Thursday, December 18

Rita Rudaini Kahwin Zafuan & Que Haidar Kahwin Linda Jasmine



Keempat-empat celebrities tu memang kacak-kacak dan lawa-lawa. Pada aku popularity mereka pun tidak jauh berbeza. Macam pinang dibelah dua. Ok, not really lah. Since kalau kita belah pinang, tak mungkin sebelah pinang berusia 10 years older than the other. Macam biasa kadang-kadang blog aku ni jadi majalah gossip artis, aku pun nak rasa jadi wartawan hiburan. Hahahha...

Let’s get straight to the point. J
om try kaji pro and cons scenario ini.

Mulakan dengan cons dulu.

1. Menambah Dosa Orang.
Ok, not totally their fault la. But tindakan mereka membuatkan orang ramai akan mengutuk, sindir, jadikan bahan gurauan, etc. So, secara tak lansung mereka telah membuatkan orang lain berdosa. Kan?


2. Respect Suami-Isteri.

Mungkin Que and Zafuan memang betul-betul matang sehinggakan their wife akan respect mereka sebagai suami. Tapi lazimnya isteri akan hormat suami yang lebih tua dari mereka kerana memang resam adat kita menghormati orang yang lebih tua. One or two years, maybe ok lah but 10 years plus, too much la. Difficult for us to respect someone 10 years younger than us, right? Maybe boleh, macam kes Nabi Muhamad, but very rare since susah nak emulate ketokohan Nabi and woman realize that facts.


3. Anak Teruna dan Anak Dara Hilang Confident.

Aku rasa mesti ramai anak dara yang tak puas hati dan rasa tak seronok. What the hell those good looking, successful young guys chose mak janda? Mesti anak-anak dara ini akan risau. Mereka akan rasa tak secure kerana ‘market’ sekarang dikuasai oleh matured, experience…janda. Young guys lebih prefer pengalaman daripada ‘kesegaran’.

Untuk anak teruna pula mereka akan terfikir,
“Macam tu punya handsome, popular, kaya, pun dapat janda je, aku yang selebet ni confirm takde chance”
Or
“Damn anak dara makin kurang kot, atau dah takde yang cukup baik untuk dijadikan isteri. National footballer and movie star yang handsome pun dapat mak janda je, susah lah aku”

4. Parent Susah Hati.
Let's be rasioanal, aku rasa most parent especially ibu akan tidak berapa suka anak teruna mereka memilih janda dan/atau wanita berumur. Ibu terutamanya akan mengharap anak jantan mereka mendapat jodoh seperti yang mereka harap. So, aku rasa trend yang Que dan Zafuan ini sedikit sebanyak membuatkan sebilangan kaum ibu kecut perut.


Pros:


1. Memberi Harapan Kepada Career Woman.
Don’t get me wrong, aku tak maksudkan perempuan kahwin awal takde career. Aku referring to ‘career woman’ yang obsess dengan kerja sampai lupa or takde masa nak kahwin. Dah reached 30 plus, maybe dah puas hati dengan financial status and profession mereka then baru teringat nak kahwin. Mungkin lepas ni ramai pemuda yang akan berani menyahut cabaran andartu ini ekoran daripada tindakan berani Que dan Zafuan. IMasyarakat kita memang selalu ber’kiblat’kan gaya hidup celebrity. Kalau career woman tu single mum or janda, confirm la dia akan lagi confident. Kalau celebrity kacak pun boleh cair dengan older woman, setakat budak muda biasa-biasa mesti senang-senang boleh dapat. Maybe lepas ni Linda dan Rita boleh buat tutorial video, tulis buku panduan or arrange kelas ‘motivasi’ supaya mudah andartu dan mak janda nak tambat hati pemuda pilihan hati.


2. Membuktikan Masyarakat Kita Dah Moden dan Matang.

At least we know our entertainment industry is on par with Hollywood. Demi Moore marriage looks rock solid. So, kita dah boleh berbangga kerana our celebrities dah matang, berani dan confident dengan diri mereka. Ini juga membuktikan masyarakat kita dah makin pandai mengamalkan sikap ‘tak peduli tanggapan orang lain’, tahniah!


