Friday, May 23

Uniform Pelajar Sekolah Seksi

The white blouse is too transparent for girls and it becomes a source of attraction

National Islamic Students Association of Malaysia vice-president Munirah Bahari said in a statement.

- The Star semalam.

- Iklan -

Aku benar-benar setuju dengan kenyataan Munirah. Macam pernah aku beritahu diblog ini beberapa kali sebelum ini. Aku sememang sedikit orthodox ataupun ketinggalan zaman bila tiba bab-bab sebegini.

Dalam posting Saudara Roslan SMS hari ini, beliau terkilan kerana ramai individu yang tidak setuju, membantah malahan mengutuk kenyataan Saudari Munirah Bahari. Antara yang tidak bersetuju dan sibuk mengutuk adalah seorang editor akhbar, NGO Sister in Islam dan Womens Aid Organisation (WAO). Boleh lah pergi baca ulasan Saudara Roslan diblog dia, www.n32.blogspot.com. Sampai ada yang mengutuk Munirah seolah-olah dia “katak bawah tempurung”. Fuh… kurang ajar betul.

Aku tidak faham mengapa mereka perlu membantah malahan mengutuk kenyataan Saudari Munirah. Minah tu bukannya menyalahkan mana-mana pihak pun. Dia sekadar memberi pandangan dan cadangan. Aku rasa individu yang layak mengeluarkan kenyataan balas adalah pihak kementerian yang berkenaan. Mereka sahaja yang sepatutnya ‘terasa’ dengan teguran tersebut. Apahal pula ramai pihak yang tak senang duduk dan gatal tangan nak bersuara? Penjelasan logic yang boleh difikirkan adalah mereka semua gila glamer. Nak tunjuk pandai dan mengharapkan popularity murahan.



Sememangnya baju kurung putih uniform budak perempuan agak sedikit seksi. Kalau yang skirt tu lagilah, kadang kala tersingkap sampai nampak seluar dalam. Orang lelaki mesti setuju dengan kenyataan ini. Sebab masa zaman sekolah sememangnya kita selalu tengok body budak perempuan yang sedang mekar. Aku sedar ramai ustazah yang berjaya convince pihak sekolah untuk mewujudkan peraturan tambahan seperti mewajibkan pelajar perempuan pakai baju dalam, tidak boleh pakai bra color selain dari putih, mewajibkan mereka menutup belahan dileher, tidak membenarkan baju terlalu ketat dan sebagainya. Tapi masih banyak lagi sekolah terutamanya dikawasan bandar yang guru-gurunya tidak ambil peduli. Remaja lelaki yang juga sedang marak nafsunya sememangnya syok dan teruja dengan keindahan tubuh pelajar perempuan yang kadang-kala sengaja ditayang. Bayangkan pula masa hujan, atau semasa pelajar perempuan berpeluh, sememangnya ianya sungguh mengiurkan untuk ditatapi oleh pelajar lelaki. Memanglah pelajar lelaki tidak akan terus merogol atau mencabul pelajar perempuan itu, tapi sedikit-demi sedikit nafsu mereka diprovoke. Bila pelajar lelaki dah start menggatal, mereka akan ajak pelajar perempuan menggatal bersama. Dan terjadilah macam-macam masalah social.

Aku tidak nampak salahnya jika baju uniform pelajar perempuan ditukar warna. Mungkin seperti warna pengawas, pengawas perpustakaan atau diseragamkan dengan warna kain. Walaupun aku percaya keseksian uniform sekolah bukanlah penyebab utama keruntuhan akhlak remaja. Tetapi segala usaha untuk mengelakkan remaja kita terjebak seperti gambar dibawah, sememangnya aku setuju 100%.


Good luck kepada bakal guru yang akan menduduki peperiksaan MTest hujung minggu ini. Isu diatas adalah masalah kecil yang bakal korang hadapi kelak. Kepada yang tak ambil exam tu, selamat berhujung minggu...


