Monday, June 30

Mohd Saiful Bukhari Azlan - Mangsa Liwat Anwar?

No. Repot: 4350/08, Balai Polis Jalan Travers, K.L.:

Pada 28/6/08 jam 1745 satu repot di HKL oleh Mohd Saiful Bukhari b. Azlan [ No.K/P: 850706-01-5687], umur 23 tahun, kandungan repot:

Saya Mohd Saiful Bukhari b. Azlan ingin melaporkan bahawa saya telah diliwat oleh majikan saya.Perkara ini berlaku tanpa kerelaan saya. Kejadian terakhir berlaku 26/6/08 di Unit 1151, Kondo Desa Damansara, Jalan Setia Kasih, K.L. Oleh itu tujuan laporan ini dibuat untuk mendapat pembelaan dan keadilan ke atas saya. Saya juga berasa bimbang dengan keselamatan diri dan keluarga saya jika perkara ini tersebar luas di khalayak ramai. Majikan saya Dato Sri Anwar Ibrahim-Ketua Umum PKR.

Mohd Saiful Bukhari Azlan nama yang akan popular macam Sukma Dermawan dan Dr. Munawar satu ketika dahulu. Hensem budak tu, daripada gambar yang diberikan oleh Datin Wan Azizah dan di publishkan oleh Malaysia-today nampak mamat tu macam budak baik. Wan Azizah beritahu wartawan si Saiful ini adalah leader persatuan pelajar yang diambil bekerja sebagai pembantu peribadi DSAI semasa pilihanraya umum ke 12.
Ini gambar-gambarnya….




Gambar dari sini: http://www.malaysia-today.net/2008/content/view/9363/84/

Ini pula komen daripada DSAI dari blog rasmi beliau. Aku cuma tertarik dengan kenyataan ini:

Laporan palsu ini dirancang oleh pihak-pihak berkepentingan untuk menyerang saya sebagai satu serangan balas terhadap bukti yang saya perolehi mengaitkan Ketua Polis Negara Musa Hasan dan Peguam Negara Gani Patail dengan perbuatan salah laku, termasuk usaha pemalsuan bukti-bukti kes yang melibatkan saya pada tahun 1998-99. Serangan jahat ini tidak akan menghalang saya dari mendedahkan bukti-bukti tersebut kepada awam.
Ini pula komen dari beberapa tokoh lain:
It is a new case. We will see what the police are going to say, what the government will say Dr. M said after meeting Bosnia and Herzegovina President Dr Haris Silajdzic here yesterday.

Let the police investigate and take the necessary action, Pak Lah told reporters here.


We will ask the ambassador to reconsider (granting Anwar refuge) as it is meddling in Malaysia's internal affairs, Datuk Seri Dr Rais Yatim said, adding that the Government also wanted to know why Anwar had gone to that particular embassy (Turkish embassy).
Masa member aku bagitau aku semalam yang Anwar menyorok di kedutaan Turki, aku terus bertanya, kenapa Turki? Apa kejadahnya menyorok di kedutaan? Kenapa tak pergi ke kedutaan lain? Atau menyorok kat rumah Pak Lah ke?

Tapi kenyataan yang paling best adalah dari menantu kesayangan Pak Lah:

Saya sendiri tidak menolak kemungkinan Anwar sendiri yang menyuruh pembantunya itu membuat laporan polis dan ini adalah satu taktik konspirasi beliau untuk meraih simpati orang ramai, kata Khairy.
KJ yang sememangnya creative dan bijak menganalisis situasi. Secara jujur aku tidak menolak 100% pandangan KJ tu sebab how come Wan Azizah boleh simpan gambar budak tu dengan pak menteri dalam handphone beliau. Azmin Ali pun dengan confident beritahu wartawan Anwar ada alibi untuk menidakkan tuduhan budak tersebut. Seolah-olah semuanya telah dirancang dengan rapi.

Antara banyak-banyak komen aku paling respect komen yang aku rasa paling jujur kita boleh dengar.
Ini kerja-kerja politik belaka. Geng-geng politik semua, kerana tidak beriman. Dalam blog pun dibuat macam-macam tuduhan…
Tuduhan zina ini berkehendak kepada saksi, tidak boleh tidak,
Bukan itu sahaja malah boleh menjejaskan imej negara, apa sebab hendak buat tuduh menuduh begini,
Allah Taala akan kenakan bala ke atas orang yang menuduh
Komen diatas diberikan oleh Menteri Besar Kelantan, Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat. Cool, kan?

Aku malas nak buat link ke laporan yang aku ambil kata-kata mereka diatas. Search la Google kalau nakkan bukti.

Yang pasti dunia politik Malaysia akan semakin meriah....

Adakah kes liwat DSAI ini akan menelan cerita Akuan Bersumpah Raja Petra?


Update (Evening)
:

Somebody email this picture to me and claims that this lady adalah Saiful's fiance. Donno true or not. If somebody get any info please let me know. Sender said we can view the picture from this blog http://riwayathayat.blogspot.com/. Sadly, that blog dah tidak boleh diaccess oleh public anymore.

Betul ke ini gambar tunang Saiful? Sesiapa ada maklumat sila share. Kalau empunya badan tidak mahu gambar dia dipaparkan tolong beritahu aku. Mungkin aku akan buang. Nasib la, since tunang kau dah bertukar jadi 'celebrity' terpaksa lah kau tanggung malu/popularity, which way you look at it.


Update 3 August 2008:


Newly created Saiful's blog: http://mohdsaifulbukhari.blogspot.com/

Tengok Title blog dia: Demi Allah, Bangsa, Agama dan Negara...

To Saiful, bro... relax la. Tak payah la nak portray positive image sebegitu sekali. Nobody really care pun, we all just hope kebenaran akan terbukti.

