Tuesday, February 3

Cara Hilangkan Mengantuk Masa Driving

Kerja aku memang tidak memerlukan aku banyak travel jauh-jauh. Selalunya sekadar berjalan area Klang Valley sahaja. Sekali sekala baru berjalan jauh. Kalau pergi dengan boss selalunya akan naik kapal terbang (sebab dia tak suka dok dalam keta lama-lama), kalau pergi dengan rakan sekerja pun kadang-kadang kitaorg naik bas. So, aku memang tidak pandai drive kereta lama-lama. Selalunya trip balik kampong ke Teluk Intan, 2-3 jam kira paling jauh la tu pada aku.

Pesanan untuk blogger-blogger lain: Tak perlulah letak watermark (tulisan atas gambar Cth: www.akubetul.com) kat semua gambar kita. Takde masa lah orang nak curi gambar kita. Kita bukan artis. Hahahahha.....!

Tapi semenjak dua menjak ini aku merasa pengalaman berjalan jauh. Balik Terengganu lebih tujuh jam, then pergi Johor 4 jam. Esok kena pergi Johor sekali lagi. Aduh… penat. Malas betul aku nak duduk dalam kereta lama-lama. Mengantuk…

Aku tahu, lain orang lain caranya untuk menghilangkan mengantuk masa driving.

Ini cara aku….


1. Tidor
Sememangnya cara paling baik adalah dengan berhenti rehat dan tidor. On aircond, buka cermin seinci, turunkan seat dan tidor ½ jam. Memang puas dan boleh teruskan perjalanan dengan tenang. Cuma selalunya kalau travel jauh-jauh, kita nak cepat sampai. Kita takde luxury time untuk rehat tepi jalan. Aku pun confuse tengok ada hotel di R&R PLUS highway, ada orang sewa ke?


2. Makan dan Minum Non-stop
Kalau aku travel seorang memang seat penumpang disebelah aku akan dipenuhi dengan makanan dan minuman. Daripada roti, asam, gula-gula, karipap, pau sehingga minuman carbonate, kopi dan air mineral. Kalau mengantuk, makan dan minum sepanjang perjalanan memang confirm tak tertidor. Tak mungkin mata boleh terlelap kalau mulut tak berhenti mengunyah, kan? Cuma problemnya cara ini akan membuatkan kita terpaksa berhenti setiap beberapa jam untuk ke tandas. Kalau tersilap campur makanan, perut pula meragam. Problem…


3. Sapu Tangan Basah
Aku basahkan tisu atau sapu tangan dengan air mineral dan lap muka every 10-15 minit. Air yang terkena aircond akan membuatkan muka dan mata jadi sejuk gila. Memang tak boleh nak tidor. Lagi bagus kalu sapu tangan basah tu diletakkan depan corong aircond. So, ia jadi semakin sejuk. Kalau mengantuk, tekapkan sapu tangan basah sejuk tu kat mata akan rasa lega je. Kalau kita perasan, setiap kali mengantuk mata, dahi dan tengkuk akan rasa suam-suam panas. Jadi dengan letakkan sapu tangan basah sejuk akan mengurangkan suhu seterusnya hilangkan rasa mengantuk.


4. Hiburan
Aku kurang minat muzik, jadi aku jarang amalkan cara ini. Buka radio kuat-kuat, sampaii nak pecah gegendang telinga dan jika boleh follow lirik lagu yang dimainkan. Confirm tak akan tertidor. Kalau tak suka dengar lagu yang dimainkan oleh radio station, takde duit nak beli cd atau kaset, sekarang dah boleh download ke mp3 player dan cucuk tumbdrive ke radio. Pasanglah lagu kegemaran kita berulang-ulang kali. Since banyak kereta sekarang dah ada DVD player dan monitor, so instead dengar muzik sahaja mungkin juga boleh mainkan video clip, konsert atau apa-apa video yang hilangkan ngantuk. Filem-filem lucu, seperti Mr. Os atau filem P. Ramlee juga bagus since tak mungkin sambil gelak boleh tertidor. Cuma kena pastikan konsentrasi driving tidak terganggu dek hiburan yang dipasang.


