Tuesday, June 24

Akuan Bersumpah Raja Petra / RPK Statutory Declaration

Jarang-jarang aku tak update blog on Monday. To start up new week, aku selalu update blog, since during weekend selalunya aku tulis 1-2 article. But this weekend aku busy banyak. Saturday kerja, then malam pergi Nuffnang Wild Live Blogging Party, Sunday aku pergi picnic with my big brother at Port Dickson. Then, the whole Monday aku busy with office works. Big boss baru balik from oversea, banyak benda kena update with him.

Ok, today I would like to discuss a very serious issue. No joking, damn serious till I think so many times whether to comments on this issue or not. Mampos lah, stick with the initial plan of creating this blog, aku just tulis what ever pop-ups dalam kepala otak regardless what the consequence. As per title, I want to throw my comment regarding Raja Petra latest exposed.

It’s all very much related to this particular document:

Click to read the document and my advice, save the picture. You never know, that particular document might features in our son or grandson History book.

In short, Raja Petra makes an affidavit or perakuan bersumpah regarding Najib’s wife involvement in Altantuya murder case.

1. Datin Rosmah, her advisor (Kolonel Aziz Buyong and wife) ada di tempat kejadian.

2. Kolonel Aziz Buyong pasang bom di badan mangsa.

3. Pak Lah knews about this from military intelligent report that submitted to him and he asked KJ to keep the report.

4. Ada pihak istana yang tahu akan perkara ini.

That’s the key points.

My views regarding this event are:

1. Why Raja Petra not publish the affidavit on his blog? Instead he asks his friend to posted it on his friend’s blog. Pelik….

2. Why after 3-4 days after the document circulated in email’s inbox and blogs, then we heard few feedbacks from few parties. This affidavit is damn serious and I don’t think authorities should play wait-and-see game.

3. Even after 4-5 days, there are no denial statements from all parties involved. Pak LAh diam sahaja. KJ said he will refer to his lawyer and there are no statement from military intelligent to deny such report existence.

4. There is no ‘damage control’ by Najib’s camp. Najib’s press secretary said they will look into this matter. That’s it?

I also keep wondering who supports Raja Petra? Ok, his reader will say Rakyat support him, his reader and positive comments at his blog gave him the courage to make that move. But, seriously, who support him in term of gave him money to makan? Rulers? Opposition parties? Personally as I mentioned few times here, I not really like Raja Petra style. For me he always tries to convince his reader to believe all type of rumors. Sometimes his accusation is more fantasy than fairytale storyline or Hollywood hi-budget film. But to makes that serious accusation and have guts to make akuan bersumpah, damn that guy really got balls. Dulu 2nd man in this country (Anwar) kena hentam by Dr. M. Ok lah, No. 1 hit No. 2, but now Raja Petra, a blogger with some royal blood in his body dare to makes such claims. Now my perception towards Raja Petra changed, for me Raja Petra either damn-fucking-brave-bastard, or he simply lost his mind, gila.

What will happen now?

Police will again call Raja Petra, few parties will come out will official statements and benda ini akan senyap sebegitu sahaja. Nothing will seriously happen. That my prediction. But, as everybody know Malaysian political scene now not as predictable as before. Anything can happen, just like Russia beats Holland and Italy gave some resistance to Spain. Who in the right mind would predict that to happen?

Maybe….

1. Najib will step down, for some “personal reason”.

2. Raja Petra kena tangkap dan dipenjara or ISA.

3. Sultan yang tahu perkara ini akan bersuara dan membawa kepada political change dalam UMNO seterusnya BN.

4. Pak Lah set up another royal commissioner and will found nothing towards Najib.

A lot of possibilities.

One thing for sure, internationally Malaysia’s image sudah tercalar. Aku malas nak search, but surely Yahoo! News, Google News, TV stations such as Al- Jazeera and CNN sudah cover cerita ini dan akan terus perhatikan apa yang akan berlaku.



P/S: Aku malas nak link ke mana-mana website berkenaan isu ini, just searh google to verify any of above information.

11 comments:

teek said...

The statutory declaration (SD) was a serious matter. Unlike a police report, with an SD, the declarations made MUST be investigated and if it turns out the declarations made are false then the declared will be in serious trouble. My hats off to RPK for his bravery, belief and principle.

I’ve come to the knowledge of the SD through RPK’s blog (but not sure whether the posting was from other sources; ie his friend’s and whether he asked his friend to post it, camne ko tau dia suruh kawan dia post?).

Why there’s no response from anyone? I think it’s either they’ll leave it to the authority to investigate or any news were ‘blackout’ by the e-hem. As you predicted, it could be nothing…for a fact that anything can be cover-up by the e-hem.

One thing for sure, I don’t think the S’gor royalties will be pleased if the declarations are false as their reputations are on the line.

Conclusion is….

I’m sad that Italy lost but I’m glad they lost in a penalty shoot-out.

kangaroo said...

ok..aku baru nak suruh ko komen pasal kes altantuya.

