Monday, August 11

Forum by Malaysian Bar Council Pertaining to Conversion to Islam

Since today aku tidak berapa busy, dan aku tidak prepare apa-apa article untuk dipost sebab aku habiskan weekend di kampong, jadi aku layan kehendak beberapa pengomen dan penghantar email yang minta aku komen pasal forum yang majlis peguam adakan semalam.

Aku perlu nyatakan, pandangan aku purely base on news yang aku dapat dari tv dan internet. Aku tidak pergi atau dapat informasi daripada individu yang terlibat secara lansung dengan program tersebut.

Everybody said the forum is about memeluk agama Islam dan beberapa perkara yang berkaitan dengannya. Ini adalah tajuk forum tersebut:

"Conversion to Islam: Article 121(1a) of the Federal Constitution: Subashini and Shamala Revisited"

Lebih tepat lagi, forum tu nak bincang pasal Article 121, iaitu mahkamah civil tidak boleh overrule keputusan mahkamah syariah. Dalam dua kes yang menjadi topic utama forum iaitu Subashini dan Shamala, kedua-dua family tidak tahu akan ketua keluarga mereka memeluk Islam, jadi timbul pelbagai komplikasi selepas orang yang memeluk agama Islam itu meninggal dunia. Jenazah nak kebumi dimana? soal harta, penjagaan anak…etc.

Actually niat Bar Council agak baik, mereka nak menghuraikan kekalutan yang sudah dan akan timbul berkenaan isu ini. Tetapi aku terpaksa agree dengan semua yang memprotest semalam. Adalah tidak bijak membuka forum tersebut kepada public. Aku percaya Malaysian public, including myself not matured and educated enough to discuss about this problem openly.

Aku tidak arif pasal soal pelembagaan negara, tetapi aku percaya tentunya terdapat saluran yang lebih tepat yang boleh digunakan oleh pengamal undang-undang untuk setlekan problem ini. Anjurkan forum terbuka untuk bincang pasal agama, simply a stupid decision lah.

With that, ini conclusion aku:

Bodoh…! Seperti yang aku cakap diatas. Aku rasa mereka yang ingin anjurkan forum itu secara terbuka adalah golongan yang kurang bijak. Aku yakin rakyat Malaysia belum bersedia. Peguam-peguam bijak seperti mereka should know better about this. Agama adalah isu paling sensitive di Malaysia. Regardless what their intention, such open forum seriously mengundang malapetaka. Period!


Syed Hamid dan Kerajaan Malaysia…. Bijak. They advised Bar Council to cancel the forum, Bar Council ignored. The they ‘allow’ protestor to reach to that building and urged those stupid lawyers to stop the forum. So, nobody will blame kerajaan, majority of the rakyat wants the forum to be stop. So, peguam-peguam yang bijak pandai tu tak boleh buat apa-apa.


Police…. Especially Dang Wangi district Police Chief Assistant Commissioner Zulkarnain Abd Rahman…. Bijak. Aku tidak dengar sebarang pertumpahan darah. Daripada rakaman youtube dan berita, aku dapat lihat peserta rally agak aggressive. Tetapi kebijaksaan police handle the situation dan managed to ask Bar Council to stop the forum… very smart move.


To all these people, led by Peninsular Malay Students Federation vice-president Jais Abdul Kari, Muslim Consumers Association of Malaysia complaint officer Imran Yusof, Pas Youth chief Salahuddin Ayub, who is also Kubang Kerian member of parliament, Muslim Organisations in Defence of Islam (Pembela) exco member Zulkifli Noordin, who is also Kulim Bandar Baharu MP, and Pekida Malaysia supreme council member Mohd Syahrir Abdul Aziz… thank you very much. Although aku dengar ada pihak yang melontarkan kata-kata kesat berbaur perkauman, but… aku percaya sedang api kemarahan membara, memang sukar nak kawal diri.


