Wednesday, June 17

16 Jun 2009 - Hari Yang Celaka!

After 3 sleepless night, preparekan presentation dengan rakan-rakan. Kami pun masuk membuatkan pembentangan. It is no doubt the biggest presentation I ever get involve with. Dewannya besar, panel yang dengar pun orang-orang ‘besar’ and of cause the proposal pun ‘besar’.

Suddenly, the projector failed to detect my laptop. The whole dewan have to wait for the technician. Luckily he managed to do his magic and after 10 minutes or so, our presentation berjaya dipaparkan onto the huge screen yang sama size dengan screen panggung wayang, seriously memang sama dengan panggung wayang.

Perkara buruk tidak berakhir disitu. Sememangnya presentation semalam adalah paling hampeh yang kami pernah buat dan saksikan. Presentation tak smooth, lebih banyak membaca dari menerangkan. Then masa sessi soal jawap we all choke, fumble, bertukar jadi tikus mondok and failed to answer not even once. Not that we do not know what to answer, but we stupidly tak tahu when to interrupt. We wait, wait…wait… wait for the right moment, suddenly the chairman said thank you to us.

Our bosses (of cause this proposal not involve only one company) screamed to us just after the VIPs out from the hall. They furious! They dissapointed! Mereka malu! Three of us have no answer… we simply don’t know what happen to us. My boss in particular can’t believe I can’t open my mouth, he knew I’m the most talkative and brave presenter. We have been practicing the Q&A session so many times. We should be able to answer the questions and brilliantly use it as our weapon, we know how to do it, indeed we have prepare for tougher question… the thing is… kami memang betul-betul tergamam.

Dua benda yang buat kami sedih adalah… First, we put the proposal in jeopardy. Penat lelah kawan-kawan, pelaburan bosses untuk menjayakan project mungkin akan wasted masuk longkang. 2nd, kami betul-betul malu dengan bosses and friends that put their trust on us. We failed them, we failed them badly. Its effect our ego, self believe and confident.

Semalam sepatutnya adalah presentation yang cukup mudah. Dalam dewan tu, the two most powerful persons actually is in our side, the chairman and the organizer. They already knew what we want to present. They somehow already received the presentation way early, they even advise us and corrected few points. So, besides our bosses and friends, kami juga sebenarnya mengecewakan these high ranking government officer and very powerful politician.

What to do… aku personally memang betul-betul sedih. Rasa nak nangis. Rasa macam player bola gagal score penalty di perlawanan akhir piala dunia. Betul-betul pedih. As we all agreed, we should stop whining about it and just concentrate on damage control action plan.

Tapi the whole event semalam sememangnya satu pengajaran yang berguna buat aku. We can’t find this kind of ilmu dalam mana-mana university.

Sorry sebab aku tinggalkan blog ini lama. After Tuesday next week (23 June), maybe aku boleh relax sikit. Since next big task only end of the month.

11 comments:

Anonymous said...

Bro,
Gua tau lu kat johor beberapa hari.
Gua tau semalam ada meeting exco negeri johor.

Ada kena mengena ke?

Sabar bro, ada hikmah semuanya.

piye said...

yup dood sabo,maybe ade hikmah and maybe utk peringatan kita.jgn terlalu confident and pandang rendah kat org sebelum kita kenal or jumpa org tu..atleast kita belajo dari mistake..:D

mangkuk statik said...

salam,
1. Cakap pasal miss penalti, kebetulan gua arituh menang tournament bola yang maser final kami kene penalti shootout. Nak di ceritakan, best player/star team lawan masa tengah run-in nak kick the penalti, ref tiup wisel. Ref tanya maner shin pad? Pegi pakai shinpad baru amik penalti. Star player tu tersengih2 malu pakai shinpad dier balik.
Pastu biler dier amik penalti "take-two", nampak gabrak. Dia sepak trus ke keeper. Kami menang.yeaaaa!

2. So in relation to yr case, your problem most likely started with the technical problem (projector tak ngam dengan laptop). So, engkau dan team, tengah syok2 psyche nak present, sekali terbantut.

3. Biler terpotong steam, sepatutnya lu rilek, tapi lu org tergabra. So maser presentation masih teringgat2 dan takut2 so jadi hempeh. Biaselah tu. Berlaku kat aku gak, dan kat org2 lain gak. Next time ada bro.

4. May I suggest, next time, mentally prepared yrself for the worst case senario eg what if tak de elektrik, kau sakit perut nak tercirit sanggat2 atau ader sorang dari member presenter kau kene sawan tetiba mase dok present, or presentaion ilang/deleted etc.
So, biler berlaku benar2 drama yg kecik2, mcm projektor tak detcet laptop kau contohnya, kau boleh kata, "elleh!! itu cikai.Bukannya aku terkincit dalam seluar pon!" So kau still maintain cool.

