Friday, May 29

Know How vs Know Who – Mana Lebih Penting?

Serious posting. Posting kutuk Mangkuk tak boleh biar lama-lama, nanti aku kena belasah. Bahaya rupanya penyokong Mangkuk ni. Ganas-ganas…

Businessman, those yang biasa join government tender, involve in writing proposal to government or any other big multi national company, politician turn businessman or the other way round – Semua golongan ini faham maksud posting by just reading the title.

Aku nak cerita pasal persoalan biasa yang bermain di fikiran ahli-ahli perniagaan. Mana yang lebih penting dalam dah start or maintain satu-satu business, know how or know who? I know, again when come to this kind of argument the simplest answer will always be BOTH! Ok lah, memang paling bagus kalau ada dua-dua, but aku nak tanya mana yang lebih penting or in other words, kalau kita nak jayakan sat-satu business project, element yang mana lebih besar portionnya, kenal orang atau tahu cara buat.

Let’s define both phrases first…

Know How
Skill, knowledge and experience required to execute any particular task. Also we can include ownership of the equipment, materials and tools to implement the project. We are talking about project manager, coordinator, engineer, scientist, skill workers, problem solving person, etc.

Know Who
Relationship, network, connection, affiliation or what ever other term we want to use to describe association between those we want to built the project with those who want to approve, make use of the completed assignment and those who hold the pay cheque. Now we are referring to politician, government leaders, officers, high rank manager, etc.

I believe everybody know there are two ways to become millionaire. First, sell 1 million items to one million buyers with RM1 profit margin each item. Second method is sell 1 item with RM1 million profits to one single buyer. To sell 1 million items, we need promotion, marketing, good business plan and a lot more, but to sell to one buyers of cause easier. And in Malaysia one of the main ‘buyer’ and the easiest to convince is Malaysia Government, kan? Semua orang tahu kalau dengan kerajaan kita boleh mark-up gila-gila, even 300%-500%. Businessman nak jadi jutawan bukan kira halal-haram. Asal boleh untung, mark-up je….They will come up with all kind of excuses, admin fee lah, consultant fee lah, late payment fee lah untuk menghalalkan business deal mereka. Reason aku cakap pasal government sebab ‘Know Who’ always related to government project, government officer, political leaders and so on, although padahal nak supply barang between private sectors pun banyak melibatkan benda-benda ini. Tapi again, remember kerajaan adalah ‘syarikat’ yang paling kaya di Malaysia. Kita selalu assume they have infinity amount of money, and think it deeper its kinda true sebab mereka collect tax from all of us monthly! So, most of my points later will be referring to government related project.

Jom discuss simple pro and cons and later make a conclusion.


Know How


Kalau kita benar-benar arif perihal satu-satu project memanglah mudah untuk expedite the whole plan. Kita yang memang pandai bidang tersebut akan cari jalan agar project tersebut berjalan lancar dengan kos yang minimum tanpa mengabaikan kualiti.

Kalau kita tidak pandai, kita kan terdedah kepada penipuan, kesilapan dan seterusnya kegagalan.

But, to gain this knowledge it required a lot of efforts, time consuming and of cause bright mind. Tidak semua orang dikurniakan kebolehan sebegitu.

Contoh orang yang ‘Know How’ yang kaya raya banyak kita boleh lihat dalam industry I.T. Bill Gates, Steve Jobs, kat Malaysia pula peniaga macam Irfan Khairi, dan ramai lagi founder-founder company I.T related macam e-pay, Jobstreet, K-One, Skali yang aku tak ingat nama dan malas nak search. Most of them memang pandai I.T, mostly programmer yang tulis program dan gunakan untuk buat bisness.


Know Who

Kalau kita kenal pihak yang nak bayar kita atau pihak yang dapat benefit daripada project tersebut, seterusnya dapat sokongan mereka ini akan memudahkan satu-satu project terlaksana. Mudah untuk terlaksana kerana ianya senang untuk kita nak jelaskan kebaikkan, faedah, kos yang diperlukan dan lain-lain hal dengan mereka.

Also, kepada golongan yang jahat, senang nak share keuntungan daripada project dengan pihak yang meluluskan project in term of rasuah, bonus, hadiah, holiday trip, consultant fee dan macam-macam cara lagi.

But to ‘Know Who’ bukan lah perkara mudah. Ada pelbagai cara nak ‘kenal’ orang. Institusi pengajian seperti sekolah dan university adalah cara paling popular. Ada sesetengah government agencies control by MCKK old boys, ada pula kementerian yang dijaga oleh bekas penuntut UiTM dan jangan terkejut ada beberapa sector perniagaan di Malaysia dimonopoli oleh bekas student MRSM. Believe me, it is happening now.

