Thursday, November 13

Cara Pelik Cari Pendapatan

Semenjak dua menjak ni makin ramai orang offer aku duit-duit haram. Since aku tak bekerja dengan kerajaan, aku berani bercerita pasal benda ni. Aku pun tak risau if boss aku tahu. Dia tahu aku takan termakan dengan offer-offer sebegini. Ada yang offer ‘long term relationship’, ada yang offer ‘one night stand’. Walaupun amount yang mereka mention membuatkan mata aku terbeliak sekejap, tapi aku still manage tolak offer mereka secara baik. Aku pun kerja rapat dengan orang kerajaan, dulu aku memang ada involve sikit-sikit. But sekarang tidak lagi, aku bravely said aku totally clean. Aku dah jumpa pelbagai cara lain untuk membuatkan mereka suka aku dan apa yang aku try to propose. Believe me, money is not the best motivation.

Aku still ingat pesan ibu-bapa, especially arwah abah aku yang cukup masak dengan benda sebegini sebab dia retired army. Budak kecil pun tahu askar dan polis kita memang bergelumang dengan aktiviti macam ini. Perfect example adalah kisah yang member aku tulis diblog dia last few weeks. Aku jarang endorse blog posting orang lain unless memang betul-betul berguna dan worth reading. So, kepada member-member kat sini yang ada free time, rasa nak baca kisah tragis seorang pengamal rasuah, boleh lah visit blog member aku: Lankapo.com.

Ok.. aku bukan nak bercerita pasal rasuah or duit haram. Sebenarnya aku nak cerita the opposite of it. Pasal duit halal. Pasal mereka yang sanggup bersusah payah untuk mencari wang ringgit. Ramai yang buat pelbagai 2nd job to generate side income. Ada yang bela cacing, buat bisnes photography, masuk MLM, jual kain sutera Terengganu (wife aku tu…) dan macam-macam benda lagi.

Tapi aku lebih interested to talk about weird and interesting first job yang ada diantara kita sanggup buat untuk cari duit. Biar aku cuba listkan job pelik yang aku pernah dengar member aku or member kepada member aku buat.

Jaga Lembu
Masa main pingpong malam minggu lepas aku sembang dengan seorang abang yang sebenarnya dah taraf pakcik. Dia sekarang menunggu hari untuk retired dari Telekom Malaysia. Pada pertengahan tahun 1970an, dia bekerja dengan Jabatan Pertanian. Kerja jaga lembu. Dia bersama 7 rakan kena uruskan berpuluh ekor lembu yang jabatan jaga untuk kajian. Mereka perlu bangun 2-3 pagi untuk perah susu lembu, kerana dipercayai time itu ‘buah dada’ lembu dan putingnya paling mekar dengan susu. Yang paling menarik adalah ‘ujian’ yang mereka perlu lalui untuk naik gaji or naik pangkat. Dihadapan beberapa pegawai besar, mereka perlu dapatkan air mani lembu jantan, pegang dalam genggaman tangan dan masukkan dalam faraj lembu betina. Then, kena tunggu lembu betina itu kemut, wait for perfect timing then ‘releasekan’ air mani dari tangan….(pause sekejap, try imagine dulu…….) Cool, kan? If that female pregnant, pekerja tersebut akan dapat increment around 50-60 ringgit. After 4-5 years, jabatan pertanian bubarkan department tu sebab takde progress, then abang tadi dapat kerja dengan Telekom Malaysia.



Potong Pokok
Saudara wife aku buat full time job sebagai pemotong pokok. Kerja potong pokok memang tak pelik, cuma dia buat job tu sepenuh masa. Itu yang aku kagum. Dia bukan main-main. Dia ada beberapa biji mesin gergaji yang besar tu. Ada pelbagai peralatan nak tebang pokok. Dan charge yang dia kenakan pun bukan kecil. Beberatus ringgit per tree depend on tree size dan jenis. Since tak ramai orang buat bisnes ini, so dia boleh demand dan control price sesuka hati. Even contractor local council pun cari dia untuk tebang pokok tepi-tepi jalan. Since dia boleh berbini dua, so aku assume income dia tidak kurang banyak la sebulan. Maybe lebih dari gaji aku.


