Friday, July 11

Beromen Dalam Bas

Iklan:

I just realize there will be a lot of new stuff I will see from my bus riding adventure to office. So, I am going to talk about what I saw yesterday. Maybe for some it is a normal scenaerio, but not for me and I believe a lot of others also have no chance to witness this. Bukan ramai orang naik bas, sebab ramai member aku terkejut bila aku beritahu tiket bas Rapid KL boleh digunakan untuk sehari suntuk. Aku beli waktu pagi RM 2.00, aku boleh gunakan semula for journey home. Cool kan…?

Ok, yesterday aku naik bas balik rumah quite early lah, rush hour around 6:00 pm. Memang bas tu pack macam tin sardine. Macam-macam bau ada, macam-macam jenis manusia berhimpit dalam bas. Aku pun tak complain, seronok juga rasanya share 1 meter persegi space with 2-3 stranger. But then aku terlihat di satu sudut sepasang manusia sedang bermadu kasih. Main-main tudung, usik-usik rambut, cucuk-cucuk perut, cubit-cubit tetek…. Yup, you read it right, cubit-cubit tetek. Sebelah pasangan tu ada seorang uncle berdiri dan seorang makcik duduk. Aku perhatikan uncle and untie tu try tengok tempat lain dan ignore pasangan remaja tersebut. Curiosity membuatkan aku move towards them and try to take closer look. Damn… bukan awek dengan balak, tapi awek dengan awek. To be exact, awek dengan pengkid. Awek tu quite ok lah, sedap mata memandang, but that pengkid… seriously antara perempuan paling hodoh pernah aku jumpa. Maybe her dressing pun tak banyak membantu. Jeans lusuh, t-shirt longgar, rantai, gelang, dengan gaya macho… you guys know what I mean, right?…macam cibai.

Aku malas nak sentuh pasal nafsu sesama jantina, tak kira lah lelaki atau perempuan. Ada kaitan dengan hormon, emosi tertanggu or what ever masalah yang mereka sepatutnya handle dengan lebih baik. Let motivation expert and medical doctor try to solve those problems. Tapi kalau bermadu asmara dalam bus yang penuh dengan manusia, that plain STUPID. Masa dia usap belakang badan awek dia, tangan dia juga bersentuhan dengan badan seorang awek India. So, you guys boleh imagine how pack that bus was. Couple tu konon-konon berada dalam dunia mereka sendiri, tidak hiraukan orang lain dek kerana api cinta suci yang membara dalam tubuh masing-masing. Bodoh…bengong. Mungkin mereka fikir mereka tidak kacau orang, mereka tak usik orang lain, mereka tak ganggu urusan orang lain. Stupid, stupid and stupid. Kalau kau di tempat public, what ever kau buat sudah menjadi public viewing. Technically you part of public properties, at least kau berada dalam scope pandangan yang nyata milik mereka. You have no rights to pollute their vision. Aku sendiri pun sedang nak adjust diri sendiri, dulu aku boleh sesuka hati korek hidung, garu ketiak atau buat apa sahaja masa perjalanan ke office, sekarang tak boleh. Aku tak sebodoh couple tu yang assume berkelakuan tak senonoh ditempat awam tidak dianggap ganggu sesiapa.

Then, aku rasa terpanggil untuk tegur. You know, act macho then sound mereka secara direct. Budak sekolah lagi rasanya, so what the worst can happen to 100+ kg guy like me. Sekali aku tampar dua-dua boleh terkeluar bas. But (always ada but, kan…? Boring gila), aku sedar diri. Aku still ‘junior’ dalam bus U80 tu. Aku perhatikan banyak muka-muka familiar yang naik setiap hari yang aku anggap senior, ada dalam bas. Mereka pun buat tak tahu je, act normal. So, maybe ianya memang menjadi kebiasaan kepada pasangan pengkid bermadu kasih dalam bus. Last time aku terbaca dalam paper there not even a law in Malaysia to punish lesbian couple, even Muslim couple. Jadi aku pun blended dalam suasana, aku concentrate tengok iklan Wawasan Open University yang dah diulang tayang beratus kali sejak beberapa hari lepas.

