Tuesday, August 26

Kibar Jalur Gemilang Terbalik

Less than a week kita akan celebrate Merdeka. Kenapa tahun ini kurang meriah je sambutan? Kempen pun tak sehebat dulu, tak kira dari kerajaan dan syarikat swasta. Semua busy dengan politik kot.

Masa mula-mula ada ura-ura nak namakan bendera Malaysia aku ternanti-nanti dengan penuh semangat. Pastu masa sambutan merdeka tahun bila ntah, seperti biasa aku dengan member-member rumah sewa masa study pergi Dataran Merdeka, dan Dr. Mahathir umumkan yang bendera Malaysia officially akan dikenali sebagai Jalur Gemilang. Aku punya lah tak puas hati sebab pada masa tu terus terlintas kat fikiran aku singkatan kepada Jalur Gemilang adalah JALANG. JAlur gemiLANG. Tak mungkin aku seorang je terfikir sebegitu, kan?


Aku ada 2 Jalur Gemilang dalam kereta, aku keluarkan time tengok bola sahaja. Pernah sekali aku keluarkan masa nak buat lapik duduk masa repair tayar kereta.


Early August, blogger terkenal Kickdefella start a campaign to display Jalur Gemilang upside down. Gambar dibawah aku ambil dari blog beliau. Click gambar akan terus pergi ke posting yang beliau mulakan kempen tersebut.

Raising the flag upside down as a symbolic message to show Malaysia now memang dah terbalik dek kerana kepimpinan yang semakin teruk. Blogger tu cakap memang dah jadi tradisi pelayaran di laut mengibarkan bendera terbalik bagi menandakan mereka dalam bahaya, emergency atau memerlukan bantuan. So, secara simboliknya Sheih dari Kickdefella kata yang Malaysia kini dah semakin teruk dan umpama kapal yang didalam bahaya.

I would say campaign from Sheih mendapat sokongan yang tidak kurang hebatnya from a lot of bloggers. Sheih memang sudah terkenal, ada ramai follower and he also famous for few controversies before.

Blogs yang sokong cadangan Kickdefella

Sheih dari Kickdefella adalah seorang ahli atau bekas ahli UMNO tetapi accept offer to work for PAS led Kelantan government. Nobody can blame him, since dia dah fed up dengan UMNO dan dapat offer untuk menabur bakti dinegeri kelahiran beliau. Tentunya dia terima offer dari Nik Aziz dan Husam Musa tu.
Berbalik pasal bendera terbalik, semua orang BN hentam Sheih. Pemuda UMNO, pemimpin-pemimpin sehinggakan Perdana Menteri pun hentam dia. Ramai yang cakap dia kurang ajar, melampau dan ada yang mahu dia ditahan dibawah akta hasutan.

Ok… enough for introduction, now time for me to show my opinion regarding this issue. Aku tidak berapa setuju diterbalikkan bendera Malaysia. Sebab, betul dalam dunia pelayaran atau semasa peperangan raise flag upside down untuk dapatkan bantuan. But in our case kita inginkan bantuan daripada siapa? Kita kibarkan Jalur Gemilang terbalik untuk tatapan siapa? Kalau orang luar nampak, so, kita harapkan mereka akan hulurkan bantuan? Mungkin Sheih seorang penggiat seni (yup, he produced quite number of movies) so dia boleh nampak betapa indahnya simbolik itu. Dia juga rasa dengan menterbalikkan bendera boleh create awareness dalam masyarakat, at least dalam dunia internet. But again, most internet user in Malaysia adalah mereka yang sudah tahu Malaysia bukan dalam keadaan terbaik. Even UMNO supporters realize that fact. So, why bother raising the flag upside down? Jalur Gemilang tak salah, negara Malaysia tidak salah…


Sepatutnya, kalau nak tunjuk perasaan, nak lepaskan geram, nak create kesedaraan dalam diri rakyat Malaysia, terbalikkan lah bendera, symbol atau logo pihak yang dirasakan tidak betul. Pihak yang bertanggungjawap menjadikan Malaysia dalam keadaan yang Sheih rasakan perlu kibar bendera terbalik.


Contoh:


Malaysia tidak perlu diselamatkan, tidak perlu dibetulkan. Yang perlu diberi perhatian adalah mereka yang meminpin Malaysia tidak kira kerajaan atau opposition parties. So, aku rasa lebih baik kita upside downkan logo party politic daripada terbalikkan Jalur Gemilang.

Atau, kalau kita rasakan ada individu yang perlu disalahkan… perlu diselamatkan. Terbalikkanlah gambar beliau.


