Thursday, June 5

Solution Kepada Masalah Harga Minyak

What else we going to say. Yesterday our beloved prime minister announced starting today the price of petrol and diesel increased around 40%. It’s like a time bomb, since the international price increase above USD100 per barrel everybody expected government will no longer be able to absorb the burden. As funny as its sound, Malaysian government’s best solution to that problem is to let all of us share the load. What a genius…!

Everybody almost everybody blame government in particular Pak Lah. After the announcement yesterday evening, I received quite number of funny SMS mengutuk Pak Lah, menyalahkan penyokong Barisan Nasional dan mentertawakan penyokong UMNO. Memang seronok mengutuk, melepaskan geram. Tujuan utama aku create this blog pun adalah untuk melepaskan geram. BUT, let be reasonable here. What actually option that Pak Lah and his team have? I not try to be soft or play I-always-different game. Salah satu prinsip mengutuk aku adalah jika ianya tindakan yang nyata bodoh dan aku nampak solution lain yang lebih bijak.

So, before aku join the party mengutuk Pak Lah dan barisan menteri yang berkenaan. Biar aku cuba cari solution kepada masalah harga minyak ini. First, let review what exactly the problem we have.

1. Harga petroleum antarabangsa naik almost everyday….
2. Subsidy yang kerajaan bayar kepada taukeh minyak increase juga almost daily…
3. Duit subsidi semakin kurang dan kerajaan tidak cukup duit untuk tambah duit subsidi itu.

That the scenario… for number (1) and (2) aku percaya nothing we can do. Out of our hand. Kenapa harga minyak naik internationally? Mungkin pakar ekonomi boleh jawap lah. Jadi, the only choice left adalah try to solve problem (3). How to increase subsidy money?

Ok, let see want we can do about it.

1. Sacrifice Other Budget.
Tentunya kerajaan ada budget untuk benda lain yang belum dipakai. Pembinaan sekolah, bajet buat hospital, bajet bina bermacam-macam corridor dan sebagainya. Ambil bajet tersebut dan campak dalam tabung subsidi. Obviously not the best option, since some of the development project memang penting untuk rakyat. But again, maybe ada yang berguna atau bermanfaat kepada sesetengah pihak sahaja. Aku percaya pegawai-pegawai kerajaan yang berkenaan dah kaji benda ini dengan teliti dan mungkin sudah pun mengorbankan beberapa project untuk tampung kenaikan harga minyak selama ini. Move to next option.


2. Create a Complex but Fair System.
I not sure exactly how, but try to let the poor get the bigger chunk of the subsidy money compare to the rich. Faham? Ok, maybe ayat English aku hampeh, aku repeat dalam BM. Buat sistem dimana golongan yang berpendapatan rendah mendapat subsidi lebih berbanding mereka yang kaya raya. Maybe base on vehicle they use, income per month or what ever method. Each Malaysian received certain amount of bajet for petrol subsidy. Then, install some sort of device to detect user status before they buy petrol. Gunakanlah chip yang ada dalam MyKad. Bunyi macam complex, tapi sebenarnya just integrate with credit card or ATM system dan ianya memang boleh dilakukan. Again, untuk bina system ini mengambil masa, tenaga dan wang ringgit. Dan mesti ramai pihak yang akan menipu, cuba menipu, rasa tertipu dan sebagainya. As I mentioned, it is very complex system technically and operationally. The rebate yang Pak Lah umum semalam pun salah satu usaha untuk membantu golongan miskin. Not bad.


