Monday, March 10

Aku Komen Result PRU 12

Where to start...banyak gila benda boleh diperkatakan. Banyak peluang untuk mengutuk penyokong Barisan Loser and congratulates Pembangkang. I never dream this will came true, so I totally caught off guard. Like most of us...

2 days before general election, I wrote:

----------------------------------------------------

Jadi harapan realistik dari aku:

- PAS mengekalkan Kelantan.
- PAS ambil kembali Terengganu
- PAS mengejutkan UMNO Kedah or least nafikan 2/3 kerusi negeri disana.
- Keadilan dan PAS menang beberapa kerusi di Selangor.
- DAP berjaya malukan Gerakan di Penang.
…dan beberapa tokoh BN dimalukan. Sharizat, mungkin?

Itu sahaja. Dalam erti kata lain, aku mahukan Pembangkang yang lebih kuat tidak kira di Parlimen atau di Negeri.

-----------------------------------------------------

http://www.akubetul.com/2008/03/pilihanraya-umum-ke-12.html

Harapan tersebut sebenarnya umpama mengharapkan pasukan bolasepak kita layak ke World Cup. Seriously, even Opposition did not put huge hope beside Kelantan and Penang. So, Malaysia not just qualified to World Cup, but we go all the way and clinch the bloody Cup. Itu lah perasaan aku pada pagi 9 March 2008 semasa menunggu keputusan di rumah akak aku. Umpama meraikan satu impian yang selama ini aku ingat tidak mungkin berlaku. Akak aku orang kuat UMNO, so boleh bayangkan la perasaan aku masa tu.

Although Terengganu still under BN, but voters replace that in my dreams with Kedah, Selangor and my home state, Perak. And denied BN 2/3 in Parliament. Plus, not just Sharizat, but a lot more BN top guns dimalukan.

What more Opposition supporter like me could possibly ask?

To all voters (kecuali Johorian), terima kasih kerana menunaikan harapan aku dan yang paling penting terima kasih kerana menjadi rakyat Malaysia yang bijak dan berani. That the key main words, BIJAK dan BERANI.

Bijak kerana peka dengan perkermbangan zaman dan tidak diperbodohkan oleh barua-barua dalam BN. Berani kerana sanggup menghadapi risiko akan pemerintahan dibawah pembangkang (negeri) dan dibawah kerajaan persekutuan yang mempunyai Pembangkang yang kuat.

Sekali lagi… Tahniah kerana menjadi rakyat yang bijak dan berani.

Also in that 2 days before election posting aku ada beritahu aku benci DAP. So, honestly aku sendiri sedikit takut akan pengaruh DAP yang makin kuat. Aku benci dengan DAP kerana setahu aku DAP lebih racist daripada PAS, that the main reason. Aku tidak ada kawan daripada DAP untuk terangkan kepada aku pendirian mereka sebenarnya. So, aku still tidak pasti samada mereka betul-betul racist seperti aku sangka ataupun tidak. Hopefully not. But, as aku mentioned diatas, aku berani ambil risiko menguji DAP daripada melihat bangsa aku sendiri mencemar maruah bangsa dan agama aku.

Talking about Melayu, friends told me that as Malay aku perlu risau kerana orang Melayu sudah berpecah. Yes, deep in my heart aku memang sedikit risau. Tapi apa pilihan yang orang seperti aku ada? Takkan aku terpaksa bersatu dan terus menyokong kezaliman, kepincangan, kebodohan? I hope this general election will give UMNO a big lesson. Go and regroup your organization, buangkan segala anasir, campak jauh-jauh segala budaya haramjadah seperti rasuah dan penyalahgunaan kuasa dan politik anak beranak. Selepas lakukan itu, then pergilah cuba satukan semula orang Melayu. But, no pressure, jika korang lembab, slow macam siput babi, aku rasa PAS pun berkemampuan menyatupadukan orang Melayu.

