Monday, May 12

Gangstarz 2 vs Akademia Fantasia 6 vs Rentak Juara

Boring pula rasanya nak startkan minggu dengan cerita serius. Jadi, aku postkan benda santai… Very interesting scenario for those who follow local music scene, currently there are 3 local really TV shows on air now. AF musim ke-6 di Astro, Gangstarz di TV3 dan Rentak Juara di RTM 1.

Aku nak komen ketiga-tiga program.


AF 6.

Dari awal lagi aku minat kat Nadia, comel, suara best, gaya cool dan friends told me ‘The Boys’ from Ella and the Boys yang train dia. Walaupun ‘boys’ tu sekarang dah jadi pakcik and some dah jadi datuk but the fact that those experience musician accept her as anak murid membuatkan aku percaya she really beauty with talent. But sadly current sms ranking shows that she positioned last from 6 contestant left. I can’t believe it. How on earth viewers voted Nubhan and ranked him at 1st place. Crazy lah. For me, Akademi Fantasi is the most complicated TV show ever. Ianya bukan semudah yang dilihat. Tidak semudah ajar, nyanyi dan undi. Semua peserta sudah tahu ‘keuntungan’ menjadi juara. Jadi masing-masing melakukan pelbagai usaha, off and on screen. Keluarga dan rakan peserta menjalankan kempen besar-besaran. Melibatkan modal dan usaha yang banyak. Kempen di laman forum, diblog, di chatting room, poster, sticker dan macam-macam lagi. Aku tidak terkejut kalau ada yang ambil consultant professional untuk ‘jual’ peserta AF. Aku benar-benar berharap Nadia, Stacy, Riz dan Toi akan berada di final. Nubhan dan Stanley, damn… aku menyampah dengan mamat dua orang ni. Poyo gila…


Gangstarz.

Semalam start 1st konsert for Gangstarz 2nd season. 1st season dulu aku follow juga sikit-sikit. Group dari Indon jadi champion. Mereka buat sedikit controversy dengan jerit “Allah Huakbar” atas stage bila diumumkan juara. Walaupun aku tak berapa suka gaya mereka but, I have to admit their voices and style quite unique la. Aku juga bangga sebab rakyat Malaysia menunjukkan kematangan kerana mengundi peserta yang paling berbakat, and not judging their nationality. This year the challenge will be bigger, since we have contestant from Malaysia, Singapore, Thailand and Philippines. Aku cuma tidak faham dengan few decision by TV3. 1st, why there is no English speaking host for the program? Why both Farah Fauzana and Mr. Superman (Faizal Tahir) mengendalikan rancangan dalam Bahasa Melayu. 2nd, why TV3 tak panggil international judges? Ajai dan badut dari Football Crazy yang dipanggil. Aku tahu Sheik Haikel adalah pemuzik yang dihormati di Singapore, hosting Football Crazy di ESPN dan menjadi juara Asia Bagus 1991 juga membuatkan dia agak popular in whole Asia but, Ajai? Outside Malaysia kenal ke siapa Ajai? Since voters will be from Malaysia, maybe they should call judges from other country. Pinoy or Siam maybe.


Rentak Juara.

Ok… I know nothing about this show. Aku cuma pernah tertengok sekali atau dua kali. Itupun semasa flip channel TV. If I not mistaken this show look for talented band, and most band yang masuk adalah rock band. For details here: Rentak Juara Website.


If any of you guys wonder what the hell fat guy who declare he not really love music watch those shows. The answer is, aku memang tiada kerja lain nak buat malam-malam. Daripada aku habiskan duit, pecahkan lemak perut dan tambahkan dosa diluar better aku jadi tikus mondok depan TV. Right? Lagipun semenjak dua menjak ni, weekend aku boring sikit. Al maklumlah, tak follow bolasepak dah. Hahahahha...


Pic from soccernet.com

Aku terpaksa juga mengucapkan tahniah kepada semua penyokong Mangkuk a.k.a Manchester United Football Club for their 17th title. Next season try la equal Liverpool 18 times record, ok? And hopefully end of this month you guys can catch up with Liverpool European record pula. All the best…!

34 comments:

lalala.Inc said...

wakakaka...
aku memang minat nadia ngan stacy neh...
bagi aku kalo diorang tak masuk af pon diorang dah layakbergelar artis ngan pakej2 yang ader....
hurm...
alaaa...
kesah lame wat per nak diunkit bro...
yang penting menang skunk...
cuz player skunk neh sumer versatile2 and lot of skills....
hahahaha....

