Tuesday, March 3

Siapa Memacu Malaysia?

Jauh perjalanan luas pandangan orang kata. So, seperti beberapa kali dah aku kepoh kat sini currently job aku required aku berjalan jauh-jauh. Jadi memang luaslah pandangan aku sekarang compare to before. But not limit to pandangan mata, tengok keindahan pokok, gunung, bangunan, tapi juga pandangan orang-orang terhadap macam-macam isu. Selama ini berbincang benda lucu atau serious hanya dengan member-member, sekarang bincang dengan ramai orang… bincang dengan macam-macam jenis latar belakang manusia, ada government servant, ada businessman, sehinggalah kuli macam aku.

One of the topic we discuss recently adalah pasal siapa sebenarnya yang corakkan negara kita? Maksudnya, for any decision yang government akan ambil mostly related to economy, investment, policy and all that, siapa sebenarnya yang akan initiate idea tersebut? Memang jawapan mudah, kerjasama daripada semua pihak, tapi persoalannya siapa penyumbang terbesar?

Jom, aku listkan pihak-pihak yang kami ‘tuduh’ bertanggungjawap.


1. Government Servant
Kakitangan kerajaan yang kami berbual bersama tu mati-mati try to convince us they the one that fikirkan apa-apa perkara sekali pun. Mereka ada pelbagai department, agency yang dikhususkan untuk fikir apa langkah-langkah seterusnya untuk memajukan negara. Ada MTEN, UPEN, Bahagian Dasar, MAMPU, MDEC and all kind of acronyms lagi yang dia mentioned. These government agencies will study any problem, complaints or monitor other countries development and advise relevant government body to come out with something. Procedurenya idea tersebut akan dibawa keatas, ‘atas’ there means samaada peringkat pengarah jabatan, menteri sehingga parlimen depend on size of the project or idea. So, definitely we should thanks government servant for everything we see in Malaysia, not only the bad thing also all the benefit we getting now.


2. Private Sector
Businessman yang aku lepak sekali interrupt ‘ucapan’ kakitangan kerajaan yang sedang semangat puji diri dia sendiri. Businessman yang aku assume mewakili private sector in Malaysia said, it is true government agency bring all the idea to government attention. But the ideas not come from them. Kakitangan kerajaan tidak serajin itu untuk fikirkan benda-benda baru, or to be fair majority of government servant not that proactive and creative atau cukup rajin untuk berfikir. Tapi private sector yang throw all kind of idea, proposal, paperwork to government agency yang berkaitan dan government agency hanya akan study submitted proposal and bawa idea itu ke atas. Private sectors also not really keen to development Malaysia, instead they throwing the idea simply to make money. If government accepts their idea, somehow they can generate money for themselves. Here where corruption will take place if any. In order for the proposal to be accepted, private sector will do what ever its take. So, the truth is private sector yang memajukan negara. If they stop their business or everybody work with government negara kita akan terus mundur.


3. Politician
Semestinya tak lengkap sessi melepak lepas business meeting without ahli politik. Tak semestinya ahli politik yang besar-besar, maybe hanya Ketua Pemuda UMNO bahagian or exco Puteri UMNO Negeri. Jadi politician ingatkan businessman dan government servant yang hakikatnya di Malaysia merekalah yang drive the nation. Or at least their contribution sebenarnya cukup banyak dan tidak boleh dilupakan. The interesting fact that most politician adalah businessman themselves membuatkan most idea, proposal, dan concept paper actually come from them. Politician yang ada power, connection dan kepentingan akan find new idea not just to generate money but also to built their political career. In sports for example, politician akan bersungguh-sungguh untuk majukan any particular sport because they want to become famous and create ‘successful image’ on their face. So, beside money, political interest is the one that actually ‘develop’ Malaysia. Politician yang terpaksa rajin akan bring new idea to boost they name and secara tak lansung memajukan negara.


4. Academician.
Professor pencen yang signature dia selalu digunakan sebagai pelengkap kertas kerja pula mengambil bahagian dalam perbincangan. He said, regardless how creative or innovative private sector workers, or how hardworking government servant and politician to come out with new idea, the main source definitely in academic institutions. Everybody got an idea from thesis paper, university newsletter, published article or report that prepared by academician. Ok, to be honest some of the ideas not initiate by the universities but businessman or government agency ask them to study and come out with full report and recommendation. So, somehow we should thanks professors, lectures and universities student for their effort in developing Malaysia.