Update (26/05/08)
:

Menteri dah jawap -

TheStar

Iklan:

20 comments:

dammit said...

mr.right,u're right!

lalala.Inc said...

hurm....
aku pon agak setuju ngan ko...
cuz macam skunk neh ade satu trend dak2 skola plak..
pakai tudong singkat or kecik...
aku tak tau aper tujuan dier...
maybe nak menayang kan segala buah yang diorang ader...
adehh....
tak paham aku....
cube la wat uniform tuh macam seragam ngan baju atau pakai blazer ker...
okey la gak kan...
lalalalalalala...... ;p

tiang lampu said...

editor akhbar NGO Sister in Islam? ..suruh dia masuk kelas agama lagi, fahami btol2 maksud 'berpakaian menutup aurat'. kuikuikui..

bagi student islam, aku rasa mmg sendiri punya tau la wajib berpakaian menutup aurat. bagi yg non muslim, berjaga-jaga sajalah jgn sexy sangat sebab nafsu orang kt dlm mahupun kt luar sekolah kita taktau. depends on you guys to think smart.

sekolah aku dulu mmg dh implement kene pakai singlet + pakai coli warna putih/cream/super-light-brown. kalau yg pakai skirt tu, kene bawah aras lutut DAN labuh (tak ala2 mini skirt yg sendat tuu). aku ingat lg aku denda sorang budak sebab skirt dia atas paras lutut. aku bagi plastik beg warna hitam tu, suruh dia jadikan skirt. pakai sampai habis sesi sekolah. yang pakai coli hitam/maroon pun sama gak. aku gunting plastik bag tu jadikan baju, suh diorang pakai. aku bukan buli, memang itu peraturan sekolah ahahaha

..lucky me, kaler baju pengawas bukan putih + kene pakai blazer.

Syahira Jamel said...

syukran, mr right! kami HEWI PKPIM akan teruskan bancian bagi menyokong cadangan ini...

yesman said...

Alo,
Ya betul juga ada anak2 muda yg berkelakuan sikit tak senonoh, tapi bukanlah anak2 perempuan tu yg harus bertanggungjawab saja. Ibubapa mereka tu patut juga dan yg paling berdosalah jantan2 gatallah.

Kerajaan patut suruh pelajar2 perempuan pakai baju dalam (t-shirt) yg tebal sikit, simple saja...tak payahlah keluar beritalah. Tak ada kerja penting ke?

Anonymous said...

lalala..
hebat sungguh cerita kamo..!
saye setuhu benor..!

Anonymous said...

wajibkan bdk2 pompuan islam pkai tudung ketika dalam uniform sekolah x kira la..kat skool ka..or habis waktu sekolah..if not kenakan tindakan..klu x pun, tudung sebelah tepi hendaklah paras siku.tertutup la juga breast diaorg n bra diaorg..skirt plak perlu dimansuhkan. at least pakai skirt labuh. bdk2 skool zaman sekarang lagi adnvance dr org dewasa. dah tak tau hukum halal haram...pendidikan agama perlu ditekankan. Dunia dah nak KIAMAT..

AC said...

Dalam survey Buletin Utama hari tu tak salah aku Khamis (22/5/08) 73% setuju yang pakaian sekolah yang agak seksi boleh menyebabkan berlaku jenayah seks...??? 73%...??? Banyak tu, lebih 2/3....

PKPIM bagi cadangan je... teruk kena hentam....

Letting the time pass me by said...

Isu nie nampak kecik tetapi sensitif... Aku pun dah banyak kali kena hentam sebab komen aku.

Aku setuju 100% bahawa memang patut kita menutup aurat dan memang patut kita menurut ajaran Al-Quran, tetapi aku kurang setuju kalau kita kata punca jenayah seks ialah sebab cara berpakaian...

Kita tengok kes-kes rogol yang kat TNB kat Johor dulu, budak sekolah rendah kena rogol... Apa seksi sangat ke budak tu?

Masalah jenayah kat Malaysia sebenarnya sudah meningkat dengan banyak... bukan takat rogol aje, rompak ragut dan sebagainya... Ini masalah sosial yang besar bukan masalah pakai baju sahaja..

Pada saya perogol tetap perogol dan dia adalah seorang yang tidak bermoral. Tak kirala samada dia merogol orang sebab nampak baju dalam orang tu atau pun dia merogol orang sebab tengok gambar dalam internet... Tak de sebab kita nak defence perogol nie.. Merogol itu salah dan tak payah nak kaitkan sebab merogol dengan sebab teruja dan sebagainya...

Sebagai manusia kita diberikan akal untuk memilih jalan yang baik dan jalan yang buruk, jalan yang hina dan jalan yang mulia.

Sebab pada aku, sebagai orang Islam, kita tahu hukum merogol atau berzina itu haram. Biar pun ade pompuan bogel depan pun, hukum zina tetap haram, dan kalau lelaki yang cukup iman dan dilindungi Allah, Insyaallah diberi kita kekuatan tidak terjebak didalam dosa...