3. Gunakan Wang Petronas.
This must be the most famous solution yang semua orang ada dalam kepala. Petronas milik Malaysia, or to be exact Malaysian. Since harga minyak makin naik, semestinya keuntungan Petronas juga meningkat berlipat kali ganda. So, kenapa kita tidak boleh gunakan wang Petronas untuk menyelamatkan kita. Fair argument. Tapi aku rasa ianya tidak semudah itu. Takkan senang-senang nak ambil duit Petronas dan campak dalam bajet subsidy. I know, rumors banyak cakap pemimpin BN memang selalu main-main dengan wang Petronas, but nothing pernah dibuktikan. So, let not play with rumors here. Try consider fakta yang semua orang akui benar. Lagipun kalau ambil duit Petronas, jadikan duit subsidi, then duit itu akan dibelanjakan oleh rakyat Malaysia untuk beli minyak dari Shell, Caltex, Esso… Ianya samalah seperti menyalurkan wang Petronas kedalam akaun competitor Petronas. Bodoh, right? Unless if government keluarkan arahan atau undang-undang hanya minyak Peronas yang mendapat subsidi. Still tindakan bodoh, semestinya ada law yang tidak membenarkannya. Bodoh-bodoh je kena saman jutaan dolar. But, if government use Petronas profit to top-up the budget for subsidy and announce that move louadly, I believe Malaysian will get the message. We not that dump. Malaysian will repay that deeds dengan mengisi minyak hanya di Petronas. Then, secretly we run a campaign hanya mengisi minyak di Petronas. Kita dah nampak kuasa campaign senyap semasa pilihanraya ke 12. Jadi, jika kita semua HANYA isi minyak di Petronas, wang tersebut akan mengalir hanya dalam negara. Aku illustratekan dalam lukisan dibawah.

Nampak? Faham?

Aku tidak nampak dimana cacat celanya solution diatas. Jadi, solution terbaik adalah... Menggunakan wang Petronas dan secara senyap arahkan rakyat hanya berbelanja di Petronas sahaja.

Walaupun a little risky, since if other petroleum company manage to prove there is such 'scandal', Petronas dan kerajaan Malaysia mungkin akan kena tindakan. But since aku dapat solution yang lebih bijak berbanding pemimpin-peminpin dan pegawai-pegawai kerajaan, aku secara automatiknya layak untuk mengutuk mereka.

Bodoh…! Masalah simple macam tu pun tak reti nak selesaikan ke? Memang bangang. Masing-masing nak lepaskan perut sendiri sahaja. Aku yang tidak belajar economy diuniversiti pun boleh dapat solution yang mantap dan 100% guarantee berhasil. Mereka yang dibayar gaji berpuluh ribu sebulan, elaun macam-macam, dapat project berjuta ringgit tapi tak boleh nak pakai kepala otak. Solution terbaik yang mereka dapat adalah membebankan rakyat. Suruh rakyat ubah cara hidup. Aku nak tengok menteri berjimat cermat dulu then baru aku akan ubah cara hidup aku. Pakai kereta berCC rendah, naik kapal terbang berkelas rendah, pakai baju bukan branded, tidak anjurkan open house besar-besaran.

Ok, lebih baik aku stop sebelum aku teruskan mengutuk, mencaci, mencarut disini. Dosa lama pun tak terampun lagi, malas nak buat dosa baru.

19 comments:

teek said...

to raise the petrol price is another thing, but to effect it instantly is another thing. Ppl were caught offguard.

And! to recycle the statements of "cheapest among Asia" and "change your lifestyle" just enough to make me go to Putrajaya and pelt rotten eggs at your beloved PM & his cronies.

It is sad day for Msia who is actually producing oils that is suitable for het consumption only, according to certain Minister.

teek said...

*jet consumption

Fid said...

hihihi
petrol tetap naik harga walaupun aku tak puas hati...mmmm....
siapalah aku kan....

tang bab nak bg cash tu
mykad takleh pakai ka?
mahal2 invest buat mykad...)subsidy juga ya?)
guna laaaaaaa

Sankai said...

salam.

Hey Mr.Right. been following ur blog for quite some time now.

But just for your information. Petronas is selling our local produced petroleum overseas. This is because our petroleum is of premium quality.

For your information. That is how Petronas was able to gain high profit margins, due to being able to sell local petroleum at global price (higher then usual) whilst receiving subsidized fuel for imported petroleum. This means what you suggested is very unlikely to happen because this will reduce their current profit margin.

Now that the fuel subsidy is abolished. Their current alternative is to compete in selling the local produced petroleum in the global market to gain back their profit from the unsubsidized imported fuel.

Either way. There is no way to regain fuel subsidy. Global prices is unstable. Sooner or later, the fuel subsidy must seize. Luckily our current exchange rate with the US isnt as bad. Else we'd end up like our neighboring country.