Aku tidak nampak komen yang jelas daripada parti-parti politik, tidak kira UMNO atau daripada Pakatan Rakyat. PAS dan PKR hantar wakil membantah semalam, tapi mereka tidak secara terang-terangan mengutuk forum tersebut. Dengan itu, aku labelkan mereka sebagai…. penakut. Ini kerana dalam banyak kes sebelum ini, Bar Council always on their side, so they afraid to condemn that forum dan hilang sokongan dalam isu-isu lain. Kira penakut lah tu… pemimpin UMNO tak join bantahan semalam, kenapa ya? Keris lupa nak asapkan ke? ataupun dah berkarat?


Last week someone (Chinese) ask me this question:

You consider yourself as Malay or Malaysian?

Aku diam… then jawap… Malay.

Dia diam dan senyum. Aku tidak tahu jawapan aku betul atau salah. Bila aku tanya dia, dia tak jawap then terus ubah topic.



P/S: I know, somebody will say aku ni macam lalang. Hari ini aku kutuk but esok atau lusa aku akan puji individu atau organisasi itu semula. Hope everybody understand, aku always puji dan kutuk base on each particular event unless aku stated yang aku komen in general. Hope you guys understand….

20 comments:

anggerik ungu said...

salam..thanx sbb tunaikan hajat aku gak..bg aku isu smlm 2 mmg ptut dibincangkn dlm blog ni..bg aku plk..durg ni x bodoh..maybe durg wat scara trbuka just nk sume taw pe keburukan n kebaikan..kte x taw pe sbnrnyer motif durg nk wat trbuka...tp apa2 pn aku sbnrnyer kurang setuju gak bnda mcm ni dibuat trbuka..mndtgkn kemarahan org b'agama islam..blh mcm2 taksiran org nnti..

intan said...

urm..selaku org yg request..tq bro..ini komen aku:
walaupun aku sendiri byk x btul, aku still rasa x patut org yg x berkenaan bercakap psl agama..secara terbuka pulak tu...isy3..berani betul mereka2 ni.

Badrul Hisham said...

dood,

yg last tu aku sokong!!manakah peginya pemuda2 UMNO?? aku dgr sorg pun tak turun..apo la..camna rakyat nak caye kat diorg ni..mana KJ??

aku pun mcm ko gak dood..mana aku rasa betul, aku sokong..mana tak betul, aku kutuk..haha!!tak kisah la org nak ckp aku lalang ke..haha!!

p/s: ko tak reply pun msg aku ek..takkan cuak kot man u bg warning awal mlm td..ahaha!!tu belum 1st eleven turun..

GLORY-GLORY UNITED!!

Anonymous said...

Just interested to your friend's question : "Do u consider yourself as Malay or Malaysia?"

Well, currently that question had been lingered on my mind, since, (sorry but i dont mean this in the offensive way but the reality that count..)sometimes i feel ashamed of being Malay or Malaysian...
sad but true..I think some Malay had this kind of arrogant but stupid, selfishness attitude,zero minded(please bare my words...SOME..not all)while considering the current condition of Malaysia, I feel disappointed of what this country had to offered to the people.
i wont mind people calling me with all the bad words, but for some reason I rather consider myself as Muslim...
so i think if people would ask me the same question to me..My answer will be...Muslim.

-Ipoh lads-

abikhsan said...

Assalamualaikum w.b.r

Sorry yang nak minta penjelasan, banyak aku dengar komen termasuk dari Pak Menteri kata boleh anjur forum macam tu tapi kena buat secara tertutup. Aku tak paham tertutup dan terbuka dari segi apa. Venue atau peserta. Dia orang buat kat dalam dewan tu tak dikira tertutup ke atau buat kat padang bola baru dipanggil terbuka.

Aku dapat tahu Bar Council ada juga invite beberapa peguam Muslim untuk join tapi takde sambutan. Banyak yang protes dari luar.

Aku tak nak komen lebih-lebih sebab aku tak ada dalam dewan masa forum anjuran bar council tu dan aku juga tak pi protes. Komen hear saya kang nanti jadi fitnah, tak pasal dapat dosa kering.