Gud lak next time
salam.

marrang nung! said...

salam dood... itu pengajaran paling berguna utk ko... tp jgn lak lepas ni ko teringat2 lagi kes ni sampai ko takut lak nak present lepas ni... ader org terus fobia lepas kene mcm ko... ko jgn fobia lak lepas ni...

teek said...

dood, shit happens.

camne ko prepare pun, kalau nak jadi..jadi jugak. (or in this case, tak jadi). Macam aku la, bagai gile prepare nak approach stalkee..tapi bila dia lalu, hampeh semuanya.(relevant tak contoh ni? :P)

yep, i seconded your friend - prepare for the worst case scenario.


p/s: aku rasa stalkee aku dah tukar keje la dood. padan muka saya.

neewa76 said...

ciannya dngar...marah dgn diri sndri sbb mmg buat kesalahan yg tak patut kan...sbar k..gud luck 4 nxt presentation

Manje said...

Pendapat aje :

1)kadang2 kita hanya mampu merancang tapi ending nya bukan manusia yang tentu kan

2) kadang2 usaha itu adalah kejayaan bukan keputusan nya

3) kadang2 sebab kalau dapat job tu pun lagi banyak masalah ... manusia tak tahu

4)yang pasti nya ... usaha sudah ... you done your very best ... that enough already ...

Penting nya ... JADI DIRI SENDIRI ...

Mr. Right said...

Ano,
Ada

piye,
Tu la pasal. Aku dah nampak sikit2 hikmahnya selain dari pengajaran utk aku. Alhamdullilah.

mangkuk statik,
Betul la tu. Dari awal dah rasa tak smooth. Terus jadi makin teruk, dan teruk, dan hancus. Hahah.. terkincit dlm seluar. Hahaha.... betul2, leh guna idea tu.

marrang nung,
Tu la pasal. Tomorrow ada presentation lagi kat KL. So, harapnya kalau esok ok, aku akan recover balik.

teek,
Dah tukar kerja? Ala... sianya. Cari la mangsa lain and this time make a move, jgn dok berangan je.

neewa76,
Thanks. Memang kena ada luck.

Manje,
Thanks. Betul... kena jadi diri sendiri. Tak perlu berlakon, agreed.

abikhsan said...

Start from the failed projector. What the big deal. After 10 minutes rectification and the floor is yours. SO belasah je lah presentation kau tu.

Recently banyak dah kes projector tak match dengan PC. Elok have own PC and projector to bring along.

Mr Right, this para nothing related to the above topic but as a follower to your blog I have to say this. Dulu masa kau announce your wife pregnant, U try to behave nicely and not to use the harsh and silly words and condemning others. Kau takut akan kenan kat to your baby. And a few weeks and month I can see the tremendously change on your writing style. But lately with few months back your real Mr Right was appeared with the word bodoh, sial, bangang, celaka, mampos, bengong and so on mula bermain di bibir paragraph. Walaupun tiada kajian saintifik yang ini boleh mempengaruhi anak yang wife kau kandung but of course when you do a good things also boleh memberi kebaikan. Sebab itu diajarkan dalam Islam beberapa amalan baik yang perlu dilakukan sewaktu isteri mengandung samaada oleh suami atau isteri. Means of course ada kaitannya. And to Puan Ros, sorry I have to highlight this and bukan to malukan your hubby but the above being promised by Mr Right during he announced on your pregancy in this blog.

Again, aku pun bukan Ustaz atau bapa yang baik but as a cyber friend and comment column is open, I have the right to comment on whatever yang aku suka as long as tak bercanggah dengan amaran kat atas...

rose said...

to Abikhsan

hanya kami yg tahu cerita sebenar ape yg terjd on dat day..yg mr. right highlite kat posting ni hanyala skit..bnyk lagi dugaan yg dilalui sepanjang handle projek ni..

masih ingat lagi..pagi kul 2.00 dia sampai dari JB..muka frust gile..tak pernah tgk dia frust camtu..sampai mata dah pejam pn mulut tak abis2 frust sbb tak mencelah masa presentation tu..sian...

so, kita tak terkejut sgt ngan posting ni..dia nak lepaskan gerammmmmm...

yg penting..tanggungjawab dia sebagai suami and bakal abah..1st class..:-)

anyway..thanx for the advices..

to mr. right..bawak2la banyak bersabar ye lepas ni..
if nak lepaskan geram.. just let me know k...coz im a good listener and i'll be u best friend forever n ever...:-)

niki said...

best-best citer u ni..

Total Pageviews

. page counter