5. Aku dan Kawan-kawan.
Masa dengar semua pihak sibuk dok baling-baling idea, pendapat dan pandangan, aku senyum sorang-sorang. Yelah, masing-masing nak puji diri masing-masing lebih penting padahal kuli macam aku ni juga yang fikirkan idea baru, create problem dan cari solution, tulis proposal, lukis drawing, pecah kepala fikir nak karang paperwork, pening meringkas paperwork jadi concept paper, tak tidor malam transform lukisan minda jadi kertas kerja lengkap and so on, Then, pekerja-pekerja di office dan di site yang bermandi peluh buat kerja untuk merealisasikan idea-idea mereka. So, kuli-kuli macam aku yang patut diberikan pujian sebab majukan Malaysia.


Masa tulis posting ini, aku selitkan beberapa contoh dan idea yang telah terlaksana. Tapi since aku takut nanti cerita aku mengecilkan hati beberapa pihak atau fakta aku tak tepat, jadi aku delete.

Korang rasa situasi perbincangan aku tulis ini benar-benar berlaku atau aku reka-reka je?

7 comments:

piye said...

aku setuju iddea tu dood..bagi aku le..sebenarnya yang start ape2 pun sblm diorg kasik paper ke ape ke..ape2 pun kene tanya teknikal gak dulu..cth le projek it kan ape2 pun kene refer org teknikal or org yg keje kat bwh ni..kalu ikut sales..dia nak jual je sekali jual benda tu tak meet requirement or environmet kat site tu..so dari situ aku nampak ape2 pun org bwh ni penting dari segi perlaksanaan..sbb kalu on paper gah tp bile implement hampeh so no point gak le..ape2 pun kene dtg dari bwh gak utk kuarkan idea yg akan di up ke atas.

Anonymous said...

Artikel yang sangat bagus. Hampir sama standard dengan artikel dalam suratkhabar.

Saya rasa ahli politik yang patut di puji atau di kutuk.

Anonymous said...

Semuanya terlibat...kalau businessman buat kerja, government servant tak tengok betul2 mungkin ada pembaziran berlaku yang melibatkan duit rakyat...
politician pulak selain nak bangunkan negara, dia org pun nak glamer supaya dipilih untuk jadi wakil rakyat..semuanya berkait dan sewajarnya semuanya ada intention yang baik untuk memajukan negara...

abikhsan said...

Pada pendapat aku.... PM dan Menteri Kabinet yang memacu negara coz banyak dasar, budget, planning etc diluluskan kat Parlimen.

Cuma zaman Pak Lah je aku nampak yang memacu kerajaan ialah orang "Tingat 4"...

marrang nung! said...

aku nyer pendapatan plak,...
semua peringkat punya peranan yang penting...
cuma ape2 pun mesti mula dari bawah. nak buat bangunan pon mesti buat 'foundation' dulu kan...
orang bawah akan komplen satu2 perkara kat orang atas. dari kuli sampai ke Pak Lah. so yang memacukan negara adalah kita semua la...
kalo menteri jek sampai 'botak' dan 'merah bibir' duk bahas nak majukan negara sambil penuhkan poket tak jadi jugak kalo kuli2 tak buat kerja sampai merangkak-rangkak mencari sesuap nasi menjalankan ape yang diorang putuskan...

Mr. Right said...

piye,
So, kuli2 cam kita ni lah kan yg bagi idea, yg akan implement dan sebagainya, tapi kita dpt paling sikit portion keuntungan RM. Tak adil ni...

ano1,
Wah... tinggi pujian ko tu. Jgn sampai member2 pendengki aku marah dah le.

ano2,
Aku dah tulis dah dlm artikel tu, paragraph 2nd kot, mmg jawapan mudah adalah kerjasama semua pihak.

abikhsan,
Tingkat 4 mmg betul2 wujud ke atau cerita dongeng je?

marang nung!,
Kita semua? Tapi aku takde niat sgt nak majukan negara pun. Aku nak cari duit je. Hehhehe...

Anonymous said...

aku rasa plk, nk salahkn sesapapun x guna. nk carik sapa btl, sapa x btl pun x guna . sbb setiap kita di dunia ada peranan masing2. pikir tu cukupla...

Total Pageviews

. page counter