P/s: Glory2 Man United! lalalala.... ;p

rose said...

sapela duk sokong si Nubhan tu ek?
heran aku..suara dah la mcm lekat kat dalam tekakk je..tak kluor2..takde peningkatan langsung dalam akademi..mcm hape je nyanyi..suara katak lagi bes..muahahahha..jgn mare aarrr peminat2 Nubhan (anak buah aku panggil Buhan)...=))=))

bagi aku senang..
Kita Redahh Jeerr..
Alamak..Terlebih sudaaa...

Pelajar Pilihan aku yg akan ke finale.....
NADIA, STACY, RIZ..tu je..
yg lain semua hampess gas..

teek said...

cite apa la ko tengok ni dood? of all the shows on astro? AF jugak menjadi pilihan hati :P

have you read about sepp blater will propose to FIFA on a compulsory rule of English Premier League's teams must field at least 5 English players in a game? That's to control the dominance of EPL teams in Europe level.

Saya stuju! in fact, i think they should only allowed 5 foreign players per team per game. Then! ppl will know how bad the EPL team actually are. ;)

tiang lampu said...

ehehhe aku rasa pelik suara nadia.. sebutan pun jadi pelik sebab dia main2kan suara. pasal penyanyi lelaki tu.. aku tataw apa nk ckp, memang kalau menang, menang sms je, talent kalah teruk.

pasal judge, aku paling suka paul ngan simon. straight foward kadang2 melampau tapi itulah kebenarannya wakakaka.. kalau la diorang jadi judge utk semua rancangan2 ni.. gerenti 95% reject!

Bunga said...

Ko tgk rancangan ape tu? Rentak Juara? Haha. tak besla RTM1..rancangan ntah hape2.

Af..aku sokong Stacy & Nadia..

Tahniah gak untuk M.U (Mangkuk)
Hahahah..takpela.bagi peluang..hak hak

Poyo said...

Ko tengok Rentak Juara ke?? Cam tak best je... AF aku x tengok pun coz kat rumah aku xde astro.. huang... huang...
Tapi apa yang aku tau cam x meletup je AF tahun ni sebab xde sape pun kat opis aku yang terkene demam AF ni... Klu cam AF yang lepas2, makcik-makcik kat pasar pun dok cita pasal AF ni... kelakar kan...

Anonymous said...

MAN UTD.....IS THE CHAMPS..

CUBALAH BELAJAR TERIMA KENYATAAAN...........

HEHEHE..

TAHNIAH MAN UTD..

Anonymous said...

Aku undi calon selain dari BN..Tongkol kayu pun aku undi asal bukan BN.Hua hua hua.

Edds said...

Dood...

Man Utd deserved it... hehehehe

Glory... glory... Man Utd...

Mr. Right said...

lalala,
Nadia still no last. Kesian minah tu, out kot weekend ni.

rose,
Wahh.. bukan main minat AF. Mesti ada vote ni.

teek,
Hahaha... AF ok la jugak. Bukan layan bersungguh-sungguh pun. Tengok gitu2 je. Sambil flip channel tengok result bola. Wei, kalau ada syarat macam tu susah la. Mati la Liverpool, ada 2-3 org je player English dalam team.

tiang lampu,
Kau tak suka Adlin Aman Ramli ke? Kan dia tu straight to the point jugak.

bunga,
Kemana lama menghilang?

poyo,
Aku bukannya follow AF setiap tahun, so tak leh la nak compare. But, maybe kot. Sebab budak2 ofis aku pun tak teruja sangat compare to previous year.

ano 1,
Ye..ye... aku terima kenyataan yang M.U boleh equal Liverpool record if they win next year title. Hahahaha..

ano 2,
Uik...apa tetiba citer politik ni.

edds,
Yup... memang dorg deserve it. English FA pun mesti setuju dengan aku.

Anonymous said...

Ni nak citer pasal satu lagi idola sesetengah org Melayu...
"Karpal Singh"...

untuk melayu PAS and PKR...
baca ek....

Apabila secara berterusan Pengerusi DAP, Karpal Singh yang menyentuh dan mempertikaikan hak dan kuasa raja-raja Melayu, setiap hari kita lihat ramai orang Melayu bangkit membantah. Sama ada melalui penulisan di akhbar-akhbar, media-media massa dan juga membuat laporan polis.