Aku selalu baca pasal benda-benda macam ini diblog atau dalam Harian Metro. Juga pernah tertengok di Youtube, ulang suara… TERtengok di Youtube, bukan deliberately search keyword “gadis melayu” or “pengkid gatal”. Tapi bila tengok sendiri depan mata, rasa pelik. Bukan la aku ni kuno sangat, but beromen dalam bus yang padat…come on. At least 3-4 people overheard setiap butir perbualan mereka. “sakit, gelilah”, “kalau nak, minta jangan curi-curi pegang”, “malam ni pergi tengok wayang”… Bila aku fikirkan semula, aku sepatutnya teruskan niat aku untuk sound mereka. Aku bayangkan bukan teguran abang kepada adik, tapi lebih kepada makian dan mungkin jentikan seekor panda yang sedang marah….maybe next time…

So, kepada pasanan pengkid yang terbaca blog aku. Keep your stupid, dirty, annoying acts dalam bilik sahaja. If not, jangan complain kalau ada mamat gemuk belasah korang dalam bus lepas ni.


Have a fun weekend... Most probably aku akan ke Nilai this weekend, nak cari barang-barang kahwin. Last weekend tak jadi sebab kena kerja.


Iklan:

35 comments:

lankapo said...

haha sudah lah harap badan jer besar..dgn Pengkid pun cuak ke..sound je lah..

alasan ada yg lebih senior ..

ke lagi suka tgk haha

pengalaman naik bas aku dari shah alam ke KL, lagi best kena berdiri sepnajang jalan.

Yang paling best, ada couple ni baru naik mamat ni penuh love bite kat leher dgn dada..selamba jekk

Nasib baik dia buat kat tempat lain, kalau dalam bas lama dah gua soundd

Anonymous said...

Laa dood,

Ko baru sedar ke??Inilah realiti sebenarnya.This is the real world.Apa yg ko tengok tu cuma satu persepuluh dari realiti kehidupan yang sedang berlaku di Malaysia ni.

So ko nak macam mana??Nak ikut stail PAS,perkukuhkan institusi keagamaan,tekankan peri pentingnya solat 5 waktu dan kau akan dituduh kolot dan ekstremist atau jadi sebahagian dari masyarakat moden,liberal...hadhari.Inilah realitinya.

Tapi kalau aku serius aku luku je kepala budak2 tu.

Joe Scapula.

lalala.Inc said...

ehem2....
thehehhe....
niee la realiti yang tak penah kiter tepikir akan jadik ngan bangse kiter sendri...
thehehee....
baru ko tau macam2 jenis makhluk tuhan yang nek bus tuh...
emmmm....
tapi aku memang tak ske sket ngan pengkid neh...
aku ngaku aku memang ader kawan2 aku yang pengkid and try jadik lelaki macho, tapi attitude diorang yang selamber kat public tuh wat aku menyampah ngan diorang neh....
kalo nak membuat 'onar' tuh biarle kat tempat yang ader privacy aite?
neh tak....
yang nek segan ngan kelakuan diorang neh kiter plak...
apetah lagi makci2 n pakcik2 yang ader kat sekeliling tuh??
ikut ati aku memang aku sepak jer 2 ekor dak tuh....
seko lagi aku cabot tudong dier tuh...
bodo takder adab....
hahahahaha.....
kawen nanti aku dengar ko nak bagi bus kat kiteorang??
btol ker dood??
lalalalalala....

AC said...

Pengalaman aku yang naik komuter more than five years juga dapat saksikan wayang free samaada kat platform or atas komuter.

Ada couple yang berpeluk erat facing each others (yang aku rasa that action only can made at bedroom only)takut jatuh. Ada pulak tu yang peluk dari belakang pastu jantan tu letak kepala kat leher awek dia(yang ni sesuai bukan at bedroom je but on the bed)... oh my goodness. Tanpa rasa malu walau sebesar zarah.

Tapi yang paling sadis pernah aku tengok couple still in school uniform duduk pastu bukak jaket letak atas paha (cover) and I sure tangan dia merayap kat zon larangan pasangan dia.

Bukan nak dedahkan aib orang but it is reality. Kalau nak ambil tindakan of course akan ada puak SIS dan Ivy Josiah kata itu adalah hak asasi masing-masing. Terpulang nak buat apa dan jangan cabuli hak dan keinginan mereka. Ingat lagi kes DBKL tangkap pasangan bermukah kat taman depan KLCC. SIS pulak yang sibuk defence pasangan tu. Maka keluarlah ayat keramat dia orang, "tiada paksaan dalam agama..."

