? She gave all kind of excuses lah, mak tak sihat, hotel penuh, takut tak sempat.. bla..bla..bla.. Aku cut her off, aku cakap;

“Fandi tak peduli, lantak lah Nyah kena booking 5 star hotel ke, sewa rumah tumpangan Ah Chong ke, contact semua sedara mara kat Penang ke…Fandi nak Nyah bawa mak ke Penang this weekend. Dia dah buat baju baru, tahu tak?!”

Akak aku pun terkejut pasal baju baru tu, and dia pun sedih sebab dia tak sangka mak aku nak ikut. For her, ini hanyalah token kepada kepayahan dia study luar campus for 3-4 tahun. Bodoh punya akak (aku cakap dalam hati)… mana-mana ibu bapa pun nak tengok pencapaian anak dia tak kira lah apa sekalipun termasuklah menang tupperware lari dalam guni. Then, she told me she will discuss with his hubby.

1 hour later…

Mak aku call…

“Nyah kau tetiba telefon, bagitahu nak bawa mak pergi convo dia… kau tak perlu balik la weekend ni… boleh la mak try baju baru…”

Daripada percakapan dia aku tahu dia suka teramat sangat. Aku rasa nak menitik air mata masa tu. Then, aku buat-buat sedih beritahu dia aku nak makan masakan dia. Dia janji next weekend dia akan masakkan. Hahahhaa…

Sambil drive bawa kereta lepas bergaduh dengan engineer dari DBKL tingkat 17, aku boleh lagi tersenyum. Mengenangkan aku baru sahaja berbohong kepada mak aku.

Harap-harap Allah ampunkan dosa aku. Amin…


Tuesday, August 14

Aku on Current Issue

Macam biasa aku nak komen pasal isu-isu semasa.


1. Negarakuku
Tiba-tiba Muar glamour sekejap ekoran tindakan budak Cina yang menyalurkan kreativiti beliau kearah yang sedikit bodoh. Aku tahu pasal clip tu kira awal juga since my officemate (Chinese) told me about it. But he said that guy kena saman. But now we know nothing government or police can do towards him. Sebab dia buat clip tu di luar negara, publish menggunakan server luar negara, dan yang menariknya dia study di Taiwan menggunakan wang sendiri. So, bising sana sini pun tak guna. Tak layak jadi warganegara lah, panggil balik lah… ini lah, itu lah. Setelah baca lyric terjemahan aku rasa tidaklah terlalu menghina sangat lagu tu jika dilihat dari perspective Islam. Cuma bahagian dia bercerita pasal azan subuh sahaja yang sedikit menyindir. Sindiran dia pun tidaklah terlalu pedas dan ganas, menyamakan laungan azan umpama kokokan ayam jantan dan irama muzik R&B. Kurang ajar, itu sahaja. Dia bukan jahat, tapi kurang ajaran. Dia hanyalah remaja Cina yang nakal dan tidak sensitive perihal keagamaan. The rest of the song pasal mengutuk kerajaan, mengutuk police, mengutuk benda-benda lazim yang ramai orang kutuk, termasuk aku. Hope he learns his lesson and continue expressing his creativity in more appropriate way. Lagipun dia dah minta maaf. Tutup buku, dan biarkan dia berkarya sambil menuntut ilmu.

Kalau berminat nak tahu lebih search Negarakuku di Google.