Contoh:



(Remaining of this blogpost except the last sentence should be read upside down, work only with Firefox. Pengguna I.E sorry bebanyak…..Baca dari bawah ke atas… downside up or upside down…)

˙snld ʞǝǝʍ ǝuo ʇsɐl ǝɥʇ ɹoɟ ɥnɐd ƃuɐʇɐɯɹǝd ıp uǝdɯǝʞɹǝq ƃuoloʇ ƃuɐʎ ɹǝqɯǝɯ-ɹǝqɯǝɯ ɥǝlo uɐʞɐʇıɹǝɔıp lɐʞɐq ƃuɐʎ ʞıɹɐuǝɯ ɥɐsıʞ ıɐƃɐqlǝd ɹɐƃuǝp ʞɐu uɐp ˙ıuı ɯɐlɐɯ lıɔǝʞ ɐʎɐɹuɐɥılıd ʇlnsǝɹ nƃƃunʇ ʞɐu ɹɐqɐs ʞɐʇ ˙˙˙ʍoɥɔ

˙ʇoʞ ɥɐp ʞo

ɹʞd ɔıɯ dɐp ɐɔɯ sɐd ouɯn

˙ıuı ʞılɐqɹǝʇ ɹǝʇɔɐɹɐɥɔ uɐƃuǝp ɹɐsǝq-ɹɐsǝq ɔıʇılod ıʇɹɐd ɐɯɐu sılnʇ uɐʞɐ nʞɐ 'os ˙ƃuıɥʇʎɹǝʌǝ ˙˙˙ɟo ɯɹǝʇ uı pɹɐʍʞɔɐq ʎɹʇunoɔ ɹno ƃuıʌoɯ uo uɐıɔıʇılod ɹno ǝɯɐlq plnoɥs ǝʍ ǝʌǝılǝq ı ǝɔuıs 'uǝɥʇ

˙ƃuılnɾ ıpɐɾ ɐʇɐɯ nɐʇɐ ɐlɐdǝʞ ʇıʞɐs uıɐldɯoɔ ƃuɐʎ ıɐɯɐɹ ʇnʞɐʇ nʞɐ ʇnq 'uʍop ǝpısdn ʇsodƃolq ǝloɥʍ ǝɥʇ ǝʇıɹʍ oʇ ƃuɐpɐɔɹǝq nʞɐ 'ʇsɹıɟ ˙uʍop ǝpısdn ǝlɔıʇɹɐ sıɥʇ ɟo ƃuıuıɐɯǝɹ ǝʇıɹʍ ı pɐǝʇsuı 'uʍop ǝpısdn ƃuɐlıɯǝƃ ɹnlɐɾ ɹno ǝsıɐɹ uɐʞɐ ʞɐpıʇ nʞɐ 'nɐılǝq ɐpɐdǝʞ uɐƃuoʞos ɐpuɐʇ ıɐƃɐqǝs os ˙uoıʇɐɹʇsnɹɟ sıɥ puɐʇsɹǝpun puɐ ʎɹǝʌɐɹq sıɥ ǝʇnlɐs ı ʇnq ˙uʍop ǝpısdn ƃuɐlıɯǝƃ ɹnlɐɾ ǝsıɐɹ oʇ uƃıɐdɯɐɔ ɐllǝɟǝpʞɔıʞ ɯoɹɟ ɥıǝɥs ʎq pǝpuǝɟɟo ʇıʞıpǝs uɐp nɾnʇǝs ʞɐpıʇ nʞɐ undnɐlɐʍ


Best pula rasanya tulis terbalik cam ni….

17 comments:

Anonymous said...

Sebagai tanda protes aku atas kesusahan yg menghimpit hidup rakyat Malaysia,pada 31 Ogos ni aku ingat aku nak jalan terbalik pulak kaki ke atas tangan di bawah.

Sape pun tak marah kat aku terutama PM dan orang Ameno.

Jom la join aku Dood!!

Joe Scapula.

sad, with a white hair. said...

Kelakar giler beb, lu memang jenis yang think from the fact, not an emosional one.

rose said...

hehe...kelakor kan tang bendera tu..yg PKR ngan PAS tu penat aje pusing ke bawah..tetap same aje kan...gegegegege....

peningnye baca terbalik..huhuhu..

ape2 pon..aku rasa tak patutla adekan kempen nak terbalik kan bendera negara MALAYSIA..dah tak sayang tanahairkita ke? ish ish ish......

manje said...

manje minat sangat artikel ini. manje sendiri tak ter fikir untuk menter..balik..kan bendera, logo dan gambar...idea yang bernas...Tahniah !!!!

Anonymous said...

mata aku da nak terbalik da cuba paham kan text yang ko terbalik kan 2..da ar..aku nak BALIK ar..pening...

Anonymous said...

mata aku da nak terbalik da cuba paham kan text yang ko terbalik kan 2..da ar..aku nak BALIK ar..pening...

dami@007 said...

pening kepala aku baca..

so siapakah yang akan membantu kita sekarang ?

GraFiQuE said...

Lama gak aku follow blog nih, ader ler lebih 2 bln, kickfella nyer baru sebulan.. ehehe, biasa nya jadi pembaca jer , buat rujukan dan panduan sendiri (yg mana satu tuh, ader lerrrrr)

Tak setuju la terbalik kan Jalur Gemilang, buat malu jer kalo omputeh tanya. Bior ler kita settle sesama kita sendiri, tak perlu demonstrasi cam nih.

