Wednesday, February 18

Kontroversi Pertandingan Namakan Proton Exora

Ini adalah posting ringkas seorang pendengki seperti aku yang tidak puas hati dengan keputusan pertandingan menamakan Proton MPV. Hahahah... mengaku awal-awal.

Semalam offcially Proton announced nama pemenang pertandingan tersebut.

Gambar dari Utusan

Exora nama yang sangat sedap, tagline yang disertakan pun best…. Keriangan Keluarga.

Cuma masalahnya disini adalah, Exora atau Ixora atau dalam Bahasa Melayunya adalah Bunga Siantan atau Bunga Jarum.

Info gambar dari Kosmo!

Even dalam news report publish by TheStar, NST dan Utusan, Pengarah Urusan Proton, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir berkata, pemilihan Exora dibuat berdasarkan nama saintifik Bunga Siantan iaitu Ixora Fistula yang mana bunganya mengembang secara dalam kumpulan.

Jadi ianya adalah sejenis bunga. No big deal, right? Sebelum ini pun banyak nama kereta pakai nama binatang, tumbuhan, bunga, buah dan sebagainya. No…!


Masa aku nak sertai pertandingan ini dulu jenuh aku fikir nama yang menarik tapi bukan nama haiwan dan tumbuhan, kerana syarat yang dinyatakan melarang nama MPV baru Proton diambil sempena nama haiwan atau tumbuhan.



Itu syarat-syarat yang dipaparkan di offical website. Tapi cam mana lak penyertaan guru pelatih Institut Perguruan Darul Aman, Jitra, Norsholihan Abd. Eanich, 29, dari Changlun Kedah boleh diterima?


Aku akan saman proton…. Aku akan saman Norsholihan… aku akan saman kerajaan Malaysia…

Aku akan hanya berdiam diri selepas Proton bagi aku sebiji kereta, kalau tak dapat MPV Exora, Proton BLM pun jadi lah.

Hahahhaa.... Confirm mereka akan tak layan saman aku, sebab mesti ada dalam syarat pertandingan Proton boleh buat sesuka hati.

Joke aside, aku still confuse macam mana penyertaan itu boleh diterima. Maybe aku akan email pihak Proton untuk kepastian. Kalau ada maklum balas, aku akan publish kat sini.

29 comments:

lankapo said...

tu lah pasal, aku pun tak puas hati. 2 3 entry yg aku hantar semua tak menggunakan haiwan, tunbuhan atau buahan2 ..

tak fair lah camni..rules cakap lain, tapi accept jugak,,

ai dah berangan dah bwak MPV free haha

pinkyfrogshop said...

Proton kata, exora tu bunga bukan tumbuh-tumbuhan. kehkeh. Tak adil btulle.

Anonymous said...

haha.

Proton langgar terma sendiri ke?

siasat. siapa pemenang tu. ada hubungan sedara ke ?

hehe

YNWA!

Pakdi
http://pakdi.my

Anonymous said...

kalau nak langgar peraturan sendiri, baik jangan buat peraturan.amenda la proton..aku pun terkejut. selepas tu tak ngaku pulak tak merujuk kepada nama bunga. walhal dia punya pengurusan ada sebut pasal bunga ni,,bunga yang suka dgn berkumpulan. sesuai dgn perangai org malaysia yang suka berjalan beranak pinak.

kuizikel said...

betul2.. aku pon dah nyatakan kat blog aku ttg ketidakpuasan hati aku, tup2 tgk pagi ni kuar dah kat paper penjelasan yg tak logik dek akal.. sengal punye management, nak kaver pon brief la bos besar tu dulu, ni ckp masa perasmian.. pastu buat statement kaver yg tak logik.........................

hehehehe.. adoi kalah lagi

Malaysia said...

Penganjur dan hakim pun ntah ingat ke tak ade syarat tu. Tak pun hakim pun tak aware.. ataupun syarat tu copy paste tahun lepas punye, tak baca pun :D

abikhsan said...

Entah-entah event kelmarin tu hanya mock up atau lakonan. Not the real winner.

Proton sendiri yang bagi nama, pastu pura-pura bagi hadiah. Kalu betul lah Proton telus, patut kena anounced yang keputusan telah diaudit oleh juruaudit luaran.... ada berani ka...???