Tetapi pada masa yang sama, pemimpin di pihak Pas dan PKR yang mengaku Melayu dan beragama Islam masih mengambil pendirian untuk mendiamkan diri.

Sehingga ke hari ini, tidak kedengaran sebarang kenyataan rasmi daripada pemimpin parti terbabit yang seolah-olah merestui tindakan tersebut. Adakah disebabkan DAP ahli keluarga Pakatan Rakyat, maka adalah lebih baik bagi mereka mengambil pendirian berkecuali.

Adakah mereka sanggup melihat rajaraja Melayu diperlekehkan dengan hanya berpeluk tubuh dan menunggu saat yang memberi keuntungan politik kepada mereka, baru hendak bertindak sesuatu? Adakah untuk menjaga hati DAP, mereka sanggup menjadi pengkhianat bangsa mereka sendiri?

Seperti mana yang kita tahu Pas dan PKR sanggup perjudikan matlamat perjuangan masing-masing semata-mata mahu bergabung dengan DAP. Yang paling ketara ialah Pas hingga sanggup membuang slogan untuk menegakkan negara Islam semasa pilihan raya umum lepas semata-mata hendak bermadu kasih dengan DAP walaupun pemimpin DAP dengan berani dan terus terang menyanggah cita-cita Pas itu.

DAP semata-mata ingin menangguk peluang keemasan di atas kebebalan segelintir orang Melayu, hingga sanggup terima Pas dan PKR dalam Pakatan Rakyat demi menghancur dan memecahbelahkan undi orang Melayu pada Pilihan Raya Umum Ke-12 yang lepas.

DAP masih tetap dengan slogan Malaysian Malaysia dan mahukan Malaysia mengamalkan sistem meritokrasi. Pas, walaupun sebelum pilihan raya mengatakan menarik balik slogan penubuhan negara Islam dan menukar kepada negara berkebajikan, hakikatnya tidak begitu mudah slogan ini digugurkan kalau tidak ada udang di sebalik batu! PKR pula, tetap mengatakan hanya Anwar Ibrahim sahaja yang layak jadi Perdana Menteri!

Ternyata kes di Perak menjadi amaran awal DAP untuk menunjukkan belangnya walaupun baru dapat berkuasa dan kejayaan menguasai Pulau Pinang dan berkongsi memerintah Perak dan Selangor dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas. Yang pasti jika DAP berjaya berkuasa dan menjadi Perdana Menteri, ia akan menghapuskan kedudukan institusi raja-raja Melayu dan hak keistimewaan orang Melayu.

Parti-parti pembangkang berhempaspulas mencari ikhtiar untuk menghapus pengaruh UMNO sehingga mengorbankan nilai-nilai dan adat resam masyarakat kita. Mereka sanggup mengetepikan nilai-nilai Islam sendiri. Inilah yang telah dilakukan oleh Pas dan PKR.

Sebenarnya kedudukan orang Melayu dan Islam kini berada di ambang bahaya jika pembangkang memerintah. Dalam apa jua hal pun, DAP tetap mahu menunjukkan dialah 'abang besar' kepada parti pembangkang lain. Sementara Pas dan PKR ikut apa sahaja kehendak DAP.

Apabila DAP kata hitam, hitamlah. Jika DAP kata putih, maka putihlah. Sebab itulah lidah pemimpin-pemimpin Pas dan PKR kelu untuk berkata-kata, apatah lagi mengeluarkan sebarang pernyataan membantah apa yang Karpal Singh lakukan hingga menghina dan memperlekehkan kuasa raja-raja Melayu.

Jelaslah Pakatan Rakyat lebih merupakan eksploitasi kegawatan politik Melayu untuk kepentingan DAP. Sekarang telah nyata bahawa semua parti itu hanya bekerja untuk mendapatkan kerusi dalam pilihan raya dan bukan untuk membela maruah negara.

Org Melayu PAS and PKR...
cuba criter sikit...

zackos

Anonymous said...

Mr. Right,

Aku ingat ko tolong buatkan blog untuk Zackos ni.Banyak penerangan dia nak bagi untuk orang yang tak paham macam aku ni...he he.At least nanti aku boleh melawat blog dia.

Joe Scapula.

