Tuesday, September 23

Nama-nama Menarik Member Aku

Last few weeks, aku busy distribute kad kahwin. Contacted member-member lama, call mereka, jemput ke kenduri aku, minta alamat, post kad. Benda-benda standard la. Aku gunakan juga time majlis berbuka puasa untuk edarkan kad.

Yang menariknya, macam juga geng-geng lain terutamanya lelaki, kita ada nama gelaran or nickname yang kita bagi kat kawan-kawan. Aku plan nak tulis nama betul dalam kad kahwin, nak nampak official lah sikit kononnya. Memang pecah kepala nak ingat semula nama betul mereka. Kalau nama Johari, kita panggil Joe or Kamaruddin panggil Din, takpe lah… At least dekat-dekat dengan nama betul. Ini tidak, nama pelik-pelik and not related to their real name at all. Reason behind their names pun kadang-kadang pelik dan… ermmm… menarik.

Let reveal some of the interesting names yang aku percaya will not offending any individual…. hopefully.


Li Tongkang

Seriously aku have no idea how on earth mamat ni dapat nickname sebegini unik. ‘Li’ adalah nama betul dia, Azli, but Tongkang… Aku mamang takde idea.


Pinky
Ni adalah nama gelaran pemilik bisnes photography Melati Puteh. Masa zaman sekolah dulu, member aku ni kurus melidi badan dia. So, member-member panggil dia Pinky sempena Pink Panther. Hahaha….


Chalok

Dia ni senior aku kat universiti dulu. Posting ini: Proton di Syiria, gambar-gambar tu semua Chalok yang bagi aku. Dia sedang kerja disana. Dia orang Melaka, so nickname dia Chalok. Punya lah tak creative super senior aku dulu.


Pohang

Sorang lagi senior aku dulu. Dia dapat nama Pohang sebab masa lecturer (or pegawai JPA) tanya student apa mereka tahu pasal Korea, member aku ni jawap Pohang Steelers. Referring to club bolesepak yang pernah datang Malaysia dulu. So, member-member terus panggil dia Pohang. As simple as that.


Ben

Talking about simple, this one totally opposite. Although nick dia sound simple, Ben. But wait till you hear the origin of that nick. Member sekolah aku ni nama dia Yuszaimee. I don’t know why, but he ask us to call him J. Dia cakap member-member sekolah lama dia panggil dia J. Since J sound too cool, we call him Jamban. But, we realize kejam sangat panggil dia macam tu. So, we stick with Ben, ending of jamBAN. Got it? Pelik kan? But that the story….


Lat Pau

Hahahha…. Memang lucu. Sorry, aku dah lupa nama betul member sekolah aku ni. Dia ada satu tahi lalat besar kat muka. So, kami panggil dia Lat masa masuk form 1. But, aku tak ingat bila, masa form 1 or form 2, masa study sejarah ada watak nama Lat Pau. Kapitan cina ke atau nama Chinese newspaper, tak ingat dah. Tapi yang pasti since then instead of simple Lat we call him Lat Pau.


Ana

Ini budak lelaki, bukan perempuan. Another interesting story. Nama betul member aku ini Hadi. Dia bekas pelajar sekolah agama. So, masa sessi kenalkan diri student baru, dia referkan diri dia as ‘ana’ instead of ‘saya’ masa atas stage. Sejak itu kami panggil dia Ana. One simple mistake, dia dah dapat nama gelaran.


Man Badang
Aku baru kenal member ni. Takde idea aku kenapa member panggil dia Man Badang. Maybe dia kuat kot… or… donno. Cuma yang pasti, dia memang kuat bekerja. Siang kerja di kilang, malam berniaga baju bundle pula di Klang. Fuh…!



Gagak
Ini nama member kepada member aku. Aku tak hantar kad kat dia pun. Cuma aku tertarik dengan nama dia. Dia benci dengan gagak, ironically friends call him Gagak. Ada ke patut? Menurut ceritanya dia dari kecil akan cuba bunuh burung gagak everytime ada peluang. Maybe dia benci dengan bunyi burung gagak or dengan rupa mereka yang hitam legam.

