Friday, April 18

Manusia Hypocrite

Kadang-kala aku suka membaca temubual wartawan dengan celebrity. Aku maksudkan temubual friendly yang not really related to their work. Question such as, their hobby, their phobia, or thing they like and hate.

One famous question is ‘What kind of person they like and dislike’…. Jawapan standard bagi orang yang dibenci adalah ‘manusia hipokrit’.

Ini maksud perkataan hypocrite aku ambil dari dictionary.com:

1. A person who pretends to have virtues, moral or religious beliefs, principles, etc., that he or she does not actually possess, esp. a person whose actions belie stated beliefs.

2. A person who feigns some desirable or publicly approved attitude, esp. one whose private life, opinions, or statements belie his or her public statements.

Ramai antara kita benci manusia yang berpura-pura baik, berlagak bagus, konon-konon berhati budi mulia. Padahal diri sendiri macam syaitan…

Jadi aku rasa ramai celebrity yang sebenarnya membenci diri mereka sendiri. Since, for me most celebrity that gains money from their fame, will always try to portray their best image to public. Personality sebenar mereka kadang-kala mengalahkan iblis.

Kadang-kadang kita baca celebrity benci rakan artis mereka yang berpakaian seksi, sedangkan masa dia bercakap, buah dada dia macam nak tersembul keluar. Ada juga artis yang tolong promosi kempen anti dadah atau Tak Nak! merokok padahal dia sendiri ketagih bermacam-macam jenis 'ubat'. Aku sendiri pernah lihat artis yang berlagak sopan santun dalam kaca tv tapi mabuk arak didisko. Bengong!

Keduanya, aku perasan ramai ahli politik, lebih tepat lagi, Barisan Nasional leaders choose to become blogger after 12th general election.

They manage to find free time within their hectic schedule just to write blog. Funny right, before this they said blogger are bunch of people that wasting their time, blog only read by fellow blogger, less than few thousand internet user ‘trust’ information from blog, some even labeled blogger as monkey. But now they willing to become one of the monkeys in order to get public attention. They not putting their trust on paid ‘monkey’ anymore. They themselves want to be close with blog reader, and honestly said, reading their blog membuatkan aku nak muntah. Macam sial… dengan kata-kata indah, pujian terhadap mereka yang meninggalkan komen dan pelbagai lagi cara mereka nak managih simpati pembaca.

Kepada rakan-rakan blogger yang lain, saya mengharapkan sokongan anda semua.... bla…bla…bla


Damn… seriously aku kena beli notebook baru sebab notebook aku sekarang dah terkena muntah. Come on, masa menjawap soalan wartawan, masa berucap depan ahli parti, masa berbahas di dewan, bukan main ganas dan kurang ajar. Tiba-tiba menulis blog terus jadi manusia mulia, terus jadi malaikat manusia, terus jadi lembik. Aku rasa mesti ramai juga blogger lain yang menulis blog dalam penuh kepura-puraan. Aku? Tak kot... Hahahhahaa.....

Ketiga dan terakhir, kepada mereka yang meninggalkan komen diblog. Wah…wah… wah… bukan main baik cara tinggal komen. Sungguh bersopan santun, tawaduq, kadang kala terus bertukar jadi ustaz, tidak kurang yang lantik diri jadi pakar motivasi. Don’t get me wrong, aku tidak kisah bagaimana rupa komen yang ditinggalkan diblog aku. Infect seperti blogger lain, aku suka jika ramai involve dalam perbincangan. Selain disini, aku juga rajin membaca komen di blog-blog famous yang lain. Kadang-kala aku tersenyum membaca komen terutamanya dari manusia yang aku kenal atau yang aku rasa aku kenal. Please lah… tolong komen dengan jujur. Jangan berlakon, jangan berpura-pura… jangan jadi hypocrites….!

Lebih baik jadi hippopotamus daripada jadi manusia hypocrites. Bukan maksud aku kita wajib bongkak dengan kejahatan kita, tapi tidak perlulah berlagak macam kucing kalau kau tu dah memang seekor anjing kurap.

Selamat berhujung minggu!

21 comments:

My Girl @}-- said...

Pada Girl senang jer. Orang yang hipokrit ni adalah orang yang menipu diri sendiri.....@}--

diri tu jahat, busuk ati, buat benda2 terkutuk kat blakang kita..tapi time nak beri nasihat..dialah org yg tiba2 jadi muka manis, lembut lidah dari gigi!

@}-- Ini adalah mengikut pengalaman Girl kat ofis ni....

Fid said...

dood
artis depa ingat depa the best
kes perasan la

ahli politik Bn tu plak
depa baru tau guna internet biasalah tua2 ni nak taip pun lembab kan...
ko baca itu ali rustam punya blog?kehkehkeh...
lepas tu depa baru tau ada bleh guna free....dulu depa tak tau...biasalag kalau dah dok dalam kotak dah tu tap dgn gam gajah...

ttg koem plak
aku mmg komen ikut aku rasa ..jujur dan ikhlas hahahaa

nhanania said...

giler nyer emo.
hahaha
be cool beb.

kangaroo said...

haha..
pada aku, kt malaysia ni bnyak kes2 hipokrit terjadi bila sesi bodek membodek, kipas mengipas berlaku..

merangkumi semua yg ko kata tu lah..artis ke, ahli politik ke atau komen dlm blog..semuanya sama..

teringat aku kisah raja yang pakai 'baju transparent' dan menteri2 lain memuji baju itu cantek padahal raja tu terlanjang..hahaha

ps: blog adalah last resort utk ahli politik?