Cari Besi Buruk
Again, I ‘m not referring to pencari besi buruk kecil-kecilan. Ini memang massive search, sehingga pencari besi buruk tu boleh pakai kereta dan hidup senang macam orang lain. Kalau ada sesiapa tahu, ada satu sungai mengalir merentasi separuh Petaling Jaya, Sungai Pencala. Dari Taman Tun, terus sampai sungai Klang, connected near Mid Valley. Sepanjang sungai tu, ada 2 orang pencari besi buruk yang agak terkenal, terutama dikalangan pekerja MBPJ dan local police. Mereka sebenarnya rival yang ‘menjaga’ kawasan masing-masing. Seorang hanya bermotosikal, seorang lagi berkereta. Mereka akan turun ke dalam sungai setiap hari dan collect valuable trash yang dijumpai dalam sungai especially besi dan barang-barang logam. At first pekerja MBPJ suka, since ada orang bersihkan sungai, but mereka telah buat port di pinggir sungai dan membina tempat longgokan sampah mereka sendiri dibawah jambatan. Those yang close to me will know why aku boleh tahu benda ini. Related to my work la. But aku memang pernah tengok salah seorang dari pencari besi ini bertengkar dengan pekerja MBPJ dan police. That Chinese man nampak educated, tahu law dan memang sukar authorities nak take action against him. Apa-apa pun aku kagum dengan career yang dia pilih. At least dia adalah boss kepada diri dia sendiri.



Ahli UMNO Tak Kerja
Ini lagi la super duper pelik. Aku kenal beberapa orang yang memang tak kerja. Cuma bergiat dalam UMNO sahaja. Interesting kan kerja dia. Seorang aku kenal kat Shah Alam, seorang di Teluk Intan dan seorang lagi budak Penang. Ketiga-tiga adalah kawan aku. Memang mereka tidak ada kerja tetap. Ada la buat macam-macam jenis bisnes kecil-kecilan. Tapi their full time job adalah AHLI UMNO. Aku tak berani nak cakap pendapat mereka sebagai ‘ahli UMNO’ ni haram or halal. Info dari mereka sendiri, their job scope adalah menjadi pelobi, perayu or peraih undi. Some sort of marketing job la, cuma product yang mereka ‘jual’ adalah pemimpin yang mereka sokong. Time dekat nak pemilihan agong UMNO ini mereka akan kumpul duit sebanyak yang mungkin untuk cover kehidupan mereka selama 4-5 tahun, sebelum next election. Boleh imagine lah money yang they generate within this few months, boleh tampung 4 tahun tu. Again, aku tak berani nak letak status pendapatan tu. Fikir-fikirkan lah sendiri.


Ada beberapa kenalan lagi yang agak menarik kerja mereka cuma aku tak tahu details job scope untuk aku mention lebih-lebih. Ada yang kerja mengkaji kehidupan lalat (tangkap, kaji then release balik), ada yang kerja dengan SIRIM dan sedang modified helicopter bomba, ada yang kerja dengan jabatan pertanian dan sedang buat project tukar kaler buah limau bali kepada kaler oren macam buah limau mandarin. Interesting, kan?

Tak kisah lah apa job pun. Full time or part time. Asal kita tahu apa yang kita buat tak lari dari ajaran agama dan tatasusila masyarakat, kira ok lah tu. Sekali lagi aku minta member kat sini especially yang muslim, try kaji dalam-dalam sikit. Adakah kerja kita benar-benar halal dan berkat? Kalau ada sedikit unsur haram pun, pandai-pandailah ambil tindakan. Jangan jadi penakut. Rugi lah, sembahyang tak tinggal, puasa penuh sebulan, tapi pendapatan yang dimakan setiap hari tidak diberkati.

Satu lagi, try lah sebaik mungkin untuk suka dengan job kita sekarang. Friend pernah beritahu aku, kalau after 3 years kita belum happy dengan majority of our job scope, cepat-cepat quit dan cari kerja lain. Kalau tunggu lama-lama nanti boleh gila dan memudaratkan kesihatan.

Chow, nak sambung kerja aku yang aku sangat-sangat suka…. Hahahaha….