Bagi yg pening nak baco terbalik tuh, pakai jer add-on Abduction (FF3), tangkap gambor lepas tuh terbalik kan hasilnya... (ctrl+shift+s, ctrl+J, klick, rotate) tak ler sakit tengkuk... kalo browser lain tuh, korang terbalik kan skrin monitor korang, kalo rajin lah...

Er, bos, camana tulih terbalik tuh? Ajor sket!

Salammualaikum.

tiang lampu said...

Terbalikkan bendera simbol memerlukan bantuan?

kalau sang negara yg mengaku polis dunia tu ambil kesempatan 'hulur bantuan' ..akan selamatkah Malaysia?..

..hancur.. hancurrrrr

sipuri said...

Saya tak sokong terbalikkan bendera kita, sebab yang salah adalah parti yang memerintah. Kita patut hormat bendera negara. Tidak hormat kepada pemerintah kita boleh buktikan dengan undi, tidak hormat pada bendera negara kita macamana pula? Tapi, lupa pula, saya bukan orang seni nak terbalikkan bendera. Oh, lagi satu, Mr. Right pun, tak patutlah buat lapik dulu tuh... Kesian Jalur Gemilang...

atune® said...

cait..pening bace tp it was fun!!cergas otak skek...

neway,saye juge xsokong menerbalikkan bendera...bendera mesia mmg xsalah...
sian bendera tuh terkene hukuman sebegitu rupe...

teek said...

I don’t care much pasal upside down flag. And dood, klu ko buat further observation, selepas Sheih dapat sokongan daripada bloggers…few days later, ramai jugak yg tidak bersetuju dan menterbalikan bendera ke posisi asal. Kalau orang BN labelkan Sheih kurang ajar & evil, mereka jauh lebih teruk daripada itu, tapi ye lah, mereka tak perasan sebab mereka perasan bagus.

It’s better to rotate the party’s flag (very lucky for PAS and PKR. Dood, u shud’ve rotate DAP’s as well), and i know, at least there’s one blogger rotate gambar PM.

kangaroo said...

Aku pun tak setuju. Pada aku Malaysia dan kerajaan adalah entiti yang berbeza.Dan menterbalikkan bedera seperti hilang harapan untuk negara.
Aku bersetuju sgt kalau terbalikkan bendera parti atau gambar pemimpin. Baru kena tepat target nya..

p/s: Bendera BN terbalik mcm payung terjun daaa...

marrang nung! said...

salam...
kali petame bace text tebalik... pening aaa... kalu kertah buleh gok pusing-pusing... tp mende hok mung kate memang betul.. beh ah mung... betul sokmo... nasib baik mung dok tebalik gambo haji hadi ngang nik azih... kalu dok ade pecoh pale...

(maaf kalo x paham, dialek T'ganu. cuba blajo neh)

HaTiFi said...

slm En Akubetul,
pandanagan peribadi sylah kan, org yg terbalikan JG dh dikira nk raja dan sultan diterbalikkan juga. Sedap2 ja nk gulingkan sistem beraja..

Mr. Right said...

Joe Scapula,
Aku nak join cuma masalahnya aku tak boleh nak buat. Patah siku aku nak tanggung badan aku.

sad, with a white hair,
Kamsia...kamsia.

rose,
Pening baca? Lor... Mereka cakap mereka terlalu sygkan tanahair lah mereka protest dgn terbalikkan bendera.

manje,
Tima kasih manje. Sedap nick ye..

ano,
Hahaha.. oi..! jgn balik lagi. Habiskan baca dulu..

dami@007,
Allah dan diri kita sendiri lah yg membantu. Dan mungkin tokoh2 yg aku tak letak gambar mereka kat situ.

GraFiQuE,
Lepas ni rajin2 lah lagi komen. Baca je tak response tak syok. Aku buat terbalik tu dari website ini:

http://www.revfad.com/flip.html

tiang lampu,
Tu la pasal... kalau org memerlukan bantuan dia tak kira dari siapa bantuan tu diberikan.

sipuri,
Betul2 kita kena hormat bendera kita. Aku buat lapik tu betul2 terdesak. Tapi lepas tu aku cuci bersih2, siap gosok lagi.

atune®,
Bendera tak salah? Bendera kena hukum?... fuh.. mcm ada nyawa je bendera tu kan..:)... Ya, aku faham maksud kau dan aku setuju.

teek,
Aku dah rotate la roket tu. Maybe PAS and PKR dah terfikirkan pasal menterbalikkan logo/bendera masa mereka create logo parti. Hahhaa... Sapa yang terbalikkan gambar PM?

kangaroo,
Sesuai la jadi payung terjun sebab masing dah jatuh. Cuma tahan ke payung tu nak tanggung harta berjuta-juta?

marrang nung!,
Aku pung tengah dok terai belaja cakak ganu.. Hahaha.. bunyi mcm kelantan + pahang je.... Tak payah la terbalikan monitor, ko terbalikkan lah badan ko..

HaTiFi,
Wah.. lagi jauh ko fikir. Sampai ke sistem diraja. Maybe...

Pert Doherty said...

wei mister right.. x patut la terbalikkan bendera msia.. bahaya ikut budaya barat lebih-lebih..

I LOVE MALAYSIA..

Total Pageviews

. page counter