5. Berkomunikasi
Kalau ada partner kat sebelah, untuk hilangkan ngantuk kena bersembang. Topik yang dibualkan perlu lah yang menarik tapi tak memenatkan. Jangan sembang pasal politik, pasal kerja, atau pasal masalah ekonomi negara. Pasti akan rasa penat dan mungkin akan membuatkan kita lebih mengantuk. Ceritanya patut pasal sukan (tapi bukan bolasepak Malaysia), pasal gossip artis, pasal kenapa Man Belon kena buang dari Raja Lawak, topik-topik menarik tapi santai. Kalau kita travel alone, still boleh berkomunikasi dengan orang lain menerusi telefon. Kalau kita sertai apa-apa pakej percuma tak kira family plan ke, corparate plan ke, call number yang free tu dan berborak lah berjam-jam. Again, pastikan topic yang dipilih menarik dan tidak memenatkan.


6. Sakitkan Diri Sendiri
Kalau rasa mengantuk tampar diri sendiri beberapa kali. Biar sampai merah pipi. Kalau ada partner kat sebelah, lebih baik minta partner tamparkan. Kalau takut pipi tak cantik, berbekas kena tampar, boleh try gigit jari. Continuously gigit atau hisap ibu jari, guarantee tak mungkin terlelap.


7. Kopi or Energy Drinks
Kaedah ini tak pernah berkesan untuk aku, tapi orang cerita memang mujarab. Minum energy drinks macam tongkat ali, Red Bull, Ali Café, etc. Minum banyak-banyak, satu tin setiap sejam mungkin. Ataupun, bancuh kopi yang betul-betul pekat. Kopi yang biasa disediakan oleh nenek-nenek kita dahulu. Kepekatan kopi yang memang akan terasa di tekak walaupun dah hampir sejam kita minum.


Itu sahaja cara-cara standard yang aku amalkan. Please share kalau ada kaedah-kaedah lain yang mungkin aku tak tahu. Since, lepas ini aku rasa memang aku akan banyak berjalan. Patutla company bagi kereta, mereka nak aku travel jauh-jauh rupanya… Cis… !

Mahu kurus aku lepas ni….

15 comments:

akukaya said...

baru2 ni g kuantan kenduri kawen member. blk hari. dah la mlm tu tido 2 jam je. aku kalo nak drive jauh2 mmg mlm tu tak leh tido. hehe...

masa nak blk dr kuantan ke kl, mmg ngantuk giler. aku pikir gak nape bawa kereta ngantuk sedangkan selama ni aku bawa motor tak penah ngantuk walaupun tak tido mlm tu.

rupanya sbb air cond. pendapat aku je la k. aku try tutup air cond dan buka tingkap. sampai ke kl mgantuk aku hilang. mungkin sbb tak cukup oksigen kot. maklumla lubang idung besar. hahaha...

teek said...

dood!

impressive garage siot. Ada 2 tanks and a plane! Ko pegi keje naik apa? tank belah kanan tu ye?

Farhan said...

salam mr right.
sy kat sini travel 13-17 jam dah jd kebiasaan...kalo 2-3 jam tu da tak rasa apa sgt..
dan memang, byk tips yg dishare hari ni sy amalkan masa travel jauh2.yg paling berkesan no 7 tu.

burung merbok said...

salam..
slama ni jadi pembaca gelap je..tetibe hari ni rasa nk muncul.
pendapat aku la kan, kalo nk ilangkan ngantuk, korang drive laju2..170-180kmj mesti xkan ngantuk..ni self experience.

marrang nung! said...

aku dah biase travel jauh...
sebulan skali aku travel balik Terengganu...
satu lagi tips nak hilangkan ngantuk aku nak bagi...
biarkan terlelap skali masa drive...
ko memang terkejut giler biler dah tersedar...
lepas tu memang dah tak ngantuk...
tp jgn lak tak sedar terus...
memang ko balik kampung dengan van je lah nanti...

aZRoy said...

off topic sket, tapi bukan pasal nak congrats pasal liverpool menang ngan chelsea lepas reff tlg, tapi sebab :

dud, what say you bila lepas BN topple up perak government dgn cara defection adun's. ada byk version cerita pasal 2 adun hilang tur, lepas tu dengan ada S.D, pastu police report.. ko yer opinion sebagai anak perak?