Friday, June 27

Aku Pergi Nuffnang Wild Live Blogging Party

Kalau sesiapa ingat, aku pernah buat posting pasal aku nak pergi party yang dianjurkan oleh Nuffnang dan Maxis Broadband: Roaring My Way to Wild Live Blogging Party. Aku buat posting tu damn early, even before Nuffnang staff (Robb) sent email to all Nuffnang member about the party.

So, aku terpilih untuk join party tu. Aku tahu confirm aku akan boring disana, since aku rasa aku dah too old for party and clubbing ni dan aku memang tidak pernah berkawan dengan mana-mana member Nuffnang yang lain. Pastinya aku akan jadi kera sumbang kat sana. But, still rasa nak join. So, aku bawa seorang member yang memang kaki clubbing untuk teman aku. Thanks bro sebab sanggup ikut aku dan memaksa diri kau untuk minum free, makan free, dapat gift free and yang penting dapat menjamu mata free. Hahahaha….

Talking about menjamu mata, if anybody wonders what kind of ‘jamuan’ yang kami dapat hari tu, biar aku tunjukan sedikit snippet.

Ini adalah staff promosi yang dibayar oleh Nuffnang dan Maxis untuk layan tetamu hari tersebut. Amacam? Syok…?

Selepas ½ jam majlis berlansung pemandangan diatas terlah bertukar kepada ini:

Gadis-gadis yang sama. You guys manage to spot the different? Mungkin sebab dah tak tahan melihat mata-mata nakal lelaki liar menjelajahi dada dia, awek tu terpaksa cover dengan singlet. Hahahaha… kesian. Aku dan member aku sedikit kecewa.

If anybody nak kenal with that awek, here her blog: Ginny. You guys can also helping her friend (the one yang pakai telinga bunny) untuk menang Miss World Malaysia 2008 by not vote to kill her here: Miss World Malaysia 2008.

Above pictures aku curi dari blog Rojaks Daily dan blog Mamat ni: Joshua. Aku tak bawa camera since aku memang takde camera. Aku bukan blogger yang rajin ambil segala jenis gambar dan share dengan reader.

Chow, aku nak pergi sembahyang jumaat dan tidor, semalam mengantuk tengok Spain ajar Russia cara main bolasepak. The whole match Russian managed just ONE shoot on target. Gilo…! main bola ke main kejar-kejar?


Selamat berhujung minggu. Aku nak balik kampong…

Thursday, June 26

Who wants to Be a Millionaire?

Aku pernah membaca satu buku motivasi perniagaan, penulis tu tulis mudah untuk mendapat keuntungan RM 1 juta.

Ada 2 pilihan:
1. Jual satu barang dan dapatkan untung 1 juta, atau
2. Jual 1 juta barang dengan keuntungan RM1.00 setiap satu.

Simple je kan?

Daim Zainuddin dalam biography (atau buku lain), pernah menulis 1 juta pertama adalah paling sukar tapi bila kita dah dapat, senang untuk jadikan 2, 3, 4 dan juta-juta seterusnya.Mari lihat beberapa cara untuk jadi millionaire di Malaysia selain dari menjadi kroni ahli politik seperti Daim.


1. Menang Olympics Gold di Beijing2008
Ini adalah pencetus idea kepada posting ini sebenarnya. Terkejut aku mendengar Buletin Utama Selasa lepas. Najib announced Malaysia akan reward athlete yang menang gold di Bejing nanti dengan wang RM 1 juta disamping incentive pencen RM 5 ribu sebulan yang tetap dikekalkan. Wah…. Lee Chong Wei dan Koo – Tan mesti terbeliak biji mata masa dengar pengumuman itu. Aku tidak mahu question decision menaikkan incentive kemenangan dari RM160 ribu kepada RM 1 juta walaupun kerajaan minta rakyat semua berjimat cermat, cuma aku tidak faham kenapa diumumkan sekarang? Selepas tarikh kelayakan untuk semua acara hampir selesai. Kenapa tidak diumumkan awal-awal agar ahlete kita yang sememangnya mata duitan (macam kita) boleh berusaha bersungguh-sungguh untuk layak dan menang emas di Beijing nanti.


2. Masuk Pertandingan.
Jadi seperti En. Samerin yang menang 1 juta dalam rancangan More Jutaria duluuu. Dalam rancangan Who Want to be a Millionaire versi Malaysia tiada pula pemenang RM 1 juta. Tapi sekarang ada rancangan TV baru yang memberi peluang untuk menang 1 juta ringgit. Rancangan kendalian Aznil di Astro Prima, Jangan Lupa Lirik. Walaupun setakat ini peserta hanya menang 5 ribu, 10 ribu sahaja. Tetapi hadiah paling tinggi yang ditawarkan adalah wang 1 juta. Mungkin pekerja pusat karaoke atau DJ radio boleh menang la kot. Mustahil la nak tahu lirik berpuluh lagu dalam dan luar negara. 2 peserta sudah menang RM 1 juta dalam rancangan One in a million. Tapi mereka tidak menang cash, mereka dapat contract rakaman dan beberapa hadiah sampingan lain. Tak cukup menarik.


3. Merompak.
Macam dilaporkan Utusan hari ini: 2 lelaki rompak kedai emas RM1j. Dalam masa beberapa minit sahaja perompak berjaya melarikan barang kemas bernilai 1 juta. Campur dengan perancangan beberapa hari, not a bad business untuk perompak tu kan?



4. Sertai MLM
.

Tengok gambar diatas, sekadar memberikan 3 contoh program yang menjanjikan kita manjadi jutawan dengan mudah. Pergi lah try join, modal tak besar sekadar puluhan atau ratusan ringgit sahaja, kerja minimum tapi dapat pulangan ratusan ribu dalam beberapa minggu. Confirm dalam tempoh beberapa bulan kita akan jadi jutawan.


