Friday, February 13

Sessi Bodek Boss!

Sorry, aku busy tak sempat nak update blog. Ini pun posting pendek, aku nak bodek boss sekejap.

Last weekend aku bercuti di Langkawi. Aku sampai rumah dari Langkawi pada tengah malam 10 February. The next morning terus start kerja, pergi ke Kuantan. Stay for one night there, then sampai rumah malam semalam (12 February). Today akan terus ke Johor, tidor satu malam lagi dan akan pulang semula ke Shah Alam esok (14 February). Fuh! dah malam peserta Explorace pula rasanya. Mungkin ramai orang dah biasa berjalan sebegitu, tapi aku jarang. Tukar-tukar bag cepat-cepat then terus pergi next trip... penat siot.

Aku nak ambil kesempatan ini untuk ucapkan congratulation to my boss sebab received Datukship semalam di Kuantan. Aku menjadi driver sekejap masa hantar dan ambil dia di istana. In between, aku siapkan proposal, melawat site dan contact partners. Damn... jauh siot ulang alik dari Pekan ke bandar Kuantan.

So, lepas ini mungkin aku kena panggil dia Dato' Robin Wong.

Its good to know goverment, in this case Sultan Pahang appreciate what we (aku, boss, dan semua pekerja syarikat) buat selama ini, sehingga boss dapat Datukship. At least we know we moving to right direction. Aku tahu boss aku dapat Datukship sebab sumbangan dalam industry broadband. So, next in line should be me lah, kan? Hahahahha.....

So, kepada partners, clients, member-member yang kenal aku dan boss aku, lepas ni korang kena panggil boss aku Dato'. Start from now boleh lah call atau sms ucap tahniah. Jangan lupa mention aku congrats him di blog ini. Untung-untung boleh naik gaji lagi.... lagi?

Again, congratulation to my boss for his Datukship.


P/S: Tolong... sesiapa tahu apa sebenarnya perbezaan Datuk dan Dato'. Aku pun tak sure boss aku terima Datuk or Dato'. Rasanya Dato'.


11 comments:

teek said...

dato' dood,

selain dari perbezaan ejaan, "datuk" is conferred at national level (read: YDP Agung), "dato'" is at the state level eg. awarded by Sultan Pahang to your beloved boss.

30 JALAN F3 (Zaidi Zainal) said...

bro....bila kau pulak dapat dato' tu......

tiang lampu said...

"So, next in line should be me lah, kan? Hahahahha..."

aamiiin..

GraFiQuE said...

lom kire lgi beza Dato dgn Dato' ...

kalo tak salah aku la, masa kat U dulu, salah satu betul2 reserve utk PM masa tuh jer.

kalo tak salah aku la...

marrang nung! said...

salam...
kalo tak salah la... beza gelaran datuk ngan dato' ni ikut dari negeri mana yang anugerahkan...
lupa lak aku kalo negeri Pahang ni dia bagi gelaran Datuk ke Dato'.
tp kalo bos ko dah ade cucu kompom la dia dpt gelaran 'Datuk'.

neewa76 said...

haloo latuk...hehe
smoga tcapai lah ek impian ko..tp kan cik rose baru je bpa bln lme lg tu ko dpt pangkat datuk tu...ahaks...

Nasa said...

wow power giler robin .. batman biler plk nak dpt dato' gak ni .. huhu

Mr. Right said...

teek,
Aku pun itu juga perbezaan Datuk dan Dato'. Confirm, boss aku received Dato'. Tapi, Khadijah Ibrahim dan David Alleycats, dapat same award, same day, from same sultan... tapi newspaper tulis they received Datuk. Takkan semua wartawan silap.

Zaidi,
Tunggu kucing bertanduk dulu kot.

tiang lampu,
Amin... hahaha... takde chance la. Nak beli baju untuk majlis tu pun aku tak mampu.

GraFiQuE,
Ada ke Dato? Mana ada... ada dua je, Datuk dan Dato'.

marrang nung!,
Kalau ikut negeri, kenapa David Alleycats dapat Datuk, tapi boss aku dapat Dato'. Aku dan confirmkan dgn dia.

neewa76,
Ish... bukan impian aku pun. Buat lawak je tu. Ada ke org pasang impian nak dapat datukship? Kena kaya dulu, nanti tak mampu nak carry title tu.

Nasa,
Sapa Batman? Aku Kluangman... Hhahaha...

teek said...

http://en.wikipedia.org/wiki/Malay_titles

dato' dood, (ke prefer datuk dood?). pemahaman aku selari dengan explanation kat wikipedia. of course, wikipedia prone to mistake as anyone can edit the thing.

there's an explanation also why SRK is Datuk not Dato' although he received it from 'state'

Pakuteh said...

Aitt...tak bagi tau aku pun boss ko dapat dato'ship nih...baru ari ni aku bukak blog ko..ni kena sms ke dia la ni....

p/s : cerah mase depan...

ko tunggu la dapat cucu nanti, dapat jd datuk free je...

akulah said...

datuk - dianugerahkan kerana sumbangannye kpd negara

dato' - ade duit boley beli

Total Pageviews

. page counter