Bunga said...

ade ni ha..hehe..

lagik2 training...urgghhh!!

Anonymous said...

joe scapula...yang dikasihi

saya dahulukan dengan ucapan terima kasih atas cadangan saudara

kelemahan kita orang yang menggelarkan diri kita ni
"me layu"...memang LAYU...
salah satu sebabnya...kita malas nak membaca.....
ingatlah...ayat Al Quran pertama yang diturunkan adalah berkenaan membaca.......
'Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk)'..ayat pertama surah al alaq..

so...luangkan sedikit masa untuk membaca...
simple rite

semoga Melayu tidak layu lagi ...
Salam..

zackos

Bunga said...

zackos...

betul la tu cadangan joe scapula..

dia suh buatkan blog utk ko..
yela banyak sgt kan idea nak tulis
sbb ko tulis tu bukan komen
tapi penerangan

muahahahha...

Anonymous said...

Hidup aku untuk islam.Hidup syiar islam otomatik melayu boleh tumpang semangkuk.

Hidup islam!!!!

Joe Scapula.

Anonymous said...

cik bunga..

saya tak kata joe scapula tak betul..

cuma komen saya berbentuk penerangan...panjang sikit laa

cuba baca pesanan dari tuan blog ni....
PESANAN...!!!

1. Tiada limit, boleh komen panjang-panjang.
2. No spamming.
3. Digalakkan guna blogger i.d or nickname.

Jika tak boleh follow arahan diatas, JANGAN KOMEN.

Terima kasih.

Mr.Right
www.akubetul.com

ada dia kata tak bole tulis panjang2...

tu laaa...bila kita malas membaca.....kita tak sedar...

anyway cik bunga...
terima kasih..
nanti blog saya ready...
u bole komen2 panjang2 jugak..
no problem..

Saya suka tengok anak melayu yang PRO ACTIVE....

salam

zackos

poyo said...

aku rasa si zackos ni boleh jd wakil rakyat la.. apa kata ko jd calon untuk pilihan raya akan datang... ko kan byak idea untuk tolong orang melayu yang ko sayang sangat ni.. mana tau penerangan ko yang panjang tu boleh memancing undi orang2 melayu yang x berapa nak cerdik...

Anonymous said...

poyo
salam...

terima kasih cik poyo...
saya sangat sayangkan bangsa saya sendiri..

lainlah kalau kita ni memang jenis tak berbangsa...
(darah kacukan...yang complicated..pasal lupa asal usul)

jadi....
bimbang nanti..."tanah dipijak milik orang"

saya yakin poyo ni orangnyer 'cerdik' tak macam sesetengah melayu yang lupa diri.

insyaallah, kalau saya jadi wakil rakyat....cik poyo jadi wakil calon..
ok...
cool!

YB Zackos(calon parti POYO)

Anonymous said...

Aku lebih sayangkan Islam... wat pe aku sokong melayu yang jatuhkan Islam.. lebih baik aku sokong bukan melayu yang memperjuangkan Islam.. tul tak joe...

Anonymous said...

Teringin nak tengok so called pembela melayu makan ubi kayu sbb nk tolong org susah mcm aku ni makan nasi...beras super tempatan...buktikanlah wahai pembela-pembela melayu....jangan asyik dok belanja sana sini sbb nk pancing undi untuk pemilihan perwakilan utk persidangan akan datang.....

Anonymous said...

Seingat aku yg melayu ni,bukan ke dulu ada PM melayu yg hadkan kuasa raja-raja melayu dan disokong di Parlimen.Melayu2 yg lain tu semua sokong kecuali melayu islam( PAS la tu ).Sultan yg menentang masa tu ialah Sultan Azlan Shah,Perak.Kat mana ko Zackos masa tu ye...I wonder!

Yang ko juangkan sekarang ni melayu ke sultan??Confius,confius.

Anonymous said...

salute zackos...

Kenapa melayu PAS sekarang ni diam lak???

Pelik jugak ek...dulu dia hentam bagai nak gila...

sebab DAP tu satu geng...so ..diam jer lah...macam tu ke melayu PAS..

hehe...dulu lain....sekarang lain ek...

kita cerita sekarang.......
setahu aku masa tu PKR takder lagi...Anwar Berahim...masa tu org kuat UMNO...hehehe..

so????
jawab sendiri....siapa betul??

salute zackos....