2. Susu Sekolah Busuk

Bodoh. Dah sah ada orang kerajaan yang gagal jalankan tugas. Tidak perlu fikirkan nak ganti program susu sekolah dengan soya lah, dengan coklat bar lah. Berikan sahaja syarikat besar seperti Nestle atau F&N handle benda ini. Lantaklah syarikat kroni tak dapat, syarikat bumiputra tak dapat. Useless. Tapi baca berita ini dalam paper mesti ramai juga tersenyum. Terkenang zaman kanak-kanak beli susu coklat dalam kotak yang murah. 30 posen rasanya. Aku selalu minta mak aku beli banyak. At least 10 kotak, dan aku habiskan seorang. Kakak dan abang aku dah dewasa masa tu, masa suka susu. Hehehhee…


3. Budak 14 tahun dirogol rakan sebaya.

Kalau tak tahu click sini. Gila. Dulu kita dengar berita macam ni di negara barat sahaja. Aku dulu 14 tahun tengok video blue pun tak pandai lagi. Hisap rokok pun tak berani. 14 tahun aku masih lagi kena beri salam kepada hampir setiap pelajar yang melintas depan aku di sekolah. Standard la, junior kena beri salam kepada senior. Walaupun sekadar “kom bang”. Tapi ini tak, 14 tahun dah pandai perdaya rakan dan merogol. Siapa yang patut dipersalahkan? Mak bapa… cerita macam ni membuatkan aku takut nak kahwin. (alasan standard). Confirm salah kerajaan juga kerana gagal control kesongsangan budaya dalam masyarakat. Sharizat lupa kot dia jaga Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat. Ni tidak, asyik bercerita pasal wanita, wanita, wanita. Bengong. Maybe Pak Lah patut letak ustaz or ustazah jaga kementerian ni lepas pilihanraya nanti. Entahlah, memang sukar nak jadi negara maju tanpa tercedok gejala-gejala buruk, it like a package. Buy 1 get 1 free.


4. Hubungan Istana dan PM dingin.

Politic sikit. 1st kaki kelentong Raja Petra beromong-omong di Malaysia-Today pasal cerita ini selepas mesyuarat sultan-sultan. Dengan darah diraja Bugis, konon-konon dia dapat insider information. Raja Petra punya kisah memang boleh buat novel atau filem, dia andaikan Pak Lah dah ready nak lari ke Australia sebab Sultans nak bubarkan parlimen dan pecat dia. Hahahhaha… Raja Petra ni ingat dia duduk dalam dunia fantasi ke? Then, bila paper Singapore (apa kejadah mereka sibuk urusan kita) melaporkan Agong reject cadangan nama dari Pak Lah untuk jawatan Hakim Besar Malaya, desas-desus kelentongan Raja Petra umpama api sekam disiram minyak tanah. Pemerhati politik mula mengaitkan ucapan Puera Paling Cool di Dunia (Raja Nazrin) dalam beberapa majlis tribute to tokoh-tokoh lama sebagai sindiran terhadap kepimpinan Pak Lah. Semalam Nazrin menyejukkan keadaan dengan ‘pujian’ terhadap kerajaan. For me, it’s about time raja-raja Melayu menampakkan peranan mereka. If they sent the ultimate duo, Sultan Azlan and his putera, aku rasa we have nothing to worry about. Aku more than happy to witness ada bigger authority to check and balance government decision instead of weak opposition parties.

5. CYC.
Our boys perform up to their best to hold millionaire team Chelsea and marginal defeat to Bayern and PSV. Macam pernah aku cakap, aku bukannya nak player skillful atau permainan ala samba Brazil. Aku nak tengok permainan bersemangat. And Robert Albert managed to guide our boys toward that style of game. Player-player professional dari 3 club tu gagal bermain cantik ekoran diasak, dikejar, ditackle, oleh perajurit-perajurit muda kita. See, I not that hard to impress. Senang je aku berpuas hati. They manage to make anak Hasselbaink look stupid masa game dengan PSV sudah mampu buat aku tersenyum. Tahniah.

(Please jangan komen pasal masa depan mereka, dulu masa zaman Allan Haris pun aku kagum dengan permainan Akmal, Zamani, Indra dan ramai lagi, but now…)

Terlanjur cerita pasal sukan. All the best to our badminton player and thanks to Steve Gerrard heroic display, Rafa Benitez got his 1st opening day win.


