Tuesday, February 12

Men Do Not Wear Pink

Notice: Ada banyak gambar. Maybe load slow sikit.

Dulu seorang rakan pernah memberitahu aku, real men do not wear pink outfit ever. Regardless what ever condition, occasion or which era we live, pink just not suit man-hood.

For sure I will never wear pink, not because of my friend’s word, but for me pink just too soft. Aku sememangnya suka pakai baju colour hitam, coklat, biru tua… yang gelap-gelap. (nak nampak kurus).

So, for the record aku memang tidak ada niat nak pakai pink colour shirt. But last weekend aku tengok Spainish Primera Liga highlight, and I saw this:

Damn… pink football jersey. Then one friend told me, not just Sevilla wears pink, Benfica (Portugal’s club) also use pink jersey for their away match.

Then, few days later during the documentary pasal sukan lumba basikal, I found out Giro de Italia (macam Tour De France and Tour de Langkawi) sediakan pink jersey for leader during the tour. You know right, they have each jersey for sprinter la, for climber la, and for overall leader pelumba tu kena pakai pink jersey.

Aku dah confuse, aku seorang je ke yang rasa pelik bila lelaki yang gagah perkasa pakai jersey warna pink? Ok… Spain, Portugal, Italy… aku dengar sana memang ramai gay. So, most probably lelaki-lelaki lembut dah menular dalam dunia sukan disana.

Then aku search internet untuk dapatkan kepastian.

Aku dapat tahu jenama baju lelaki terkenal, Polo produced pink coloured shirt. Tak convincing, maybe they target to sell to gay guys. Since gays market tak kurang besarnya.


Then I found this picture:

Ada sekumpulan pendayung lelaki pakai baju color pink.

Maybe they are bunch of losers yang try too hard to be notice and hopefully boleh menambat hati perempuan.

Then I found this news. Hockey ice team in Europe also wear pink jersey.

I desperately need to find tougher guys photos. american football maybe…

-
-
-
-
-

Shit… pasukan american football, Arkansas' Spring gunakan jersey pink. Walaupun sekadar jersey latihan, but pink jersey for bull-like american football player, just too much.

Aku belum mengalah, aku rasa lelaki sememangnya tidak boleh pakai pink shirt or jersey. Those sport team just try to be different and make headlines.

But, after saw this picture I believe I need to reconsider my thought.

-
-
-
-
-
-
-

Apa gila…. Not just that cowboy wear pink shirt but he rides on pink painted horse.

Ok… aku mengaku kalah. Hopefully there is pink songket, since aku baru je dapat colour tema untuk wedding aku nanti. Everything pink. Kereta Kembara kaler hitam aku pun akan aku tukar jadi pink.

As some fashion designer said; Pink is the new Red. Imagine calling football team as; The Pink…or The Pink Giants.

Hahahaha… gilo.

22 comments:

AC said...

Tema wedding kau kaler pink...???? ha ha ha romantisnya....

Macam anak pompuan aku (9 thn)... Everythings in pink color. Dinding bilik warna pink, katil, cadar selimut, beg sekolah, baju dan seluar majority pink. That's why aku jarang masuk bilik dia.... Kalau masuk aku kena melembutkan pergerakan dan percakapan aku.

Memang pink sinonim dengan wanita tapi tuduhan kau kata pink ada kaitan dengan gay memang agak melampau kot....

lons said...

ahaha..kata org putih kat tempat aku ni "real man wears pink"..lol

Ipoh Lads said...

Mr Right...

U saw a different side of men wearing the pink..which is totally OUTAREGEUOSLY UGLY!!!

but, actually, men CAN wear pink. Haven't u saw men wearing a pale( a very toned-down color)pink shirt (which of course its RALPH LAUREN)?
nice though...

:)

teek said...

just like any other colours; depends on the shade and who's wearing it.

among sportmen, i first saw pink in cycling; jersey of giro italia and also that spanish goalie, casillas. my lecturer just loves pink, he wears pink shirt almost all the time and he's a "pinky and the brain" enthusiast.

but yea, pink is being associates with female. just imagine dood, your mobile or new laptop is pink in colour? nice?

Helena said...

i remembered my mat salleh collegue few years back, bila dia dtg keje with pink polo tshirt, teruk kene kutuk with other guys.

I just told them.... only REAL MAN dare wear pink!.

Hehe.

rose said...

tema pink? tukor2..kaler lain lak..jeng2..tungguuu....ngah cari idea lagik..huhuh..

kak helena,
ye ke only real man dare wear PINK?
huhuhu...rasa cam weird je..:-D:-D

masa blajar dulu..golongan Nyah je yg suke kaler2 soft ni..yg paling ketara depa suka pakai beg ikut kaler baju..hahahah..beg pink, t-shirt pink..lahai...mcm2..mengalahkan pompuan!

pinky said...

