Sunday, January 6

The Art of Cheating

Notice:
Agak panjang juga. Baca time free. Jangan terburu-buru, nanti hilang feel.

In the whole world, aku adalah manusia paling pandai menipu aku pernah kenal. Not something I proud off, but honestly aku memang pandai menipu. Cuma aku tidak mempunyai keberanian untuk menipu duit orang, if not maybe I’ll become millionaire now. Paling selalunya aku include dalam joke or gurauan aku. If you wonder, yes diblog ini pun aku pernah menipu… Hahahha….Kadang-kadang… mostly dalam posting lawak.

Harap you guys get what I mean, not that I enjoy or love to cheat. Cuma aku suka bergurau dan kadang kala mesti ada unsur penipuan, also bila tiba masa memerlukan, aku memang menipu… kerja, customer, boss, mak, girlfriend…etc.

At least aku berani mengaku. Perlu dingat, AKU PANDAI MENIPU tapi bukannya AKU SELALU MENIPU. Two different thing tu.

Jom…. aku nak ajar cara menipu.

Antara persediaan sebelum menipu adalah:

1. Know Your Victim.
Kita mesti tahu siapa mangsa kita. Tahu serba sedikit latar belakang dia, dia expert bidang apa, benda yang menarik minat dan benda yang dia benci. Juga kenali character dia. All this info very useful to execute penipuan yang baik. Jangan la cuba tipu doctor gigi pasal jenis ubat gigi yang bagus, itu tindakan bodoh.


2. Plan B.

Before launching the killer line, make yourself prepared with back up plan. Always ready with few back up info, stories or idea. Jangan menipu dengan hanya ‘satu peluru’. But, always make sure our supporting facts and stories kena betul if it commonly known.


3. Know Your Limit.

Ada beberapa maksud disini, 1st kena tahu dimana kita. Jangan cuba tipu hal politik USA kalau hanya belajar setakat UPSR. Jangan bagi peluang kepada bakal mangsa untuk ragu-ragu dengan kebolehan kita, jadi kena tipu ditahap yang dirasakan logic. 2nd, tahu bila untuk back off. Try, try, try… still gagal, kita kena tahu bila untuk lari. Jangan try too hard sehingga memalukan diri sendiri or get yourself in much bigger problem.


4. Confident.
Kena yakin dan pasti sebelum menipu. Jangan teragak-agak, jangan takut-takut. Kalau rasa kurang pasti jangan mulakan. Jika kita gagal yakinkan diri sendiri how we want our potential victim to trust us, common sense… right?

Ok… Bila dah bersedia, mulakan penipuan. Cara menipu berbeza mengikut keadaan, isu, mangsa dan pelbagai factor lagi. Tetapi antara cara terbaik adalah:

1. Gunakan Kelebihan.
Ini adalah basic method untuk menipu. Semua orang gunakan cara ini. Jika semua orang tahu kita seorang computer geek, contohnya. Setiap penipuan cuba kaitkan dengan computer, internet, benda-benda teknikal.

Contoh:
“Aku terbaca di google news semalam… bla..bla..bla…”


2. Pantas.
Jangan biarkan mangsa kita berfikir. Hujani dia dengan pelbagai info, fakta, cerita atau apa sahaja. Sebab itu aku cakap jangan hanya menyediakan satu peluru, kena ada pelbagai idea untuk meneruskan penipuan yang mantap. Hanya berhenti selepas mangsa berpuas hati atau kita capai niat asal kita. Samada untuk buat lawak, untuk melepaskan diri atau untuk dapat something dari dia.


3. Permainan fikiran.

Ada pelbagai cara, salah satu adalah dengan berikan fakta-fakta yang boleh membuatkan dia teruja atau terkejut. Juga sesuatu yang cukup bagus jika kita boleh cari point yang dia suka dengar, alihkan perhatian dia dari fakta penipuan kita ke mana-mana point yang membuatkan dia suka dan seterusnya percaya dengan kita.

Contoh:

“Yang, abang balik lambat semalam sebab ada discussion
dengan Ramli… Oh, awak tau tak?, isteri dia sekarang teruk
betul… Ramli complain macam-macam dengan saya
pasal isteri dia…kesian Ramli.”

Surely your wife will not question your night, instead dia akan tanya lebih pasal rumahtangga Ramli. Remember to continue memuji your wife semasa bercerita pasal Ramli. You totally off the hook by then…


4. Gamble.
Tadi aku pesan kena yakin dan pastikan fakta kita tepat. But, kadang kala kita terpaksa gamble. Bigger risk always gave better result. But always calculate the risk and make sure you sure when to gamble, selalunya bila dah tiada jalan keluar lain.

Contoh:

“Boss, I can’t finish the report because… last weekend

my house flooded till rooftop...”

Hopefully your boss did not check that you stay in apartment, or your home in Bukit Jelutong. But most probably your boss will give you huge slack of time to prepare the report or much better, give you a day or two off to take care the problem.

Ok… cukup lah kot.

Do not leave nasty comment saying I’m a big liar or something. Just admit it lah, everybody pernah menipu dan ditipu, aku just listkan benda-benda yang semua orang dah tahu. And if you really never lie in your life, look it from positive side, at least now you know how to tackle liar when you meet one.

A face or a word LIAR?

Excuse me, now I need to call few people to explain that I never lie to them… ever. Errmm… ok, maybe some bohong sunat.

6 comments:

Shar said...

Rose,
Hati-hati. Hihihihi.

adar said...

erm...bab menipu ni aku slalu gak dulu masa bercinta. tp jarang lama menipu sbb aku akan rasa bersalah pastu mengaku yg aku menipu. keke...

rose said...

shar..
mmg kene ati2 pon..hehe..tapi takat ni..kalu incey aku betul menipu..bila nak melawak..

contoh..last friday..call dah on d way ke ofis aku nak amek..then 15minit kemudian..call ngan sore sedih cakap tak dapat amek aku..aku dah nak nangis..then TARaaaa..kat bawah...cepat2 turun...hhehehe..buat lawak je korje nye..huhuhu
tapi kebanyakkan aku dapat baca dia nak menipu...n kadang2 terkene gak ngan tipu helah dia..:-D

takat ni takde lagi kot bohong besor2..if buat siapler..

DeQmA said...

hahaha...aku memang setuju ngan mr.right nie! Semua orang penah menipu...menipu sama tak dengan berdiplomasi??

lankapo said...

hahha susah nak detect dia menipu haha,

tgk lah tip dia bagi tuh , buleh dipraktikkan ni

:)

Mr. Right said...

shar,
Aku tidak sekeji itu.

rose,
Hahahaha...

deqma,
Tak sama.

lankapo,
Silakan. Paling afdal tipu bini, senang nak minta maaf.

Total Pageviews

. page counter