15 comments:

Feefay said...

well, dari kecik smpi besar sy nampak sndr parents sy wat 2nd job utk generate side income..da latest ternak lintah dalam tangki air diikuti ngan ternak ikan keli..mb pulangan bisnes ni agak bgs coz i believe my dad will do sumtin yg btl2 bt dia rasa akan menguntungkan dia..mmg lintah 2 sejenis cacing yg mngelikan but my dad will never stop to do it juz bcoz it was disgusting..nak cr rezeki..& ni slh satu bisnes yg halal..

P/s:sy ternak kucing & fighting fish jerrr..hehe

lalala.Inc said...

emmm....
kalu kiter nak depends pekerjaan tetap kiter sebagai income tetap memang takkan cepar untuk jadik senang...
dengan bebanan yang makin bertambah and kos kehidupan yang makin meninggi, aku ase ramai yang cari 2nd income...
macam aku gak...
even aku ader business sendri, tapi aku still nak cari 2nd income yang bleh aku menyimpan sket untuk kawen...
lalalalaa...
hehhehee...

Richie said...

ka try la nanti jadi ahli umno.. :)

lankapo said...

bro ,
thanks for the link

semoga apa yang di cari dikaji baik dan buruk. Mesti ada sebab kenapa ianya dilarang.

Reseki yang halal adalah asas segala2nya.

@tune® said...

tu la..jgn pandang orang yg keje busuk² sebelah mata...they are really making money...

neewa76 said...

teruja dgn cite penjaga lembu tu..sesuatu yang tak pernah aku fikir..Ilmu 2..
side income ni untuk kita dpt hidup selesa ckit..bkn x ckup pendapatan yg ada..n bkn tamak..

nhanania said...

tu laa cari duit haram..pastu bile anak belajar x pandai nk salah cikgu, salah kn anak kate bodoh la..pdhal bg anak mkn dgn duit haram..kelak anak pun jd org x guna..smpai bile2 la pun keturunan die jd org x guna..

nk tny sket, tahu x sape2 or ade x no fon org yg wat keje cuci tangki air rumah?

Macam-Macam Tips,Teknik dan Petua said...
This comment has been removed by the author.
mybizme said...

slm,
mmg la orang skang ni sanggup buat apa saja asalkan masyukkk.sebab tu ada plak yang sanggup pilih jalan salah a.k.a HARAM.
tp aku minat ngan kisah cari besi buruk.kat area aku skang malam2 mmg ramai dok selongkar tong sampah cari besi buruk.bukan yg cikai2 nye orang.ada yang pakai honca accord pun tumpang skaki.sian plak kat org2 yg mmg susah.sebab banyak plak pesaingan.

Hon said...

A non-malay even though he is more capable and more qualified but cannot:

Be - the prime minister of the country
Be - the deputy prime minister of the country
Be - the head of any branch of the armed forces in the country
Be - the head of department in a ministry
Be - the head of state of the states with no rulers
Be - the head prefect of a national school
Be - the IGP of the country
Be - the nominated as the best of the best in the school
Be - the secretary-general or deputy secretary-general of a ministry

What is worse is that the PM goes around telling people, repeating a crazy lie, by saying that - "We do not practice racial discrimination in our country".

Did the MCA and MIC leaders agree to this in 1957?

Did the people in Sabah and Sarawak also agree to this in 1963?

I think malays will keep on to give rubbish answer!

fargowin said...

Who wants to stay home and serve here where meritocracy gives way to racial preference? I am a two-time graduate in University Malaya (masters and bachelors degree) and I used to hope that my children could enter a local university someday.

But with sliding university ranking and invisible barriers to keep non-malay students away, I have changed my mind. If I have the opportunity and money avails itself, I will send my children to overseas universities and ask them to emigrate there. We can rot and die here, but not the children.

This brain drain is not a problem to Umno at all. In fact, Umno is happy to see more and more of our talents leaving. Their power base will then be more secure.

All this started with Dr Mahathir. He believed that a half competent malay was better than a fully competent non-malay to serve the nation. This is clearly reflected in the progressive exclusion of non-malays from teaching profession academia, public service and other areas in the public sector as well GLCs since the early 1980s.

