Tuesday, January 13

PAS HAMAS... UMNO FATAH

Notice: Sorry aku tinggalkan blog ini hampIr seminggu. Aku busy dengan kerja di offce dan aku juga balik kampong bercuti ke Kuala Terengganu dan Kelantan.

So, bila dah sampai Kuala Terengganu memang tak boleh lari dari berfikir pasal politik sekarang ini. Inspired by comment left at my simple-daily updated-less picture-fast loading-new blog (Short Talk). Aku tulis pantun ini. Sesiapa yang dah lama baca blog aku memang tahu aku kadang-kadang suka buat entry sebegini.

Ini bermula bila Pesuruhjaya PAS Terengganu, Mustafa Ali berkata kalau kita lihat scenario politik di Palestin, kita boleh kaitkan watak HAMAS dan PAS hampir serupa dan UMNO mirip parti yang digulingkan, FATAH. Antara points yang disamakan adalah kedua-dua party adalah party politik yang dianggotai oleh orang Islam tapi sekian lama tidak sehaluan. HAMAS dianggap party Islam extreme oleh ramai pihak luar dan FATAH merupakan sebuah party politik yang dibuktikan mengamalkan amalan rasuah dan penyelewengan kuasa.

Samada dakwaan Mustafa Ali itu releven atau tidak aku malas nak ambil pusing. Kalau difikir-fikirkan ada juga logiknya.

So, here my latest seloka base on that statement….

PAS HAMAS…. UMNO FATAH.

PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS BERKIAS,
UMNO BERMADAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS TERLEPAS,
UMNO MERIAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS TEWAS,
UMNO MEGAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS LEMAS,
UMNO RATAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS ULAS,
UMNO MELATAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS CERGAS,
UMNO SUSAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS PULAS,
UMNO GELABAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS KERAS,
UMNO LEMAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS KILAS,
UMNO ACAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS LIBAS,
UMNO PATAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS PUAS,
UMNO PARAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS KUPAS,
UMNO MELUDAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS HEMPAS,
UMNO TADAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS RAMAS,
UMNO PERAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS TEBAS,
UMNO REBAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS RAMPAS,
UMNO MARAH.


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS BERKIPAS,
UMNO BERTELAGAH.


…dan yang penting…..


PAS = HAMAS,
UMNO = FATAH,
PAS TERAS,
UMNO WADAH.


This just another I try to be funny and creative kind of posting. Aku tak berniat nak jadikan isu peperangan di Palestin sebagai bahan gurauan, sekadar berseloka dan ajak semua orang berfikir. Dalam lucu pun kadang-kadang ada isinya.
But, please do not take this seloka too seriously dan kalau ada salah eja minta maaf. Aku tulis pun kelam kabut. Aku juga masih belum berkesempatan nak reply email dan reply komen. Tunggu aku free sikit dari kerja.

6 comments:

Anonymous said...

Hihihi. Betul, dlm gurau ada ilmu.

Mizie said...

Lawok, lawok. Nak tambah:

PAS=HAMAS
UMNO=FATAH
PAS BEBAS
UMNO PARAH

Ok tak?

Anonymous said...

Kalau busy tak payah la update blog. Bos marah nanti. Ahaks!

Bunga said...

aHaahhahh
Kelakar la
Betul la tu mr aku betul
pandai ko buat seloka
kreatif

kau rasa ade harapan tak P.036 PAS nak rampas dari BN?

:-D

Mr. Right said...

ano1,
T.kasih.

mizie,
Ok lah...

ano2,
Boss aku sporting. Time 'take 5'je aku update.

Bunga,
Ada. Mungkin PAS menang beberapa ribu majority.

adar said...

best la pantun ko dood. pandai ko. aku haram tak reti berpantun. huhu...

Total Pageviews

. page counter