Ok… dah la kot. Before aku carried away dan tulis nama member-member lain yang lebih ‘menarik’ dan boleh buat mereka marah. Aku pun tak mahu membuatkan kehadiran ke kenduri aku berkurangan sebab posting ini. Better aku stop. Hopefully, names yang aku mention kat atas tak marah… kalau ada salah informasi tolong betulkan….

Aku percaya member-member kat sini pun surely ada nickname member yang pelik. Share la…

Chow….

18 comments:

atune® said...

kasihan same ANA...cam krisis identity lak...

mazlyna said...

salam...

heheheh...klako plak rasa bnyk pasal nama ni...cuma nya saya bukan nak komen pasal nickname tp pasal entry yg last tu...gagak...

cite ni true story kay...ade seorg prof...uni mana takleh bg taulah...bahaya ooo...prof ni...by hook or by crook....dia akan bunuh biawak...sangat tak suka ngan binatang tu...even klu dia drive and nampak biawak...dia sanggup pusing balik carik biawak tu nak bunuh....klu dia nampak biawak..konpem lah jumpa ajal binatang tu...

nak tau pesal dia dengki sangat ngan biawak?...cite nyer...masa kecik2 dulu dia ni org susah..so...keje dia jual telur ayam...

so...klu biawak yg dpt dulu telur2 tu...konpemlah duit poket utk hari tersebut takde....tu yg dia allergic sangat ngan biawak...sampai ke hari ni kay...dah jadik prof lagik tu...

lankapo said...

wei kecik ati sukun, nama dia tak cukup menarik ke haha

dari zz jadi sukun, kejam sungguh senior korang

rose said...

Interesting posting...

kite pon ade cite kelakor..
masa induksi kat uitm dulu..
kami kene pergi by grup ke bilik2 senior.
then sampaila satu bilik ni..
mak ai, seksi2nye akak neh..

pastu..sampai turn aku, kene perkenalkan diri. dah abis kenalkan diri..depa tanya..
"eh, ko ade abang tak? kami2 kat sini single mingle lagi" sambil gelak2 la kan..

pastu ngan sore ala2 upin ipin.. aku cakap.."Ada..tapi..emm..abg sy ustad"

depa gelak guling2..depa kate..ooo..mentang2 kami seksi takleh kawen ngan ustad la ye??
hehhe..start ari tu..depa panggil.."Adik Ustad"..

sampaila abis semester..depa still panggil aku adik ustad..adik ustad...:-)

abikhsan said...

Aku pun ada cite kelakar... Lipas'fool' boleh seri dengan Stoke. Nasib baik Banitez tak kena stroke. Torres main pulak tu.

Mau MU teruk kena belasah dengan Stoke in future game...

Sorry jangan marah, off topic. You my delete when necessary...

AKMAL AND HANIFFAH said...

nickname ni biasa dr sejarah silam.best2

-org kampung- said...

lahai.. abikhsan ni.. off topic kunun..
eh MU skang dah tangga ke berapa ar??aaa..malunye nak cakap kat sini..ahuk...

Fid said...

Dood..
tak nak share ke macam mana bleh dapat nama 'dood'??hahahaaaaaaaaa

sejarah tu!

Bunga said...

fid,
ape cite yg terselindung di sebalik nama dood?

mesti gempak nih...

zaki said...

ehehehe, paling best li tongkang la, heran asal ada tongkang kat ujung lak

akem G said...

kelaka betol la cite lu ni abikhsan
x kan x leh accept lg lose ari tu ?
mmg childish .. mcm ronaldoll gak :p

anggerik ungu said...

sje je nk share story psl membe aku ni..actually nama dia amirah..tp dsbbkn dia kategori 'besor', ktorg gelarkn dia 'lebaq' (loghat utara= lebar ), tp nmpk mcm kurang ajor lh plk..so, ktorg short cut kn jd 'Baq' je..tp si lebaq ni komersialkn nma dia as a 'BUG'...hahahaha