During Dr Mahathir's ethnic cleansing of the Malaysia public service, thousands of qualified non-malays left the country for Singapore, Australia, New Zealand, etc. Such departure was view positively by Dr Mahathir - it meant that there were more positions available for malays. That short-term thinking has had dire consequences.

During the regional economic boom of 1990s, Malaysia prospered. There was plenty of money. Incompetence and corruption did not matter - a failure could always be rectified through bailout; high costs (e.g. Proton) could always be neutralised through subsidies (for export) or higher prices (for local consumption).

The scenario today is different. Competition is stiff. Newcomers such as Vietnam are breathing down our neck. Giants (India and China) have awakened and are marching unimpeded.

Malaysia needs to exploit all its resources to meet the global challenge. Ignoring 40% of its most valuable resource (e.g. human capital - Indians, Chinese and East Malaysians) is no way to meet the challenge.

Badawi needs to put in place a policy for exploiting the most valuable resource Malaysia has - its people, including the Indians, Chinese and others. Otherwise, this resource will move away to the competitors of Malaysia.

If deployed properly, the talents will be a source of competitive advantage. If not deployed appropriately, the talents will become a source of relative competitive disadvantage for Malaysia when they end up in other countries.

Majority of the non-malays work in multinational companies. With the rate our government and GLCs pissing off these MNCs! These MNCs are moving out of Malaysia.

Get real! Why majority of the non-malays don't work inside GLCs? What do you think they would do when these MNCs are gone? Work in GLCs or emigrate outside Malaysia?

Some of my friends are always skeptical of Singapore.

Of course, Singapore intention is to protect their own interests (isn't what a government is for) - talented people are very mobile nowadays. Singapore also encounters brain drain to the West (US, EU, Australia), so they need new talents to come in.

They prefer Malaysians, as there are cultural ties - easy to adapt to the environment (multiracialism, language, weather, etc), like their Mr Everest climbers.

But they also welcome white mans, Thais, Indians, and Hong Kong Chinese too etc. Just take a MRT ride or go to the housing estate - you see many foreigners (not the illegal immigrant type).

We have our own national interests and should protect it, but we have more outflow of talent than inflow. Just see how we treat the economist who had a different method of calculating the bumi ratio of the economy - how to attract talent?

Some of my Malaysian friends have been offered citizenship and a few have accepted……….so those talents not going back to Malaysia.

Singapore is following US policy, US still attracted the best brains from all over the world regardless of color, check out the composition of employment in term of nationality in Silicon Valley and Nasa, you will know why it succeed, America is land of immigrants.

Umno policy is that if Umno cannot have it no other Malaysian should have it. Umno prefers a Mat Salleh (because that is a temporary situation) to have it rather than any other non-Umno Malaysian to have it.

I have been advising my relatives and friends for a long time since years ago - to encourage their children to apply for a Singapore scholarship to attend a university in Singapore even it that means she/he has to serve Singapore for 10 years.

At least, that will provide him for the future. So what is 10 years! He is free to utilise his talent as he pleases after that 10 years. I have 3 nephews who got Singapore scholarships, then served the Singapore government and are now working and being successful in Hong Kong and America.

They are heads of multinational companies. They will never be allowed to succeed in Malaysia because there is identification of race with jobs. All jobs even slightly connected with the Umno government must have malay employees. That is the new NEP.

Dear Malaysians, I don't understand why the brains should not leave this country. The malays are definitely feel threaten by these brains, so we rather let them leave the country.

Malaysia pays peanuts and racially biased! That is why! Simple as that! Go to England, Australia and even the US hospitals and take a count of how many Malaysian born doctors are there, good doctors, man!

I traveled the world over and have lived in UK, Australia and the US. I have talked and met to these doctors. They not being unpatriotic, it is the Malaysia that is not doing the right thing!

I think Singapore should attack Malaysia and expand its territory to southern Johor. All the Indians and Chinese should migrate to southern Johor, and together with Singapore, forms a new Singapore.

Ex-Malaysians in exiles like myself will support this feasible plan. I am sure millions of overseas and mainland Chinese and Indians are excited about my suggestion.