Tetapi, kalau iman nipis, sembahyang pun selalu tinggal, maka tak mustahila kita melakukan dosa zina atau rogol...

MR. said...

tu sebablah uniform MRSM kaler krim dan biru ... sekolah kementerian tak reti2 lagi nak contohi MRSM????

teek said...

Dood, blog entry ko tulis ni memang mengonfirmkan bahawasanya lelaki ni tak guna.

C’mon lah dood. You blogged about hormonal teenagers lust over girls in white school uniform.

If the paperclips at the office has a pair of boobs and a vagina and wearing a school uniform, I bet the men will salivate over. Do the men really have no control over their desire? Their nafsu? Are men really THAT bad? Why does the responsibility of keeping the men in check is burden over women? Is it because men are so useless that we the women have to change for their sake? No wonder la women nowadays are not eager to get married sebab men takde tokoh jadi pembimbing and ketua with their bad behaviour.

So far what I’ve seen I think generally the girls do properly attired. But! I do admit back then there was this one girl in school who wears thin white baju kurung and never bother to wear camisole. First, she’s not from a well off family hence the repeat wearing of the baju and second, she does has a reputation of a ‘socially active’ girl. But to blame it on the school uniform is wrong. This is like giving a statement of “all tudung clad women should not cover up” because an artiste never bother to wear it properly. Pakai tak betul, baik takyah pakai. Ini kes few bad apples.

As an islamic body, I think she should comment on something bigger than the baju kurung case. She should focused on the declining religious values coz I think that’s what triggered the perversive men, not the sexy school uniform. She should focus asking govt to curb porn sold by the illegal peddlers, she should focus on religious values so that the people won’t be downloading porns. She should make a general statement sweeping both men and women, not focusing on girls’ school uniform. Now, thanks to her. People will put their extra focus everytime they see a girl in their school uniform. Therefore, I disagree but kinda agree with the lady.

Pray tell, why did the perversive horny animal raped and murdered the lady who wears tudung and NOT wearing the white school uniform? Pray tell why the perversive horny animal raped a little girl as little as 5 years old? It’s more towards your mentality and religious values.

Ok, sapa rasa pedas?

Anonymous said...

Mr Right.
Semua pendapat di atas takde yg aku tak setuju.

At least that islamic body came out with one good idea.Why is it so difficult for us to agree with her,after all she's a muslim lady.Lepas tu kita cari dan selesaikanlah sebab2 lain yg menjurus ke arah permasalahan itu.

Memang tak adil nak menyalahkan perempuan dan tak adil juga nak menyalahkan lelaki terjadinya salah laku tersebut.Orang yahudi pun tak semuanya zionis.

Kesimpulannya aku sokong idea tukar warna baju sekolah.Warna merah UMNO atau Pink Puteri UMNO pun aku setuju,untuk kali ni aje.

Joe Scapula.

Mr. Right said...

dammit,
Thanks.

lalala.inc,
Pakai blazer? Ok jugak, tapi mesti family kurang kemampuan tak larat nak beli blazer. Takpe, suruh government sponsor.

tiang lampu,
Kau ni perempuan ke? Fuh.. nick Tianfg Lampu, aku ingatkan lelaki. Tapi boleh tahan kreative denda pakai plastic sampah tu. Hahahhaa...

syahira,
Terus...teruskan... Mesti ramai setuju. Aku sentiasa sokong.

yesman,
Macam mana ko nak suruh kementerian arahkan pelajar pakai singlet tebal tu? Ko nak pergi ketuk pintu bilik Hishamudin dan campak result bancian kat muka dia ke?

ano 1,
Thanks.

ano 2,
Setuju. Tekankan subject agama kat sekolah.

ac,
Yang hentam tu semuanya bodoh dan nak cari popularity.

letting...,
Betul..betul..dan betul. Aku setuju dengan kau.

mr.,
Kau budak MRSM ke? Patutlah berlagak sikit. Tapi betul, aku setuju kalau tiru baju bebudak MRSM.

teek,
Relax la. Kenapa mesti emotional. Baca posting aku 2 tahun lepas ini. Aku ada jawap most of your points.

http://www.akubetul.com/2006/12/shahrizat-atau-nik-aziz.html

Aku juga cakap, segala usaha tak kira sekecil mana untuk reduce masalah sosial, kita perlu ambil perhatian. Sikit-sikit lama2 jadi bukit.

