Monday, May 26

Petrol Naik Harga, Petronas Untung Besar....

Tomorrow government will have a meeting, discussion or some sort of sit-down-talk nothing-waste money-and-time kind of shit to finalize petrol price in Malaysia. That simply means, tomorrow night petrol price will increase again. Damn….

Ok… selepas government announced the result of so called discussion tomorrow, what we should do?

Let see how other countries around the globe react to similar news.

Our neighbor, Indonesia

Picture from: www.delt.de


Asia neighbor, India….

Picture from: Press Release


In Russia….

Picture from: The Moscow Times


Negara Fernando Torres, Spain

More news here: www.easybourse.com


Kuasa ekonomi dunia, USA

Picture from: Washington Post


Nampaknya semua penduduk negara berkenaan keluar membantah. Mereka berdemonstrasi, ada yang secara ganas ada yang secara aman, ada yang bertindak bodoh dan ada yang cerdik.

Tapi agak-agaknya apa yang akan berlaku di Malaysia nanti?

Almost nothing. Everybody akan marah sekejap, tambah dosa dengan kutuk menteri, ada 1-2 orang berdemonstrasi, dan yang lain-lain tak buat apa-apa dan redha sahaja dengan kenaikan tersebut.

Then, this two news betul-betul buat aku tak faham bagaimana kehidupan berjuta manusia didunia merana kerana kehaikan harga minyak sedangkan ada pihak yang bergembira, termasuklah orang Malaysia.

Panas je telinga aku dan rasa nak menanah mata aku baca syarikat petroleum untung berbillion ringgit, termasuklah Petronas…

Utusan Malaysia

DailyMail

Naik basikal pergi kerja ok kot, badan sihat pocket pun selamat…. Errr... anyone knows Petronas perlukan fiber optic engineer tak?

17 comments:

lalala.Inc said...

emmmm..
tak kan la harge minyak nak nek lagik kot...
adehh..
tak larat la aku nak menanggung minyak sajer....
tapi aku rase kerajaan tak kan nek kan harge cuz time election arituh diorang hampir2 kalah and takkan diorang nak nekkan harge??
of coz next election nanti diorang memang kompem kalah...
hahahaha...
ntahla...
cadangan aku jer tuh....
emmmmm.....
tu kalo diorang pikir long term kot...
tapi kalo diorang pikir short term n nak pikir untuk sekejap....
ase nyer diorang memang akan nekkan...
tak larat nak wat demonstrasi...
diorang tetap gak takkan turun kan harge...aper yang ader dalam pale otak aku skunk neh....
kerajaan nak turunkan harge minyak....
lalalalalala... ;p

teek said...

i don't know la what's going on and how the petrol economics work. But the price increase is absurb considering Msia is producing the oil, the world wide price increase. Yet, the govt still is kepoh about they subsidizing the rakyat and the subsidy is increasing hence the increase in petrol price and their promises of the prices of goods will not increase (lorry driver hantar tepung tu isi lori dengan air liur je ke?) while in fact, the Petronas employees get 6 months bonus at least!

while u r at it dood, can you find out if there's an opening for me as well. tq!

Skynett said...

If petrol price increase again ... Gov memang BABI

RAMONEZ said...

DE SAPE2 PAKAR EKONOMI YG LEH EXPLAIN NAPE PETROL STILL INCREASE WALHAL GOV BACKUP NGAN SUBSIDI? XPAHAM LA...EVERY INCREASE...KALO NAK TURUN TU PUNYA LA LAMBAT...NAK MEETING LA ETC SAMPE AMIK MASE BERTAHUN2..TAPI LAST2 NAIK GAK..HAMPEH

rose said...

rege petrol akan terus meningkat n meningkat...takyahler nak mimpi nak turun laie..huhuh..

kesian to all malaysian..nama je duk dalam negara pengeluar petroleum..tapi rakyat merana..
agak2 mane poie duit yang banyak2 tu ek?? masuk perut naga mana ntah tuh..ististist....

The Return of Budak Nakal said...

Well, kalu isu petrol naik neh.. for sure.. sumer akan naik angin.. yang dok sengih.. tokey2 stesen minyak ngan pengeluar minyak.. DUIT..DUIT..

Nak tak nak.. kita mmg kena beli minyak.. bagi yang ada kenderaan sendirilaa... bagi yang naik kenderaan awam.. jangan dok senyum lebar.. bila minyak dah naik.. well.. sendiri mau ingat laa.. harga tiket2 sure akan naik..

Aku ada anak sedara yang ngah belaja kat Padang, Indon.. Her lecturers right now ngah buat kajian berkenaan ngan minyak kelapa sawit.. memang bermutu tinggi.. TAPI.. ada tapinya.. usaha nih telah di tentang oleh sesetengah pihak yang mempunyai kepentingan dalam minyak asli neh.. depa kata la.. minyak neh tak bagus la.. dan memacam lagi.. nanti aku cuba dapatkan berita selanjutnya dari my nephew neh...

anti korupsi said...

dah najib kata petroleum kita cuma buat minyak kapal terbang. kita pakai minyak import sebab tu harga ikut jatuh-naik kat USA (tak terjangkau dek akal, bole caya ke.) negara pengeluar lain proses sendiri pakai sendiri agaknye sebab tu petrol dorang murah. kita ni tak perintah negara, senang2 je 'dimainkan' oleh kerajaan. aku confuse le apa petronas buat boleh untung, apa yang disubsidikan, kalau takde subsidi berapa agaknye harga yang perlu dibayar? betul ke kita pakai minyak petrol darat punya. takkan le kita jual semua petroleum kita untuk kapal terbang saja? pening, pening kepala aku.

