Friday, August 15

Beijing 2008 – Faking It

Liverpool end last season empty handed, Perak now in deep financial crisis and I can’t blame Perak players for not performing well. Tak dapat gaji 4-5 bulan, cam mana nak main bola dengan hati yang senang. The only option for me as sport fans now is to concentrate supporting Malaysia at Beijing Olympic.

But thanks to several weak displays by our athletes aku percaya sukar untuk aku bergembira. Sekarang tinggal Lee Chong Wei dan pelumba basikal sahaja yang boleh diberikan harapan untuk dapat pingat. Aku totally agree with sports minister, he said there are no ‘kalah bergaya’, kalah adalah kalah. Tak kira pecah record kebangsaan, baiki catatan peribadi or other minor achievement, pergi sana balik dengan tangan kosong, kau memang loser. Sebelum start Olympic, athlete semua memberi harapan menggunung, semua gelap mata nak menang sejuta ringgit. Wong Choo Han beats defending gold medalist, Taufik Hidayat. Dan pasangan Koo – Tan beats their Japanese jinx rival. Aku semakin percaya badminton will deliver more than one medal. Rupanya semua adalah harapan palsu.

Talking about palsu, last few days after the official opening ceremony people start talking about organizer faking the fireworks display during the international broadcast of the event.

The firework that looks impossible actually is computer generated. Memang ada pertunjukan bunga api pada malam itu di stadium sarang burung, but tidaklah seindah yang dipancarkan keseluruh dunia. Pergi search di google atau yahoo keywords yang berkaitan pasal firework display during Beijing Olympic opening ceremony, akan jumpa banyak sites yang mengutuk organizer. Mungkin China desperately tries to tell rest of the world that they are the best firecracker creator in the world. Since sejarahnya memang bunga api dibuat di China, tapi in recent exhibition tournaments, wakil dari negara lain dah mula mendominasi.

Still about faking, beberapa hari yang lepas syarikat tv US berjaya dapat berita yang organizer juga tukar penyanyi cilik untuk majlis pembukaan Olympic kerana penyanyi asal kurang cute.

Pihak penganjur merasa budak yang mempunyai suara lunak dan pandai menyanyi itu tidak cukup cute untuk dipaparkan ke seluruh dunia, so they picked cuter young girl and ask her to miming during the performance. Suara yang didengari still suara penyanyi asal yang tidak cukup cute itu. Macam-macam… Aku tidak rasa organizer switch penyanyi simply because she not cute enough, since orang yang betul-betul hodoh pun make up artist boleh jadikan cantik. Maybe because budak tu ada nervous ke, tak sihat ke, or any other reason. Yang peliknya berita seterpencil itu pun wartawan US berjaya dapat. Kagum betul aku.

Still cakap pasal topic ‘fake’ dan related dengan Bejing Olympic. Aku nak kutuk rakyat Malaysia yang pura-pura jadi Malaysian but support negara China. Yeah… you guess it right all unhappy and unthankful Malaysian Chinese who still believe they not racist walaupun support negara China di Olympic.

Rakan sekerja aku sendiri tanpa segan silu claims he support Chinese athletes. Aku still remember few days before opening ceremony dia cakap:

“Malam 08/08/08 nobody kacau me, what ever happen, do not call me. I want to concentrate watching Olympic, I know China will show the best opening ceremony ever…”

Then, beberapa hari lepas tu dia still talking about how great the event. China bagus, pandai, the best… bla...bla…bla…

Then, about computer generated firework show and switching the young singer, aku baca di banyak blog milik Malaysian Chinese yang totally sokong organizer. They strongly believe there is nothing wrong with that decision, not a single tiny little wrong at all. Why they have to be over defending the organizer? Specificly defending People Republic of China? Kenapa? Semangat Asia? Nahhh... tipu ahh. Some of the blog’s owner even declares they support Malaysian athlete and Chinese athlete… Kenapa mesti nak support atlit negara lain?

I know this kinda sensitive issue, I also realize ada beberapa Chinese bloggers expecially from Nuffnang yang baca blog aku. Sorry lah, as i mentioned few time in this blog before, I can’t tahan with all this fake Malaysian yang believe they not belong here. I hope you guys understand my view on this.

But, fikir-fikirkan balik… aku tidak puas hati ada Malaysian Chinese support China athlete, but kalau cakap pasal football aku tidak pula kisah ramai Malaysian yang sokong negara lain.

Selamat berhujung minggu. Hopefully Lee Chong Wei tidak memberi harapan palsu. Harap pelumba basikal tidak menipu kita dengan recent good performances build up to Olympics. This weekend aku busy attend wedding. Sorry, aku tak sempat nak reply komen beberapa posting sebelum ini. Busy sikit. Aku cuma sempat baca je komen-komen tu. Aku akan cuba curi masa untuk reply nanti. Posting ini pun aku tulis offline dan kelam kabut post masa di office.