I refuse to act like a political analyst by throwing my opinion about the PRU 12’s result. Aku boleh agak, assume, buat pelbagai assumption, but who I try to cheat? Like most of us, aku seriously have no idea what really happen. Why suddenly millions of people change their support? Change their trust? Change their political views? Nobody can come out with concrete answer. So, let leave it to professors from local universities and expert from political parties to do their research. I hope they will share their findings with rest of us. No way jurutera dan blogger suka-suka macam aku boleh kenal pasti apa sebenarnya yang berlaku.

Aku also refuse to keep my promise to kutuk Barisan Loser maksima lepas PRU 12 jika mereka ‘tewas’. Aku tidak sampai hati. Kawan-kawan daripada UMNO dan Gerakan nampaknya sedih teramat sangat. SMS yang dihantar dijawap oleh mereka dengan nada yang cukup pilu. Kadang-kadang aku terpaksa lap handphone kerana air mata aku menitik tatkala membaca SMS mereka. Ada juga yang pura-pura cool dengan berkata mereka suka ini berlaku, mereka sendiri mahukan perubahan. Teruskanla menipu diri sendiri…

Kepada semua loser-loser seluruh Malaysia… that’s include member of UMNO, MIC, MCA, Gerakan dan majority rakyat Johor….

EAT THAT SUCKERS…!

Janji… no more kutuk. Yeah right… Hahahaha…..

Ok… sebagai penutup, aku nak sertakan the best pasca PRU 12 SMS joke that I received:

Finally MCA and GERAKAN have merged with a new name – Liberated Association of National Chinese Alliance Union (LANCAU).

Banyak betul jokes aku terima pasal result PRU. Samy Vellu cari kerja lah. Pasal Azalina bakal ganti Sharizat dan pasal rumors yang konon-kononya syarikat kosmetik nak ambil Khir Toyo jadi consultant, buat product baru dari tempe.

Kah..kah..kah…kah…..bestnya berada di pihak yang menang. Hahahaha...

Aku harap pemimpin PAS, DAP dan PKR tidak terlalu suka macam aku. Mereka ada kerja yang perlu dijalankan, ada tugas yang perlu diusahakan, ada janji perlu ditunaikan dan ada dendam yang perlu diselesaikan. All the best...


P/S: Hope friends here understand, next few postings will also very much related to PRU result, I damn happy and so many thing to talk about. Jom enjoy bersama-sama aku.

26 comments:

Anonymous said...

Adakah dengan mengatakan semua orang bodoh, kau akan merasakan diri kau lah yang lebih cerdik?

Kalau begitu, teruskanle melabel orang lain bodoh.

Cuma ingat, satu jari kau menuding bodoh pada orang lain, 3 jari akan menuding kat diri sendiri.

Sekedar mengingatkan.

en nordin said...

khir toyo nak jadi consultant syarikat kosmetik??? hahahaha. lawak la. nak terkuar air mata aku baca lawak ni.. anyway 4 negeri yang dikuasai barisan rakyat kena belajar dari pengalaman kerajaan pas terengganu masa diorang menang pru10 dulu. segala perubahan kena buat dgn berhemah, takleh kasar2. harap dapat ambik kisah pembukaan kota makkah masa zaman nabi dulu .bende yang diorang buat kat kita dulu biar je, jgn provoke diorang. buat selamba je, baru gentleman

nasir said...

Siapakah ano yg bodoh tu ye Mr. Right?
suh balik buat blog sendirilaaaa..barula dapat buktikan diri dia cerdik sikit. HoHo

TAHNIAH UNTUK KEDAH, PERAK, SELANGOR & P.PINANG

TAKBIR!!!

tukya said...

Mr Doood,
Aku betul2 puas hati akhirnya Ketua Mat Rempit jatuh trsungur makan tar jalan..tahniah dan syabas buat pengundi2 di Baling dan seluruh rakyat malaysia kerana berani membuat perubahan..
Doood,org2 belah selatan bukannya bodoh cuma kurang cerdik jer..haha..

Anonymous said...