Cuma di sini aku nak cerita pengalaman bersama dengan saudara baru. Yang pertama orang kaya masuk Islam satu family dan bila ada ugutan bunuh dari saudara terdekat dia, pi mengadu dengan jabatan agama dan mufti, apa jawapan yang dapat..."Baguslah kena bunuh, kira mati syahid". That saudara baru upset dan lari sejauh 400 km ke selatan utk cari perlindungan.

Yang kedua, dah masuk Islam almost 4 years masih tak tukar IC. What happend kalau dia accident dan meninggal, bila orang tengok IC nama bukan Islam maka akan dikebumikan cara bukan Islam, naudzubilah. Kata saudara baru tu banyak sangat karenah birokrasi.

Dan ada juga saudara baru yang pergi berdaftar dengan jabatan agama tapi disindir kata kononya datang atau nak masuk Islam sebab nak duit zakat atau sumbangan. Padahal that saudara baru daftar sebab nak masuk kelas pendidikan.

A few incident kat atas yang aku alami menyebabkan ada saudara baru fed-up dan kembali ke agama asal dia.

Siapa yang salah. Maaf MrRight, komen agak panjang dan mungkin off topic tapi sedih tengok nasib saudara baru yang juga saudara seagama kita.

p/s - Kenapa bar council begitu berani. Dulu nak buat dialog IFC. Sebab ia ada kaitan dengan sokongan SIS yang mana anak Pak Lah (Nouri) merupakan salah sorang orang kuat SIS.

MR. said...

IPoh Lads (biasa gi ireland ker? hehe),

Rasanya kita kene bezakan religion, race, nationality ...

jawapannya senang jer ... aku adalah rakyat malaysia berbangsa melayu beragama islam ...

boleh gitu? hehehe ...

Bunga said...

Bodo la derang ni.
Buat forum yg sentuh isu agama, kaum..secara terbuka.
Sib baik takde pertumpahan darah..

hmmmmmm.....

Anonymous said...

Laa..mana ada orang Malaysia yg pandai..semua bodoh.Yg betul ada sorang je..mamat AKU BETUL tu la !! he he.


Joe Scapula.

teek said...

To me, the forum was held for the purpose of discussing all the confusions arise from past cases and giving explanations; why the decease been buried as a muslim, why there’s no change of religion on IC and most importantly, why didn’t the non-muslims family get their share of whatever been left behind etc. Good intentions. It’s not about how to successfully converting a muslim to other religion or denying that islam is the official religion. But of course, that was just me seeing it as such and me seeing the good side of people. I failed to see any harm on the topic discussed, but then again, my opinion is purely based on what I understood and who I am.

Half of me understood their anger as the forum might deviate from its original discussion and also because of the propaganda/ hidden agenda behind the forum (claimed by certain blogger and there are truth in it) but half of me was sorta disappointed on how the protestors conduct themselves; especially the poyo GPMS guy who rudely knocked a camera and the green party youth wing guy. They were standing in there barely for few seconds, and I bet unable to hear one complete sentence, let alone the whole discussion and yet they made super fuss. Or maybe I’m very unconfrontational kinda person.

Regardless of the forum be made openly or behind closed door (which didn’t serve any purpose), I think Bar council should’ve invite who’s who on behalf of the muslim side; probably a mufti or any govt high position officer, cerified ustaz/ah, Ministers etc.

~ i am a Muslim Malaysian.

Anonymous said...

Aku setuju cadangan Tuk Guru Nik Aziz.

Kalau nak buat forum,buatlah,bincangkan tajuk "Antara islam dgn agama lain,mana yang lebih baik?"

Dood,ada berani anjurkan forum macam tu ??