Update (7:35 pm)


Chong Wei memastikan pingat perak untuk Malaysia. Harapnya dia boleh tukar kaler ke gold...

15 comments:

k0k s3n w4i said...

I have not watched a single event, or even that famous opening ceremony for that matter, because I am boycotting the Beijing Olympics.

Yes, I'm Chinese.

I do that because I despise China's human rights policies, particularly regarding Tibet, and their wanton disregard for the environment.

I'm proud of my heritage, but the China today is not part of that.

Falcon said...

i pun harap cycling team to jangan hangat hangat tahi ayam..lol..

tapi chong wei,,harap-harap..6.30pm hari ni..

miekabo said...

salam...

aku sendiri pun tak brape minat nak tgk...
aku tertarik dengan kenyataan k0k s3n w4i
dia boikot sebab penindasan kepada masyarakt tibet.
tapi kita sebagai umat Islam tak pernah terfikir ke penindasan komunis china ke atas masyarakat Islam kat sana...
kecoh seluruh dunia pasal tibet...
tapi umat Islam ditindas... sape yang peduli???
apa human right buat... buat2 buta sebelah mata jer???
tepuk dada tanya nafsu....

p/s: Olympic??? baik tengok Olympets lagi best... wakaka...

lankapo said...

sorry lah guys,

I olympic i tengok Volleyball pompuan je ok hehe.Especially from Japan..

bukan apa aku teringat cerita jepun dolu2 tuh ..

somersopp berpusing....haha

Anonymous said...

dood...

sampai sekarang aku tak tau ape citer sebenar tibet vs china nih...
yg aku tau, statement sharon stone yg kata..bencana kat china tu adalah karma...

dah la tak tau, malas pulak tu nk cek kat net...hehehehehehe

anyway,i think i must give china a little credit for their effort during the opening ceremony..
i like it actually..regardless of whatever the issue the media trying to dig-in..

-Ipoh lads-

teek said...

very bad statement la dood, or were you making a controversial entry to up your hits?

up to ppl la which country they want to support, doesn't matter la. But i'm sure if for eg. Chinese player meet Msia player in badminton, we all support Msian lah. If you put Phelps vs Chinese swimming, heck..even i support China. Even if you put US, China and Daniel Bego in one pol, i'll support like hell for Daniel but at the same time being realistic (no offence to Daniel), i'll support China to oust US. It's way better than admitting Vijay Singh is "malaysian" simply because his wife is and he once asked for citizenship.

Anyway, i think the original singer is cuter. Or maybe i just love the underdogs.

**lots of tumble and falls in gymnastics. of course, all news courtesy of internet sbb RTM bodoh.

MR. said...

lankapo ...

aku akan tgk aper2 jer event yg melibatkan atlet wanita jepun ... hahahha

main badminton pun ko tgk diorang punya baju ... perghhh!!! meruntuhkan jiwa raga dan juga iman di dada ....

p/s: citer maero attack ke yg ko maksudkan?

Johnny Ong said...

bunga api kat stadium sarang burung adalah "live". hanya bunga api yg terlepas satu demi satu (kesemuanya 29 kali) dari tiananmen square ke stadium sarung burung tu disiarkan dgn rakaman video yg. alasan - kalau tunjuk betul betul live, penonton dirumah tak akan nampak dgn jelas akibat 'haze' yg teruk disekeliling beijing ......

harap2 lee chong wei dpt membawa balik pingat emas ke tanahair malaysia

tiang lampu said...

citer maero attack la somesopp pusing2 tu.. ahaha ..

olympet? ke animalympics? ahahaha aku tak tengok opening sebab aku penging. dh tu mak ayah control remote tv, skejap2 je aku tengok kt astro tu.

pasal isu sensitif sikit tu aku tak berani komen, nnt MrRight masuk penjara ahahha.

aku kalau olimpik ke, komenwel ke, sukma ke, aku aim badminton ngan gymnastic je. tapi hari tu terikat kt archery skejap sebab team perempuan Korea hebat, ending for new world record btol2 dier kasi bull's eye. point pon semua 10.. sekali dua je dpt 9. terer nk mampos!

dfg9 said...

hampeh ... choong wei main cam x de semangat .. borim je aku tgk ...

lalala.Inc said...

hurm....
macam2 la kat dunia skunk neh...
sume macam bajet nak jadik yang terbaik walaupon terpakse menipoo..
wakakakaa...
emmmm.....
sal chong wei, even dier tak menang emas pon, aku still repect dier cuz bleh go thru final....