6. Bas terbabas.

Sedih. Sedih pasal kemalangan berlaku. Sedih pasal semua pihak start tonjol-tonjol jari penunjuk kat orang lain. Then aku sedih bila membaca berita di most newspaper, they report it as a sport event. Record baru, pecahkan record lama. Cam sial… macam pencapaian cemerlang je. Sedih…sedih. Bodoh punya pemberita. Aku juga berharap pihak berkuasa akan cari sampai lubang cacing macamana bas tu boleh lepas Puspakom dan arwah driver tu boleh renew lesen. Pegawai yang bersubahat harus sedar mereka 'hutang' 20 nyawa.

Al Fatihah Kepada Mangsa Kemalangan di Highway PLUS

Kepada rakan-rakan muslim jom kita bacakan Al Fatihah kepada mangsa kemalangan bas express pagi semalam. Seriously, jangan baca posting then rasa kesian, tapi tolong betul-betul spend few minutes untuk sedekahkan Al Fatihah. Aku bukan nak suruh kesian, aku ajak sedekah Al Fatihah.

Wanita, Bolasepak dan Kereta

Aku terpaksa search blog sendiri untuk pastikan aku tidak pernah tulis benda ini. Aku dah tua dan bertukar menjadi pelupa kot?


Ada
buku pasal Venus and Mars, ada filem pasal What Woman Want? Ada berita, sorry, ada banyak berita pasal rumah tangga porak peranda. Macam-macam sebab tercetusnya perkara diatas. Salah satu element penting adalah orang lelaki tidak faham orang perempuan dan vice versa. Meniru kata-kata George dari Seinfeld (again) dalam repeated episode last week, “I’m knew less about woman than any other guy in the world”. Jadi aku tidak akan terangkan misteri pasal perempuan. Aku tak kahwin lagi - a steel prove how shallow my understanding towards woman. Tapi aku lelaki, jadi allow me to tell woman out there what in our mind. Nope, it’s not empty. Also forget about adult joke saying our brains located few inches under our belly. But to be honest, we do hope our mind will not fully utilize. We love to spare some for future use. Of cause I can’t speak for the rest of male species. No one be able to represent our ego self. I will also not write base on any book or research, pergi berdaftar dengan library near to Istana Budaya and glue your butt there to look into that kind of reading materials. I do have membership card there. So, as normal as it sound, aku akan tulis sesuka hati, ikut pegalaman 28 tahun hidup disamping pelbagai jenis makhluk bernama lelaki.

Enough foreplay.

Ok, first let me tell woman who read this very important reminder, men's brain are very simple. See our wallet, our room, our cars, our shirt… we love simple thing. Ops, correction, we love most of the simple thing. Kalau tak macam mana lelaki boleh minat perempuan. Since, there is no simple lady out there.

Antara benda aku belajar dari filem Taxi 1 adalah ayat yag police kawan kepada hero beritahu hero masa dia dijemput ke majlis bersama menteri dan ketua police. Hero takut then kawan dia beritahu;

In French, since nobody here cool enough to understand French language, allow me to translate his words into B.M

“Tentera, polis, menteri… mereka semua lelaki. Dan hanya tiga benda yang menjadi topic perbualan mereka. Wanita, bolasepak dan kereta.”

Tak perlu fikir kenapa hanya tiga benda ini sahaja menjadi topic perbualan kami, the straight answer is… those are the only 3 things in our head. See, I told you men are simple. Not just me, even French director/scriptwriter also believes the same. Selain benda-benda wajib macam agama, kerja, dan keluarga, kepala otak lelaki hanya ada tiga perkara tersebut. Kami khaskan 3 kawasan yang besar dalam kepala kami hanya untuk wanita, wanita, wanita, bolasepak dan kereta. (Notice the ratio?)

Ok, personally dalam kepala aku ada wanita, wanita, wanita, bolasepak, bolasepak dan kereta. Aku memang tak minat kereta sangat. Asal boleh jalan aku belasah.