Nasa said...

haha .. dood setiap kali teringat pasal nickname ni .. mesti teringat zaman sekolah .. seperti aku name monyet kerana cikgu sejarah tau aku tak siap keje .. tiba dier menjerit .. maner monyet lg sekor yg tak siap nie .. terus melekat time sekolah .. biler form 4 lak .. cikgu cina ngaja aku add math .. bercerita psl soalan math ler .. ader sekor monget yg blalbla .. terus tkr monget ler plk nickname ... adoi .. aku rasa aku kena post satu entry gak kat blog aku ler camnie .. byk betul ..

Mr. Right said...

atune,
Ok je dia. Raya ni dia nak kawin dgn schoolmate kitaorg juga.

mazlyna,
Pekerja asing aku sorg nama dia biawak. Sebab dia suka makan biawak. Tapi pelik gak, prof pun dendam ngn biawak gitu sekali.

lankapo,
Hahaha... Ala, nama mcm kartunis, Sukun. Apa yg menariknya. Ataupun kau kecik ati sebab tak include nama kau? Asal nama Kapo pun aku dengar citer unik juga kan? Kapor untuk dari 'awek'. Hahaha...

Rose,
Adik ustad... adik ustad. Hehe...

abikhsan,
Wei... jauh lari topiknya ko ni. Stoke main bertahan gila. Nasib takde ahh... Goal Gerrard leh tak kira lak. Ntah apa2.

AKMAL AND HANIFFAH,
Betul. Dari zaman sekolah selalunya.

-org kampung- ,
Hehehe... betul2. Tunggu dah naik tinggi nanti baru lah boleh belagak. Kalau naik lah.

fid,
Dood punya asal very simple. Sebab aku gemuk so, senior panggil Gendut. Tapi dikormersialkan jadi Dut. Sebab aku taknak confuse dengan Sunjay Dutt (Bollywood), so aku ubah jadi Dood. Got it? Hehehe...

Bunga,
Takde apa pun, kan? Lucu sikit je.

zaki,
Tu la... lupa lah sebab apa ada tongkang tu. Kena tanya dia ni nanti.

akem G,
Ronaldodol.

anggerik ungu,
Wah... jauh perjalanan juga nickname dia. Lebih kurang kisah Dood la tu.

Nasa,
Gial ganas budak sekolah ko. Bagi nama monyet. Kejam..kejam.

Fid said...

dood
asal usul dood dah lama tau

sbb aku dolu2 membahasakan ko ngan nama asal dood itu hahahaa

ampun2 bln posa ni ampun ampun

Anonymous said...

lmbt ckit post...nk cite gak ni...de sorg kwn ni tiap kali kami group mesti dia sorg je yg kne gigit nyamuk..last2 kami pgl dia nyamuk..krn ejaan nyamuk tu pjg kami pgl dia muk jer...pdhal orgnya kering jer...jenuh jgk dia nk xplain kat BF mse kami tserempak n aku pgl dia mok...heeee...smoga bhga mok

akukaya said...

Lat pun gelaran bg kwn sekolah aku. dia dpt nama tu sbb ada banyak tahi lalat kat muka dia.

Anonymous said...

Peh....terharunya aku...hehehe...dud...selamat pengantin baru dan ingat 2 pesanan yang aku selalu berikan kepada sesiapa yang baru mendirikan rumahtangga...yang pertama...banyakkan bersabar kerana ko akan tahu nantik setinggi mana tahap kesabaran ko....aku tak tahu nak explain sabar yang camana...tapi ko akan merasainya nantik...yang keduaa....banyakkan bertolakkan ansur...act bukan banyak...tetapi selamanyalah ko kena bertolak ansur...kalo nak lebih penjelasan...yang dah lama kawin tu leh explain sikitlah kat dud nie kay...anyway..semoga berbahagia ke anak cucu kay...selamat segalanya...:)

chalok

Total Pageviews

. page counter