Aku cuma doakan lah agar komuter yang aku naik tak ditimpa musibah coz dlm tu banyak aksi yang boleh menarik bala ALLAH.

p/s - Mr Right, gambar awek bertudung cemolot tu mcm dlm ERL je...

Anonymous said...

sedih melihat bangsa ku...
ada sesapa yang pernah nampak lesbian / pengkid/andro pengkid atau ntah apa-apa jenis pengkid sekali pon yang bangsa india ke cina ke benggali ke serani ke bromen depan public ?

-wanita melayu terakhir-

kangaroo said...

Aku ade mix feeling masa baca blog ko. Lawak pun ade, geli pun ade, kecewa ( pasal ko tk sound kat diorg ), marah pun ade jgak.

Apapun kita kena terima hakikat yg dunia kita ni makin hari makin rosak. Sendiri mau ingat la kata org...Sebab tu sntiasalah berdoa, supaya anak2 kita tak jd mcm yg tak sepatutnya..Ameen...

rose said...

heheh..bagusla tak sound depa..bukan ape..kang incey aku betul ni sound..tak pasei2 lak ade org tercedera kena baling ke luar bas...muahahah..

ape2 pon..tu baru skit je tu..nntila..kita tungguuu..ape plak episod lepas ni dari Incey Aku Betul..hehhe

Anonymous said...

hai there nice post..
actually sy sangat la setuju ngan comment anda mengenai "beromen di dalam bas yang padat" mmg tak der otak...
actually i'am one of them to i'am "pengkid"...it's complicated to say y i'am being like this...but budak2 tue tak ada otak ker yang bas tue sangat padat and diorang selamba peluk2 adess..pesanan penaja "Sound direct jer lain kali"

tazz said...

memalukan je.

sad, with a white hair. said...

kalau lelaki tiru pompuan aku masih bole terima.Tapi kalau pompuan nak jadi laki.. huh memang macam cibai. You are right, Mr Righ!

Dr Halimah Ali said...

Terima kasih untuk posting yang "berjejak di alam nyata". Apakan daya , pihak berwajib kurang usaha malah bela depa...Seorang komen: kata tiada malu sebesar zarah. Betul. Sebab itu kalau tiada seurat benang di badan atau sejuta mata memandang diorang tak peduli, tak kisah boleh belah!

Atas nama hak asasi dan kebebasan peribadi dibenarkan berbuat apa saja meskipun mengadai maruah agama dan bangsa. Kekadang mak bapak tak kisah pun.
Seolah-olah puak ini tak tahu erti kemanusian malah lebih teruk dari naluri kehaiwanan.

Kalau kambing itik ayam lembu nampakpun depa kutuk sama mungkin teruk lagi.Terima kasih dan sama-sama membenteras jenayah "insan jadi binatang".

teek said...

you should've said something.

"get a room la wei"

Mr. Right said...

All,
Esok aku curi time balas komen. Sorry, damn busy.

Mr. Right said...

lankapo,
Hahaha... aku takut kalau2 org lain marah aku buat kecoh dalam bas. Berdiri dari Shah Alam ke KL? Alah, bukan jauh sgt pun. 40 minit je kot...

Joe Scapula,
Aku nak ikut stail PAS kot. Tapi org UMNO kata budak Kelate pun teruk perangai walaupun dah berpuluh tahun dok bawah PAS. PAS pula cakap mereka tak boleh practice their plan sebab tak cukup kuasa. Ntah lah.

lalala,
Aku sediakan bas? Bergantung kepada abang aku. Kalau dia dapat sediakan bas TUDM leh la.

ac,
Wah... mcm2 benda ko tengok. Gilo... Gambar dalam posting tu gambar aku cilok dari internet. Aku memang tak ambil gambar couple tu.

wanita melayu terakhir,
Kau ni Vanida Imran ke Normala Shamsudin? Betul apa kau cakap. Tak ramai bangsa lain yang buat benda tak senonoh cam tu.

kangaroo,
Yup berdoa agar anak, adik, kawan2 kita tak jadi macam tu.

rose,
Betul2. Kalau dah sound, pastu budak2 tu melawan, memang bergaduh kot.

ano,
Kau pengkid? Interesting. Ok, next time aku sound direct. But kau pun kena sound member2 kau jangan amalkan benda2 cam tu.

tazz,
Sapa yg malu? Kita ke dorg? Obviously dorg tak malu.

sad, with a white hair,
Pompuan nak jadi laki, laki nak jadi pompuan, sama je hampeh. Cuma sebagai lelaki kita prefer tengok lesbian couple compare to man gay.