Syabas rakyat Malaysia. Aku yakin mereka memberikan undi protes. Walaupun aku org Johor, tapi demi masa depan bangsa aku sokong apa sj asalkan bukan BN. Untuk apa ada parti Melayu jika Bahasa Melayu sendiri dipersendakan.Kerajaan mesti igt tanpa rakyat siapalah mereka!!!Jgn sombong bongkak and sekarang lu sendiri pikir laaaa....Utk rakyat Johor aku syabas dgn keputusan majority BN semakin merosot & BA mula mendapat tempat. Tunggu PRU13!!!!

atin said...

tukya... tak semua tau org selatan yg kurang cerdik.... siut je hee... Dood.... gue johorian.. pure lagik.....

Gue pon x sokong BN...

TAKBIR... Allahuakbar...

Fenrisar said...
This comment has been removed by a blog administrator.
rose said...

Tukya, Sape Ketua Mat Rempit?

N16=PAS..muehehehe..aku tak balik mengundi..tapi PAS Still power kat situ..cAlon pon seorang yg cendikiawan. Bukan yg. jenis nak kenyangkan perot kaum kerabat jeww!

cik henr said...

ketua mat rempit mesti la Azeez yg pandai nyanyi lagu tamil waktu kempen aritu....nyanyi lagu negara ku lagi bagus..sume org bole paham

teek said...

dood, aku kurang setuju bab ko melabelkan orang lain bodoh, eventho i think that you didn't actually mean it...that was just you using it in a form of exaggeration for the purpose of an attention grabbing blog entry.

for example, you can't label the old people who voted for the govt as bodoh. To me, their votes are a symbol of loyalty and gratefulness for getting the country's independence. How bout people in Terengganu? Probably they really want to milk the govt of the Oil money. But then again, the election there might be rigged coz the govt want to have a control on the oil.

johorean? probably they wanted development, same reason as most kampung folks. if you look at the other side, they are smart ;)

noorlara said...

anyway masih ramai Melayu kat Perak ni yang masih takut nak mengubah dan tak bersedia menerima risiko. Tak macam kaum Cina bersatu hati belasah! harap-harap next election Pas sapu abis kerusi yg mereka bertanding so tak timbul masalah lantikan MB

Anonymous said...

aku paling suka tuan punya blog buat disclaimer.."seperti mengharapkan bolasepak malaysia masuk world cup".. !!!

heheheh KJ kan Timbalan Presiden FAM yang mana persatuan tersebut menunjukkan geraf menurun mulai 1980 (selepas Malaysia berjaya ke Olimpik Moscow)

lankapo said...

teek,
dia kan akubetul, so "btul" lah tu.

susah nak pecah kan undi di Johor, Melayu Johor taat setia kepada Raja.
mind set diorg PAS ekstrimis dan PKR, parti orang kecewa , DAP plak anti islam..

so sapa yang set kan mind dia org ni kalau tak paper dan tv.especially org pakcik kat kampung2, lagi mudah percaya.dan diorg jugak lah yang menghadapi zaman darurat,13 mei,nak menuntut merdeka. so kita yang lahir semua dah maju jangan lah mudah sangat membuat kesimpulan.teliti dulu.

perasan tak iklan tv3, apa yang digambar kan jika tidak mengundi bn. huru hara akan berlaku. itu antara faktor mereka menolak perubahan.

kita yang di bandar ada kemudahan internet, senang nak dapat info yg tak bias

pas di kltn umpama bn di johor

Mr. Right said...

ano1,
Aku tak tunjuk pakai jari. Aku tunjuk pakai kaki. Hahahaha...Thanks sebab mengingatkan.

en nordin,
Betul2.

nasir,
Jgn marah. Dia sekadar bagi ingat je.

tukya,
Ok... ok. Kurang cerdik.

ano2,
Takde lah, aku tak percaya anything will happen di PRU13. Org Johor tak mungkin berubah hati.

atin,
Aku nak maksudkan majority org Johor. Aku tau bukan semua org Johor sokong BN.

rose,
Betul2.

cik henr,
Aku dgr org Kedah mmg suka lagu tamil.

teek,
So, sama la. Johorian 'menghalalkan' kemungkaran UMNO kerana UMNO bagi mereka pembangunan, UMNO bagi mereka keseronokan. No... for me that really stupid decision. 'Kejahatan' pemimpin2 UMNO perlu di'ajar' bukan di'halal'kan.