Hope our economy can stabilize further.

Just an opinion.

Great blog!
Cheers,

the who said...

aku pakai sebijik keta dgn sebijik moto = 1.70 per day + 0.41 per day = 2.11 per day subsidi.... muah muah muah. padan muka. tetapi yang paling aku jangkakan drp kesan kenaikan harga minyak ni adalah kadar jenayah msia akan bertambah. kalau kita dah tak mampu nak memiliki suatu barang dah tentu kita akan mencuri, kalau dah tak mampu nak kahwin akibat drp harga barang naik nak buat kenduri, hantaran tinggi, nak sewa khemah, pas tu nak sewa rumah pulak, pas tu ada anak - beli susu, pampers, hantar taska etc -- orang mesti pikirkan balik kemampuan utk berkahwin. pastinya jenayah rogol akan bertambah. Akhir kata lu pikirla sendiri

zihan said...

Pagi.

Last nite 1 jam aku tunggu turn nak isi minyak @esso. Petronas area rumah aku lagi la pack. La ni yang dalam kepala otak aku, adakah situasi ekonomi negara kita akan jadi macam tahun 1997 dulu? Atau pun lagi teruk, macam the Great Depression tu? Real seram..... Yang pasti, for me, no more dinner outside and have to tighten my belt. I simply have no choice.

MalayMind said...

Teek,

On the other hand, kalau bagitau nak naik awal-awal, penyangak-penyangak minyak akan simpan stok dan avoid untuk jual pada kita dengan harga lama.

Itu bisnes untung juta-juta tu.

kangaroo said...

Aku betul2 geram!

Yg aku x puas hati kenapa tak dibincangkan dahulu di parlimen. Buat ape lah kita dok pangkah tapi tak sorang pun nak represent kita.

Terima kasih kepada pengundi BN.

P/S: Lawak aku tgk tv, penyokong buta Pak Lah kata tindakan Pak Lah bijak...DUH!!!

rose said...

SAYA NAK BUAT UCAPAN KAT SINI LEH TAK? HUKHUK..(batuk2 laks)

UCAPAN INI SY NAK TUJUKAN UTK PAK LAH N KRONI2NYA..

"TERIMA KASIH PAK LAH N KRONI2MU..TERIMA KASIH TAK TERHINGGA ATAS PEMBERIAN INI..NEXT ELECTION AKU PANGKAH BARISAN NASIONAL LAGI YEP..."

HUK HUK HUK...batuk2lagi..demam ler katekan...

era said...

So solution nya ?

- Buat duit online byk2 :)
- Masak sendiri
- Naik pengangkutan awam
- Car Pool
- Hantar anak ke nursery jalan kaki (hahaha, macam aku buat)
- Kurangkan makan luar
- 4 thn lagi pangkah anwar jadi PM :))
- any idea lagi?

letih + malas dah aku nak fiir, nak maki pun tak guna, i think he is the worst PM ever in Malaysian history .

lankapo.com

L said...

Mr Right selalu saja betul, hish hish, aku sokokng Mr right

Anonymous said...

Mr Right, just wanted to ask u, are u going to be at KLCC this 12th Julai??
Don't just say it, Do it!

antu_awe said...

i completely, truly, very agree with u. he said that malaysia had been given subsidies to all malaysian for a along time. apa susah. dont give subsidies to other petrol pump except for petronas. so lantak la harga nk naik kat mobil, esso, bp, bla bla.. but give e subsidies to petronas. so that people of malaysia will choose malaysian products. tuh pun susah ke?

satu lagik. once the price increase, larangan utk org asing isi minyak has been lifted. in other words, we pay for them.

pm & e cronies said malaysia's price is still cheap if compared to singapore. harga petrol singapore is rm5+. tuh after convert dlm duit kite. if dlm duit derang, ape la sgt. see how stupid our leader are?. they want us to believe tat its for e bess. tuh sume kate2 utk mmbodohkan org kampung.

but swear to god, no more pangkah bn after this. seriusly.

terima kasih.
awe.
antuawe.blogdrive.com

Anonymous said...