3. Menggalakkan Poligami.

Let’s look into the future, katakan 20 years from now. Sorry to say, most probably Rita dan Linda Jasmin sudah menopause, but their husbands still in early 40s. So, if they truly follow mat salleh , that says life start at 40, both Zafuan and Que will definitely set their hunting kit and look for second wife. I don’t think there is much Rita and Linda can do to stop them, so I believe this will promote polygamy in our society. Not that I love to watch every man practice polygamy but as a muslim I would say I happy to see people mengamalkan sunnah Rasullullah. :)


4. Mengurangkan Maksiat
Aku rasa ini benda positive paling besar terhasil daripada perkahwinan mereka berempat. Aku tidak bermaksud mereka berempat sahaja yang berjaya lari dari membuat maksiat. Aku juga rasa keberanian dan kesempoian mereka berkahwin (akan berkahwin for Que-Jasmine) dan cool je umumkan (walaupun hanya family Zafuan yang akui) akan memberikan sinar kepada pasangan-pasangan diluar yang juga seperti mereka (bercinta beza umur atau status). Insyallah pasangan-pasangan lain yang selama ini takut, risau atau malu akan at least berani mencuba untuk beritahu parents, beritahu kawan-kawan dan seterusnya merancang untuk mendirikan masjid. So, kudos to Que, Zafuan, Linda dan Rita.


What ever pun, I know I have no right to question their decision. Dan aku tahu jodoh pertemuan sudah ditentukan Illahi, tak baik aku nak mempersoalkannya. But, tak salah kan aku mengkaji, sekadar untuk mengambil iktibar dan pengajaran. Moga boleh dijadikan panduan dan pedoman oleh orang lain.

All the best to both couples. Moga perkahwinan mereka kekal sehingga ke akhir hayat. Amin…

22 comments:

lankapo said...

haha entry ko ni naik kan seo ke ko mmg minat gossip artis2 ni haha..macam blog ibu2 dah ko hahaha


wei patut lah malaysia kalah hari tuh lawan vietnam, defend tak power..asyik ingat bini kat umah haha

21 bro umo dia..mmgbenar lah cinta itu buta

Bunga said...

aku pun hairan ngan depa ni
kahwin pon nak sorok2
mmg dah sah2 tak dapat restu mak bapak.
ish nauzubillah...

Mr. Right..ko ni bagusla..rojak2 punya posting
tu aku suka baca blog ko
kadang2 kena la jugak ko update pasal dunia artis2 kan..

asyik2 politik je

ha pasal mamat yg baling kasut tu ko tak nak update ke?

Anonymous said...

Rita Rudaini dah 32 tahun ek?

Hak hak hak..dahla janda

If anak dara boleh tahan kira

Dia tu mmgla lawa

Tapi aku dah tgk real masa dia datang sokong pakwe dia last year main kat stadium

Make up je tebal
tapi mmg dah nampak sgt ketuaan dia

huahuahua!

My Girl @}--- said...

Mr. Rite
Tahniah.Bakal jadi ayah
Aku baru je tgk blog wife ko
Musti ko tengah bahagia kan skunk..:-D

off topic
sbb aku malas nak amek tahu pasal rita ni
aku tak sker..sorry..

Fid said...

gilos
gossip artis pun tere..

dood
10 thn ok lagi ada yg samapi beza 30 thn 40 thn tuh....

syasya said...

huahuahuahuahua...

i dun agree menggalakn poligamy...
who noe their marriage happy smp ble2...
hahahahahahahhaha...

gle ar u if diorg baca
msti terharu...

fazemy said...

Takpelah..janji diorg dh kawin..dan nak kawin. diorg ni lg mulia dr org yg wat projek dlm semak or hotel2 murah tu. Tulah org kata..jodoh x kenal usia..jodoh maut rezeki smua di tgn Allah.

rose said...