Anonymous said...

congrats to chong wei...at least sampai final...n he understand d govt financial....sbb tu dia mcm tak nak menang sangat...i guess org gomen pujuk dia tak kasik menang sbb duit diorg nk spend kat pilihanraya Permatang Pauh...hahahaha

syasya said...

x kisala sbb apa organizer switch budak tue...
if they switch budak tue bcoz dia x cute, they simply being cruel...
bdk tue bkn x cute juz gigi jer prob...
wut ever it is they got their own reason for doing that...

beside the opening ceremony is superb...

abikhsan said...

Assalamualaikum and Hi to everybody.

Bukan nak membetulkan fakta yang salah atau tikus baiki labu. Pasal fireworks yang palsu ialah yang appear kat sekitar Beijing atau Olympic Square. Siapa yang tengok live (yang tak tengok toksah komen) akan nampak berpuluh bunga api di ruang udara luar stadium. Tak semua fake. Ada yang real.

Ala ini macam show biz juga. Pada aku tak salah organizer tu. Kira macam tengok movie Holywood la. Pakai CGI jugak utk aksi letup dan kejar mengejar even terbang sana-sini. Tengok terganga walau tau benda tu fake. Sama macam kes ni.

Pasal support menyaport atlit ni aku setu dengan komen teek.

Pasal artis Malaysia, aku paling terkilan dengan skuad memanah, yang dicanang akan dapat pingat. Rangking ke-empat dunia. Yang kelakarnya panah bagi sorang 12, papan satu, panah je lah... bukan main panah-panah orang ke apa ke lawan panah ke. Panah kat tempat masing-masing... mcm main bowling. Tapi biasalah alasan mental tak kuat.

Lain-lah kalau team melibatkan lawan secara langsung seperti bandminton, taekwando atau basikal. Kena lawan orang tu baru kira menang. Aku respect dengan team basikal. Walaupun tak dapat pingat at least world tahu, Malaysia ada team yang boleh cabar dia orang for next game. Acara basikal pulak bukan setakat kayuh siapa paling laju tapi lebih kepada kayuh guna otak dan kaki. Bukan kaki dengan kepala lutut je. Strategi penting...

p/s - Aku pun tak tahu cerita pasal Tibet and China. Recently je dapat tahu huru hara tu, tapi pasal umat Islam di tindas kat Palestin, Iraq, Afghan dan seantereo alam ramai tak semua yang kish sangat.

Mr. Right said...

k0k s3n w4i,
Wahh... strong and brave statement. Congrats, aku suka orang yang berpendirian. I not really understand the whole Tiber and China issue so I will watch Beijing Olympic and no plan to boycott.

Falcon,
No gold from anywhere. Cycling pun memang hangat-hangat tahi kambing je. Chong Wei crack under tremendous pressure.

miekabo,
Ada ke umat Islam kena tindas disana? Tak byk coverage pun. Selama ini tengok documentary nampak happy je.

lankapo,
Gambar tengah dukung anak. Tapi still gatal.. ish..ish..ish...

-Ipoh lads-,
Mee too, aku pun malas ambil kisah pasal Tibet tu. Honestly aku tak tengok pun opening ceremony. Ada hal malam tu.

teek,
No Teek...no. Bukan purposely nak create controversy. Aku bukan cakap pasal semangat Asia or pilih negara 'angkat' as most Malaysian football fans choose during World Cup. Tapi aku cakap pasal Chinese yang still anggap mereka part of negara China. Most Malays came from Indonesia, right? But why takde Melayu yang anggap Indonesia part of our heritage?

MR.,
Apa la punya teruk korang ni. Dengan atlit2 yang mostly sekeping tu pun boleh stim ke? Aduhai... desperatenya.

Johnny Ong,
Thanks for the explanation about the fireworks.

tiang lampu,
Bagus... jgn komen sampai aku leh masuk penjara. Aku pun 1st time tengok Olympic dengan channel yang banyak. Jenuh juga tukar2 channel cari acara yg best.

dfg9,
Bukan tak semangat, tapi gabra. RM1 juta dan harapan puluhan juta rakyat, tak mungkin dia tak semangat.

lalala.Inc,
Kegilaan menjadi yang terbaik dah semakin melampau. Agreed!

Anonymous,
Hahahhaa... so bajet permatang pauh ada extra RM700 ribu.

syasya,
Aku pun percaya they got some other reason for switching the gal.

abikhsan,
Betul, tak semua fireworks CGI. Kalau citer pasal artis Malaysia boleh jadi posting baru.

Total Pageviews

. page counter