AK47

teek said...

to zackos and AK47,

kalau tidak hanya tertumpu pada media-media mainstream yg suka lick arses, pasti anda berdua ada terbaca cerita di mana orang PAS telah bersuara mengenai kes karpal ni.

ni saya quote balik comment zackos "salah satu sebabnya...kita malas nak membaca....."
so, kepada semua. jgn malas membaca ye. zackos, jangan baca mainstream sahaja, alternative pun baca jugak. Jgn malas baca ye, nanti melayu tak maju.

saya dh baca kenyataan PAS tu, anda..bagaimana?

Anonymous said...

AK47 ngan Zackos,

Korang ni terlalu baca sangat Utusan Meloya dgn Berita Hairan.Lepas tu tengok berita TV3 suku.

Suratkhabor Mainstream ni yg boleh percaya keputusan Empat nombor Ekor dgn TOTO jee...Ngok!!!

Mat Rodd.

Anonymous said...

tak jumpa...macam mana nak baca...

so kat mana nak baca..??

bagitahu tempat nyer...

senang..
bole baca ramai2....supaya melayu jadi pandai...

terima kasih

AK47

Anonymous said...

Kat tempat aku kat Ipoh,kedai basikal Ah Chong pun ada jual Harakah,Wasilah,Rocket dan macam2 lagi.Patut la mamat Zackos ngan Melayu AK47 tak pandai- pandai lagi.

Orang dah siap sedia nak ambil alih kerajaan pusat dah ni,diorang dok sibuk dengan melayu...layu.

Wassalam.

Anonymous said...

patutla tak jumpa....

jual kat kedai basikal....
haha...

naper tak cakap jual kat kedai keranda....

nasib korang laaa....
nak amik kerajaan pusat....amik laaaa..
yang penting melayu nyer kerajaan...

kalau bai tu jadi PM...padan muke kiter sumer...

tu yang korang rajin sangat baca...

AK47...

poyo said...

aku rasa zackos & AK47 ni org yang sama coz dia dah jobo xde org nak sokong dia kat sini.. so dia wat ID yang lain plak sokong pendapat dia.. ha.. ha... kantoi...

Mr. Right said...

Wei...wei... dah.

Aku bukan tak suka korang share idea dan ilmu disini, tapi biarla kena mengena dengan posting. Ini tak kena langsung. Sipi-sipi pun takde.

Nanti aku buat topic ada kena-mengena dengan politik, korang komen la puas2.

Zackos,
Contact aku, aku leh jar cara buat blog.

Anonymous said...

lawak lawak....
bole pandai ke melayu baca suratkhabar yang jual kat kedai besikal..
adus...camno ni

Anonymous said...

ilmu hendaklah dicari, jgn tunggu di "spoonfeed" shj, NANTI TAK MAJU.

Bacalah di mana shj (jgnlah di atas jamban dalam toilet, tak molek..walaupun lelaki selalu buat keje ni), jgnlah sekadar membaca di library hanya kerana itu tempat membaca. NANTI TAK MAJU.

bacalah apa sahaja yang perlu. sesuai atau tidak, fikir lah sendiri, manusia dianugerahkan akal fikiran. kalau tak fikir, NANTI TAK MAJU.

Bila nak mengata, tengoklah apa yang kita kata sebab apa yang ditulis oleh pengacau zackos/ak47 semuanya terkena batang hidung sendiri. Malu lah, nampak bodoh. Tengok diri dulu sebab NANTI TAK MAJU.

Ilmu and pembelajaran tu tak pernah berhenti. Cuma bak saranan zackos, jangan malas, NANTI TAK MAJU.

zackos/AK47, jgn lupa ikut saranan sendiri ye. Ini sendiri pun tidak membaca nak nasihatkan orang supaya membaca. Sendiri pun malas mencari ilmu, hendak pula gelakkan orang mencari ilmu di kedai basikal. Jangan gelakkan orang, NANTI TAK MAJU.

poyo said...

aku pun dah malas nak layan si zackos or AK47 ni... buang masa dan idea je.. tak guna pun.. klu dah karat nak polish pun susah..baik aku layan mr right..

Anonymous said...

neutral

alo..walaupun RTM1 boring tp kebanyakkan artis berbakat lahir dari RTM tau.AF tu takat glamor&publisiti je tapi bakat tak seberapa.

Total Pageviews

. page counter