5. Lain-lain Contest.

Pergi search google dengan keyword “one million contest”, boleh jumpa pelbagai pihak offer cool one million USD untuk macam-macam contest. Ada yang pelik macam membina rocket ke angkasa, cipta daging tanpa bunuh haiwan, online lottery, hantar video menarik, hantar gambar unique, dan macam-macam lagi.

Good luck….!

Tuesday, June 24

Akuan Bersumpah Raja Petra / RPK Statutory Declaration

Jarang-jarang aku tak update blog on Monday. To start up new week, aku selalu update blog, since during weekend selalunya aku tulis 1-2 article. But this weekend aku busy banyak. Saturday kerja, then malam pergi Nuffnang Wild Live Blogging Party, Sunday aku pergi picnic with my big brother at Port Dickson. Then, the whole Monday aku busy with office works. Big boss baru balik from oversea, banyak benda kena update with him.

Ok, today I would like to discuss a very serious issue. No joking, damn serious till I think so many times whether to comments on this issue or not. Mampos lah, stick with the initial plan of creating this blog, aku just tulis what ever pop-ups dalam kepala otak regardless what the consequence. As per title, I want to throw my comment regarding Raja Petra latest exposed.

It’s all very much related to this particular document:

Click to read the document and my advice, save the picture. You never know, that particular document might features in our son or grandson History book.

In short, Raja Petra makes an affidavit or perakuan bersumpah regarding Najib’s wife involvement in Altantuya murder case.

1. Datin Rosmah, her advisor (Kolonel Aziz Buyong and wife) ada di tempat kejadian.

2. Kolonel Aziz Buyong pasang bom di badan mangsa.

3. Pak Lah knews about this from military intelligent report that submitted to him and he asked KJ to keep the report.

4. Ada pihak istana yang tahu akan perkara ini.

That’s the key points.

My views regarding this event are:

1. Why Raja Petra not publish the affidavit on his blog? Instead he asks his friend to posted it on his friend’s blog. Pelik….

2. Why after 3-4 days after the document circulated in email’s inbox and blogs, then we heard few feedbacks from few parties. This affidavit is damn serious and I don’t think authorities should play wait-and-see game.

3. Even after 4-5 days, there are no denial statements from all parties involved. Pak LAh diam sahaja. KJ said he will refer to his lawyer and there are no statement from military intelligent to deny such report existence.

4. There is no ‘damage control’ by Najib’s camp. Najib’s press secretary said they will look into this matter. That’s it?

I also keep wondering who supports Raja Petra? Ok, his reader will say Rakyat support him, his reader and positive comments at his blog gave him the courage to make that move. But, seriously, who support him in term of gave him money to makan? Rulers? Opposition parties? Personally as I mentioned few times here, I not really like Raja Petra style. For me he always tries to convince his reader to believe all type of rumors. Sometimes his accusation is more fantasy than fairytale storyline or Hollywood hi-budget film. But to makes that serious accusation and have guts to make akuan bersumpah, damn that guy really got balls. Dulu 2nd man in this country (Anwar) kena hentam by Dr. M. Ok lah, No. 1 hit No. 2, but now Raja Petra, a blogger with some royal blood in his body dare to makes such claims. Now my perception towards Raja Petra changed, for me Raja Petra either damn-fucking-brave-bastard, or he simply lost his mind, gila.

What will happen now?

Police will again call Raja Petra, few parties will come out will official statements and benda ini akan senyap sebegitu sahaja. Nothing will seriously happen. That my prediction. But, as everybody know Malaysian political scene now not as predictable as before. Anything can happen, just like Russia beats Holland and Italy gave some resistance to Spain. Who in the right mind would predict that to happen?

Maybe….

1. Najib will step down, for some “personal reason”.

2. Raja Petra kena tangkap dan dipenjara or ISA.

3. Sultan yang tahu perkara ini akan bersuara dan membawa kepada political change dalam UMNO seterusnya BN.

4. Pak Lah set up another royal commissioner and will found nothing towards Najib.

A lot of possibilities.

One thing for sure, internationally Malaysia’s image sudah tercalar. Aku malas nak search, but surely Yahoo! News, Google News, TV stations such as Al- Jazeera and CNN sudah cover cerita ini dan akan terus perhatikan apa yang akan berlaku.



P/S: Aku malas nak link ke mana-mana website berkenaan isu ini, just searh google to verify any of above information.

Friday, June 20

UMNO Youth – Yuppie Wannabe

Yesterday my friend from UMNO Youth asks me to join him for high tea with Dato’ Mukhriz Mahathir at hotel near KLCC. Wah, just a simple get together session diadakan di hotel mewah yang menelan belanja ribuan ringgit. Fuh, dasyat betul UMNO.

Before Dato’ Mukhriz arrived aku tersenyum melihat puluhan pemuda yang hadir melepak di ballroom hotel tersebut sambil hisap rokok dan bersembang ala businessman berjaya. Gelak-gelak, berbual santai pasal Sanglang, isu minyak dan tentunya pasal SAPP. Aku pun join sama seolah-olah tiada masalah peribadi yang merunsingkan kami, semuanya happy, kehidupan kami semunya tenang dan gembira.