Dr Halimah Ali,
Betul, kalau kita samakan golongan macam ni dengan binatang pun nanti binatang marah.

teek,
I sure kau pernah nampak lagi teruk. Kan? Yup, next time aku mmg nak sound.

captjoe said...

nak beli barang kawen?selamat kawen dood...best kawen nih..ko tau apa paling best..bukan romen je yang best la..paling best sebenarnya bile ko dapat anak..kalau ko tanya aku...dapat anak tu paling best sbb aku rasa aku ada motivation untuk hidup and ada direction/halatuju atau sebab untuk terus hidup dalam dunia nih..iaitu tgk anak membesar..
patut la aku tgk kat cenel Nat Geo " i shouldn't be alive" dia bole survive sbb ada sebab untuk dia terus hidup..tgk anak membesar...

ehh..banyak bunyik lak aku nih..salah topik la...
eheheheh

~WhEn dZuHRiAh sCribbLe~ said...

sedih sangat la dengar.. menjijikkan.. camana orang nak hormat lagi dengan bangsa kita kalau segelintir dari bangsa kita berperangai mencemarkan bangsa..

SyDen said...

hum...
mende gini bkn bro leh jumpa kat dlm bas..
kat skool pun dah ada...

Anonymous said...

Salam.
Aku tebaca post ko ni ms aku sdg surf net..
Aku pengkid actually..
bukan nak cakap pengkid ni bgus ke ape..
malah aku sendri kdg2 xske pengkid2 yg hardcore n suka menunjuk2 ade awek ke ape ke..
so, aku mintak korg jgn la slh fhm yg sume pengkid ni jahat or whatsoever..
okla, tu je yg aku leh ckp pun..yg lain tu mmg korg btul..
sori n thanks.

Zaidi Zainal said...

Bro, hebat blog kau ni....tapi yg penting kenduri jgn lupa jemput aku

Ladyheart said...

Aku plg x thn yang same jenis tuh!
EEEuuKK!!

Neway bro, blog ko mmg cun, post gempak,

BUT..

Pehal der pop-up / pop-under nie..
spoil ar bro..

badang crunch said...

badang crunch

halo boss..
ni aku bkn nk komen pasal beromen dlm bas..ni yg ringan skit la tp menyampah mata memandang..aku hari2 pg antar bini aku kt lrt stesen sg besi..ramai la jgk john2 yg antar bini masing2..yg meluatnya sblm trun dr kereta smp bercium2 pp bercium mulut..peluk2..aduh..sakitnya hati..yg naik motor pulak turun je dr motor yg pmpuan paut kpala laki dia dgn helmet2 di serong kn muka cium apa aku tatau la..mulut ke pp ke..kpd sesapa yg terasa..even ko dh benikah 10 pn..ank 18 pn..jgn la tunjuk kelakuan tu dpn public..tau la ko tu berkasih syg..tp bertempt la..ni tp2 jln pn nk tunjuk syg2..adui..yg dlm lrt pn x yah ckp la..bermanja2..aku x pnh sound direct tp aku perli dgn suara kuat..mmg dorg dgr n phm..sbb bangla pn senyum bile aku sound perli mcm tu..baru la nk duduk diam..aku paling nyampah la..bertumbuk2 la..bile hati dh sakit..aku jek je ats dada baru tau..ok bos..salam..

Anonymous said...