Kebanyakkan lelaki bekerja keras mencari duit hanya untuk memuaskan 'nafsu' mereka terhadap 3 perkara tersebut. Bila duit dah berjuta dalam bank, petik jari berbaris perempuan datang. Boleh pilih kereta apa pun nak pakai and if we rich enough we can join the latest billionaire ‘playground’, English Premiere League.

That our goals.

Mungkin ada lelaki minat panjat gunung, minat computer, minat video games dan macam-macam lagi benda-benda pelik. But aku rasa majority still minat kereta, bola dan wanita. Men never refuse to have nice cars, beautiful spouse and watch live football match at stadium (Anfield?) Kalau mereka tak minat any of these 3, maybe kita boleh katakan mereka kurang kelakian. Hahahha….

Jadi, kepada kaum hawa, kalau boyfriend, tunang, suami kau berjaga malam tengok bola, tolong bancuhkan teh dan buat cekodok untuk dia. Kalau dia minat make up kereta, lepaskan dia kat Brothers dan biar dia ‘bermain’ dengan all the gadget. Just hope he not pursue his passion towards other woman dah la.

Kenapa aku tulis benda ni?

Sebab semalam kawan aku yang bukan dalam kategori mewah, tapi bercadang nak buat loan sebab nak modify kereta dan beli 32” LCD TV just to watch football match. For the record, dia dah kahwin. Memang sedikit gila la idea dia, selepas kahwin apa lagi yang orang lelaki boleh fikirkan?



TAPI LEPAS MERAPU HAMPIR 1/2 JAM MENULIS POSTING INI, AKU RASA OTAK LELAKI LEBIH SIMPLE DARI ITU. LELAKI CUMA MAHUKAN WANITA.


Jap, cari gambar cantik.


Jumpa.


Monday, August 13

Kasih Ibu

Forwarded email, mungkin ramai yang pernah terima dan baca. But seriously worth reading.

Kisah monyet yang menyayat hati. Pada mulanya aku fikir tidak mungkin kisah binatang yang aku anggap pelawak ini boleh membuatkan aku sedih. Tapi walaupun aku baca untuk kali kedua atau ketiga, masih terasa sebak. Adakah hati aku yang lembut? Jiwang? Perempuan? Atau memang kisah ini benar-benar menyentuh bahagian hati manusia yang boleh mencetuskan rasa sedih?

Aku paste disini untuk tatapan rakan-rakan.

Ketika itu usia saya masih di awal 20-an. Hari itu, saya diajak oleh seorang bapa saudara untuk memburu di hutan berhampiran rumah. Saya bukanlah minat memburu, tapi daripada bosan terperap di rumah, saya terima ajakan bapa saudara saya tadi.

Masih saya ingat, beberapa jam berburu,matahari pun sudah meninggi, tapi tiada seekor haiwan pun melintas di hadapan kami. Pelanduk, napuh, rusa, ayam hutan dan burung yang selalu berlegar di hutan itu, seolah-olah bersembunyai jauh dari kami. Hutan itu sepi.Saya bertambah rimas, pak cik pula saya lihat mula kecewa. Hari kian beranjak petang, pakcik menepuk-nepuk senapang Relanya.

Kata pak cik, "Kita balik ajalah, hari ni tak ada apa-apa. Mungkin esok ada habuan."

Kami berjalan pulang, tapi selang dua tiga puluh langkah, kami terdengar suara riuh-rendah di sebalik pokok-pokok besar di hadapan kami. Saya mengamati suara itu, ternyata ia dating dari sekawan monyet yang sedang memakan buah-buah hutan. Saya perhatikan pak cik begitu berminat memerhatikan haiwan itu. Di bibirnya ada sebaris senyuman. Senyuman yang saya faham benar maksudnya. Adakah pakcik hendak menembak monyet-monyet itu?