Jamuan dengan Dato’ Mukhriz semalam adalah antara ‘road tour’ bakal calon pemilihan agong UMNO untuk mendapat undi dari setiap bahagian seluruh negara. Imagine amount of money calon perlu sediakan untuk berjalan seluruh negara. Banyak betul duit mereka, murah betul rezeki mereka, business berkembang pesat kot. Selepas ini akan ada banyak lagi function, jamuan, kenduri, dan macam-macam gathering yang bakal calon anjurkan untuk meraih sokongan bakal pewakilan diperingkat bahagian. Semalam, ada seorang Datuk yang agak terkenal juga memberi ucapan aluan kepada Dato’ Mukhriz, dalam ucapan itu beliau menyatakan betapa sukarnya untuk menghadiri mesyuarat atau gathering UMNO sekarang. Because if they attend wrong function, organized by wrong team, then their political career will be in danger. Since dalam UMNO sekarang ada beberapa team jadi setiap jemputan perlu diteliti dan dikaji sebaik mungkin sebelum boleh dihadiri. Bodoh betul…

Dalam ucapan semalam nothing special yang Mukhriz beritahu, perjuangan UMNO, hidup Melayu, bapa saya bagus, Anwar teruk dan Pak Lah hampeh. Ucapan hampir dua jam aku simpulkan dalam satu ayat je. Then, pada penutup ucapan beliau memberitahu tujuan sebenar diadakan jamuan tersebut.
Saya nak bertanding jawatan ketua Pemuda UMNO nanti, harapnya akan dapat sokongan dari anda semua
Yuppie wannabe tadi semuanya menjerit memberi sokongan. Walaupun hanya ada 30-40 orang sahaja pemuda tapi semangat mereka begitu membara sehinggakan bergema bilik tersebut. Aku yang sedang rancak menjamah chicken wing dan fried chicken dumpling pun terpaksa berhenti sekejap dan menepuk peha kiri, sebab tangan kanan penuh sos lada hitam yang jadi dressing kepak ayam dan dumpling tu.

Betul lah kata Sudin dalam filem Pendekar Bujang Lapok.

Alif, Mim, Nun, Wau… Alif tendang Wau….. SARKAS!



Kepada sahabat aku yang jemput aku semalam, thanks bro. Next time jangan lupa ajak lagi. The food damn good. Dalam zaman berjimat cermat ini, dapat makan free sambil membuka minda dengan ucapan pemuda harapan bangsa memang seronok rasanya. Dan yang penting dapat melepak dan enjoy saat hang out dengan yuppie wannabe Melayu.

Selamat berhujung minggu...

Wednesday, June 18

Don’t Annoy Me

Guest blogged by Ms. X.

Ms. X has a blog but she’s not gonna tell. She prefers to remain anonymous as she doesn’t want to be stalked. Konon.

Itu adalah ayat dari Ms. X, True. She does have a blog but she refuse to share her blog with Akubetul’s readers…yet. Nevermind, at least she accepts my invitation to write something here. Very interesting topic she chose, stalker….So, important reminder here, read this article as it written by a woman, lady, awek… selalunya korang baca dari perspective aku, seorang lelaki. So, pandai-pandai lah adjust.


---------------------------------------------

I think a friend of mine told me that her friend normally received at least one call per day from the husband, with no other purpose but just to tanya khabar. Mind you, the couple has been married for more than 10 years and with several kids. And here they are, where the husband still behaves as if he was courting her back then! Aawww, considerate romantic men are still in existence. The men who will curse the stone which the wives accidentally stubbed, the men who will still hold our hands when walking about instead of leaving us walking alone staring at their back.

Men are not useless after all! Yay!

So Girls, keep hoping for the best though I have to tell you that I’m very skeptical lah. These species of men are very rare di muka bumi ini dan hanya exists in the movies. I think generally, women want that; we do want attention from the loved ones. Of course, it depends on what kind of women you are and your preference. I doubt the fiercely independent women want men like that as it can be considered insulting and clingy. As if we are not adult enough that you have to hold our hands. Blah la.

Guys, basically the rules are easy and simple. Just do what a gentleman do, and even more pun takpe. But yes, there’s fine line bordering ‘annoying’ and ‘insulting’.

Once, there was this guy (a guy friend ye Mr. Right, not a special someone) who called me every single night without failed! Oh my God, seriously at times I hated seeing his name appearing on my mobile. We talked almost every night, later there’s no story to talk about! Plus, hello! I do have a TV to watch and life to live. You don’t have to call every night la. And let’s not talk about sms. Please know how restrain yourself la wei. Ini tak, every hour a sms need to be send. Make things worse, every 5 minutes my mobile would “beep, beep” or whatever your sms alert sounds like. Itu stalking namanya. And it is very annoying la.

In most cases, it’s not like we don’t like you but just give us some space. There were instances also, whenever I feel like not talking, I press that ‘red’ button and the call will go straight to my voicemail. The guy who call me actually sulk! Please lah, merajuk konon. You have to remember, dah lah call and sms every hour, don’t expect us to answer and reply every single of it as we do have works to do and responsibility towards others.

As I said, everyone loves attention, BE A GENTLEMAN NOT A STALKER!

But if you’re the kind of person who flirts with everything and anything even a lamp post, then you deserve the repeating calls and smses la. You asked for it.

---------------------------------------------

For me, personally aku tidak kisah sangat kalau tunang, kawan, rakan sekerja atau sesiapa sahaja kacau aku with calls or sms. But just ikut time la. Kalau officemate call midnight and ask about work, confirm la kena maki dulu before aku layan. Kepada sesiapa yang berminat nak post something here, contact aku through email.

Tuesday, June 17

Fesyen Berkemban: Artis Berkemban

Iklan
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

I found similar article in few other places, but still I want to throw my stink opinion on this issue.

Zaman dulu gadis-gadis kampong akan berkemban untuk pergi mandi di sungai. Mereka akan malu-malu mandi sambil berkemban dan akan pastikan tiada orang yang melihat. For family yang rumah mereka jauh dari sungai pula, telaga atau perigi akan dibina dibelakang rumah. Again, gadis-gadis akan hanya berkemban semasa mandi ditelaga. Pemuda-pemuda nakal kampong pula akan cuba untuk menjamu mata dengan mengintai dari jauh atau dari celah-celah lubang dinding bilik mandi.