Tak sabar aku nk tngok menteri dn isteri dimasukkan ke dlm jail.
(kalau menteri masuk mahkamah dh selalu). harapnya court will really do justice! takde pun 'kat sana' masih adaa..

p/s: aku lupa nk komen psl alif,mim,nun,wau..betul aku tk perasan slama ni..haha

miekabo said...

mr right,

dalam benak kepala aku dah lama aku fikirkan macam kau kata tu.

ada orang di belakang tabir...
tapi sape ek??

dia macam dapat kekebalan dari seseorang!!!

AC said...

Dewan Rakyat hari ni tolak usul Lim Kit Siang utk discuss pasal ni. Speaker kata kes masih dibicarakan dan boleh timbul subjudis...

lankapo said...

mm sekali lagi pendedahan berani dari RPK..klu ikut logik Pompuan ni klu jahat dia akan lebih kejam dari lelaki hehe..

banyak sudut kita bleh lihat kes ni, aku lebih berminat dari sudut kuasa Tuhan. How in the world kes ni buleh terkantoi..punya lah banyak kes yang tak tersolve, pembunuh Nurin Jazlin,siap ada kamera litar pun tak jumpa jugak..

kes Altantuya ni yang semakin hari semakin pudar tiba2 panas kembali.Klu tidak org sibuk pasal minyak naik je.

kita kena ingat,Sebesar mana pun pengaruh yang kita ada, sebanyak mana pun wang yang kita ada, masih ada lagi Yang Maha Kaya, Maha Tinggi dan lebih Mengetahui..

Kebenaran dan keadilan akan merungkai segala kebatilan dan kekejaman

skrinhijau said...

serius RPK terlalu berani ... mmg otai giler dia ni ... dier ni ada backup ker?

Anonymous said...

RPK ada nama bolehla dia berani.Kalau nama aku Ibrahim Ali pun aku berani.Nak takut apa?Kena tangkap ada orang boleh bagi makan anak bini.

Kalau korang kena tangkap macam mana? Sapa pun tak kenal engkorang.Silap-silap korang mati kering dalam lokap pun tak siapa tahu.

Bodoh!!

rose said...

waahh..RPK ni berani betol yep..siap jumpe suruhanjaya sumpah..
if benda ni tak betui..tak paseii je jadi sumpah-sumpah...uhuhuhuh....goli goloman la den!

Anonymous said...

aku meramal kan benda ni mungkin akan tutup kes(mksd aku kes yg besar tu)....
korg leh agak ending dia....
well..mmg kontroversi punya drama gak...
plot berjela2 tapi padat dgn aksi...
yg lain aku xnak komen...kang ngan aku2 plak yg meringkuk....

p/s:kalau komen aku melampau tlg delete.....hehe...

-e'[D]-

Mr. Right said...

teek,
Akuan bersumpah RPK 1st dipublishkan oleh blog ini: http://bigdogdotcom.wordpress.com/

Ini URLnya:
http://bigdogdotcom.wordpress.com/2008/06/20/is-this-statutory-declaration-true/

Tapi for wat ever reason, blogger pro-mahathir tu dah delete that posting.

Italy kalah conclusionya ye...

kangaroo,
Masuk dalam jail? Wei... jgn simply buat tuduhan. Kau dan aku yg akan kena jail nanti. Hahahaha...

miekabo,
Samada opposition, sultans or orang BN sendiri.

ac,
mmg tak patut dewan rakyat discuss benda tu pun.

lankapo,
Betul..betul. Dalam hutan banat yang takde CCTV tu pun bole kantoi. Pelik..pelik.

skrinhijau,
Berani ke gila meroyan? Gila la aku rasa.

ano,
Sapa yg ko cakap bodoh?!

rose,
Jadi sumpah2, haahaaha... betoi.

e'[D],
Dah macam drama X-Files. Penuh misteri mengalah misteri nusantara. Haahha...

all,
Just imagine, kalau RPK tipu. Confirm dia memang gila. Anybody dare to make such lie memang betul2 gila. Masukkan sahaja dalam hospital gila. TAPI, andaikata dia betul. Aku ulang, ANDAI KATA dia tidak menipu. Damn... isteri orang nombor dua di Malaysia sebegitu jahat dan kejam. Gila... memang gila. But, honestly, even if Rosmah terlibat, ada masuk akal ke dia nak pergi ke tempat kejadian. Pinggir hutan kat Puncak Alam tu. antu banyak, perompak Indons pun banyak.

namjahanam said...

To all of you readers,
Aku rasa yang berikut mungkin berlaku:
1. RPK memang betul sebab dia dapat maklumat dari informer. yang tak betul informernya.
2. RPK memang bodoh jika tidak menyelidik maklumat yang die dapat dengan cermat.
3. RPK memang gile jika dah tahu maklumat yang die dapat tak betul tetapi masih percaya.
4. RPK memang berani kerana buleh buta RD.
5. Kita memang bodoh jika asyik melalak mengenai perkara ini sedangkan orang lain mentertawakan kite.

Total Pageviews

. page counter