Anonymous said...

Kalau boleh tukar kerakyatan dah lama aku mintak nak jadi rakyat Brunei.Kat sana setiap bulan setiap orang diberi 2 kupon full tank percuma untuk suruh rakyat pegi berjalan.Pas tu petrol diorang pun murah.

Cilakak punya Malaysian Minister.Suruh aku berjimat cermat,kurangkan makan.Kalau boleh makan kentang lagi bagus.Pas tu kurangkan berjalan.Teringat aku album Panthera kat US...F**k the politician.

Aku dapat info pendapatan Petronas sekarang mencecah RM Trillion bai.. wow banyak gila babi tonyok tu....Kaut hasil bumi nenek moyang aku dengan engkau pas tu cekik balik tengkok aku...


Joe Scapula.

Mr. Right said...

lalala,
Turunkan? Gilo apo...? Tak mungkin lah. Samada mereka akan simply increase macam biasa atau mereka akan buat sistem yg complex utk naikkan minyak hanya untuk kenderaan berCC tinggi.

teek,
Betul, mmg tak faham. Memang pakar ekonomi sahaja yang mungkin faham benda ni. Kenapa Petronas jual minyak mahal, then ambil untung banyak2 then sebahagian dari untung dikembalikan kepada negara. Negara pula spend money dengan bagi subsidi. Mcm lawak je. Duit pusing2. Maybe Petronas/Malaysia terikat dengan international law kot, since ada international petroleum company operate di Malaysia.

skynett,
Relax bro....

ramonez,
Sebab amount subsidi tu dah ditetapkan masa belanjawan. But harga minyak internationally increase setiap hari.

rose,
Takpe, lepas ni kita pergi kerja naik basikal ye.

budak nakal,
bahan bakar daripada minyak sawit. Berusahalah...!!! Kita ada banyak pokok sawit, family aku sendiri ada kebun sawit.

anti korupsi,
Oooh... untuk kapal terbang je. Kualiti tinggi kot. Abis tu apa kejadahnya Petronas bukak petrol station? Bengong...

Joe,
Betul ke kat Brunei sebegitu best. Siot... cammana nak jadi kerakyatan Brunei selain dari kawin dengan kerabat dorg?

The Return of Budak Nakal said...

Dood.. ahahahahah.. hang tak kenai aku ka?? aku fakirlah... hahahaha... anyway... nasib baik semalam minyak tak naik.. and aku dengar pg tadi.. depa dok pikiaq dlm awai bulan jun.. adoii... neh nak kena cucuk boss and keje lebeh neh...

lolo said...

kalu lepak kedai mamak kena la order air panas kosong lerrr jawabnyer kalu mampu sikit bwk ler three in one .... hehehehe wakakakakaka

magnetic
jewelry clasp

lolo said...
This comment has been removed by the author.
dulu kerje kilang minyak said...

Tanggapan yang tak betul tu... Petronas untug besar sbb bisnes driver2 yg bijak seperti Tan Sri Hasan Marican dan Vice presidents yg lain2. Kite memang pengeluar minyak, kite ade minyak sendiri, dan kita juga beli minyak luar. Tahukah anda bahawa minyak Malaysia lagi mahal dari minyak negara lain? strategi bisnes yg dijalankan membolehkan kita memperoleh untung yg besar tiap2 tahun kerana permintaan oleh negara luar terhadap minyak malaysia.dan peluang ini harus ni uruskan dgn bijak. satu hari nnt malaysia akan jadi importer sahaja.dan pada hari itu minyak akan jadi lebih mahal. harga minyak naik, anda nampak petronas sbg entiti yg dipersalahkan. Anda masih lagi mengisi minyak di stesen Shell, Esso, Mobil, Caltex. Bila anda mengisi minyak di Petronas keuntungan petronas akan diberi kepada kerajaan dalam bentuk cukai. berapa byk company minyak luar yg beroperasi disini menyumbang kepada negara? anda pikir Petronas memonopoli LNG utk NGV? Shell, Esso, Clatex dan lain2 tidak berminat utk menjual LNG utk NGV kerana tidak menguntungkan. Petronas bermurah hati menjual LNG utk NGV dengan harga yang amat murah. Jangan menuding jari kepada petronas. tapi tanya kepada Pak Pak Menteri itu kemana perginya duit royalti, cukai yg dibayar oleh petronas. bagaimana pengurusan duit cukai? dan tanye juga adakah wilayah Iskandar di selatan itu akhrnya akan jatuh ke tangan Singapura?

dfg9 said...

malaysiaku dah jd cam trganu.. negeri kaya rakyat miskin .. sumo pakai ngv la.. tpkan ?

banyak ke pam ngv kat malaysia ni ... baik kerajaan buat byk lg ngv pam .. soh rakyat pakai ngv minyak tu jual la.. nak naik harga sampai klcc pom x pe.. tu pom x leh nak cr solution ke ..


..TURUNKAN HARGA MINYAK ATAUPON TURUNLA JD PM ..

sas said...

Kebanyakkan orang di Malaysia tidak tahu bersyukur dan tunggulah azab dari Allah yang amatedih

sas said...

Kita hidup di dunia bukannya kekal buat selamanya tetapi perbuatan kita yang akan menyusahkan anak cucu cicit akan datang disebabkan pemikiran kita yang jumud.

Anonymous said...

Kalau tak pegi sekolah jangan komen la bodoh!

Total Pageviews

. page counter