Itu dulu… maybe around 30-40 years ago. But nowadays, pemuda macam aku lebih beruntung. Tidak perlu bersusah payah panjat pokok, tunggu dalam semak lama-lama atau menyorok celah batu untuk mengintai perempuan berkemban. Since ramai celebrity suka mengenakan fesyen berkemban dan tentunya ini menjadi ikutan gadis-gadis. Sedap mata aku memandang. Risiko mengintai perempuan mandi disungai atau perigi pun tinggi, kalau kena tangkap malunya satu kampong. Mungkin juga beberapa kampong. Saham terus jatuh, susah nak meminang anak dara orang. Akan kena lecture dengan pak imam, kena perli di kedai kopi dan akan dikenang sampai ke tua. Malu…malu. Tapi zaman sekarang tiada risiko, sememangnya anak-anak dara suka berkemban dan menayangkan dada mereka. Terima kasih banyak-banyak…

Kalau artis Hollywood pakai fesyan berkemban, aku akan senyum sambil menambah dosa kecil.

Kalau non-muslim local artis ‘berkemban’ pun aku happy sambil menjamu mata.


Jika artis Melayu, muslim, berbody sedap macam Zila Bakarin berkemban, aku akan sedikit sedih but still dalam hati tersenyum.


Tapi bila tengok budak sekolah sudah berani tayang dada (yang belum nak berbuah sangat) aku sedikit risau. Umur baru 17 tahun tapi dah terikut-ikut dengan fesyen sebegini. Mak dia tak malu ke? Bapak dia tak rasa nak lempang dia ke?


Tapi bila jumpa gambar diatas, aku tidak pelik kenapa bakal menantu Yusuf Haslam tu boleh terpengaruh. Makcik yang dah tua bangka pun tidak malu untuk berkemban. Patutnya dia kena tunjukkan contoh yang baik kepada gadis-gadis dalam industry hiburan, tapi tidak. Dia sendiri tak segan silu menayangkan dada yang buahnya dah terlebih masak.

Yang lebih pelik, Apek Senario pun boleh terikut-ikut fesyen berkemban. Aduhai…. Hahahahaa….


P/S: Aku selalu assume pembaca blog ini semuanya matured, so gambar-gambar seksi dan kata-kata sedikit lucah tidak memberi sebarang kesan negatif kepada anda semua, kan?

------------------------------------------------------
Iklan:

Monday, June 16

Program Janaan Wang di Internet

Aku pernah mentioned ‘online business’ will no longer become part of this blog. Aku tidak akan jadikan ianya sebagai topic perbincangan lagi. Setelah sekian lama, aku nak sentuh sedikit benda ni. Terkejut juga aku masa bersembang dengan beberapa rakan lama, ada yang tidak lansung tahu potensi cari wang di Internet. Pada mereka semuanya adalah penipuan dan pembohongan, umpama skim cepat kaya. Walaupun sudah ada jutawan yang lahir dari Internet di Malaysia, rupa-rupanya masih ramai lagi yang tidak tahu apa-apa pasal benda ini.

So, aku nak berikan sedikit pandangan how to choose program yang valid, kukuh dan berpotensi besar. Kiranya macam panduan at the first glance lah. Sekali pandang sahaja kita dah boleh tahu nak terus membaca promosi mereka atau cepat-cepat close window.

Aku focuskan kepada program janaan wang (jadi ahli, cari ahli baru atau promosikan product) dan laman web jualan product digital seperti ebook rahsia ini dan itu, software forex, etc.

Website Hosting.
Jika website promosi mereka ada perkataan blogspot, freewebs, wordpress atau mana-mana webhosting percuma. Jangan banyak cerita terus tutup sahaja website tersebut. Mungkin bunyinya tidak begitu adil, tapi jika mereka tidak mampu mengeluarkan modal beberapa ratus ringgit untuk hosting aku tidak rasa mereka boleh membantu kita.


Ada
Gambar US Dollar.
Untuk program yang diwujudkan oleh Malaysian for Malaysian, tapi mereka meletakkan gambar Dollar US sebagai menunjukkan program mereka boleh buat duit banyak, lupakan mereka. Nasihat aku kepada usahawan sebegini, pergilah ke bank, keluarkan wang beberapa ribu, snap picture then bank-in kan semula. Mungkin pekerja bank tu akan pelik, tapi pedulikan. Janji website kau nampak real dan bermutu. Bukannya sekadar search di google dengan keyword ‘money’ or ‘a lot of money’ dan gunakan image secara curi-curi. Jadi jika jumpa website yang gunakan gambar seperti dibawah ini, terus cepat-cepat close.


Janji Yang Melampau

“Tidak Perlu Kerja”, “Duit Masuk Setiap Saat”, “Jadi Jutawan Dalam Masa Sebulan”…. Phrase sebegitu. Jumpa sahaja, terus lupakan program janaan wang atau buku yang mereka cuba jual. Confirm ianya satu program hampeh yang diusahakan oleh newbie atau penipu. Mana-mana pakar tidak kira Malaysian atau dari oversea akui tidak ada program yang tidak memerlukan kita bekerja. Confirm dia berbohong, dia sendiri bekerja buat product yang ingin dijual. Kan?


Payment Method

Kalau ada usahawan Internet yang tidak menyediakan kaedah pembayaran secara kad kredit atau paypal, lupakan sahaja program yang mereka ingin kita sertai atau ‘ilmu’ yang mereka ingin jual. Seorang peniaga yang serious pastinya akan mengeluarkan sedikit modal untuk menyediakan kaedah pembayaran 100% online seperti Paypal contohnya. Untuk membuka, verified dan start guna account Paypal hanya memerlukan tidak lebih RM20. Kalau itupun usahawan itu tidak mampu, mungkin dia patut lupakan niat nak berniagasecara online.