Noorlara,
Setuju.

ano3,
Betul2.

lankapo,
Kelantan and Johor tak sama. Org Kelantan pernah dan mungkin akan sokong BN. But majority rakyat Johor tak akan sokong parti lain selain dari dacing sebab perut mereka dah dikenyangkan.

All,
Ok... maybe true la aku tak patut gunakan perkataan BODOH. Aku should write KURANG CERDIK or any other words. But, before this pun aku biasa guna. Aku cakap menteri bodoh, mat rempit bodoh, pemain bola bodoh dan banyak lagi. Kenapa sekarang ada yang tak puas ati aku guna perkataan tu? Ada yang terasa pedas ke lepas makan cili? HAhahahaha....

Apa pun aku minta maaf kepada sesiapa yang terasa, terutamanya rakyat Johor yang tak pangkah BN. Sebagai tanda terima kasih atas teguran, aku delete perkataan STUPID sebelum perkataan Johorian dalam posting ini. See, aku taklah angkuh sangat..:)

Anonymous said...

Jom ramai2 pi tolong UMNO Selangor menjatuhkan Pak Lah, jom!

http://umnoselangor.info/

Rakyat selangor jgn malu2 ya...

Skynett said...

Dood,
Info hang salah sal orang Kedah suka lagu tamil tu. tgk la result. Ketua Mat Rempit tumbang jugak. Maknanya orang kedah tak suka

Anonymous said...

Takziah untuk keluarga Datuk Zakaria...sob sob sob...umah bak istana tersergam indah tu tak bawak sekali ke?

Anonymous said...

okie r..cra ko tuh..hrap2 pas bwk prubhan kt kdah..huhu chaiyok pas..

rose said...

Ish2 si Ano ni...Tak Bahek..
Dia dah takde kan..Biarla tu semua dihitung oleh-Nya yang Maha berkuasa...

** Sebak aku tgk anak Datuk Z nangis2 masa mintak maaf n ampun kat semua org masa ditemuramah...minta ampunkan semua dosa2 arwah ayah dia..huhu

TUN SERI LANANG said...

sama-sama kita bersyukur dengan kemenangan pembangkang..jom sujud syukur banyak2 dan mohon pertolongan ALLAH bantu kerajaan pimpinan barisan alternatif...

aku betul, boleh kita kongsi pendapat?..rujuk marul77.blogspot.com

thanx

honey darkness said...

adakah kamu semua perasan, yg melayu semakin berpuak2..brpecah belah..pk kan lah..DEB dh dimansuhkn.. pdan muka sapa? kita gak kn? anyway..kpda yg menang..amanah dh diberikn..tunaikan dg sebaik2 nya..kpda loser...jdkn ini pengajaran agar korg blh tgk pe yg silap..suara rakyat kna dgr gak..

Bunga said...

~~DEB yang dimansuhkan oleh DAP ada baik dan ada buruknya.

@-> BAIK = tidak akan ada rasuah, projek di ali babakan, dan mcm2 lagila perkara yg tidak baik selama ini berleluasa. Dulu, Kerajaan sure akan bagi kat Org2 BN kan..org melayu terutamanya. Projek2 yg hanya makan beberapa juta, boleh cecah smpai belasan juta. Itu semua sbb RASUAH!!! Aku rasuah ko..Ko rasuah aku. Elokler tu..tu semua duit rakyat.

@->BURUK = Orang2 melayu akan terpinggir. Banyak projek2 yang besar mungkin tidak lagi akan diberikan kepada org melayu..Kesian..kesian

The main point here is....Aku Anti RASUAH!!. Kita org Islam..udah2ler duk merasuah. Dose Besorr tuh!