But to gain people trust is not an easy task also. Of cause we can always ‘buy’ the trust. Tapi kalau untuk peniaga jujur, it is damn difficult. Perfect example (intention to said aku adalah orang jujur, hahahha)… aku try nak jumpa pengarah satu department kerajaan. Imagine, aku try set appointment from last year! Masa aku nak kahwin bulan 10 tahun lepas, aku first call dia. Memang lah aku tak kacau everyday, but once a week aku akan try call, nak set appointment. Alasan seperti busy dengan seminar, tender, meeting sana, meeting sini, kursus, dan paling best… Cuti! Holiday sepanjang schoold holiday. Hanya this morning aku berjaya jumpa dia for 15 minutes. Boss aku gelak je, dia cakap ‘ let me know if you need any help’. Aku tahu, dia bermaksud political connection lah tu. But aku malas nak pakai link politic di Selangor sebab semua orang tahu pegawai kerajaan still ramai yang support Barisan Nasional but state government under Pakatan Rakyat. So, it is a suicide move kalau guna mana-mana links pun. One way or another akan ada orang benci.

Adilnya, aku kena listkan contoh orang yang telah berjaya tapi tidak begitu pandai tentang bidang yang dia ceburi. Macam menyindir lah pula, so better aku tak nyatakan walaupun ada beberapa nama yang terfikir. Mudahnya, masa persidangan UMNO lebih molek pergi persidangan PEMUDA UMNO. Most of familiar faces there, kaya raya dengan hanya jual ‘kenalan’.

So, aku dengan penuh confidentnya buat conclusion di Malaysia memang ‘Know Who’ lebih penting dari ‘Know How’. Like it or not just accept it. Sebab tu kita boleh lihat orang buta i.t jadi director, even ceo syarikat telecommunication dan mamat lulusan finance lead engineering firm jadi consultant kepada government- linked-company.

One of the main reason Know Who penting di Malaysia sebab income politician tidak sebesar mana. Pak Menteri kita nak mempunyai gaya hidup yang sama dengan pak menteri dari negara maju, so since gaji mereka tak cukup nak cater their lifestyle, they have to become businessman. They want to have their own yatch, plane… ada hobi pelik-pelik macam collect kereta mewah, atau melancong. Bila politician jadi businessman, then start la pasang cronies, proxies, kerabat, dan sebagainya. Di USA or UK contohnya, one book wrote by politician boleh jual millions copies dan membuatkan mereka tidak perlu venture dalam business-business lain. But sadly, not here in Malaysia.

Jadi contohnya, kalau nak propose agar semua masjid dan surau di Malaysia ada website sendiri. Semua website dihostkan di satu syarikat dan dikawal selia oleh jabatan agama Islam. Website ini juga akan jagi virtual community center for jemaah masjid berkumpul secara maya. Content wesbite AJK surau boleh update sendiri with template yang disediakan. Each site aku propose for let say, RM1000. Ada at least 5000 masjid dan surau registered, so easily aku boleh collect RM5 million, not include maintenance fee. With cost around half of that amount, then aku buat at least RM2 million profit. Remember aku memang tidak mahir nak buat website, jadi in order to kick start aku tidak perlu cari syarikat atau individu yang pandai buat website, syarikat hosting, pakar i.t… instead aku kena kenal dengan ustaz-ustaz di JAKIM, IKIM atau agensi-agensi yang berkenaan. Kenal mereka dulu, berkawan, ajak minum, main golf sekali, join ceramah agama, sembahyang kat masjid negeri… then maybe after few months baru aku propose. Kalau mereka agreed, barulah aku cari pakar-pakar i.t untuk tolong aku.

This scenario good or not? you guys decide lah. That a whole discussion all together. Ada baik dan buruknya aku rasa. Maybe next time...

Buat website for masjid dan surau, it is not a bad idea, kan?

Chow… nak pergi call kawan-kawan UMNO…kot-kot ada yang kena sesiapa di Jabatan Perdana Menteri, ada project nak propose. Hahaha….boleh untung 2 juta ringgit, mesti mata terbeliak.

Selamat berhujung minggu!

9 comments:

nIPa said...
This comment has been removed by the author.
nIPa said...

skrng ni aku tngh berurusan ngan ade 1 coprte comm glc.. untuk 1 program colaboration... aku strt calling dri awal taun ntuk wt appointment la.. yg aku dpt.. bz, seminar, out station.. just like ur case.. after dat.. diorng suh submt propsal dlu.. dah ciap submit.. dkt sbulan bru calling blik.. 4 1st meetng..
diorng suh adjust blik proposal.. dem.. pas wt blik.. smpai skrng xde brite..

know how?? prosedur sume taw..
know who?? knl pon sbb ade orng knlkan..

btw.. aku uni student...

akukaya said...

best pe kerajaan malaysia. semua pihak nak habuan masing2. projek belum start, dah ada yg minta habuan. sial........

cth terdekat kwn aku. nak buat projek kat perak, tempat dirahsiakan. pjbt tanah tak nak luluskan tanah tersebut jika takder surat sokongan wakil rakyat.

so, kwn aku pergi jumpa wakil rakyat, wakil rakyat ckp busy. dia suruh jumpa su dia. jumpa SU, SU suruh tulis surat pastu selit cek 2% dari total kos projek tu.

kalo projek tu RM1juta, senang2 je SU tu dpt RM20K. Gila.........

abikhsan said...

