Tuesday, April 8

AkuBetul.com – Malaysia’s No. 1 Betul’s Blog.

Aku fed up dengan self-proclaim dalam Malaysia's corporate world sekarang. Masing-masing sesuka hati declared mereka nombor 1, mereka terbaik, mereka paling dasyat.

Tak percaya?

Try google ‘Malaysia’s no 1’….. berlambak kita kan jumpa pihak yang dengan penuh confident menyatakan mereka nombor dalam bidang mereka.

Contoh pertama…

Both website declared they are number 1 as properties investment portal. How come there is two number 1? Ooooh… maybe macam golf kot, 2 pemain di top spot then next player positioned 3rd… maybe…maybe…

Talking about properties investment, look at this search result….

Wahh….! Banyaknya leader.

Ini pula aku ambil dari sebuah flyers yang aku jumpa…

LIGHT STYLE is Malaysia’s premier lighting solutions company, specialising in retailing and custom lighting solutions.

Compare with this one...

Seng Hup is the leading retailer of lightings in the country. Since 1960's Seng Hup has been dedicated to retailing the highest quality of lights at affordable prices.

Light Style said they ‘premier’ while Seng Hup claims they ‘leading’…. Not much different, right?

Kalau rajin boleh terus google banyak lagi perkataan, seperti Malaysia’s first…. Malaysia’s top…. Malaysia’s Most….

Banyak result kita boleh jumpa. Masing-masing dengan muka tak malu mengaku diri masing-masing nombor satu, paling bagus, paling baik dan macam-macam lagi.

So, kepada pengguna seperti kita, kena lah berhati-hati dan jangan percaya bulat-bulat kata-kata indah mereka.

Ini pula contoh self-proclaims yang bijak...

Satu pihak mengaku yang pertama dan satu pihak lagi mengaku 'better'. Cool, kan? Both company dari Malaysia, tapi declared menggunakan perkataan Asia. Confident je.... Hahahaha...

9 comments:

Anonymous said...

aku ngaku yg LIVERPOOL mmg power .
main pg nnti Gerrard score sejibik Torres score sejibik . YNWA

-akem G-

AC said...

Macam ada satu stesen Radio tu, asyik declare Stesen No. 1 di Malaysia. Pastu saingan dia pulak guna trademark stesen paling meningkat naik di Malaysia. Sape yang bagi pengiktirafan tu....???

Tapi kau tak boleh sangkal yang MU currently No. 1 in EPL ya.....

- Aku Bukan Yang AC Di Sini Ya... -

Bunga said...

En. Ac di sini..
biasalah tu. Dah dia stesyen radio pertama wujud kat muka bumi malaysia dia (konon..piiirah!) sbb tu dia cakap radio no.1..hahahah..

Anonymous said...

Biasala..semua org nak duduk kat tempat teratas.

Mr. Rite, ko tak nak umumkan yg ko nombor satu gak ke?hua hua

rose said...
This comment has been removed by the author.
rose said...

Cuba korang surf ngan taip keyword Aku Betul! kat search engine..
Mesti Aku Betul! ade kat atas sekali. tu pon leh dikira nombor satu gak kan....kueng3x.......

Mr. Right said...

akem G,
Jangkaan ko tepat. Ditambah pula dgn Hyppia dan Babel.

ac,
Era - Station No 1 Malaysia.
Hits- Malaysia No 1 hit station.

M.U - Mangkuk No 1 didunia.

Hahahahha...

bunga,
Betul2.

ano,
Kan aku dah umum kat title posting ni. Hahahaha...

rose,
Hahahhaa...

AC said...

To Bunga...

Patutla Mr Right puji dan takleh kutuk Radio ERA sebab ERA pun advertise kat blog dia. Lebat la income ya...

M.U Mangkuk No. 1 kat dunia akan Jumpa Liverfool for Final UCL. See you in Moscow....

kangaroo said...

Ac,
aku baru perasan ads ERA dlm blog AKUBETUL..huahhua padan-padan.. aku dengar "campur-campur.fm" jer..huahua

p/s: oh ya post ko pasal No.1..ye lah semua orang nak dpt no satu maaa..kalau tak iktiraf pun, janji semangat tu ada..huhauhua

Total Pageviews

. page counter