Anonymous said...

salam ...
aku confius sekarang apasal korang macam sokong pembakang sangat... ingatlah beb walaupun BN korang tempik, tapi dulu BN lah yang naikkan melayu. semua orang buat silap, DAP lagi buruk. Tak siapa tahu nasib di bawah DAP....
Macam kat penang ni....pensyarah aku kata masjid azan dah diperlahankan, imam tak dapat elaun.....aku memang tak kenan kalo DAP pegang-mostly depa ni cuma yang anti kerajaan-bila kerajaan means-BN-benci pun bukan pasai amalan rasuah atau kroni BN. tapi lebih pada nak bina negara sendri ngan kroni2 cina. macamkat singapura lah...macam tu njuga kan negara cina -orang cina pegang lagi dasyat politik nya....
ni bukan masalah bangsa..! Tipulah cakap...sebab ini memang masalah bangsa yang dah bermula sejak tun putra al hal meninggal. sebab penubuhan UMNO tak specifik dan BN - perlu di maafkan....bukan parti tapi orangnye....macam kes islam lah bukan agama tapi orangnyer.....
Aku percaya BN dapat pengajaran dan orang melayu akan sedar banyak silap dorang leka selama ni.. tapi aku betul lah tak boleh dengar ko suka pada pembangkang.....'

are we ready for revolution...in poltik?...

please lah korangg sedar -sejarah dah bermula balik...orang melayu bagi takhta kat penjajah.....ya allah, bantulah kami negara malaysia hidup aman sesama bangsa. jauhkan lah persepsi bangsa,
jadi aku nak tengok DAP boleh hilangkan jurang ban=gsa tu...aku ucapkan Syabas kalau dorang berjaya.....

HIDUP BN!
HIDUP PAK LAH!....

Mr. Right said...

ano4,
Jatuhkan Pak Lah akan solve problem UMNO ke?

skynett,
Lagu hindustan ok kot. Hahaha...

ano5,
Dah sampai ajal dia.

ano6,
Yup, aku benar2 harap PAS akan berjaya di Kedah.

rose,
Harap2 roh dia akan dirahmati Allah.

tun seri lanang,
Yes, yang penting kena bersyukur.

honey darkness,
Yang penting sekarang ahli politik sedar rakyat tidak boleh diperkutak-katikkan. Jika org Penang tak puas hati pasalk DEB, next general election, pilih la BN semula.

bunga,
Betul. Takkan sebab nak selamatkan kontraktor melayu kita kena halalkan rasuah?

ano7,
Takkan la kau tak faham2 lagi. Kami sokong BA sebab pemimpin dalam BN dah makin besar kepala. Rasuah bermaharajalela. Salah guna kuasa. Kita nak mereka sedar, bangun dan buka biji mata. Tak percaya aku ada lagi orang yang pejam mata macam kau...!

Anonymous said...

Assalamualaikum...
PRU 12 sangat seronok dibincangkan. Bagi aku, banyak pengajaran yang boleh semua orang dapat terutamanya UMNO.
Aku bukan fanatik mana2 parti, apa yang ingin aku katakan adalah dari pengamatan aku sahaja. Dan untuk berbincang hal2 begini kita perlu berfikir secara waras. Aku ingin membawa pembaca berfikir secara neutral, letak jauh2 sifat kepartian anda.

PERTAMA...
Persoalannya sekarang mengapa jadi begini? Sekarang bukan masa untuk berbincang "Kesan PRU 12 kepada Masyarakat", sekarang patut berbincang "Dimana salah UMNO hingga keputusan begini rupa.

KEDUA...
Persoalannya, betulkah UMNO sekarang pejuang Bangsa dan Agama?(Perlu diingat UMNO hari ini bukan UMNO yang menuntut kemerdekaan ye, UMNO yang menuntut kemerdekaan telah mati pada krisis dahulu, dah lupa? Atau memang melayu mudah lupa? Dan UMNO hari ini masih muda. Jgn kata sama ya kerana UMNO kini siapa yang menubuhkannya dan siapa ahli no 1 UMNO kini, anda cari sendiri jawapan itu) Kalau anda menjawab ya pejuang Bangsa dan Agama, maka persoalan yang timbul pulak, mengapa UMNO beriya-iya nak ambil balik Kelantan yang politiknya dikuasai PAS (melayu dan Islam) dan ekonominya dikuasai orang melayu???? Dapatkah anda menjawab secara rasional?

