Tuesday, February 5

Hasad dan Dengki - Penyakit Serius

Serious stuff lagi. Hope you guys tak kisah. Aku pernah sentuh hal ini dalam posting terpanjang akubetul.com: Definasi Kawan. Allow me to elaborate more on this topic. Reasonnya, 1st, aku percaya berapa kerat je reader yang baca the whole long article and took the subtopic seriously. 2nd, sebab aku dah tiada idea lain. 3rd, seperti biasa ada kaitan dengan kehidupan peribadi aku sekarang. Do not assume yang aku katakan orang dengki dengan aku, maybe aku yang terkena penyakit ini dan dengki dengan seseorang. Who knows…?

Some jokers joking about it and gave acronym P.H.D for those yang ada sifat sebegini. Of cause that stand for Perasaan Hasad Dengki, but aku rasa benda ini sebenarnya sangat serious dan merupakan virus yang sangat-sangat bahaya.

Ada perbezaan besar ke antara dengki dengan admire? Aku tengok kejayaan seseorang, aku akan kagum dan admire dia. Should that feeling come with jealousy? Aku rasa dengki akan wujud bilamana kita rasakan yang kita lebih bagus dari orang yang berjaya atau kita yakin dia tidak layak mengecapi kejayaan tersebut. Right? So, I’ll stick with that assumption, jealousy come whenever we believe someone not deserve the achievement.

Bagaimana nak tahu kita ini pendengki yang keji atau tidak? Biar aku cuba senaraikan beberapa scenario dan rate yourself. As I mentioned earlier, jealousy is a very dangerous virus, so maybe you should rate yourself honestly and take some necessary action afterwards.

1. Your co-worker received salary increment.
Regardless that person performance, his/her position, etc… But if you find out any of your co-worker awarded with salary increment, will you fell badly about it? You will treat dia differently?


2. Jumpa rakan lama yang pakai BMW 7 series.
You will ask all kind of question related to his/her income. You not interested to know about family, hobby, other old friends news… You just want to know where the money came from.


3. Realizing your friend’s few months old blog received tons of visitors daily.
Will you secretly investigate where the visitor came from? Will you leave anonymous nasty comments at that blog just to satisfy yourself?
… not related to me, since akubetul.com dah lebih setahun. Hahahaha…


4. Your friend lost a laptop car.
Will you make a joke about it? Adakah diam-diam dalam hati kau akan cakap, “padan muka dia”…?


5. Your loser friend suddenly getting married whiles you still not settling down.
You’ll stunned and assume your friend marry a desperado and you’ll reluctant to attend wedding reception.


6. Singapore qualified for World Cup 2014.
Still not admitting they are better than Malaysia dan percaya kejayaan mereka simply because of imported player.


7. Stumble upon website with domain akubetul.com or akukaya.com
Believe the owner of the blog is an arrogant and overconfident person. You’ll leave a stupid comment just to make the website owner piss off.


If you answered to all above question with YES, kau memang pendengki besar. Manusia keji, kawan yang tidak berguna. Kalau kau my real life friend, jangan contact aku lagi. Aku tidak mahu ada kawan sekeji kau. Pergi mampos…!

Jika semua jawapan kau No, atau Tidak. Kau juga boleh pergi jahanam. Aku tidak mahu kenal dengan manusia penipu. Sekeji-keji manusia adalah mereka yang menipu diri sendiri bukan bertujuan kearah kebaikan. So, go to hell for all you liars.

Aku rasa normal people will give mixture answers. Campuran beberapa Yeses and Tidak. How many yeses and no you should give? Make your own conclusion.

If there any so called positive jealousy? Bullshit… Kagum, admire, respect and amaze are totally different with envious and dengki. Seriously, dengki adalah penyakit paling berbahaya dalam mana-mana persahabatan. Aku harap semua orang sedar betapa susahnya untuk mendapat kawan yang baik pada zaman sekarang, so please buang jauh-jauh perasaan hasad dengki.


Chow…

Start yesterday visitor to this blog decreasing, I believe ramai yang dah mula bercuti. Kalaupun dah boring dengar/baca, aku stil nak ingatkan. Tolong pandu kereta berhati-hati.

Gong Xi Fa Cai to my Chinese reader (if any) and to the rest of us…Selamat bercuti.…again.

8 comments:

Anonymous said...

bro, mcm ada sumting serius je. story la.

adar said...

hehe.. pesal bro citer pasal PHD ni? blog aku pun masuk dlm. keke...

aku sebenarnya nak post benda yg sama dlm blog akukaya.com.

ada org khianat kat blog aku tu. dan aku syak org yg khianat tu adalah salah sorang email subsriber aku.

aku tak mau kecoh2 dlm blog akukaya.com tu sbb nak jaga hati email subscriber aku. takut yg tak bersalah pun terasa kalo aku post marah2 lak.

tp ko bagus, ckp direct je. haha...

AC said...

Eeee... takutnya aku baca blog kau kali ini.... seram sejuk......

Tak tahulah orang lain atau your lover baca ayat cam tu....

Fid said...

dood..
ehem...
tang ilang laptop tu serius aku kesian ngan nak marah pun ada..
hahahaaaa..

nickname said...

en akubetul,
terus terang je la. ada org dengki dgn kau atau kau dengki dengan seseorang?

Mr. Right said...

ano,
Noting serius lah.

adar,
Aku mmg ckp direct je. Harap2 ada yg terasa. Boring siot jaga hati org.

ac,
Sekali-sekala takut takpe kot.

fid,
Ohh.. kesian and marah, pastu gelak... cis..

Mr. Right said...

tertinggal..

nickname,
A'ah, aku dengki dengan org. Semua org.

oja said...

aku x suka dengki orang.aku x nak stress.Tapi kenapa ramai orang dengkikan kat aku ni?....termasuklah family sendiri.

Total Pageviews

. page counter