Tuesday, October 21

Soi Lek Talk About Openness, Kangkung & Belacan

Dalam subject Bahasa Melayu kat sekolah dulu ada belajar pasal read between the lines. Maksud tersirat namanya kalau tak salah aku. Meaning, maksud-maksud yang hendak disampaikan oleh penulis tapi diselindungkan. Maksudnya, penulis… arrgghh.. korang faham maksud aku.

So, aku nak try cari ‘maksud tersirat’ yang Deputy President baru MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek cuba sampaikan dalam article laporan TheStar ini. Sorry lah, kalau ada orang berpendapat pandangan aku sedikit racist.

Itu artikel penuh laporan berita yang memetik beberapa kata-kata Soi Lek.


First aku nak sentuh pasal kata-kata ini:


Don’t worry Datuk Seri, we all or at least majority of MCA members memang open minded. They chose you instead of the others prove memang mereka open. By choosing “porn actor” seriously show they love transparency and openness.


Then aku nak cari maksud tersirat from this two paragraphs.


First, contradictory from my friend advice, kankung actually is a healthy food. Base on Soi Lek’s ‘experience’, aku juga percaya kangkung tidak memberi kesan kepada kemampuan sex lelaki. So, bolehlah aku suruh isteri aku masak kangkung banyak-banyak. Sebab aku memang suka makan kangkung tapi member cakap kangkung tak bagus untuk orang baru kahwin. Member-member aku tahu apa, Soi Lek adalah seorang doctor yang telah membuktikan kelakiannya pada semua orang yang lucky enough dapat tengok video dia. So, I put my trust on Soi Lek dan everyday aku makan kangkung. Kangkung pun murah, kalau kat kampong aku dalam parit depan rumah pun aku boleh jumpa kangkung.
2nd, Soi Lek juga bagi pesanan. Jangan masak kangkung banyak sangat dengan belacan. Ini dah jadi serious isu. Kangkung referring to his tag team with Tee Keat, as explain in 2nd paragraph above. So, dia cakap both of them cannot mingle too much with ‘belacan’. Who he referred as ‘belacan’? From my view, belacan maksudnya Melayu. Since selalu aku dengar even dalam drama or filem orang kita buat lawak macam ni:

Pelakon: Alaaaah, kau tak payah la nak berlagak macam mat salleh. Jangan la nak pura-pura suka makan cheese, kalau dah belacan tu belacan juga.

Sebagai menunjukkan ada orang Melayu yang berlagak sombong nak jadi orang putih.

Ok, from political point of view pula, in particularly dalam BN, Melayu bermaksud UMNO. UMNO memang kadang kala berbau busuk macam belacan but still berguna kepada orang yang suka makan (nak kenyangkan perut). So, jelas dan nyata lah Soi Lek tak suka bekerjasama too much with UMNO.

Maybe lepas ni Soi Lek akan perkenalkan menu baru, pizza kangkung or kangkung kari.

Apa pun, all the best to doctor, cum ‘porn star’ to unite Chinese community since sekarang nampaknya Gerakan dah semakin open menerima non-Chinese in their leadership rank.

5 comments:

lalala.Inc said...

ahhaaaa...
satu kenyataan yang berani...
tu ler sebab aku ske blog ko neh...
hehehehee....
memang belacan slalu dikaitkan ngan melayu...
so kangkong is cina???
wahahahahaa...
means kangkong tak leh nak mix nga blacan sangat la??
hehehee...
macam tuh lak eak...
adehhhh.....

akukaya said...

bodo nyer MCA. Alhamdulillah la ISLAM dah bg guideline utk pilih pemimpim. Kalo ikut syarat dlm ISLAM, terang2 soi lek tak layak.

tp apakan daya, BN. alahai...

p/s: dood, sebabkan ko dah kawen, aku nak promote biz online aku, www.seks2u.com. ada affiliate program tau. haha...

Mr. Right said...

lalala,
Selama ni pun orang Cina memang suka makan belacan jugak, aku rasa. Cuma regime MCA baru ni tak suka 'belacan'. Terbaru, dorg suruh buang quota 30%.

akukaya,
Soi Lek memang tak layak pun. Team kempen dia je yg power.

Ok... kalau aku berminat nanti aku beli. Banyak bisnes ko ye... Bagus2.. aku juga yg still tak buat apa2 lagi.

Anonymous said...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!

Anonymous said...

So krazy
Mmm..

Doesnt matter

Total Pageviews

. page counter