Anonymous said...

kalau ku tahu boleh letak name tumbuh-tumbuhan, dah lama ku letakkan nama...bongok..
PROTON BONGOK...!
itu nama pokok kan..

mcm best kan???
hehehehehe..jgn mare...sekadar guarauan di kala bosan..

-Ipoh Lads-

shorty soul said...

org sekarang nih silap sikit je saman..... saman..saman..saman....macam PAKCIK POLIS TRAFFIC PLAK.... huhu...

tapi aku salute ko la bro! mcm ditektif Konan!... byk bukti ko dpt...

syasya said...

exora???

hahahahhahahahaha
npe tak letak
sasha....

Anonymous said...

HANYA DI MALAYSIA

- ramai rakyatnya merasa tidak puas hati hanya disebabkan nama sebuah kereta.
damn useless ha ha ha

Anonymous said...

yang peserta pertandingan pun satu.. da tau syarat pertandingan jgn letak nama tumbuhan yang pegi letak tu sapa suruh?.. pastu penganjur pun sama da tau langgar syarat yg pegi bagi menang sapa suruh?.. aku pun satu sapa suruh tak letak nama exora.. kalau tak dapat free MPV.. hehee.. aku kalau tau letak proton kilapa..(kelapa) dgn tagline dia.. seramai mana keluarga.. pasti menang.. haha..

Obefiend said...

exora bukan nama bunga

ia nama kontraseptif murahan yang gua beli di Vietnam dulu. tak tahan koyak

gua kena pakai 3 lapis kalau tak gua kena aids

tiang lampu said...

bagi aku..

pemenang tu bodoh sebab tak paham terma dan syarat2 pertandingan.. tapi dia lucky, menang sebab kebodohan pihak proton yg buat terma dan syarat tapi last2 boleh lepas pulaaa pemenang tu...

hampes taham gaban..

gaban lagi best kot..

proton gaban laa

HaTiFi said...

kalau kata peserta tu x baca terma dan syrt tu, biasalah.. tu yg peserta bantai letak nama Exora

brp ramai yg baca terma dan syrt sebelum masuk pertandingan/melanggan perkhidmatan kan
cth: pinjaman rumah, kad kredit dsb.. kalau betullah ramai yg baca, xdolah sampai ramai yg muflis kan..

kalu Exora ni bkn bunga, per plak maksud dier ah?? Xkan xdak maksud

rose said...

alamak..tak merasalah MPV free ek yang..ehehe..takpe2..nnti kita beli 3 ye...:-D

** untuk HaTifi

incey aku betul ni if dia nak isi borang ape2 yg ade terma & syarat dia akan kaji betul2..ayat2 kecik2 tu dia duk baca terhendap2 kaji..if kiterla....tak koser nak baca...tapi takat ni takde lagi la muflis...kikikikik..:-P

saifulazrul said...

Saya pun tak guna nama tumbuhan ataupun haiwan disebabkan terma yang ada dalam tu.

LAst sekali Proton langgar terma mereka sendiri dan ada pula terma keputusan pengadil adalah muktamad. Boleh pulak ikut suka-suka hati ja

Apa pun, redha ajalah...

p/s: link tu dah kena remove daa... Maybe sebab kelam kabut kot bila orang pertikai

kujie said...

saya buat peraduan namakan perkataan EZORA....syarat Ikut Suka Aku ( ISA)

fazemy said...

Proton nak bg explanation. Diorg kata Ixora tak sama dgn Exora. Ixora=bunga siantan. Exora tak de dlm maksud.

Bg saya its same. Ezora=nama org. Tapi tetap memaksudkan bunga.

My name is Emy..tapi ada yg eja Amy, Emi, Emie, Emey..tp tetap maksudkan it's me.

fazemy said...

Dah bg -typing error

miekabo said...

yeh... yehhh...
mr right... aku pung dok puah ati gok...
aku antor 2 penyertaan... haku rase hok haku punya paling layak menang(perasan)...
tapi nok buak guane.... sarat dia org buat... suka hati bapak tiri laki makcik sebelah rumah jiran dia punya anak sedara la...
aiseh.... frustnyer.... haku nih...

kalu haku tahu haku bagi nama PROTON TU'KE(sejenis ikan pari)

p/s: nama best pun kalu kualitinya sama cam yg lepas2... takdok bezanya....

