Tuesday, September 2

Poll Result and New Poll (Ramadhan)

Seperti biasa, when my poll at the right hand side reached 100 responses I will stop and display new poll. Previous poll received 116 responses, since it is not very interesting topic so, it took almost 2 months to complete. Kalau poll pasal politic beberapa minggu dah dapat beberapa ratus responses.

Ok, so if anyone interested, here the result from previous poll.

Surprisingly 80% of this blog reader is not my real-life friends. Aku selalu ingat kawan-kawan aku sahaja yang baca blog ini, rupanya tidak. Almost all my friends know about this blog and ramai juga yang aku rasa responded to this poll tapi still only cater 20% of overall reader, meaning aku ada potential to double or triple numbers of my friends if aku usahakan untuk mengenali semua pembaca blog ini. Interesting…

Remaining of the poll is about broadband, in particular for Malaysia. Nothing surprise me, majority of Malaysia Internet user subscribes to TM Net line, most of them feel the line just OK since they only use it for basic broadband applications and nobody really sure whose to blame for our slow moving broadband technology.

That result from previous poll that I mentioned took almost 2 months to receive 100 responses. Sebelah kanan tu dah ada poll baru. First, aku nak minta maaf kepada non-muslim sebab that poll only for muslim. Kalau still interested to response, answer la on behalf of your friend. Ask your friend the same question and exploit the answers here.

Before aku suruh orang lain jawap biar aku beritahu jawapan aku dulu.

1. Bila Start Puasa Penuh?
Aku duduk kampung. So, masa sekolah rendah lagi aku dah berjaya puasa penuh sebulan. Tak silap aku masa darjah 2 atau 3. Parent tidak berikan hadiah apa-apa pun, cuma reward yang paling best adalah berlagak dengan kawan-kawan, member sekolah dan member kampung. Boleh brag berbulan-bulan even bertahun tu.

Typical ayat kutukan:

“Ala… kau tu puasa pun tak penuh ada hati nak ________”

Blank space tu boleh diisi dengan pelbagai perkataan, contoh:

1. mengorat perempuan…
2. menang main guli…
3. jadi Ultraman…
4. katam Quran dulu dari aku…

So, memang seronok boleh puasa penuh dan ada kawan yang gagal puasa penuh. Boleh kutuk sampai next year. Hahaha....


2. Bersahur?
Yes, aku mesti bersahur. Kalau gagal bangun sahur siangnya aku akan rasa nak mati…tidak semestinya aku makan bersungguh time sahur. Selalunya memang makan bersungguh macam nasi, roti, mee, etc. But kalau tak sempat buah kurma, air susu, biskut or even air kosong pun jadi lah. But aku mesti sahur. If aku gagal bangun, siangnya pasti aku akan tidor hampir sepanjang hari. Kalau hari kerja aku akan pergi sembahyang zuhur dari pukul 12 tengah hari hingga 3 petang. Akan berlaku lah perang dengkur antara aku dengan beberapa pak guard di surau. Hahaha…


3. Bajet Bazar Ramadhan.
Aku jarang set bajet. But on average aku akan habiskan around RM10-RM20. Air RM2, main course (nasi, mee, bihun) RM5, 2nd main course (murtabak, roti john, rojak) RM3, kueh muih (popia, karipap, roti jala) RM2, lain-lain (buah, kurma, taufufa, ayam percik) RM3. So total belas-belas ringgit. Talking about bazaar ramadhan, semalam aku dengan member-member pergi bazaar di Stadium Shah Alam. Di area Shah Alam, sanalah bazaar paling besar dan happening. Seronok juga jalan-jalan melihat gelagat manusia mengikut nafsu.