"Haa. Pak cik nak tembak ibunya, lepas tu pak cik nak ambil anaknya, nanti boleh bela," begitu jawapan pak cik.

Masih saya ingat juga, saya beberapa kali mendesak pak cik supaya membatalkan hasratnya itu, tapi gagal. Saya gagal mengendurkan niatnya. Tidak akan saya lupa kata-kata pak cik petang itu, "daripada balik tangan kosong? " lalu dia mengacukan
senapangnya ke arah kawasan monyet tadi, dan… DAMMM!!!

Demi berdentum saja senapang, bercempera dan lintang-pukang monyet-monyet tadi menyelamatkan diri. Hutan itu riuh dengan bunyai ranting patah serta jerit pekik haiwan berkenaan. BUUUPP! Ada suatu benda yang jatuh ke tanah. Saya terpandang seekor ibu monyet jatuh berdekatan kami. Saya dan pakcik terus mendapatkannya. Dari perutnya bercucuran darah pekat. Anaknya yang tidak mengerti apa-apa terlepas dari pelukan, tercampak tidak jauh dari ibunya sambil menjerit-jerit. Si ibu merengus-rengus memanggil anaknya dengan lemah. Ia cuba bangun dengan besusah payah sambil tangannya mencapai akar-akar pokok untuk mendekati anaknya. Sebelah tangan lagi menekap perut yang masih berdarah. Ia berusaha melangkah tapi terjatuh semula. Digagahi lagi sambil berguling-guling ke arah anaknya. Si anak yang baru pandai berjalan jatuh, bangun mendapatkan ibunya. Si anak itu terus saja memeluk ibunya yang kesakitan. Masih terbayang jelas di ingatan saya bagaimana si ibu monyet tadi memegang tubuh dan menatap wajah anaknya puas-puas, kemudian dicium berkali-kali. Setelah itu dibawa si anak ke dada lalu disuakan susunya. Saya dan pak cik terdiam melihat si anak
mengisap susu manakala ibunya mengerang-ngerang perlahan seakan memujuk sambil menahan sakit.

Hati saya tersentuh. Betapa si anak yang baru melihat dunia tidak tahu bahawa ibu tempat dia bermanja akan pergi buat selama-lamanya. Saya tidak mampu menyelami fikiran ibu monyet tadi, tapi mungkin ia ingin memeluk anaknya buat kali terakhir, sepuas-puasnya, kerana selepas ini ibu akan pergi. Ibu tidak akan dapat memelukmu lagi apabila kau kesejukan, menyuap mulutmu bila kau merengek kelaparan, juga melindungimu bila kau kepanasan. Mata si ibu monyet itu memandang ke arah kami. Tangannya memeluk erat si anak seolah-olah enggan melepaskannya, biarlah ia mati bersama anaknya. Matanya saya lihat digenangi air, masih tidak lepas memandang kami dengan pandangan sayu, mungkin ingin menyatakan betapa kejamnya manusia.

Dosa apakah yang aku lakukan hungga aku ditembak?

Salahkah aku bebas ke sana ke mari di bumi indah ciptaan Allah ini?

Tubuh ibu monyet itu berlumuran darah, begitu juga dengan si anak yang masih di pelukannya. Beberapa detik kemudian, dengan tenaga yang masih berbaki, kami lihat si ibu mencium anaknya untuk ke sekian kalinya. Perlahan-lahan tubuhnya terkulai ditanah, bisa penabur dari muncung senapang pak cik tadi tidak dapat ditanggung lagi. Si anak menjerit-jerit memanggil ibunya supaya bangun dan melarikan diri dari situ, tapi si ibu sudah tidak bernyawa lagi. Puas menjerit, si anak tadi menyusu semula. Di saat itu perasaan saya terlalu sebak. Saya perhatikan pakcik, dia beberapa kali menggetap bibir
cuba menahan air matanya daripada tumpah ke pipi. Tapi bila melihat si anak monyet tadi menjerit dan menggoncang- goncang tubuh ibunya, akhirnya air mata kami tumpah juga. Saya betul-betul kesal dengan apa yang berlaku.