Siapakah yang meruntuhkan kawasan penempatan Melayu Selangor. Ok sesetengah dari kita mungkin berkata, dah dia orang duduk tanah orang atau erti kata lain setinggan. Ok fine, bagaimana yang duduk tanah sendiri dan bergeran pulak diruntuhkan. Ini bukan ckp atau tuduhan, ini realiti. Perlu diingat, memang tugas kerajaan membela rakyatnya. Inikah yang dikatakan UMNO pejuang Bangsa, agama jauh sekali la. Berfikirlah secara rasional.

KETIGA...
Ini isu Perak. Ada ckp2 kedengaran yang mengatakan PAS bodoh, tak jaga maruah dan kuasa Melayu kerana tak mahu bergabung dengan BN untuk membentuk kerajaan di Perak.
Jawapannya disini, PAS tak mahu menguburkan diri sendiri. Masih ingat apa yang berlaku kepada PAS ketika menyertai gabungan pada tahun 1974. Kalau berminat nak tahu sejarah cari sendiri atau memang melayu mudah lupa.
Logik akalnya disini kalau PAS mengusulkan sesuatu yang baik untuk Bangsa dan Agama dalam DUN Perak, apakah Wakil dari BN yang berbangsa Melayu dan beragama Islam tidak mahu memberi sokongan hanya kerana PAS tak nak bergabung dengan BN??? masalahnya 2/3 kan???
Dan yang paling penting dari kejadian di Perak itu adalah peringatan dan pengajaran buat semua, masih ada ruang untuk dibaiki dimasa hadapan walaupun agak tenat sekarang ini. Tapi harus diingat jangan jadi Melayu mudah lupa lagi !!!!

TAPI MALANGNYA...
Kerajaan Malaysia Barisan Nasional yang diketuai oleh UMNO telah mengeluarkan peruntukan yang banyak untuk mewujudkan perpaduan dikalangan masyarakat majmuk tapi Malangnya bila tiba situasi begini isu perkauman dimainkan. Baca dan dengarlah suara berbau perkauman dimainkan sekarang.

Buah Cempedak diluar pagar,
Ambil galah tolong jolokkan,
Saya budak baru belajar,
kalau salah tolong tunjukkan.

Setakat ini dulu komen aku dari aku yang sekolah tak tinggi. Maafkan aku andai aku salah fakta. Aku mohon maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki.

Buat Renungan :
Banyak pepatah melayu yang ada ...

Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya.

Sudah terhantuk baru nak tengadah.

Marahkan nyamuk, kelambu dibakar.

banyak lagi pepatah yang sesuai digunakan untuk pilihanraya kali ini, tapi semua itu hanya pepatah... KAN MELAYU MUDAH LUPA.

Anonymous said...

salam..mnusia ni mmg sng cari salah org daripada tgk salah dri sndri..cam skrg aq tertarik ngn coleteh ko..bg aq kt Mlys x da mna2 parti yg btul..kroni la rasuah la..ko jgn nk nafi la..smua parti buat..xkira la lebai bpa lilit pun,jubah ttup bumi sklipun..maju ka klantan? ktor ja..Islam kan pntigkn kbrsihan..nk kta pas 2 btul sgt 2 skli lg bhong la..nizar 2 nma ja pas..cm dok jdi barua cina ja aq tgk..ccat la..dlu ckp nk tubuh NGRA ISLAM..tp skrg..NGRA KEBAJIKAN lak?? xplain skit pesal?? eh putar blit juga ek ckp 2 ye..owh sjak kmcheng ngn anwar n skutu2nya 2, xkan sgup butakn mata,pkak kan tlinga, bisu kan mulut n brtopengkn ISLAM yg SYUMUL smpai sgup tgk agama n bgsa sndri dperbodohkn?? Minx mnsuh ISA sdgkn IFC yg sah2 cabuli ISLAM xplak bsing2?? Islam cintakan kdamaian..tp dok wt huru-hara cm owg gila spa suh? plig xpuas ati jdi BARUA PKR N DAP...

Total Pageviews

. page counter