Joe Scapula.

dizzy said...

bro,
aku stuju ngan ko... mungkin niat itu baik utk dirungkai beberapa persoalan tp our society cant be tat matured n educated enough to discuss it openly..mmg kesian..cube pikir,mcm mana dgn ppompuan yg convert to islam,but then laki die tu x praktis pon islam (n i belive tis is wats happening in msai)n ni akan sbbkan pompuan tu terkapai2 sama..ni yg salah satu sbb diorng akan kmbali ke pangkuan fmly..n hw abt their kids?duk ngan bapak truk or duk ngn si ibu??
dun get me wrong ok ..
discussion doesn mean u are forced tu....myb bley dlm suasana yg lain..pangil smua pihak
or watever the tut ever...hehe..

shafa said...

nk komen tp takut tersalah komen...
so skang dh komen...
fuuhh lega dpt jgk komen...heheheh

jebat_pembela said...

bagi aku forum ini memang tak patut di adakan langsun kerana akan menggugat keharmonian negara kita.apa yang aku nampak perlembagaan kita sekarang berani di ganggu gugat oleh bangsa lain, walaupun pihak BAR council mengatakan tidak akan menyentuh perlembagaan malaysia.yang pastinya aku bangga kerana rakyat melayu dan islam bergabung untuk mamprotes forum ini diadakan.. namun itu masih belum cukup kuat untuk memastikan forum tersebut bibatalkan, walaupun forum tersebut telah di batalkan namun ia masih sempat di jalankan.

forum tersebut telah hampir menggugat keharmonian negara. namun di sini kita dapat lihat PM(perdana Mentri) dan menteri yang lain jadi bodoh. selaku pm beliau mempunyai kuasa mutlak untuk membatalkan forum tersebut memangdangkan beliau bertanggung jawab menjaga keselamatan di dalam negara. tapi aku nampak beliau masih enak di belai oleh jane abdullah sehinggakan tidak langsung mengarahkan forum berkenaan di batalkan. malang sungguh kita kerana mendapat seorang pemimpin yang gagal.. cuba renungkan

jebat_pembela said...

bagi aku forum ini memang tak patut di adakan langsun kerana akan menggugat keharmonian negara kita.apa yang aku nampak perlembagaan kita sekarang berani di ganggu gugat oleh bangsa lain, walaupun pihak BAR council mengatakan tidak akan menyentuh perlembagaan malaysia.yang pastinya aku bangga kerana rakyat melayu dan islam bergabung untuk mamprotes forum ini diadakan.. namun itu masih belum cukup kuat untuk memastikan forum tersebut bibatalkan, walaupun forum tersebut telah di batalkan namun ia masih sempat di jalankan.

forum tersebut telah hampir menggugat keharmonian negara. namun di sini kita dapat lihat PM(perdana Mentri) dan menteri yang lain jadi bodoh. selaku pm beliau mempunyai kuasa mutlak untuk membatalkan forum tersebut memangdangkan beliau bertanggung jawab menjaga keselamatan di dalam negara. tapi aku nampak beliau masih enak di belai oleh jane abdullah sehinggakan tidak langsung mengarahkan forum berkenaan di batalkan. malang sungguh kita kerana mendapat seorang pemimpin yang gagal.. cuba renungkan

Mr. Right said...

Sori, tak sempat reply komen. Rushing hari ni. Kelam kabut tulis posting, then terus kena g meeting.

dizzy said...

emosi nye si jebat_pembela...
jgn cepat melatah dude...hrini melayu yg x praktis islam pon ramai,but then bile timbul isu2 gini,melebih2 plak....islam pon x nak berlakunya penganiayaan..

Anonymous said...

I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

Sorry for offtopic

Anonymous said...

kenapa kena bayar duit to report a fradulent lawyers. kenapa authority tak boleh take up the case and investigate ke

Anonymous said...

Im bored) lets play three word story =)

Three word story is a game in which a story is built by multiple people, who use three words each turn. It is a common favorite of forum gamers, since it is easy to explain and play in a linear, structured fashion. An example game goes as follows:
* A fat man...
* ... walked into a...
* ... car and it...
* ... was very painful...
* ... but he jumped...
* ... back up and...
* ... dug a really...
* ... small cave that...
* ... had two red...
* ... cats coming out...
* ... from some smoke...
* ... though a blue...
* ... streak speeds by...
* ... forcing twenty wayward ...
* ... evidences of fright...

ok =)?
Ill begin:

I opened the door...

Anonymous said...

Hello,
i'm new registered here, i'd like to say thanks to all the mods here,
i have read a lot here and they helped me a lot.
Many thanks,
Mary

Total Pageviews

. page counter