"Beromen Dalam Bas"

budak dua ekor tu patut dilempang berkali² .. itu perbuatan yang tak bermoral ..
Boleh kalau nak bermesra ... tapi tgk situation la .. Setiap pasangan berhak untuk mesra .. tak kisah la pasangan sejenis atau yang tak sejenis .. bezanya pasangan sejenis ni .. sentiasa menjadi perhatian so kena carefull la.. lain pulak dengan pasangan tak sejenis .. diorang bkn setakat main cubit² or raba² tapi terus "masuk" jer tak kisah la kat tangga ke .. tepi jalan pun ada ..

aku rasa setiap pasangan harus ada kesedaran ... kena pk la bkn semua orang suka tgk kalau kita bermesraan ..

dan yang paling penting diri kita sendiri .. bila nmpk orang lain buat silap ... jngn cepat melatah .. tegur dengan cara yang baik .. jgn cpt nak judge orang lain .. samakan manusia dengan binatang .. tu melampau .. walaupun diorang tu dilaknat tuhan ..
manusia sesama manusia tidak berhak .. malah tidak layak pun untuk menghakimi orang lain ..
apatah lagi senang² nak samakan manusia mcm binatang ..
Semua orang melakukan kesilapan .. termasuk aku juga ... so sebelum nak samakan orang lain dengan binatang .. cube cerminkan diri dulu ..
seorang manusia yang baik .. tidak akan memperkecilkan kejadian tuhan .. bila ade yang cuba nak samakan manusia dgn binatang ... kamoo seolah² memperkecil²kan . ciptaan tuhan .. banyak bezanya ..
manusia dengan binatang ..

Anonymous said...

hello..why u dont think to open minded and i think u no need to talk to them because they are not disturb u.
i know we are malaysian but please malaysian not malay only so dont need to u got involved with their problem make romantic act in the public place. i dont like lesbian ad gay make romantic in public place too because it's so DISGUSTING!! but i always see when i take LRT from KLCC to taman melati many GAY did it. OMG! when i saw it like i want to VoMIT!!
but nowadays many malaysian being HYPOCRITE!! they say it's not good..or blablabla..but they do too..so please take a mirror and see ur face, who do u think u are??!!

Anonymous said...

pada pndangan saya plak..xleh la biarkan cmtu je berdasarkan komen 6 September 2009...kita penduduk malaysia..patut ke kita juz pndang je n biarkan?? k la..bayangkan yg bt tu adik beradik kita,apa tindakan yang korang akan bt?? sbb masyarakat sekarang pk 'hal aku aku pnya hak,hal ko jaga sendiri'..cmtu la ibaratnya. disebabkan tanggapan masyarakat yang camni la semakin berleluasanya masalah sosial di Malaysia ni terutamanya yang melibatkan orang Melayu. tu la sbbnya knp org2 dlu bgitu titik beratkan akhlak2 anak2nya sama ada lelaki mahupun wanita...

Anonymous said...

Cadangan gua la ,Handphone ada camera tu rakam depan2 biar diorang jadi tak selesa. Duk dalam tempat sempit pun kalu ada makcik pakcik yg tolol tak tegur,orang lain buat tak tau, memang selesa la dia buat projek.Dia marah,kita marah balik kata tengah rakam pemandangan. cakap kuat2 kata diorang beromen dikhalayak awam ingat tak kisah orang tengok so takpe la rakam.

idah said...

aq pelik...knp kalau buadak penkid suka pegang tetek pmpuan len ek?
padahal tetek dia kan ada...
pegang je lah kalau nk...
bodoh je aq rasa

Anonymous said...

ok sume..korg jgn mrh aku k..act,aku terang2 nak ngaku yg aku ni fesyen2 kasar sket wpun dlm hati ade taman bunga..hehe..sng cite,tomboy@pengkid..yes,aku fhm korg x suke golongan2 cenggini..kapel dlm bus 2 mmg bodo,x tau adab..tp x semua mcm 2..aku ade gf gak..gf aku ni pon ntah hape2..kdg2 ,dpn public selamba nak peluk2@paut blkg aku..pas2,ckp syg2 x leh nak control suara..tp aku faham n sedar diri lg..aku slalu mrh@sound tepek gf aku 2..kdg2,aku ckp die xde maruah n bodo..siyesly,aku x suke beromen dpn2 public wpun hakikatnye byk pengkid bodo kat luar sane 2 yg hilang adab..aku masih sedar n masih ade prasaan malu..wat psgn pengkid n gf die yg poyo beromen dlm bus 2,kalo korg jumpe sound je..sekasar2 mane pon,pengkid msh seorg pompuan..selamba herdik je diorg..