Peniaga Misteri

Jangan sesekali percaya dengan peniaga internet yang identitinya misteri. Konon-konon beliau tidak mahu dikenali. Tidak suka publisiti, inginkan kehidupan privacy. Semua pakar perniagaan internet tahu popularity sangat penting untuk membantu jualan. Lagi terkenal, lagi senang nak jadi kaya di Internet . The only reason businessman tu try to hide his/her identity adalah kerana dia adalah penipu. Jadi, kalau jumpa website jualan yang ditulis oleh Mr. X, Abang Bob, Gadis Misteri, Pemuda Berjaya…. Lupakan sahaja. Peniaga internet yang jujur tidak teragak-agak untuk meletakkan nama betul, alamat perniagaan bahkan ramai yang paparkan wajah mereka yang paling paling cun mereka ada.


Product Terlalu Banyak

Ini tricky sikit, pengecualian diberikan kepada firesale oleh tokoh-tokoh usahawan Internet. Jika peniaga itu tidak dikenali, tapi menawarkan berpuluh-puluh, malah beratus product dengan harga yang tersangat murah, lupakan dia. Offer macam-macam barang, tapi minta bayaran RM9.90 sahaja. Mungkin dia pergi beli product USD1.00 dari Ebay, buat website jualan dan buat jualan longgok. Sama seperti pendatang asing yang jual semula sayur yang sudah dibuang di pasar borong Selayang.


Setakat ini, itu sahaja points yang aku terfikir. Tapi secara mudahnya sebelum beli product, sertai program atau terlibat dalam mana-mana skim di Internet, peruntukan masa sedikit untuk Google benda tersebut. Baca komen-komen diblog, forum atau laman berita yang berkaitan. Walaupun dunia Internet menjanjikan satu wadah untuk kita berusaha mencari rezeki tetapi terdapat ramai, cukup ramai penyagak yang ikut jalan pintas untuk jadi kaya. Kalau nak lebih selamat, sebelum masuk/beli, email kepada aku dulu. Aku akan cuba memberi pandangan. Aku spend almost 100% masa kerja aku connected to Internet, rasanya aku layak memberi pandangan sedikit sebanyak.

Kalau ada sesiapa yang tidak tahu lansung apa program, product atau cara-cara cari duit di Internet. Simply search perkataan seperti "cari duit", "jana wang", "pendapatan tambahan" di Google, dan click pada pengiklan Adword disebelah kanan seperi gambar dibawah. Just to get some idea.


Good luck…

Saturday, June 14

Demam Kuning Euro – Aku Sihat Je

Confirm sepanjang Euro2008 ni mesti ramai pekerja-pekerja akan deman, migraine, sakit perut, sakit mata dan macam-macam lagi. Game Euro2008 semuanya tengah malam dan awal pagi. Kalau pekerja follow semua game, cuma ada beberapa jam je tidor sebelum kena pergi kerja? Tidor awal sebelum game? Tipu lah, ingat mata kita macam machine ke boleh dipaksa-paksa nak tidor pukul 8 atau 10 malam.

Ada beberapa readers email tanya kenapa aku tidak membebel pasal Euro2008, sedangkan aku selalu jugak bercerita pasal bolasepak disini. For the record, sekali sahaja aku sentuh pasal Euro, di posting ini: Euro2008 Online Contest.

The main reason aku tidak komen pasal Euro adalah kerana aku tidak tengok live telecast, sekadar tengok result diawal pagi sebelum pergi kerja dan tonton ‘highlight’ di ESPN. Seperti aku pernah sentuh, disini: Jenis Peminat Bolasepak, aku bukanlah peminat bolasepak sejati. Aku tidak minat menonton semua jenis game bolasepak. Aku cuma teruja menonton perlawanan yang melibatkan pasukan yang aku sokong iaitu, Malaysia, Perak dan Liverpool FC. Lain-lain game, sekadar tengok result dan berita sahaja. Pada Euro kali ini aku cuma sempat tengok game Spain dan Holland sahaja secara live. Sambil mata terkebil-kebil dan tangan memegang segelas Nescafe. Itupun kerana dengar ceritanya permainan mereka menarik dan menghiburkan. No doubt, aku memang terhibur dengan permainan mereka. Nampaknya Holland dan Spain akan jadi early favaourite. For Spain that not a new thing at all, almost all major tournament mereka akan perform very well at group stage. Masuk je pusingan kalah mati, Spain akan kalah dan mati.

Seperti ramai Malaysian yang follow EPL, aku juga sedikit menyokong England, since England tak layak jadi aku tidak terlalu berminat nak follow Euro2008. Penyokong M.U, Chelsea, Liverpool, Arsenal… jangan nak berpura-pura menyokong pasukan lain lah. Confirm majority support England. Walaupun tidak ramai player England dalam team Arsenal contohnya, tapi sebab kita follow game EPL kita akan rasa ‘kenal’ dengan semua player England. Even player simpanan pun kita tahu cara permainan dan ‘what we can expect from him’, tidak seperti even player utama Holland atau Germany. Seriously, aku tidak kenal dengan defensive midfielder Spain kelahiran Brazil atau central defender Portugal yang partner dengan Calvalho.

So, aku harap tidak ada lagi yang minta aku komen pasal Euro2008.

Sebagai penutup, aku nak cerita pasal pasukan-pasukan bolasepak yang fanatic pasal warna. Kenapa mereka begitu bersungguh try to relate themselves with colours?

Locally, kita ada pasukan Hijau Kuning (Kedah) dan Red Giants (Selangor).


Club Europe pula kita boleh lihat:

The Reds, Yellow Submarine, Black Cat, The Blues

Internationally pula,

The Reds, Orange, Azzurri or azzurro (blue), Le Blues

Dengan itu, aku secara rasminya menggelar pasukan kebangsaan Malaysia sebagai, Si Belang… Sebab jersey kita memang warna belang, dan Si Belang juga dikaitkan dengan Harimau… Jangan banyak cerita, terima sahaja cadangan aku.