Pink usually related to women.
If men wear pink, tak ke Pondan namanya? Ha Ha

ape2pon..skunk ni dah tak kira lelaki or perempuan. Semua org sker pink. Terutamanya org2 yg sensitif n romantik. Like Me...=))=))

Fid said...

dood
aku sungguh nak marah bila org kata lelaki takleh pakai pink....termasuk lelaki yg ada kat rumah aku!
tak ada dalam hukum pun kata tak buleh(betul kan?)

walau bagaimana pun aku berjaya beli sehelai baju pink utk anak terunaku..hehehee...


dan ok pe lelaki pakai pink...
sbb jarang ada org pakai tu nampak pelik

male frens aku masa univ dulu ok jerk pakai pink..

rakyat malaysia je kot yg anggap lelaki tak sesuai pakai pink...

isteri.blogmas.com said...

First time aku pakai colour pink bila pinjam kain dan tudung warna pink dari kawan aku utk slot perhimpunan hari isnin. Ala..tu kan baju seragam puteri islam. Lepas tu, aku terus membenci warna pink. Cam buruk je kat aku..

Lepas kawin, tu lah warna kegemaran suami..last2 dah banyak stok bju warna pink dia beli utk aku..

Apa pun pink lembut sesuai utk kulit cerah..dan pink terang tak sesuai sangat utk kulit gelap.so pandai2lah memilih warna..

Mr. Right said...

AC,
Ok kan tema kawin kaler pink. Lembut je. Hahahaa...

lons,
Maybe they rite.

ipoh lads,
Aku cuma kenal warna2 asas. Biru, Merah, kuning.

teek,
Maybe pink not just for ladies, but also for geek and nerdie.

helena,
Maybe u rite, only REAL MAN, like guys from that Queer Eye for Straight Guy tv show.

rose,
Nyah pun bawa beg ikut kaler baju, seluar? Muhahaha..

fid,
Takde lah. Search google, akan dapat byk site orang putih citer benda yg sama.

isteri,
Kau ni bini adar ke? Apa la jiwang adar ni, beli baju kaler pink. Belikan la kaler hitam, merah garang untuk bini kau. Hahaha...

mirailyani said...

Aku rasa tak salah laki pakai pink.
Maybe sebab aku dah biasa tengok, takde lah terkejut sgt. Well, diorg nampak cute ape pakai pink. Aku tak rase diorg nyah atau pondan. Bestfriend aku sendiri pakai pink dan aku rase die cukup lelaki kot nak digelar lelaki.

HyRee said...

Interesting read... Biasala ada konflik dalaman macam ni. hehe.

Beberapa tahun lepas pun aku ada masalah macam ni. Pilihan warna aku semua yang gelap2: hitam, blue-black, dark green, grey etc. Tapi sejak lepas bertunang aku jadi buta warna. Baju2 aku jadik oren cerah, merah, hijau muda, hot pink, soft pink, kuning menyengat etc. Mungkin sebab aku happy?

Personally, I love pink. and pink panther.

Anonymous said...

leh tanya tak...i tengah keliru ne...i punye wedding dah dekat sgt tapi i belum pilih warna tema,,,,kalau i pilih warna cokelat muda cmpur cokelat tu ok tak...baju 2 mmg lawa gier tapi masalahnyer aku xtau nak pilih kalaer ape untuk meja makan ku....help me....

Anonymous said...

hahak baik b0s....

my short comments..

gul/women off course sinonim ler dgn warne pink ni..

tapi kalo laki...

2 things kt dunia ni boleh di buat persamaan..

hmm same ade boleh di samakan dgn pink panther tak pun ..........

ba alip ba yaa...

huuuuu.........

Anonymous said...

....

nevaltheone said...

ahahah..
btol2.. plik kan...
best lah post2 nko nih,..
salam kenal..
....

aNiS tHe BumbleBee said...

aku ske pink!! hubby aku pon aku pakse pakai pink.raya tahun lepas tema pink.okey ape.makin ensem pulak aku tgk hubby aku pakai pink.ekekek!! ske la ko punye blog.teruskan yop!

Anonymous said...

x ade la.... pakwe sy brbdn tough slalu pkai warne pink.... tp bkn brmakne dia gay tau....



p/s: knpe x keluar komen sy ni?

mama aerish said...

Mr right.....

ros x suker u pakai pink la tu kan... he he he...try tengok betapa cumil u nanti...leh lawan ngan bb sapa lagi cumil...'wink'

tapi rasanya x de kena mengena la pink dgn masculine or feminine...cuma dh lumrah lam la kan pink is for girls....

cuma real @ even gentle man pn kan ada soft spots dia...fikir2kan....takut u end up wearing pink one day....wa ka ka.....chill....

[::make up is the new anti-stress drug::] said...

pink? men can wear pink. my guy wears pink. he's not a pondan. u see ppl kat hartamas, bangsar, mont kiara. ramai lelaki pakai pink.

Anonymous said...

owh, come on. pakai je lah pink. ape masalahnye. kalau ko lelaki lembut, but try to hide the fact by wearing black all the time sekali pon, your nature will never change.

kalau ko lelaki sejati pakai pink skali pon, kau tetap lelaki sejati. so, no need to judge by a t-shirt colour.

Cinta said...

i remembered my mat salleh collegue few years back, bila dia dtg keje with pink polo tshirt, teruk kene kutuk with other guys.

I just told them.... only REAL MAN dare wear pink!.

Hehe.. ;)

Total Pageviews

. page counter