Tuesday, February 26

World Oldest Person

Notice: Posting kelam kabut... busy dengan kerja.

Edna (Scott) Parker (born April 20, 1893) is an American supercentenarian and currently the oldest recognized person in the world following the death of Yone Minagawa of Japan on August 13, 2007.

Aku copy dari page wikipedia.

Kita selalu dengar manusia mengimpikan nyawa yang panjang. Menikmati keindahan dunia sepuasnya. Dalam cerita purbakala juga banyak terdapat kisah orang jahat mahukan kuasa sakti untuk hidup selama mungkin. Immortality...

Jika ada rakyat Malaysia ingian mengetahui rahsia hidup lama, beratus tahun, tidak perlu mencari Edna Parker sehingga ke Amerika. Kerana sebenarnya kita ada manusia yang lebih tua dari beliau. No joke...

890211050014

Itu nombor IC beliau. Jika diikut dari no IC tersebut beliau lahir pada 11 February 1889. 4 tahun lebih tua dari Edna Parker. Nama beliau adalah Safiah Binti Ujang. Jika di check di page SPR:


So, aku harap pihak antarabangsa akan melihat rekod ini. Tahniah Malaysia...

Aku tahu ramai member-member disini tidak suka aku membebel pasal politik. Ramai sudah muak atau mual, mungkin. Sorry.

Aku pernah 'puji' SPR kerana kesilapan mereka dalam data entry process. Cis... aku menyesal. Aku tidak anggap SPR menipu dalam kes ini, aku cuma tak puas hati kenapa mereka tidak aware, alert dan melaporkan manusia tertua didunia berada di Malaysia? Pemalas betul.

Member emailkan info ini kepada aku, ada beberapa manusia berumur lebih seratus tahun lagi 'muncul' di Rembau. Di sana makanan semua berkhasiat kot. Siapa calon di Rembau? Jika tak tahu, baca posting sebelum ini.

Selamat berfikir...


10 comments:

Fid said...

dood
mcm aku sendd kat email laaa
malaysia punya org yg tua2 qualified masuk golongan org tertua di dunia sbb derang tu lahir b4 malaysia perkenalkan IC/kad pengenalan....

tarikh lahir derang tu main bantai letak/agak2 aja....tak sahih...

ni info yg aku dpt dr rancangan TV masa aku kat Jpn dl....

derang siap dtg malaysia jumpa nenek tu dan berhubung dgn pejabat pendaftaran negara kita lagi....

rose said...

a'ah
betul tu fid..
if korang perasan..i/c org lama2..ada bintang kecik kat tepi nombor i/c depa..contohnya..*490101-11-5224..
aku tanya JPN..org2 ni..mmg takde sijil kelahiran...so JPN main bubuh je ape2 nombor..
mcm mak aku..dia cakap dia ingat tahun lahir ja..then org JPN tu main taram jela tarikh lahir dia..huhuuhuh

the who said...

kira tak dasyat macam kat selangor la. harakahdaily dalam laporannya menyebut dalam satu kajian rambang yang dilakukan dalam web spr, terdapat 11 orang pengundi berdaftar di selangor berusia lebih 120 tahun, bukti disertakan. Unbeliveble.....belive it.

Bunga said...

Salam Mr. Right,

If kita sembang pasal pengundi hantu ni, mmg takkan habis. Wat sakit ati jerk!! Tak nampak la di mana Sistem Demokrasi yg kecoh2 dok heboh tuh!
Dengan mendapat undian dari pengundi hantu ni la, dapat menangkan mana2 calon2 hebat. Yela, for E.G: If anak hantu Pak Lah kalah kat Rembau..malu Bebs!! Aku dgr2, calon yg nak lawan ngan KJ tu bekas guru. Ape2 pon, Gud Luck for utk cikgu tuh!

teek said...

"890211050014

Itu nombor IC beliau. Jika diikut dari no IC tersebut beliau lahir pada 11 February 1889."

maaf dood, ada sedikit ketidakfahaman. kenapa nombor IC camtu lahir tahun 1889 bukn 1989?

nasir said...

Kalau diikutkan, dia lahir 1989, aku rasa tak layak lagi untuk mengundi. ..baru 19 tahun skarang kan?. Umur layak untuk mengundi adalah 21 tahun.

Dah tua la empunya nombor IC tu ye, 119 tahun. Aku harap, mmg makcik tu masih ada la kan..Bukan hantu atau jembalang..he he he

teek said...

ok my bad.

thx to nasir now all of you know that i'm horrible at math.

;)

the who said...

harian metro melaporkan lelaki TERTUA di negara ini meninggal pada usia 106 tahun. (http://www.hmetro.com.my/Current_News/myMetro/Wednesday/Setempat/20080227094508/Article/index_html). aku rasa wartawan tu patut semak balik laporan dia sebab lelaki ni bukanlah yang tertua di m'sia. terdapat 40orang (mungkin lebih)pengundi berdaftar berumur lebih daripada tu di m'sia. kalo tak caya check this out... (http://www.bahankempen.com/?p=16)

Anonymous said...

Ala... SPR paling abis pun kata kesilapan teknikal... da tu makcik2 n pakcik2 yg pg ngundi BN tu pun bkn reti baca blog2 mcm ni pun. Lg satu org2 tua ni sentimental value masa sambut kemerdekaan dulu kuat sgt. Bkn diorg kisah pun psl isu semasa... asyik terkenang psl perang Jepun je.

Mr. Right said...

Fid,
So takde la record dunia ni? Cis... aku tertipu.

rose,
Takkan tahun lahir pun dorg tak ingat masa JPN masuk kampung tu.

the who,
Wah... banyak record manusia tertua didunia tetiba pecah di Malaysia.

bunga,
salam... Memang takde chance Cikgu Bad nak menang. KJ tu... the most powerful man in Malaysia...!

teek,
Hehehe... Lagipun dalam result di page SPR ada tulis lahir tahun bila. 1889.

Nasir,
Thanks.

ano,
Betul2. Most orang tua2 rasa mereka 'termakan budi' dengan BN.

Kepada Penyokong BN,
Takde jawapan ke kepada 'kemunculan' tiba2 manusia-manusia tua di Malaysia?

Total Pageviews

. page counter