Infect, aku dah jumpa buku sejarah menceritakan kisah bolasepak kita.

Carila kat kedai-kedai buku kanak-kanak, boleh jumpa.....

Thursday, June 12

Gaji 2 Kali Sebulan

Idea terbaru daripada pegawai-pegawi penasihat Perdana Menteri yang diterima oleh Pak Lah. Pak Lah mentioned yang idea ini datang dari pegawai-pegawai kerajaan pada mesyuarat pasca mesyuarat cabinet. Maksudnya, mesyuarat antara pegawai sebelum mesyuarat antara menteri cabinet. Damn… mereka yang dibayar gaji berpuluh ribu sebulan ini memang genius tahap dewa, selalu memberi idea yang out of the box. Atau mungkin juga memang mereka sering memikir dari luar kotak.

Report by Utusan here: Gaji 2 Kali Sebulan Mula Ogos

Aku tidak nampak kebaikan gaji dibayar 2, 3 atau 4 kali sebulan. Kalau gaji dibayar ikut minggu, aku setuju. Macam player bolasepak Eropah, since kalau dibayar sekali seminggu, selepas setahun kita akan untung 1 bulan gaji. Cuba la kira sendiri kalau tak percaya.

Berbalik kepada gaji kekitangan kerajaan dibayar 2 kali sebulan, pada pertengahan dan penghujung bulan. Potongan KWSP, cukai pendapatan dan lain-lain akan dilakukan pada pembayaran hujung bulan.

Kebaikan
Kerajaan peka kepada masalah kakitangan kerajaan dan membantu untuk manage aliran tunai mereka. Jika diberikan sekaligus, kemungkinan pada hari ke 20, gaji sudah habis dan rakyat akan merana. Bijak…bijak….

Selalunya pekerja makan gaji akan bergembira sekali sahaja iaitu pada hujung bulan...tapi kini mereka akan tersenyum 2 kali sebulan. Seronoknya…

Kepada peniaga pula, sebelum ini most monthly promotion dipusatkan pada hujung dan awal bulan sahaja. Kini mereka boleh mengadakan promosi pada tengah bulan dan sekaligus menambahkan sales.

Tunang aku, seorang kakitangan kerajaan selalu belanja aku makan ikan siakap masak 3 rasa every time dia dapat gaji. Nampaknya ada chance aku makan ikan tu dua kali lepas ni. Hahaha...


Keburukan
End of the month pekerja kerajaan akan dapat separuh gaji, tolak KWSP, tolok cukai dan tolak pemotongan lain. Most loan seperti rumah, kereta, credit card, personal loan dan bill seperti electric, air dan telephone juga perlu dijelaskan pada awal bulan. Hahahaha… maksudnya sementara menunggu second payment pekerja kerajaan kena ikat perut lah. Mungkin lebih dari 10 hari pekerja kerajaan perlu berjimat cermat.


Kesimpulan
Pak Lah anggap government servant bengong, lemah, bodoh, tak reti urus kewangan peribadi sampai tahap kerajaan terpaksa tolong uruskan. Kita bukan merujuk kepada pengurusan kewangan yang besar seperti pengurusan credit control, investment juta-juta atau saving hari tua (KWSP), tapi ini cuma gaji bulanan. Pak Lah merasakan kerajaan perlu pusing semula kebelakang (zaman 60 dan 70 an) dan menyibuk dalam urusan kewangan peribadi mereka dengan memberi separuh gaji pada tengah dan hujung bulan.


Pandangan Peribadi
Kesian government servant dapat big boss yang kurang mempercayai kebolehan staff dia sendiri dalam menguruskan gaji bulanan. Kesian juga kepada rakyat Malaysia mendapat PM yang ‘terlalu bijak’ atau/dan ‘terlalu mengikut cadangan’.

Tuesday, June 10

100days100cars HARAM….!

Ambil daripada blog mufti Perlis: http://drmaza.com/?p=314

Yang ada keratan akhbar ini:

Walaupun mufti dah bersuara, nampaknya tiada sebarang perubahan pun.

Sehingga artikel ini ditulis (fuh, macam dalam newspaper pula) sudah 9 biji kereta diberikan ‘free’ dan semua pemenangnya ada Melayu yang beragama Islam.

1. SUZANA PADUPAI
2. MOHD SYARIM A MALEK
3. SITTI RAHMAH TAWAN
4. MUHD INDRA
5. HAZRANSHAH HJ ABD HAMID
6. RAZIHAWARI CHE WAN
7. SUHANA YUSOF
8. RIZAL BURHANUDDIN

Dan seorang pemenang mingguan…

1. CIK LIDIYA NURHAFIZA MAT SIN.

Aku tidak arif ilmu agama, cuma pada aku, jika sesuatu pertandingan itu majority factor kemenangan dipengaruhi oleh nasib dan peserta ada kebarangkalian untuk rugi, ianya judi.

TETAPI daripada bacaan aku di website rasmi contest tersebut, aku dapati peserta kena beli ‘Content’ RM5, kemudian akan dapat soalan. Peserta kena jawap soalan, setiap soalan yang betul diberi 10 points. Ada beberapa lagi cara untuk kumpul point selain dari jawap soalan. Referkan member juga boleh dapat point tambahan. Points terbanyak setiap hari akan dapat kereta sebiji, point terkumpul terbanyak seminggu juga akan dapat keta sebiji. Ermmm….. maksud, ini bukanlah nasib. Kena pandai jawap. Pada aku ianya bukanlah judi.

But, siapa aku nak lawan cakap mufti. Lagipun, aku tak pakai Celcom. Tapi sebab aku dengki dengan mereka yang dah menang CAMRY, aku assume je contest tu haram dan menggelengkan kepala sambil melihat mereka bergembira. Confirm hilang rasa iri hati dalam kepala otak aku.