When all the Muslim brothers from Uganda, South Africa, Sri Lanka, Pakistan, Nigeria, Indonesia etc etc, become bumis and enjoy the handout from NEP, there will be the day when the malays realize that they are being marginalize by its own Umno policy.

You can start counting the increasing numbers of Mamak in politics!

In Malaysia, we Malaysian Chinese just need to compete with fellow Malaysians only (where mostly lazy people). Easy to become rich - as we are governed by stupid and lazy people.

We can easily own several houses, luxury condos, own a bungalow at good location, as own and drive luxury cars in Malaysia.

In Singapore, not so easy, we have to compete with Singapore Chinese, Hong Kong Chinese, China Chinese and Taiwan Chinese. Not easy to become rich as Singapore government too smart.

Malaysia will continue to lose its talents not only to Singapore, and other countries but the Umno malays don't give a damn. Their thinking is so long as the malays benefit, the country can go to the pigs and dogs.

They hold the entrenched view that it is better for Malaysia to be another Zimbabwe or Nepal if being in the ranks of Singapore and Japan means malays losing out to the others.

Lim Keng Yaik said that Singapore was a small country, so it was easily to govern. In fact, it is not so. Because of its size, it lacks most of the factors of production that we learn in economics.

Land is scarce, and its domestic market is small. However, it recognises that what it has is its labours. No wonder that it is wooing all the brains from Malaysia, since Malaysia does not appreciate them.

Instead, Malaysia seems to be attracting the top criminals as shown by the sharp increase in crime rate. Malaysia with its oil, tin, rubber, oil palm etc, will forever not be able to beat a small country like Singapore because of its incompetent leaders and their cronies who are only interested in their own pockets.

Before the NEP, UM was one of the top universities in the world. After the NEP, it has become trash because it rejects the best minds. The only pro of NEP is if you are in Umno or a friend of theirs.

All the Singaporeans I have met were very nice to me and treat me like one of theirs. We are the same people and I am always in favour of reunification with Singapore.

vesewe said...

When will be the good day the Orang Asli come forward to utter their rightful word - "you all go back to your land of origin and leave us alone".

Then malays, Indians and Chinese etc, can all pack and leave Malaysia for good.

Mr. Right said...

feefay,
Wah... rajin betul parent ko. Parent aku pun lebih kurang. Since arwah abah aku cook dalam army. So, lepas retired buat bisnes involve masakan. Dewan makan, kantin, catering, gerai tepi jalan, etc. SEronok.

lalala.inc,
Simpan utk kawin? Jgn susah hati bro. Kawin sekarang tak pakai byk duit. 15 ribu dan ok dah. KAlau nak meriah, then maybe 20 ribu plus. Bank pun senang hati nka bagi loan kalau kita ckp nak kawin. Hahahaha...

richie,
Aku dah try, tapi susah gak. Sebab perlu komitmen dan time dedication yg tinggi.

lankapo,
No problem.

Betul. Kena kaji betul2, samada rezeki kita halal or haram or separa halal. Byk different tu.

@tune,
Betul.

neewa76,
Tamak? Kalau sampai lupa diri, lupa keluarga, then boleh consider tamak lah.

nhanania,
Betul. Makan duit haram efeknya besar dan jauh.

Try search Mudah.com.my utk servis2 mcm ni.

mybizme,
Honda Accord pun ada yg cari besi buruk. Aku ingat besi buruk dah turun harga sekarang.

All,
Komen2 lain, aku malas layan. Off topic. Malas nak delete since aku rasa ada juga betul2nya komen2 tu. Cuma aku malas nak reply.

Feefay said...

haha..bab2 catering ni sy dah alami sndr..bla tgk parents krj kuat, teringin jg cari pengalaman melalui kerja since sekolah lg..sy prnh jual mknn kat gerai, jual ciku, krj kat kantin & join MLM..adik sy jual pisang btandan2..dpt jg rm30..well, pa slhnya bljr cari duit since skrg kan..ada jg idea mo wat pa for 2nd job nnt..

afiqdwish said...

nak ternak ikan dalam tangki poly/fibre/plastik,kami(qhaila ent)pembekal produk tersebut
berminat call-0125598293 atau http://qhaila.webs.com

Total Pageviews

. page counter