Monday, May 5

Weekend with My Mum

Selepas beberapa hari this blog display serious stuff at latest posting, now aku nak berceloteh benda santai sekejap. Esok, lusa kita bincang benda serious semula.

Khamis (malam), Jumaat, Sabtu dan Ahad aku habiskan dengan mak aku di kampong. Main task sebenarnya adalah prepare my house for my big day October nanti. Sort like kick start the wedding preparation. Kemas bilik, beli perabot, booking catering, cari tempat nak buat majlis, bla…bla…bla…

Ada dua cerita lucu aku nak share dengan friend here. 1st masa kami pergi kedai nak beli wall paper, glue, tape that kind of stuff. Mak aku tunggu dalam kereta dan aku masuk dalam kedai. Sedang aku cari-cari barang-barang dalam list ditangan. Tiba-tiba aku nampak bat pingpong. Since semenjak dua menjak ni aku rajin main pingpong, jadi aku rasa nak beli bat baru satu. Aku belek-belek…tak sedar almost ½ hour. Suddenly aku dengar suara mak aku dari luar kedai…

Fandi…! Fandi….! Apa yang lama benor, apa kamu buat?

Satu kedai toleh kat mak aku dan terus cari sapa gerangan empunya nama Fandi. Aku terus pergi kaunter bayaran, cepat-cepat minta barang yang aku nak. Pembantu kedai pun kelam kabut tolong dapatkan semua barang yang aku nak dan aku potong queue untuk bayar. Aku senyum je keluar dari kedai dan terus pergi ke kereta. Dalam kereta aku teruskan senyum. Mak aku rasa bersalah sebab malukan aku, dia cover dengan cakap yang air cond kereta dia dah tak sejuk. Itu yang dia tak larat nak tunggu dalam kereta lama-lama. Tapi memang besar kemaluan aku masa tu, hari cuti, kedai tu memang penuh dengan customer.

2nd funny story masa nak pasang air cond dalam bilik. Installer tu janji nak datang evening, around 5-6 pm. Tiba-tiba pukul 6 dia call dan cakap akan sampai around 6:30. Tapi dah pukul 7 mereka belum lagi sampai. Aku call mereka semula dan mereka cakap mereka on the way. Sampai je dirumah aku dalam pukul 7:30 malam. Mak aku dah start membebel. Dia punya bebel dari dapur boleh dengar sampai dalam bilik yang nak pasang air cond ditingkat atas. 2 orang budak installer tu dah sakit telinga. Mereka terus call kawan mereka. Datanglah lagi 4 orang pembantu. Akhirnya ada 2 lori kecil dan satu van, 6 orang installer datang rumah aku nak pasang sebiji air cond. Hahaha… kerja yang sepatutnya 2 orang lakukan, jadi 6 orang sebab mereka tak tahan dengan bebelan mak aku. Dek kerana copper saluran gas yang lebih 6 kaki, aku terpaksa bayar RM30 charge tambahan. Tapi installer tu takut mak aku membebel, dia suruh aku datang kedai dia bila-bila untuk bayar. Hahahaha… Aku terfikir, memang power bebelan orang perempuan ni rupanya.

Ok chow… cuti sehari, berlambak kerja nak kena setelkan. Awal bulan lak tu, macam-macam document kena sign. Arrggh… malasnya. But spend few days dengan mak aku memang rasa best gila. You guys should try habiskan cuti melepak dengan parent. Relax dan santai je rasa. Next weekend aku tak berkesempatan nak balik kampung. So, aku wish je awal-awal.

P/S: Aku memang anak manja. Bongsu la katakan.

9 comments:

Helena said...

Anak emak rupanya hehe..... sekarangla nak manja dgn mak.... bila lagi...... nanti tak lama lagi dapat manja dgn orang lain pulak,.....

rose said...

Hik hik Hik..klakor la mak Incey Aku Betul nih..

kak helena..nnti manja2 ngan org mana lek ek? uhuhu..(wat2 tanye lak ek)

mak kita membebel sbb dia sayangkan kita..kdg2 rasa nak marah..tapi bila kaji balik..semua yg dia cakap ade betul nya..alhamdulillah..sbb mak aku suka membebel la aku jadi ORANG!

tima kasih mak...:-)

Anonymous said...

pasang ekon dalam bilik...pasti malam2 tdo sedap je..jangan lupa bangun pagi udah le...kang mak encik aku betul buat kuliah lepas subuh kang...nak lagi menantu baru tuh..hehehhe

Anonymous said...

mmg best dpt spent masa ngan ibu..sehari dua tak cukup la nak abis rindu...

-ipoh lads-

lankapo said...
This comment has been removed by the author.
---> kelat said...

semua emak a.k.a bunda mmg cenggitu... bunda kelat pong cemtu gaks... sgt sunyi kalo dia x bebel dlm satu hari...

psssst... salam kenal yek incik akubetul... aje bebebo wehhhh...

---> kelat said...

ralat...

bebebo dituko kpd bebeno

harap maklum...

mintak sori yek...

Mr. Right said...

helena,
Takde la manja sangat, ala kadar je.

rose,
Betul2, kalau tak jadi org jadi apa? Teddy bear? Hahahaa...

ano,
Ala, air cond baru tu bukan untuk bilik aku. Itu untuk bilik abg aku, sebab aku ambil alih bilik lama dia yg memang dah ada air cond. Subuh2 air cond sejuk gila, mesti boleh bangun.

ipoh lads,
Betul2.

comment deleted by lankapo,
Yela, nanti aku ganti.

kelat,
Salam kenal. Bukan mak je, mmg org pompuan suka membebel. Hahaha...

kar said...

Bro...
aku rase ko tu takleh nak kire bongsu sangat.... kalau adik beradik 7-8 org baru lah bongsu. 3 org takkan bongsu gak kot.....
anyway.. goodluck for the "DAY"

Total Pageviews

. page counter