Friday, June 6

Petrol Hike Joke

To light thing up aku nak paparkan lawak jenaka / kutukan sinis yang aku gathered either through email, sms, blog hopping or terhasil daripada kepala otak aku sendiri…Lawak-lawak yang agak berkualiti lah, bukan sekadar copy and paste cartoon orang putih.

Enjoy….

SMS aku terima just hours after the announcement made by Pak Lah…

Perhatian, kepada sesiapa yg kenderaan mereka masih terlekat sticker BN (stock PRU 12), sila berhati2 apabila anda ke station minyak, anda juga DILARANG sama skali memakai t-shirt lambang dacing apabila pergi ke station stesyen minyak untuk mengelakkan dipukul oleh org ramai – ikhlas dari saudara se UMNO anda


Illustration from Saharil Conteng

Click for bigger view and read the wording.


Caricature from Liyin Design

She drew this before the petrol price hike, but still aku rasa sesuai…


Ini aku fikir sendiri…
Kenapa petrol price increase by 40%?

Refer to result of 12th general election:

Total seat (parliament and state): 727

Total contested seat: 716, BN won 10 uncontested and PAS won 1.

Opposition won: 275 + 2 independent, 279.

So, at 279 places people rejected BN contestant.

279 are approximately 38.99% out of contested seat. And since pakcik-pakcik dalam kerajaan BN tak pandai kira banyak decimal points, they just round the figure to 40%.

Election result base on info from SPR website.


But seriously, for me the funniest joke among all is these two statements.

Tan Sri Mohd. Hassan Marican told media during the special briefing on Petronas’ contribution to the country this….

Petronas will go bust within 10 years if all its profits are handed to the Government to continue subsidising fuel…. Petronas has played a major role by giving back a substantial amount of its profits to the Government...

More at TheStar


Contradictory with what Dr. Mahathir (Petronas advisor) wrote in his blog….

Roughly Malaysia produces 650,000 barrels of crude per day. We consume 400,000 barrels leaving 250,000 barrels to be exported. Three years ago the selling price of crude was about USD30 per barrel. Today it is USD130 – an increase of USD100. There is hardly any increase in the production cost so that the extra USD100 can be considered as pure profit. Our 250,000 barrels of export should earn us 250,000 x 100 x 365 x 3 = RM27,375,000,000 (twenty seven billion Ringgit). But Petronas made a profit of well over RM70 billion, all of which belong to the Government.

I quote directly from his blog….

Soooo funny right. CEO and advisor of Petronas beri info yang tak sekata…

Ok lah… chow…

Selamat berhujung minggu didalam rumah…

7 comments:

Johnny Ong said...

precisely what i'm questioning also - http://johnny-ong.blogspot.com/2008/06/what-oil-subsidy.html

Anonymous said...

Nampaknya ramai blogger berebut nak jadikan kenaikan harga minyak sebagai lawak jenaka. Silakan lah. Memang lucu pun kan. Hujung bulan korang tahu la nasib. Gelak la kuat-kuat bila nak isi minyak ye.

lankapo said...

haha ani nak wat camner lagi...nak ngamuk pun tak guna kan..maki pun bukan dpt apa.baik buat lawak menghilangkan rasa marah..lagi pun banyak gelak kan panjang umo..hehe

pergh law lah theme baru header siap ada api2..ganas tul banyak pakai minyak tuh haha

AC said...

Komen aku ni bukan lawak tapi serius ya.

Bila harga minyak naik akan ada 'escape goat' yang kata subsidi akan digunakan utk memperbaiki kemudahan awam. Pada tahun 2006, masa minyak naik kerajaan kata 4 billion subsidi boleh save dan salurkan pada Tabung Kewangan Amananh Pengangkutan Awam (KWAPA) ditubuhkan utk improve our public transport. Apa dah jadi dengan tabung tu...??? And this year dalam BM hari ini also ada sorang menteri bangang story pasal nak improve public transport. Dulu mamat ni sebelum jadi menteri hentam sakan menteri lain. Maklumlah presiden PAC. Now bila dah jadi menteri hampeh.

Public transport kita amat jauh ketinggalan nak dibandingkan dengan Singapore. Kenapa aku begitu concerned pasal public transport coz dah 4 tahun since 2004 memang aku gunakan Komuter dan Rapid KL utk gi kerja. Apa aku dapat, hampeh... service first class ke..??? Low class adalah..!!! Takde improvement lansung dan semakin hari semakin teruk dan dah peringkat nazak. Ini pengalaman aku sendiri ya bukan fitnah.

Tak fair la nak compare dengan Europe atau New York. Kat sana CEO dan GM pun guna public trasnport especially Tube. Teringat pesanan sorang Mat Salleh kat sana kata kalau ada appointment jgn drive dan ambil public transport coz more reliable. Kat KL kalau ada appointment guna public transport sure kena maki coz lambat sampai.

Balik-balik kata the lowest in Asia. Apasal tak compare gaji executive dengan first degree kat Malaysia dengan Singapore. Kebanyakan negara pengeluar minyak dunia harga minyak selitar di bawah paras RM1.00 or maksimum RM1.30 itu kalau convert ke RM. Ini fakta dan bukan auta. Aku boleh provide that data.

Sorry agak terpanjang komen, walau apapun kerjaan BN bawah Pak Lah memang tak tahu nak manage negara. He's the worst CEO yang Malaysia ada.... in history.

Mr. Right said...

johnny,
Yeah.. true.

ano,
Wah... cam tak puash hati je. Relax la.

lankapo,
Hahaha... api, panas membara, ganas... hahahaha....

ac,
Betul, betul dan betul. Memang tak boleh harap. Poyo je cakap duit subsidi nak bantu itu dan ini. Padahal ntah kemana perginya. Bengong!

poyo said...

suka la tngok gambar karton tu.. lawak.. lawak.. tapi sejak isu minyak naik ni... aku dah x nampak orang2 kuat yang pro BN dulu bagi komen kat blog ni... mana peginya zackos.. AK47... nape xde komen ha.. dah wat blog sendiri eh..

Anonymous said...

true sadness

mane supporter b.n yg dok puji pemimpin depa
pangkah saje lambang neraca
sampai minyak dah naik harga
la ni kita dok rasa la sama2....

takpa..takpa..

Total Pageviews

. page counter