Mr. Right said...

lankapo,
Tu la.. aku pun hantar semua tak kena mengena ngn nama haiwan atau tumbuhan.

ai = I ke? Haiya... terpengaruh ngn blog kaum ibu nampak.

pinkyfrogshop,
Sesuka hati dorg je.

Pakdi,
Jgn ahh tuduh.. tak baik. Takde kena mengena kot. Sekadar mereka terlupa syarat mereka sendiri.

ano 1,
Masa produce kereta pun mereka akan langgar syarat gak kot. Tu yg kualiti teruk tu.

kuizikel,
Mereka tak belajar skill cover lagi tu.

malaysia,
Maybe la... mereka terlupa.

abikhsan,
Ye gak kan. Tak diaudit pun keputusan tu.

ipoh lads,
Hahaha... MPV terbaru. Proton Bongok! Hahahhaa...

shorty soul,
Saman2 baru nampak ganas.

syasya,
Wah2... pastu bagi sebiji kat ko ye.

ano 1,
Memang rakyat Malaysia ramai yg pendengki. Mcm aku.

ano 2,
Baik namakan Proton Fafaya... "Bulat & Montok". Ok? Hahahha

Obefiend,
Confirm ke tak kena aids? Kot-kot cecair meleh ikut tepi...

tiang lampu,
Maybe dia hantar beratus entries. So, nasib dia baik.

HaTiFi,
Betul... ramai yg malas nak baca terma dan syarat. Aku memang suka baca. Penakur memang cam ni.

Rose,
Takpe nanti kita beli sendiri. Ataupun tunggu memang kes kat mahkamah, mesti proton bagi free 1.

saifulazrul,
Dah buang dah website peraduan tu. Orang salah je yg takut, kan?

Kujie,
Wah.. peraduan baru. Ada websitenya? hahaha...

fazemy,
Betul... ejaan je yg lain.

miekabo,
Jangan ckp ganu ngn aku. Aku tak reti. Hahahha... Betul, nama tak bawa apa2 makna sgt. Yg penting kualiti.

rose said...

dok reti cakap ganu bawok2 la belajor ye incey aku betul...

:-P

Anonymous said...

huh.. aku dah berangan2 nak guna MPV free, pasal aku rasa nama yg aku bagi paling best. Punya la nak pecah kepala mikirkan nama yg canggih2.... tp pasal kebengongan penganjur... aku terlepas peluang...
X jadi ar nak g booking , fed-up...

Sli30mkm said...

Aku rasa nama yg aku cadangkan paling menarik, jauh lebih menarik dari yg dipilih tu(Exora)... tp nak wat camna, Proton x fikir macam aku...Ntah2, borang yg kita anto tu.. diorang x buka pun, dan peraduan on9 yg kita sent tu.. x der sesapa yg tgk pun.. Pasal memang pertandingan tu macam wat syarat jer...Syarat2 pun copy paste jer... Bengong sungguh...

Anonymous said...

JOM BOIKOT PROTON YANG NI!!!
JOM BOIKOT PROTON YANG NI!!!
JOM BOIKOT PROTON YANG NI!!!

GADISixora said...

aku suke name IXORA...
dlm mysapce aku pon ltak gadis ixora..x sngke akn kuar proton exora..hahahaha..
tp dlm bab korg ni,mmg x ptot pon PROTON wat cmtu kn...
eehh..aku nk knal la ngn owner blog ni..hahaha...
slumber...suke ehh..

Anonymous said...

a ah betol tu aku pun mushkil gak dengan pertandingan ni coz aku pun masuk huhuhu tu yang aku xpuas ati tuuu ha kalo korang pasan kebayakkn nama2 proton mesti ala-ala keterampilan gitu wira persona waja satria ha kan kan kan...so aku pun perah otak namakan ala2 macam tu tapi exora jgk la jd pilihan mybe hakim n penganjur gilakn tgk cita drama exora kot masa tu....hmmmm

Anonymous said...

Exora stands for Extra Ordinary A

Total Pageviews

. page counter