Suasana sunyai kembali. Si anak monyet itu kami rangkul dan bawa pulang, Biarpun ia terus menjerit-jerit dan enggan berpisah dengan ibunya yang telah mati. Di dalam kereta saya hanya mendiamkan diri. Begitu juga pak cik. Pada ketika itu saya dapat merasakan
betapa kejamnya kami kerana membunuh satu nyawa yang tidak berdosa. Biarpun monyet itu hanya haiwan yang hodoh, tapi mereka juga ada perasaan, ada rasa kasih kepada anak, rasa saying kepada ibu. Tapi kita manusia??

Mana hilangnya akal waras kami?

Selang dua minggu kemudian, anak monyet tadi mengikut jejak ibunya. Pak cik memberitahu saya, anak monyet itu tidak mahu makan dan asyik menjerit-jerit sahaja. Mungkin ia rindukan ibunya. Apabila malam, keadaannya bertambah teruk, dan akhirnya mati.

Kini saya sudah bekerja dan berumah tangga. Peristiwa tadi sudah saya ceritakan kepada anak dan isteri saya agar mereka mengerti bahawa haiwan juga punya perasaan. Yang kejam adalah manusia, walaupun kitalah satu-satunya makhluk yang Tuhan anugerahkan akal fikiran.

Tidak lupa saya memberitahu mereka betapa agung dan sucinya kasih sayang seorang ibu.........

Kalau dah baca, tapi tidak lansung rasa sedih. Pergi jumpa doctor, something wrong with your heart or mind. Aku assume orang gila atau bengap sahaja yang tidak akan rasa sedih.

Kepada penulis kisah ini, jika terbaca blog aku. Please contact aku. Aku berminat nak find out is this a true story.


Friday, August 10

4J

Notice: Politic sikit.

“ADUN Barisan Nasional (BN) mestilah sanggup mengabdikan diri, sedia berkhidmat dan berjuang untuk rakyat, jangan utamakan perkara-perkara yang dianggap glamor, sukakan sanjungan ketika menghadiri sesuatu majlis tetapi tidak buat kerja… mengamalkan konsep 4J iaitu Jaga Diri, Jaga Rakyat, Jaga Kawasan dan Jaga Parti dalam menjalankan tanggungjawab masing-masing.” kata Datuk Seri Najib Tun Razak menasihatkan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN)

- Utusan, 10/08/07

Kepada orang sekepala dengan aku, tolong jangan gelak. TPM ikhlas menasihati ADUN UMNO tu. Ikhlas dari lubuk hati yang suci murni. Seorang pemimpin berjiwa rakyat menyeru kepada rakan seperjuangan agar berbakti kepada rakyat. Memperhambakan diri untuk kesejahteraan rakyat, membela nasib mereka yang kurang bernasib baik. Alangkah indahnya sifat TPM kita.

....

....

....

....

....

....

....


On 2nd thought…jom gelak. Hahahahahahahha….


Najib umpama seorang wanita yang mengimpikan lelaki sejati; handsome, baik hati dan banyak duit. Muahahhaha… teruskan bermimpi wahai wanita-wanita loser dan Najib. Admit je lah, impossible to practice konsep 4J yang Najib cadangkan. Most of them will still apply 4J konsep, but slightly different la.

Jaga Diri.

Jaga Kroni.

Jaga Parti

Jaga Bini-bini.

Wah… 4J aku lebih ‘cantik’ dari 4J version Najib. Rhymes… boleh buat lirik lagu. Maybe that Ah Beng from Muar interested to include this lyric in his Malay language version of hip hop Negaraku yang kurang ajar.

Have a fun weekend…! For me, no car… patah kaki. Aaaarrrggghhhhhh….!

Total Pageviews

. page counter