Cube le bayangkan....
ramai2 pegi mane2 naik motor jer atau bawa basikal - dah rupe mcm negara Vietnam! Negara punyer ler maju, bangunan tinggi2, siap LRT lg ler tah aper2 lg....tapiiii rakyatnyer MISKIN mampu naik motor jer! Mcm gak org ader ghumah besar, gate besar, kete besar semua la besar2 - tapi mampu makan BUBUR NASI jer! Tak de maknenyer NEGARAku MAJU tapi rakyatnyer hidup tersepit

Mr. Right said...

teek,
Since Petronas's petrol hanya utk jet, maybe kita patut ramai2 pakat beli private jet kot.

fid,
Yes, sepatutnya kita kena fully utilize system mykad yang konon2nya canggih sangat.

sankai,
From what I read at Chedet blog today, Petronas only sell less than 50% of their petrol to oversea.

If we cant rely on subsidy, but how come most petroleum producing countries manage to control the price within their country?

(hope you still read my blog walaupun aku tak agree dengan statement kau..hahahhaa...)

thewho,
Wahh... petrol price hike boleh meningkatkan kadar jenayah. Fuh, jauh kau pergi tu... tapi mmg ada logiknya.

zihan,
Itulah yang Najib cakap ubah cara hidup KITA. Kita jangan makan luar selalu, jangan jalan2, berjimat and so on. Tapi MEREKA tak pe. Sebab MEREKA kaya raya...

malaymind,
Akhirnya aku setuju dengan kau. Memang tak boleh announce awal2.

kangaroo,
Penyokong buta, hahaha... memang ahh. Penyokong Pak Lah kalau Pak Lah suruh makan taik pun dorg makan kot. (maybe too much, but memang ada yg fanatik gila).

rose,
Tak boleh la nak dating weekend ye. Weekend dok umah je.

lankapo,
Wah... kau cakap Pak Lah PM paling teruk? Kau nak kena buang UMNO ke? (aku assume semua org Johor member UMNO)

ano,
Maybe aku akan pegi kalau cukup duit minyak keta.

antu awe,
Swear to God tu... siap bersumpah taknak pangkah BN. Betul2 marah ni. Betul2, kadang2 aku rasa Pak Lah n frens tengok kita ni macam barang mainan je. Sesuka hati dia je.

ano2,
Macam mana nak define negara maju ye? Negara banyak duit ke atau negara banyak hutang? Ikut celah mana pun, rakyat memang taknak maju kalau nak bawa keta pegi supermarket pun fikir 2,3 kali.

All,
Start today aku dan member dah memulakan kongsi kereta datang ofis. Hahaha... 3 org naik satu keta dari Shah Alam to PJ. Aku bayar RM150 per month kepada tuan kereta. Easily aku save RM150 monthly petrol expense. Aku ikut cakap pemimpin, UBAH CARA HIDUP...

Anonymous said...

ano2,

Rakyat negara Jepun pun naik basikal gi kerje...
Tapi Malaysia memang la tak sesuai sebab cuaca panas....

Jagatraya said...

hmmm.Undilah dacing untuk kenaikan harga petrol..
Kali ni naik secara mendadak kawkaw punya..
Padahal banyak solution boleh dibuat untuk mengatasi kenaikan harga minyak.
Lepas ni semua harga barang akan naik.
Begitu jugak dengan makanan.
Tambang bus gak probably akan naik tapi yang kelakarnya,noh omar boleh marah pengusaha bus yang nak naikkan harga tambang bus.
Cerdik tak cerdiknya kerajaan dan para menteri.
Yang terima akibatnya siapa?
Tentulah rakyat malaysia sendiri..hmmm.

Anonymous said...

nak ubah cara hidup dgn menaiki basikal lepas tu kena kanser kulit. dengan cuaca macam ni nak mati naik basikal!! kalau Pak Lah naik basikal dulu, aku akan ikut but jgn hanya suruh org ubah cara hidup tapi mereka still enjoying themselves without any changes!!!

dfg9 said...

http://www.youtube.com/watch?v=8WSiRa2ravg

cuba dengar komen my otai n icon ...

Total Pageviews

. page counter