From a friend,

Question: What ship doesn't dock at Liverpool?

Answer: The Premiership!

Anonymous said...

Org yg tak puas hati mcm ko adalah org2 yg tak tak dpt merasa rezeki terpijak supply brg kat k'jaan. Kalau ko merasa, ko pun akan sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

mangkuk statik said...

1. lain di tanyer lain di jawap. Bodoh betul pembace2 kaui nih. Ni jenis bile buat meeting, masing2 nak cerite pengalaman hidup sendiri, bukan nyer nak bagik idea bernas ker, meng-yetel-kan masalah ker.
2 Berhubung dgn soalan kau. tengok lah kau bisnes aper dude.
a. bisnes kedai makan, menjahit, tukang urut etc yg memerlukan skill2 tertentu, jadi itu mestilah kene tau know how first. Know who comes later lah kalau perlu. Kalu kau dah glamer giler based on yr skill tuh, know who dah tak penting eg satey hj samhuri. Tak perlu pertolongan datuk2 kot. VIP2 plak beratur nak tolong pree nanti.

b. kalau kau bisnes main tender2 kerajaan, itu know-who la bro. U must know which ass-who-le patut kau cium. LAter this peaople wii know-hell. Nauzubillah.
Salam!

square said...

dalam dunia sekarang know how dan know who diperlukan cuma tak semua orang mempunyai keupayaan untuk mengasimilasikan kedua-dua konsep dalam kehidupan.

Sebab kebanyakan conman pun mempunyai interpersonal skill yang melampau hebatnya sampai boleh menipu berjuta ringgit walaupun tiada keupayaan. Saya rasa ia bergantung pada individu masing-masinglah dalam berniaga atau apa sekali pun, yang penting kejujuran dalam kerja masing-masing.

Mr. Right said...

nIPa,
Kalau kenal tepat orgnya, few days boleh settlekan kes ko tu kot.

akukaya,
SU pun nak belasah duit. Maybe dia akan ambil on behalf of his boss kot.

abikhsan,
Aduhai...

ano1,
Betul kot. Kalau aku pun dapat nikmatnya, confirm aku senyap dan bergumbira mcm mereka.

mangkuk static,
Hahahaa... wei, jgn ahh kutuk pengomen2 kat sini. Tapi betul apa ko ckp, kerja yg betul2 perlukan skill memang tak perlu kenal sesiapa. Lebih kepada kontrak, tender, trading bisnes la kot.

square,
Yup, memang kena ada dua2. Tapi kalau nak jadi kaya raya, kena lebihkan know-who daripada know-how.

Hidayat Ali said...

Bila sentuh pasai income kerajaan ni aku teringin nak sentuh sikit bab keta.

Harga keta kat Malaysia 300% lagi mahal dari harga sebenar pasai cukai kerajaan.

Kita keja mcm nak mampos hari2 kebanyakan duit kita utk bayaq keta n rumah, sampai ke mati dok bayaq benda ni la.

Cilaka betol sapa yg makan AP duit rakyat. Satu bijik kereta 1 AP dah berpuluh ribu RM dpt utk pemakan AP.

Insuran keta pulak tetiba naik jadi mahai. Lagi lama keta tu lagi mahai insuran padahal golongan yg x mampulah yg selalu pakai keta lama pasal x dak duit nk beli keta mahai gara2 300% cukai. Memang betoi nak jaga keta buruk mau la insuran mahai, tapi kerajaan mcm x penah pikiaq masalah org x berduit.

Kalau cukai ni boleh dihapus atau skurangnya dikurangkan aku rasa dh byk org mampu bli keta canggih pada harga munasabah. Taraf hidup kita tiba2 lagi kualiti pasai duit boleh pakai utk benda lain disebabkan bulanan utk bayaq keta dah down.

X paham aku Proton ni still x boleh letak harga paling murah, still x boleh fight dari segi kualiti sampai skrg. Bila export pi luar negara bleh plak juai murah. Untuk rakyat seniri juai mahai, kuang hajo betoi. Pindahkan saja kilang proton ke Jepun sebab kat sana still boleh keluarkan keta murah siap kualiti walaupun tenaga keja depa mahai.

Nak beli keta mahai, nak pakai kenderaan awam pun dah dikekalkan surcaj 30%, langsung x pikir hal golongan yg x dak duit.

Kalau la aku menteri....

Moga kerajaan bukak mata, bab bebanan kewangan x kira la tambang, petrol, insuran apa ka boleh membuatkan sasuatu kerajaan itu hilang dari peta muka bumi bila menjelang pilihan raya.

Total Pageviews

. page counter