Anonymous said...

dorang x tau malu ker?.. x sopan langsung..mcm mane le kaum lain nak pandang orang melayu klAU semuanye PERANGAI MCM NI..

Anonymous said...

Ini lah malaysia...kalau btl x suka kt pengkid ko kena x suka kt yg lain sama mcm mak nyah atau erti kata lain laki nk jadi popuan, jgn berat sebelah sebab tu la masalah2 sosial mcm ni still terjadi....

ariey cyg ue said...

lau moe wat bnda x btul,biar lah d tmpt yg trtutp...ne tdak...tmpt awam...ish3...wat malu ja....pa lagi klu org tu islam...mna kta moe ltak mka kta ne..sbgai org muslim...

Anonymous said...

wek nak muntah i baca .

Anonymous said...

mcm lancau je pun.. ish,, x geli ke sama jantina. kalo ku lek je.. lantak diaorang la nk jd pe.. kalo diaorg buat bunyi bising.. bikin ku panas gelegak.. itu ku x kira .. ku cabut kusi bas tu.. campak je.. pastu wat kelam..

Elvis Huzz

Anonymous said...

laa,,besa la beb,,ak ngn awek ak pon prnah gk ringan2 lm bas tp xde la over sngt,,km kt duk kt kedah so xlh la over sngt ha,,stg mkcik2 lm 2 pelik plk,,so what,,lau ak jdi pengkid pon?ada kacau korng?ak ska pompuan!tngk laki pon ak xde nafsu,,,ak prnh try la 2 ak tau,,girl nie lgi msyukk dri laki tau!,,dy pnya hurshh masyuk habis la,,skli msukkk gerenti xmao kluaq wooo,,

danny said...

laaa..
kepada abg gemok kat blog ni..bukannya semua lesbian wat perangai gitu wei..hhh,kepada pulak tak tegur.sebab malu bagainya -,- '

awak tahu tak?pengkid di malaysia tak ramai,adanya ftm (mcm pengkid tapi berbedah) ramai woo -,- '

ok,tentang diri danny ..kenapa jadi pengkid.sebab kesalahan mak bapak kerana masa kecik dipakai pakaian lelaki pada umur 11 - 25 tahun (sekarang ini).

inilah secara jujurnya,kenapa rqmai sangat pengkid kat malaysia ini (let honestly,i want to told you.)

bermula dengan.....

pengkid rabbit
-dia jadi pengkid sebab di rogol oleh ayah.

pengkid gold
-dia jadi pengkid sebab di buli oleh kaum lelaki masa sekolah rendah dan sampai sekarang ini.

pengkid ardi
-jadi pengkid sebab ahli keluarganya susah kerana kehilangan ayah.

pengkid etie
-jadi pengkid.sebab berqhi kat internet.

pengkid nike lang
-jadi pengkid kerana putus cinta dengan bfnya.

pengkid zaicodd
-jadi pengkid kerana terikut-ikut kat kawan2 & jugak kat danny -,- '

*ok,ini saja kenapq jadi pengkid,sekian..*

mya azie said...

Asl sll.sgt isu penkk...ase kn isu gay pn rmai tp yg laki2 ni xkesh lak kn yg jd kesh kt penk ekk...kowng fkir asl.cmtu...npe rmai penk dh kebas awek cun2 kaa...tuk ngtahuan la sy slh sowng ladiea penk k...hah nk kate pe..jijikk kee...lg sy fkir jijik ble dlu kapel ngn laki blk2 seks..hahaa...ni kesh btol k..xnk.ke fkir npe ladiea rmai lari kt penk ekk...n x smua k kapel ajnis cmtu tau...sy tgk sll la.yg rmai laki ngn awek jaa duk poyo brkepit lam.lrt xtgk owg keliling...ssg nk tgk yg kapel sjnis ni wt cmtu....hahaaa npe x caye ke try r cr...stakt br skali nmpk lam bas jgn cite sbb.sy ary2 nmpk laki ngn chia wt cmtu k....sekian laa yaa
luaskn sket la pmikirn tu jgn nk slhkn kapel sjnis ni jaa k...luaskn pmndngn tu jgk tgk isu gay yaa n isu buang2 ank bagai....

Total Pageviews

. page counter