Terkejut den baca kat paper..
depa dah kahwin...bln februari ari tu lak tuh..aduyai..
dah lama ek depa sorok2..eeehehhe...terer2..pretend mcm takde apa2..pergghhhh....

ape2pon tahniah sbb dah kawen..hehehhe...:-)
nama pon jodoh kan...tak kemana...

Ntah said...

Dah ada isi Dood??
Lama hang ngandung, hahahahhah

Anonymous said...

Tahniah mr. aku betul coz
bakal jadi ayah/abah/papa/daddy!

-ur silent reader-

SaudagarMadu said...

huuuiigh..mcm2 komen daa..
bro, pasni cuba cite plak pasal penceraian artis..smoga jd pengajaran kat org yang dah berumahtangga..:-)..

Congrate for becoming dad..Syukran

p/s=sape nak main game lempar kasut dkat BUSH,visitla blog aku..hee
stkat ni dah 4 juta lebih kena,..

Anonymous said...

elok la dah kawen diorg tu. yg aku tak suka, rita rudaini elope dgn anak teruna org.. sama standard mcm org lombok, naper nak persoalkan org lombok bawak lari anak dara org? kalau que dgn linda jasmin tu ok la, ikut adat sket. tua kertu ke apa ke, citer lain la.menopos ke tak itu diorg mesti dah buat calculation sebab marriage is not just about sex. hahahah..tapi mamat footballer tu budak kecik la wei..tunggu la lima tahun lagi kalau nak settle pun..anyway, dah kawen tu..aku ucapkan tahniah lah dan hope mereka kekal ke mati

dizzy said...

ni semua penangan wook kundur yg menjadi contoh kepada diorng2 nie...ahaks

Anonymous said...

sebab skunk rmai yg ada dara x tau ada dara lg x...huhu..

bek plih janda sebab tau da x de dara

Anonymous said...

Aku bukan apa..yg da kawin tu udah lah..yg org tua diaorg tu mcm na? kn kesian kecik hati,malu,etc..
sepatut nya kalau yg laki tu masih muda yg pompuan nyer x kn x da otak..nk fikir..
apa2 pun TAHNIAH sbab da jadi suami-istri yg sah..TAHNIAH lagi sebab da BELAKANGKAN ORG TUA!!
:-)

Anonymous said...

saya mendoakan agar mereka bahagia hingga akhir ayat~~

marilah selalu bersangka baik, dan mendoakan kesejahteraan org yg baru membina masjid~

harap2 mr.right tak delete komen saya. =) -peace-

akukaya said...

tahniah sbb bakal jd abah. hehe.. teringat aku masa bini aku gadung dulu. http://akukaya.com/blog/aku-lelaki-sejati/

satu pengalaman yg amat hebat. rasa lg best dr kawen. ntah la. mmg best. smpi skrg aku dok berdoa bila la nak dpt anak kedua ni. hehe... anak aku baru 7 bln dah teringin nak anak kedua.

zaki blogjer said...

Mak janda sumer ni meletup2 lagi. Mana yg teruna tak meleleh. Lagi pun betui, diorang bnyk experience (dan banyak duit jugak)

teek said...

ada artis lelaki tu kata, dia suka kat artis perempuan ni sebab artis perempuan ni matang. Soalannye, bukan ke memang perempuan lagi matang dari lelaki? apatah lagi perempuan in question tua beberapa tahun?


men never do mature right? ;)

Anonymous said...

dengar kabar tak lama lagi sukun nak kawin dengan sofi? betul ke? bila tu ye?

Mr. Right said...

lankapo,
Dua2. Memang nak main SEO dan aku pun memang minat nak komen.

bunga,
Maybe dia dah tau mak bapak guarantee tak setuju.

Dah memang blog ni pun mcm rojak, mcm2 isu.

ano1,
Betul, aku pun nampak kat stadium beberapa kali. Make up tebal gila. Tapi body (dari luar) nampak lawa lah.

My Girl,
Thank you.

fid,
Kalau beza sampai 30-40 tahun, confirm pakai ilmu.

syasya,
BEtul, harap2nya kekal bahagia sampai mati. Dorg takdenya nak dtg blog aku ni.

fazemy,
Betul, much2 better daripada dorg buat dosa.