Again, mungkin aku salah faham….Korang baca sendiri kaedah pemilihan pemenang dan tentukan sendiri…

Winners’ Selection Procedure

a) Daily Selection & Daily Winner: From the first to the last day the Promotion, including Sundays, at the end of the day at 23:59:59 PM the system generates a list with all Participants (that have sent at least one correct answer to the short number 22222 during that same day, from and including 00:00:00 AM to and including 23:59:59 PM), in order to participate to that day’s “Winner Selection Procedure” (WSP) along with the points (participations) they have accumulated until 23:59:59. The Sorting of this list will be Points Descending and then the Date of first SMS Ascending. Then the system assigns the participation numbers for each Participant. The next step is for the system to calculate the Total number of points from all Participants that are eligible for the WSP of the day. After this, the participation numbers that are selected are the: 1/10, 2/10, 3/10, 4/10, 5/10, 6/10, 7/10, 8/10, 9/10 of the Total number of points of the WSP. Participants that have been assigned the above nine (9) participation numbers are those that continue to the next phase of the WSP.

The system simultaneously sends a predefined question, that must be answered by replying with A or B, to all nine (9) CELCOM PHONE Numbers which are selected as described above, that have to be answered correctly. If the same participant is holder of more than one (1) selected (as above) participation numbers he will receive the question only once. The first one to answer the question correctly is declared Daily Winner of one (1) car.

Monday, June 9

Design Baru, Poll Baru, Aku Tetap Sama...

Notice: Posting santai, malas nak bebankan kepala….

Sebagai membuktikan yang aku ini baik hati, boleh terima pendapat orang lain dan tidak besar kepala, aku mengubah design blog ini. Aku memang malas nak buat sebab honestly aku memang tak pandai, so aku takut kalau-kalau everything hilang. Tapi since poll result menunjukkan ramai yang nak design blog ini diubah, aku pun ubah lah.

Tanpa banyak soal, tanpa banyak complaint, aku harap korang just accept design baru ini. Ramai-ramai cakap “Wah… cantiknya, kemas, tersusun, nampak professional”…. Aku pakai blogger template yang mamat Indonesia ini buat: http://www.isnaini.com/. Dah lama aku perhatikan blog template ini, bila aku tengok member aku pakai di http://kaizerz.blogspot.com/ bertambah suka aku dengan template tu. So, again, without much complaint I hope you guys boleh terima design baru ini. Penat aku copy and paste code tu.

Result lain dari poll tu…

Aku buat conclusion, ramai reader suka article padat berkaitan apa juga isu yang aku tulis sendiri. Ok, noted dan aku akan cuba tulis article banyak-banyak lepas ini.

Majority tidak kisah aku letakkan iklan diblog ini. Wah, ada juga yang minta no bank akaun aku. Kepada yang benci iklan-iklan disini, sorry la apa nak buat dah memang adat berblog sebegitu. Bak kata blogger kapitalis Melayu, Alang-alang Tulis Blog Biar Sampai Buat Duit….

So, sempena design baru ini. Aku ada buat poll baru. Boleh la tolong jawap kalau ada masa free.

Chow, aku nak tidor… mengantuk tengok bola.

P/S: Title posting macam tagline iklan. Hahahahaa....

Friday, June 6

Petrol Hike Joke

To light thing up aku nak paparkan lawak jenaka / kutukan sinis yang aku gathered either through email, sms, blog hopping or terhasil daripada kepala otak aku sendiri…Lawak-lawak yang agak berkualiti lah, bukan sekadar copy and paste cartoon orang putih.

Enjoy….

SMS aku terima just hours after the announcement made by Pak Lah…

Perhatian, kepada sesiapa yg kenderaan mereka masih terlekat sticker BN (stock PRU 12), sila berhati2 apabila anda ke station minyak, anda juga DILARANG sama skali memakai t-shirt lambang dacing apabila pergi ke station stesyen minyak untuk mengelakkan dipukul oleh org ramai – ikhlas dari saudara se UMNO anda


Illustration from Saharil Conteng

Click for bigger view and read the wording.


Caricature from Liyin Design

She drew this before the petrol price hike, but still aku rasa sesuai…


Ini aku fikir sendiri…
Kenapa petrol price increase by 40%?

Refer to result of 12th general election:

Total seat (parliament and state): 727

Total contested seat: 716, BN won 10 uncontested and PAS won 1.

Opposition won: 275 + 2 independent, 279.

So, at 279 places people rejected BN contestant.

279 are approximately 38.99% out of contested seat. And since pakcik-pakcik dalam kerajaan BN tak pandai kira banyak decimal points, they just round the figure to 40%.

Election result base on info from SPR website.


But seriously, for me the funniest joke among all is these two statements.

Tan Sri Mohd. Hassan Marican told media during the special briefing on Petronas’ contribution to the country this….

Petronas will go bust within 10 years if all its profits are handed to the Government to continue subsidising fuel…. Petronas has played a major role by giving back a substantial amount of its profits to the Government...

More at TheStar


Contradictory with what Dr. Mahathir (Petronas advisor) wrote in his blog….

Roughly Malaysia produces 650,000 barrels of crude per day. We consume 400,000 barrels leaving 250,000 barrels to be exported. Three years ago the selling price of crude was about USD30 per barrel. Today it is USD130 – an increase of USD100. There is hardly any increase in the production cost so that the extra USD100 can be considered as pure profit. Our 250,000 barrels of export should earn us 250,000 x 100 x 365 x 3 = RM27,375,000,000 (twenty seven billion Ringgit). But Petronas made a profit of well over RM70 billion, all of which belong to the Government.

I quote directly from his blog….

Soooo funny right. CEO and advisor of Petronas beri info yang tak sekata…

Ok lah… chow…

Selamat berhujung minggu didalam rumah…

Total Pageviews

. page counter