Wednesday, April 2

Adakah Anda Lebih Bijak Dari Remaja 15 Tahun?

Inspired by rancangan yang disiarkan di Channel 711 Astro.


So, aku buangkan sedikit masa aku dan pergi ke portal pendidikan Utusan, www.tutor.com.my. Aku cari beberapa soalan UPSR dan PMR. Kalau rajin, boleh lah cuba.


UPSR - Bahasa Melayu

__________ jenis buku dijual di pesta buku antarabangsa.

A. Semua
B. Segala
C. Sekelian
D. Berbagai-bagai
<-- Ans.


UPSR - Sains

A farmer puts 15 rabbits in a small cage and provide s them with limited food. Which of the following will not reduce the competition among the rabbits?

A. Increasing the food supply.
B. Removing a few rabbits from the cage.
C. Putting the rabbits in a bigger cage.
D. Putting the rabbits in a smaller cage.
<-- Ans.


UPSR – Math

36 liter shampoo diisi ke dalam 300 buah botol. Setiap botol berisipadu 95ml. Berapakah baki isipadu dalam liter shampoo yang masih belum diisi dalam botol?

A. 28.5
B. 10.8
C. 7500
D. 7.5
<-- Ans.


UPSR – English

The old man was very ______ and feeble.

A. Short
B. Tall
C. Fat
D. Thin
<-- Ans.


PMR – Math

In diagram below, PQ and SR are parallel. Find value m.

130 <-- Ans.


PMR – Sains

Which of the following happens during inhalation?

I. The external intercostal muscles contracts.
II. The ribs move upwards and outwards.
III. The pressure inside the lungs and thoracic cavity decreases.

A. I and II only <-- Ans.
B. I and III only
C. II and III only
D. I, II and III only


PMR – Geografi

Persilangan antara garisan timuran dan utaraan dikenal sebagai

A. Panduan Grid <-- Ans.
B. Panduan Timuran
C. Panduan Rujukan
D. Garisan Selari


PMR – English

The word ‘fury’ means…

A. Burning
B. Force
<-- Ans.
C. Strength


Aku tandakan jawapan di setiap soalan with this mark ( <-- Ans ). Dengan font kaler hitam, same calour with background. Pandai-pandai lah fikir cara nak tengok jawapan tu. Kalau tak tahu caranya, confirm kau tidak lebih bijak dari remaja berumur 15 tahun.

Walaupun semua soalan dan jawapan adalah daripada portal pendidikan utusan, ada kemungkinan aku salah pandang atau salah copy, jadi kepada adik-adik, jangan jawap soalan exam base on this posting. Aku juga sedar 5th grader jauh lebih muda dari remaja 15 tahun, aku tengok soalan UPSR kita semuanya terlalu mudah.

Last week dalam rancangan Are You Smarter Than 5th Grader, one lady contestant stop pada nilai USD 300, 000.00. Jika dia answer next question dia akan dapat 1/2 million dollar. Tapi dia tidak berani jawap soalan berikut:

Which continent that is also a country?

Apa lah punya mangkuk... soalan senang gila. Kan?

10 comments:

Salar said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Fid said...

dood
soalan yg maths tu
yg jwp 130 degree tu
aku tgk sekilas dah tau berapa...(tetiba rasa nak PMR balik..cehhh)

kangaroo said...

haha aku suka tgk program ni...memang syok wlaupun aku kadang2 tak tahu jawapan dia..jgn salahkan aku salahkan tahap pembelajaran malaysia ni..kalau soalan2 dlm program ni di bawa ke Malaysia..hmm..tak mungkin! hahha kalau di singapura budak darjah 3 di sana dh belajar apa yg budak tingkatan 1 di malaysia belajar...haha..menteri, kerja sikit wei!kasi up sikit silibus tu

teek said...

salah satu la dood. gopoh sgt.

aku rasa org msia ni sgt bernasib baik dari segi education, and sgt bernasib baik sbb kita negara kecik therefore terima byk info dari luar.

klu mcm US, info dlm negara je dh cukup byk therefore dorg mmg tak amik pot psl negara lain (or maybe they are just plain arrogant and ignorant). klu ko penah tgk "who wants to be a millionaire?", their Q below RM500 was "what are the colours of germany's flag?" itu pun...contestant kena pki talian hayat.

Mr. Right said...

fid,
Dasyat ko.. aku siap guna calculator lagi, baru dapat 130. Hahaha...

kangaroo,
Wei... jgn ahh bawa ke topic serius lah. Aku gurau2 je ngn posting ni. But, maybe memang kena upgrade sikit silibus sekolah skrg.

teek,
Hok mana satu saloh?
Bendera kedah kaler apa? tau?

Anonymous said...

giler aaa soalan..."mencabar" betul!
hahahahahaha

-Ipoh Lads-

rose said...

or..maybe kita je yg rasa senang..budak2 tu berpeluh jugak nak jawab tu..
ala..mcm kita dulu2...rasa susah sgt masa nak jawab exam2 penting..
coz once masuk university..kita akan rasa..lahai..kacangnye soalan2 masa UPSR, PMR or SPM dulu2...

gamak2nye mcm tula kot ek..hurmm..

Fid said...

ya ampun...

rose..
aku segala exam aku anggap soalan senang untuk aku bagi jawapan...lantaklah apa pun janji aku tetap anggap senang...
Alhamdulillah 'strategi' aku menjadi

dood.
kehkehekeh....

btw..walaupun lain topik...ucap juga la
happy birthday to rose...(sorry naa malas nak tekan satu lagi)

rose said...

thanx fid..

Anonymous said...

cik betul,
nk bgtau nih, patutnya soalan tu soalan tu soalan darjah 5/6, sbb 5th grade tu sama mcm darjah5/6 kita...

Total Pageviews

. page counter