Cuma aku still tak faham dengan perangai perempuan-perempuan bodoh yang datang ke bazaar dengan pakaian seksi. Bazaar Ramadhan di Shah Alam confirm yang datang majoritinya Melayu yang sudah penat berpuasa sepanjang hari. Kalau bazaar di Petaling Jaya atau Teluk Intan memang banyak non-Malay share the food fiesta, tapi di Shah Alam memang 100% Melayu. Memang ramai orang perempuan tak kira anak dara, bini orang atau makcik-makcik yang tanpa segan silu tayang dada, betis, perut masa membeli belah di bazaar. Aku tidak berani menyentuh status puasa mereka, tapi tindakan berpakaian sexy di bazaar ramadhan memang menunjukkan mereka kekurangan sel otak. Sebelum aku menambah dosa dan mengurangkan pahala puasa dengan mengutuk, lebih baik aku move to next point.


4. Best Food for Buka Puasa

This one no doubt la… my mum’s the best. Mak aku bakar ikan, gulai tempoyak, sotong masak merah, sambal tempoyak, kerabu… Fuh. Memang sedap gila. Next weekend aku nak balik kampong nak berbuka 2 kali dengan mak aku. Kalau dirankingkan, maybe aku prefer Seafood Steamboat better than buffet.


5. Bajet Raya
Aku jarang setkan bajet. Semenjak kerja, aku tidak limitkan pembelian baju, kasut, seluar hanya time raya. Jika perlu aku beli dan jika ada duit lebih, aku beli je. For Raya, aku akan beli kain baju Melayu beberapa puluh ringgit dan bagi mak aku jahitkan. Maybe sepasang kasut baru dan beberapa t-shirt. Tidak pernah lebih RM500.


That’s it, answers to my own poll. So, please spare your time and take part dalam poll terbaru aku.



13 comments:

SyDen said...

ye pun jgn la taruk gamba awek2 seksi...kurang pahala posa nnt..ahaks!

teek said...

lama btul solat zohor. ada sesi solat sunat + bacaan alQuran dgn pak guard ye? ;)

selamat berpuasa Dood n all readers.

MalayMind said...

Oo yang ni aku tak vote pun.

Kurang sorang beb

"Selamat Berpuasa kepada semua"

Johnny Ong said...

fokus saje ke atas gerai-gerai yg u dah target awal-awal. gi sana terus dan jgn pandang kiri-kanan, takut nampak lagi pompuan sexy hehehe

abikhsan said...

Macam mana kau boleh ambik gambar tu. Kalau dia orang perasan memang kena pelangkong kepala kau nanti.

Pasal poll itu aku cuma nak bagi pendapat pasal sahur. Sesetengah orang memang kena bangun sahur. Kalau missed sahur maknaya dia tak akan puasa. Masa sahur dia akan makan atau bantai cukup-cukup.

Tapi ada pula sesetengah tu, bangun sahur hanya untuk cukup syarat atau nak dapat pahala sunat/ sunnah. Padanya hanya cukup dengan seteguk air sahaja. Kalau nak makan hanya roti sekeping, kurma sebiji dan bersiap untuk subuh. Bukan malas masak atau bini tak masak tapi dia boleh puasa tanpa makan heavy sahur.

Aku sejak anak-anak dah start puasa penuh terpaksa temankan mereka bersahur dan aku cuma cuit makanan apa yang patut je..

atune® said...

Sepatutnye bulan Ramadhan nih derang kene la hormat sket..kalau xnk pakai tudung..at least pakai la sesuatu yg agak menutup..nk kate panas..rasenye skang musim ujan...takpela..pasal Puase, antara die dgn Allah...

The Return of Budak Nakal said...

Hahahaha. Dood.. aku suka yg hang komen pasal pompuan seksi g pasar ramadhan.. huhuhuhu.. mmg best.. dan aku rasalakan.. depa nih.. bukan bodoh.. tapi kurang didikan.. ataupun depa ingat.. posa ni just like trend.. sume pose.. depa pun posa.. sume pakai baju dedah2.. depa pun nak sama.. yang aku tak tahan la kan.. pakai tudung.. baik punyer.. baju.. kebaya campur kurung.. tapi.. bab kain.. pergh.. bukan aku yang cakap.. bini aku yg cakap.. belah nampak peha tu..bukan nampak betis ekk.. PAHA.. sib baik la aku tak amik gambar.. ingat nak amik.. tapi... bini aku dah sound awal2.. "nak wat pe".. hehhehe...