Joe,
Hahaha... Pink ok gak, nampak ayu je.

teek said...

dood, the thing is it doesn't make sense really. if you ask the students in burqa pun, kalau the students takleh control their "horniness", what's the point? If the men still get horny on everything that's breathing, apa guna kan?

i think it would make more sense kalau the lady tegur the cleavage bearing, porno-picture taking artists dari bring up about uniform skolah.

i guess what irks me the most, dan hampir menjerumus ke arah emo-tapi-tak-sampai-tahap-tu is, if you want to change the world, if you want to make sure the men to behave, if you want the men to control their desire, if you want the war to stop, if you want prices of goods to not to increase, just pile it up on women.

Terang Bulan said...

To teek...

Telah diciptakan oleh Allah s.w.t nafsu kepada Makhluk ciptaanNya. Cuba fahami bahawa Nafsu itu membuatkan perkara2 didunia, manis dipandang. Tidak lengkap sesuatu makhluk jika tiada nafsu.

TETAPI, jika nafsu tidak dikawal, dan dididik secara buas, PADAH akibat nyer....

Kerana,
Nafsu...
Bakar bertahun2 tetapi tetap ingkar pada Pencipta.
Cuma berpuasa mampu melemahkan Nafsu....

Walaupun berperang dengan musuh sampai berparut sana sini, putus tangan putus kaki, tetapi Nabi masih berpesan : "Kamu baru sahaja pulang dari Jihad kecil, dan akan berdepan dgn Jihad yg lebih besar..." tanya sahabat, "ada lagi jihad lebih besar dari berperang dgn musuh??" Nabi menjawab "Ya, yaitu jihad mengawal Nafsu..."

So, Teek, jgn dok merendahkan kaum lelaki. Nafsu tu sendiri bukan senang nak kekang. Tengok la sekeliling, berapa ramai Umat yg dah tewas dek Nafsu yg menguasai diri. Sudah terlalu banyak contoh dalam sejarah yg membuktikan Manusia tewas kerana Nafsu, yg akhirnya mereka sendiri insaf atas keterlanjuran.

Prevention is better than cure. Lagipun, budak2 tu spend half of daytime kat sekolah. Just imagine they have to look so many "mountains" in a day... lama2 horny la jugak. Applicable to those yg Normal shj, yg homo/gay tak dikira.

Jgn ingat perempuan boleh kawal nafsu tu sgt... kalu takde 9 Malu, habis semua lelaki atas muka bumi ni dirosakkan. Syukurlah Allah swt mengurniakan 9 sifat Malu. Sbb tgk pada current issue, kalu dah dok kat tempat privacy, 9 Malu pun dah hilang entah ke mana...

Ingat2 lah.

Anonymous said...

masa tahun 80an hingga tahun 2000,baju kurung sekolah sebenarnya tidak nipis,terlalu nipis dan nampak dalam la senangnya cerita!....tapi setelah habis tahun 2000 dan kerajaan mula mahu mengkaji berdagang dengan China dan memberi kelonggaran untuk berlakunya kemasukan barang buatan China ni,secara besar-besaran lagi,kain-kain sebeginilah yang banyak berada dan terlepas di pasaran untuk dijual dengan harga yang murah lagi tuu.....nipis,kurang pewarna???pakai pewarna???...dan adik saya kata skrg ni kalau di sekolah kalau pakai baju yang 'tidak nipis dan tebal'la katakan,takde la tebal mana pun....cikgu tidak beri!!!katanya jgn nak bergaya???pelik kan............

Anonymous said...

tu baru sedikit effect budaya yang anda nampak......yang boleh jadi mengubah cara tradisi kita bila berlakunya 'pasaran terlalu bebas'ni......

Anonymous said...

rogol ja mana2 yang seksi... sapa suh tunjuk... ingat aku tahan ke??

hbz said...

nice topic beb...aku pun ade post abt budak-budak ni. and link ur blog from my blog abt this topic.hope u r fine.thx

**come visit me http://4hbz.blogspot.com

Anonymous said...

Klu dah SETUJU 200% pakaian pelajar pompuan Malaysia (putih) ..ngapo laa bongap sangat hang pi tunjuk gambaq yg lalok2 Xrated gitu plak..?
Kay kay.. i understood ur point brader.Niat nk bg 'pengajaran' tapi tambah ler dosa kau..tiap kali org browse tgok ternmpak ..SAHAM DOSA kau besau2..padan muka kau yihaaaa!!

Total Pageviews

. page counter