Rose,
Ye, jodoh memang tak kemana. Cuma manusia je yg akan lari kesana sini. :)

ntah,
Lama la jgk. 20 tahun (assume aku start gumuk pada umur 9 tahun).

ano2 (silent reader),
Thank you. Aku pun mcm tak caya je.

saudagarmadu,
Bab2 cerai ni aku malas/takut nak komen, sebab semunya masuk mahkamah. NAnti aku kena tangkap. Aku dah main game lempar kasut tu. Best gak.

ano3,
Betul. Aku pun komen ikut teori je. Tapi real life tak selalunya ikut teori.

dizzy,
Sapa Wok Kundur?

ano4,
Haha.. tepat sgt.

ano5,
Mungkin dorg terpaksa 'lupakan' org tua sebab org tua tak setuju. Tapi at least mereka still pegang pada ajaran agama. Tidak ikut hasutan syaitan.

ano6,
Aku tak suka delete komen org. Komen kutukan pun aku akan approve.

akukaya,
Tima kasih.

Uish, baru 7 bulan dah nak anak lagi. Bagi ahh wife ko relax.

zaki,
Hahaha.. dlm kes Que dan Zafuan ni takde kena mengena ngn duit kot. Sebab both of them pun kaya. Maybe dorg busy bekerja, jadi tak sempat nak usha awek lain.

teek,
Wahhh.... perempuan memang selalu lebih matang dari lelaki? Fuh! Thats one brave statement. Whole new argument.

ano7,
Sila lah tanya tuan punya badan!

Anonymous said...

Jodoh pertemuan di tangan tuhan. Ni semua dah jodoh and takdir tuhan. To be honest, kenapa anak dara sekarang semua nak takut, sebab let's face it, in reality, ade keee anak dara sekarang. yang tinggal hanya nama je anak dara. Daranya tu dah takde pun.
Secondly, diorang ni kawin bukan buat maksiat, kira ok la. Sometimes media ni suka porak perandakan keadaan, ikut sedap tulis sebab nak kasi paper diorang laku mcm pisang goreng panas. Sometimes we don;t know kisah di belakang tabir, mungkin mereka punya masalah dgn keluarga, nak kawin tak kasi so diorang kawin lari la. I think lebih baik la dari diorang tak kawin and duduk serumah buat maksiat. Apa kata doakan sahaja mereka ni bahagia. Buat apa nak tambah tambah dosa.
Yang perlu dipertikaikan is all those yang belum kawin tapi asyik check in sana sini dgn pasangan masing masing, kalau takde duit, beromen dlm kereta, dlm semak and many disgusting places. Pastu bila beranak buang anak dlm longkang or toilet. Yang ni kalau nak pertikaikan takpe.
Tapi kisah orang bina masjid ni kenapa nak pertikaikan sangat. Mereka ni buat pahala bukan dosa. Mereka tak tambah pun dosa orang. If orang ramai choose nak mengata pasal diorang, it's not their fault, orang ramai tu la yang tanggung sendiri dosa mengata tu, it's not pasangan pengantin ni punya fault. Cuba pikir.
Janda is just pada nama zaman sekarang ni. Sebab the only difference between janda and anak dara is jadi tu pernah bernikah dan kawin and anak dara pulak tak pernah bernikah tapi dah kawin. So apa beza dia. Kalau ni zaman dulu di mana tata tertib seorang perempuan memang dijaga and memang confirm la u tau dia tu anak dara, ok la but zaman sekarang ni mana ada anak dara. kalau iye pun ada its very rare macam pink diamond lah, so expensive and rare.
And again, jodoh pertemuan di tangan tuhan. Kita jangan sesuka hati mengata, kang kena kat batang hidung sendiri baru tau. Just think, kita semua ada anak, yang takde anak, bila kawin ada anak. Sekarang kita suka and happy gossip pasal orang, esok esok tengok nasib tak baik, orang gossip pasal kita atau keluarga kita.
Put urself in their shoes. For once jadilah rakyat malaysia yang positif.

- Badlishah -

Total Pageviews

. page counter