Aku skang ni kat area Selayang.. 1st day aku g beli mknn kat Stadium Selayang.. agak menarik.. ngan harga pun leh tahan.. cam harga pasar malam.. 2nd Day, aku try kat Selayang Mall.. perghh.. mahal nak m**p*s. nasi goreng biasa(selalu 2 hengget)... dah cecah 2.50... ptg ni aku nak try kat sg buloh plak.. dekat ngan spital sg buloh.. :D

The Return of Budak Nakal said...

Lupe plak.. batch kita tahun ni hang tak buat sama2 ka.. hang kan selalu pelopor buat majlis2 nih..:D

Fakir

tiang lampu said...

hehehe sama lak beli taufufa ye

memandangkan aku tk berapa gemar kurma, so aku akan beli taufufa. tu je. 2in1. air manis + taufu. dh cukup utk bukak puasa. makan malam lain lagi hehehe

shorty soul said...

askum.. aku juz nak komen pasal "bajet bazar ramadhan"...

well..bulan2 pose mcm nih..tpt2 mcm nih la yg paling best nak pegi... mcm2 jenis makanan ader... pilih je aper yg suka..

tapi bagi aku as a student.. aku dah jarang beli food utk buka pose.. aku lebih prefer masak sndir dgn hsmate aku.. masing2 tong2 duit.. pastu masak aper yg patut..dah tentu lagi best n lagi bole dpt byk....harga brg semua dh naik... nak beli kuih pun skrg nih sebijik 40sen..tapi dpt ciputttt je....

dark am said...

nasib aku dah pindah ke skudai johor.. lega sket bulan pose nie kurang awek seksi.. lagipun petang2nie dah tak larat tengok awek.. perut kebulur...

dulu dok kl sama la kita... awek memang lupa yg dia puasa.. puasa ke idok aku pun tak tau.. tapi memang lupa aku posa bila nengok.. meleleh air liur bukan tengok ayam golek tapi tengok awek seksi.. hehe

Mr. Right said...

syden,
Sorry... Tengok sekali imbas takpe kot. Jangan la diperhatikan bersunguh-sungguh.

teek,
A'ah. Sessi diskusi pun selalu diadakan. Diskusi sambil tidor. Hahaha..

malaymind,
Lor pesal tak vote? Cis hampeh...

Johnny Ong,
Hahaha... nak fokus tu yang susah. Peha ayam dan peha awek nampak sama best je.

abikhsan,
Aku tak ambil gambar lah. Tu aku kumpul dari google search. Gilo apa aku nak ambil gambar dorg, takde kerja aku. Aku dengar pula, sahur patut makan bijiran dan karbohidrat, sedangkan berbuka kena banykkan manisan.

atune,
KAlau dah terdedah dada dan peha, itu bukan antara dia dan Allah sahaja. Kami golongan lelaki gatal yang tidak bersalah pun kena tempias dosa dan kekurangan pahala.

The Return of Budak Nakal,
Ko ckp kat bini kau, ko ambil gambar sebab nak hantar kat aku. Leh share ngn member2 kat sini. Majlis berbuka ramai2? Korang anjurkan lah, aku busy ngn preparation kawin lah.

tiang lampu,
Taufufa aku selalu makan lepas terawih. Pukul 10-11. Lepas beli letak dlm peti ais. Nanti malam, sejuk... fuh.. sedap, sedap.

shorty soul,
Tak beli? Masak sendiri? bagus anak2 dara ni (kau perempuan kan?). Susah nak cari anak dara zaman sekarang yang suka memasak. Lepas habis belajar cepat2 cari calon suami yang sama baik, k...

dark am,
Sampai meleleh air liur, fuh... awek tu dtg bazar bogel ke? Tapi kalau awek cun seksi ok lagi, kalau awek tak cun... muka tongkang pecah, pastu seksi gila. Lagi parah....Hahaha...

shorty soul said...

salon suami??? cis!! nyesal plak aku ckp aku prefer masak... ahaks!

Total Pageviews

. page counter