MalayMind said...

Hipokrit atau tidak, bukanlah urusan kita. Kita cuma ada 3 simple reason yang membolehkan kita kata, seseorang itu mungkin hipokrit@ munafik. Itupun masih ada banyak ruang utk "benefit of doubt"

Yang pastinya, kalau kau hipokrit pun, aku takkan dapat menconfirm kau ke neraka, sebab diri aku sendiri pun belum tentu lagi!!

Buat apa nak memikirkan perkara yang kita tak mungkin tahu dan kalaupun kita tahu, kita bukannya ada kuasa untuk menghukum?

Bunga said...

Hipokrit ni satu penyakit bagi aku.
aku sendiri pon hipokrit kekadang.
tapi alhamdulillah la..benda kecik2 je.

Mr. Right,
aku rasa ade org terasa la kat sini. sbb cara dia tinggal komen terrrEmo. Ahaks!!

Utk malaymind,
kita hidup ni kena saling tegur menegur.
yang mana salah kita tegur, yang baik kita jadikan teladan.
abistu nak biarkan je ke org2 depan mata kita buat salah?

hidup kita ni kenala saling ingat memperingati

Mmgla bukan kita yang menjatuhkan hukum samaada seseorang itu berdosa atau tidak, masuk neraka ke syurga..tapi yg salah tetap salah..takyahla plak nk jadikan itu satu isu kat sini..seolah2 nak menghalalkan ape yang sah2 tak baik..

kalau malas memikir, jangan tulis blog atau jgn komen kat blog org...

rose said...

Ahli politik berblog?
hehe...nape dulu kutuk2 bloggers??
idok paham teman. tula contoh terbaik HIPOKRIT..:-D

aku pon kdg2 jadi hipokrit...bila tiba je time bos tanya..'semua setuju dengan perlantikan si polan n si polan n if sokong, nyatakan sebab..'

aku pon cakap..okla tu Prof., dia ni baik, boleh buat kerja n bla bla bla bla..padahal dalam ati..tujan je tahu aku ngutuk si polan..Hahahahahhaha..=))=))

en nordin said...

hipokrit = sukun . hehehehe.... cuma 2-3 orang je boleh faham

MalayMind said...

Aduhai si bunga,

Ini bukan soal tegur menegur la, ini soal teka meneka.

Aku kata, buat apa kita nak teka apa ada dalam hati orang? Bukannya jangan menegur dan bukannya nak menghalalkan apa yang salah.

Kalau dah jelas depan mata buat salah, itu lagilah senang.

Ini cakapnya ikhlas, perbuatan nampak macam ikhlas, tapi niatnya tidak. Cemana nak tegur tu sayang?

Aisey.. aku rasa aku dah fikir dah tu sebelum komen.

Kau?

Anonymous said...

Pengalaman hipokrit aku..... undi PKR wpun tiap2 taun buat minit mesyuarat UMNO... terpaksa maa.... abg ipar aku yg pro UMNO tu bayar utk taipkan minit cawangan dia.. aku buat je la. Bkn dia x tau aku support siapa...

Tygogal said...

See Please Here

tiang lampu said...

haha hipopotamus tak hipokrit. walaupun dia comel, dia pembunuh juga :D (secara tak sengaja - for defense)

Org yg hipokrit tu bukannya sedar dia hipokrit, sebab bagi dia, apa yg dia buat tu semua 'betul'. atau dia sendiri tatau erti HIPOKRIT.

bercakap pasal hipokrit.. aku teringat (dato+datin+hajjah?) siti..

pasal masuk neraka atau tak tu, memang takde sape boleh confirm. tapi, apa kata kita kurangkan risiko masuk neraka dgn tidak menjadi seorang yg hipokrit? kan? kan?

Mr. Right said...

my girl,
Manusia hipo di ofis banyak gila. Aku pun kadang2 jadi hipo, nak bodek bos punya pasal. Hahahaha...

fid,
Aku tau kau mmg jujur. Yg bestnya aku rasa dorg ingat blog hanya blogspot sahaja kot. Semua pakat2 guna blogspot. Mcm lah buat hosting sendiri mahal sgt. Hahaha...

nhanania,
Hahaha.. emo tu tandanya jujur. Hahaha.. tak hipokrit.

kangaroo,
Dorg baru sedar kepoweran blog. Standard la, BN... lembap... slow... baru nak tau. PR dah guna habis-habisan.

bunga,
Maybe aku patut kenalkan kau dengan malaymind, boleh beramah mesra.

rose,
Itu namanya hipokrit sunat. Hahahha... asal tak memudaratkan orang lain, takpe kot.

malaymind,
Kau marah sebab aku kutuk blogger BN atau kau sendiri terasa? Hahaha... relax la bro. Aku bukan menghukum, aku sekadar memberi pandangan dan teguran. Macam tulisan2 lain jugak. Aku selalu meneka, membuat kesimpulan sendiri, agak2. Kalau nak tulis benda yang 100% pasti je, akhirnya takde benda la yang boleh ditulis. Cuba fikirkan semula. Mana ada sesuatu perkara yang kita betul2 pasti, tul tak?

p/s: Munafik tak sama dgn hipokrit, aku baru tanya ustaz semalam.

tiang lampu,
Uik... ada hati nak kutuk siti ye. Peminat dia marah nanti. Hahaha... Betul, kita patut kurangkan risiko.