-anak selangor yg yakin dgn MB baru

MR. said...

Tampar tu aku biasa buat ....

Amik tenaga ... sedut nafas dalam2 .... bila rasa dah bersedia .... pelepappp!!!! tampar muka sekuat hati .... hahhahaa

tapi ... ko tak isap rokok ker? kalo sengsorang tu ... isap rokok tu macam peneman setia dan terasa cam kita tak kesorangan ... so tak la mengantuk ...

MR. said...

Citer panas kat NEgeri ko ni aku cam pelik plak ko tak kasik komen ....

neewa76 said...

ni aku tengok pakcik aku buat..biasa dia klo ngantok mmg gle2 pnya ngantok tapi suh berhenti jgn harap la dia nak berhenti..aku tengok makcik aku kat sebelah akan garu2 kepala,tengkuk pakcik aku..aku x tau apa faedahnya tapi kami sampai umah dgn selamat..sorry busu..heee

Mr. Right said...

akukaya,
Kalau memandu malam2, memang best juga buka tingkap. Masuk udara segar, memang boleh hilangkan ngantuk. Pastu, kalau buka tingkap bunyi angin kuat, memang susah nak tdo.

teek,
KAlau jalan jem, aku naik plane lah. 2 tanks tu untuk bersiar-siar je.

Farhan,
Ko travel 13-17 jam? Wah... Kalau non-stop mahu patah lutut.

burung merbok,
Gilo...! 170-180, kalau accident terus mati tu, takde injured-injured dah. Jgn lah jadi pembaca senyap lagi lepas ni. Jadi pembaca bising2 k.

marrang nung!,
Wah, sengaja lelapkan mata? Risiko tu. Sebulan sekali balik Ganu? Dasyat ko.

azroy,
Gerrard injured la pula. Aduhai...! Payah la sikit Liverpool lepas ni.

mr,
Tak baik sarankan aktiviti merokok. Nanti ramai org marah.

neewa76,
Minta wife urutkan? Aku biasa gak buat... tapi kalau tgh urut rasa best je, lagi ngantuk nanti. Hahhaha...

yOuJiE.. said...

hehe...xleh ke taruk water mark..gamba sy dlm frenster kadang2 org curi, n gunakan untuk dpt ramai kwn..sbb tu sy slalu watermark gamba sy...hehee...

Terase lak...

Bunga said...

aku pun suka tips no. 7..
mmg sangat2 berkesan
abg2 aku suka minum redbull tu
depa kata tak ngantuk..betui la kot ek
aku tak pernah pulak drive balik kg..
depa la selalu drive..aku tidur je..kroohh kroohh kat blakang...ZzzZZZZ

Basri said...

Salam.

Aku kalau balik kampung kena travel dari Taiping ke Mersing, peh penat giler.... Selalu travel lak aku pastikan waktu malam sebab

1. tak panas
2. anak aku mudah tidur dan tak bising.
3. nak jaga bunga tayar beb...

Bab mengantuk ni memangler musuh no. 1, aku akan pastikan tak makan nasi, just makan mee goreng jer sepanjang perjalanan, minum lak air bergas cam coca-cola sebab byk kafein....

Ni aku nak kongsi rahsia terbaru camana nak elak kemalangan ketika memandu, aku ader ler beli alat amaran mengantuk kat mudah.my harga pun x mahal aritu promosi 2 biji RM20 dgn postage sekali. Benda alah tu letak kat telinga, bila ngantuk, kepala tunduk jer alarm pun berbunyi.... kira kalu berbunyi wife aku mesti tanya "Abang ngantuk ker? "

illehyana said...

haha..sgt setuju lah dengan xpyh nk letak www.petisuaraku.blogspot.com kat gambar..hanis zalikha pun xbuat macam tu..hihi

Rara said...

HAHAHA tak perlu letak watermark? T__________T lelaki tak payah lah kot, kalau perempuan kena letak sebab orang selalu ambil kesempatan letak dekat gadiscomel.com HAHAHAHAHA penting tu watermark

Total Pageviews

. page counter