Mr. Right said...

tertinggal..

ano,
Wah... takpe, hipokrit dengan politik umpama lagu dan irama.

MalayMind said...
This comment has been removed by the author.
MalayMind said...

Woit Dood,

Aku backup orang yang amal family planning, ada orang aku kata aku terasa sebab aku pun amal family planning walhal aku belum pun kawin?

Aku jelaskan supaya kita tak perlu menilai niat orang sebab itu bukan tugas kita, itu pun kau boleh kata aku komen sebab aku terasa jugak?

Woo jangan macam tu woo. Kalau dikira aku terasa je baru komen, cemana aku nak komen nnt hehe

p/s: Baguslah dah tanya ustaz dulu makna hipokrit berbanding munafik tu Dud. Kalau aku jumpa info, nanti aku sharekan.

Anonymous said...

But you guys mesti setuju dengan aku tajuk berita sebegitu pernah dilihat. Apa kaitannya lelaki yang dijumpai mati tu dengan bangsa dia? Kenapa bangsa exco tu yang diberi perhatian? Dan ada beza ke lelaki yang bunuh isteri tu kalau dia bukan Melayu? Nampak tak? Jangan salahkan wartawan, kerana itu kehendak public, pembaca, kita semua. Kita suka membaca berita pasal bangsa kita atau kegagalan bangsa lain. Betul tak? Kenapa? Sebab kita semua racist.

slm,di atas adalah petikan daripada mr.(right?) dlm fwded emel yg sy dapat..to be frank,emotional je bunyinyer..sumtimes as for me la kan, kita tak g sedap2 hati makan kat kedai non-muslim or to sound racism..(india or chinese),bukan sebab racist ke apee..tis is typical..jgn sempitkan pemikiran n emo sgt beb...kita tak pegi sbb faktor kehalalan dia tu..ntah mane die beli ayam, sembelih cara Islam ke tidak..dlm agama theres no such things like race..we are universal nation if we count on our religion..no such place as racism in Islam..islam is perfect enuff for human..so ssetgh org yg mengagungkan bangsa sendiri tu adalah tidak betul...sbb bangsa telah memisahkan manusia sedangkan Islam menyatupadukan manusia..

so beb,jgn emo sgt laa.mmg la u ade hak kann..ur blog n so on..thts your right..tapi sy ade hak juga nak balas balik apa yg ada dalm hati sy..
so if u r a man with an open minded set of thinking, approve this..
racism n things are of dinosaurs age n its nothing but too typical!!

regards,
muslim(not malay)moden.

sukun said...

ustazah aku pernah pesan,
terima saja nasihat yang baik tak kira le sapa yg bagi.kalau bapak syaitan pun yang bagi nasihat baik,terima je la.

Bunga said...

betul kata sukun..aku sokong sgt..
mak aku pon berpesan..kalau kita layan org bodo/gila..kita pon akan jadi cm org tu.so, buat derk je ngan org camtu..muahahahah

remaja yang innocent said...

aku selalu dikatakan hipokrit..
aku tak tahu la.. tapi pada diri aku. aku tak hipokrit. ye.. aku gemar menegur kwan aku kalau ada buat salah, daripada biarkan diorang kna kutuk. aku sayang kwan2 aku, walaupun stengah dari diorang kwan sbab nk kesenangan dari aku je. so, aku jenis yg suka menegur dn bterus terang.. aku tak tahu aku memang tak cukup baik, tak layak kalau nk ditauliah untuk jadi ustazah pun. tapi aku sentiasa berusaha untuk jadi manusia yg baik. hipokritkah aku bila menegur orang dengan niat yang iklas. aku dah make sure bnda yg aku tgur tu aku tak buat. adakah menegur org tu buat aku nampak mcm nk tunjuk baik dan hipokrit? pada aku, org yg tak nak menegur tu yg hipokrit, biar saja kwn dikutuk dan dapat dosa, malah kutuk tapi depan2 baik. diorg tk nak menegur sbb takut dikata plak.pentingkan diri kan? tak ke hipokrit org mcm tu?

Bintang Ugama Yang Mulia said...

Aku pun xtau la apsal org suka melabel org lain hipokrit... aku benci betul bila ada orang melabel orang lain hipokrit,, mana ada manusia perfect beb,, memang la hari ni kita boleh cakap,, kita boleh buat tapi esok dah tak leh buat,, aku peli betul kenapa mesti menjadi hipokrit.. Please berikan aku jawapan yang bernas,,

Total Pageviews

. page counter