Wednesday, July 15

Aku Dah Jadi Ayah

Aku tahu dapat anak memang lah perkara biasa. Berjuta manusia merasai pengalaman ini. Tapi experience pertama memang menarik untuk dikisahkan, kan ?

So, here my story…

-------------

I start write this article while waiting anxiously outside Operation Theater in University Malaya Medical Center. After grueling 13 hours trying, my wife has no other choice but to deliver our baby boy by caesarian. She really wants to give birth to our first child by normal way. But because of a few complications, we decided to accept doctor advice and put her on surgery table. I can’t imagine the pain she has to endure then and now. God please save my wife….

Jam pukul 1 pagi. Ada 3 orang je dalam waiting room ini. Walaupun ada sign tak boleh guna handphone, tapi tadi aku dah sms my sisters in law and inform them we have no other choice but to go with caesarian.

---------------

Still at the waiting room, just came back from level 1. What happen moment ago…

After slightly less than 1 hour the nurse came out from the room with a small trolley. Inside, I saw cutest baby I ever seen.

Suddenly she said, “En Affandi, jom ikut saya.. sorong baby awak baik-baik”

I can’t describe my feeling that moment. Few minutes walk from Level 2 to Level 1 rasa best gila sambil tengok baby gerak-gerak and crying dalam bekas tu.

“Ibu dia macam mana?”, I asked.

She replied, “Tengah operate lagi, nak tutup bukaan tu”

“Ohh…ok

When we arrived at the ward she ask me to azan the baby, she even help me to hold the baby and show me where the qiblat direction. Surprisingly the baby stops crying after he listen the azan. Then the nurse unwrapped the baby and shows to me my baby boy…

“Confirm lelaki ye… tu hah pistolnya”, she said…

I just smile and start wondering condition of my wife. Belum sempat nak tanya, nurse tu cakap…

“Sekarang pergi tunggu kat tempat tadi, tunggu isteri awak. Nanti kami bawa baby naik atas dan mandikan...“

“Ok”, I replied while walking out from the room.

Then I came back and touch my baby’s face.

---------------

Now I’m back at the waiting room and wrote 2nd paragraph of this posting. I hope my wife doing ok inside the theater. Its 2:30 now, I’m alone here 2 orang tadi dah hilang. Seorang hilang masa aku turun bawah hantar baby, seorang lagi hilang while I kusyuk continue writing this posting.

“Kau kerja apa tu sampai buka laptop tengah-tengah malam, berdoa la dik agar isteri sihat”, seorang nurse yang lalu tegur aku.

“Buat kerja sambil doa kak, kalau duduk diam je saya akan jadi lagi gelabah nanti”… I replied.

Dia senyum je…

It is true, sambil tulis ni aku tak henti-henti berdoa agar wife aku selamat.

Damn… aku baru sedar aku lupa snap gambar baby tadi. Apa la salahnya kalau aku keluarkan handphone dan snap few pictures. Takpe, camera pun ada dalam beg, later pergi ambil gambar puas-puas, sekali dengan gambar ibu dia.

Aduhai… lamanya nak tutup tingkap tu. Tolong lah everything ok… Tak sanggup aku nak bayangkan if anything happen to my wife.

----------------

Aku sambung tulis posting ini di rumah.

Tadi lebih kurang pukul 3:30 pagi wife aku dibawa keluar dari bilik bedah. Doktor cakap everything ok, lega.... I know pembedahan bersalin memang lah procedure biasa dan jarang-jarang berlaku any problem, but still suami mana yang tak risau, kan?

On the way to ward aku keluarkan handphone than ambil gambar wife aku, tapi nurse tu marah. Dia tak benarkan…

“Nasib baik aku tak try ambil gambar baby tadi, mesti dia marah juga, sploilt mood je…”, aku cakap dalam hati.

Sampai di ward, aku tinggalkan beg dan beberapa barang-barang yang patut then aku ‘dihalau’ keluar. Yela, hospital kerajaan bukan hospital private, bukannya bilik tu wife aku sorang je. Kaum-kaum ibu yang lain sedang tidor tak manis la aku seorang je jantan di situ. Aku collected uri dari bawah then bawa balik.

Drive kereta from PJ to Shah Alam sambil rasa bersyukur yang teramat sangat. Aku sms adik beradik inform mereka wife aku selamat. Abang aku risau takut aku terlupa, pukul 4 pagi dia reply sms aku suruh aku azankan baby.

Reach home around 4:30 am. Lepas subuh aku terus call mak aku dan mak mertua aku untuk confirmkan cara nak uruskan uri. Lepas pergi kedai beli beberapa barang dan buat apa yang disuruh, aku bawa uri turun nak tanam dalam kawasan surau perumahan aku. Luckily ada beberapa orang kawan perumahan yang belum pergi kerja sudi menolong. Siap bacakan doa sikit-sikit. Alhamdullilah.

Naik semula keatas rumah, start sending sms to friends. Honestly, sms tu aku dah prepare last few weeks ago. Hahaha… ada beberapa jenis sms untuk kategori-kategori kawan yang berbeza.

---------------

Now, aku di office. Tadi bawa mak mertua ke hospital. She stay with my wife, aku lepak sana sekejap then datang office. Ada beberapa urusan kena settlekan, termasuklah post artikel ini.

Sekian.

Itu lah cerita from 14 July 2009 to early morning 15 July 2009… Sekarang aku dah jadi ayah. Another big step in my life. Berat baby, nama, gambar-gambar semua check la blog wife aku bila dia update blog nanti.

Atas permintaan rakan-rakan. Aku letak gambar baby... dan gambar gergasi pegang budak. Hahaha....


Hahaha... aku yang besar ke atau baby yang kecil? Hehehe..

35 comments:

FdausAmad said...

Gua nak ajak lu datang makan kenduri kat blog gua..folo baca doa skali pun takpa..

kenduri 100 hari.

Anonymous said...

wah....tetiba rasa hiba...pengalaman yang amat hebat..tahniah dood!!!!

shark said...

Seems like i orang pertama yang wish congratulation to u la bro.. Selamat menjadi bapa dan semoga ur wife and ur baby sihat2 sejahtera.

Bile dah jadi bape ni, tanggungjawab dh jadi berat ckt. Anyway, congratulation again bro!

shark said...

Seems like i orang pertama yang wish congratulation to u la bro.. Selamat menjadi bapa dan semoga ur wife and ur baby sihat2 sejahtera.

Dah jadi bapa ni.. tanggungjawab die beso ckt ler.. I pn tumpang happy gak.

Anyway, congratulation bro!

Youjie said...

Oh goshh!!!
Lamanya tak baca blog kegemaran nih...dan tak sangka awk dah jadi ayah!!!!!

Tak sangkanya....

Tahniah sgt2...maybe sy over excited tapi hakikatnye baru sy sedar dah lama sy tak ikuti perkembangan bloh nih...huhu rasa rugi....

Walaubagaimana pun....selamat menjadi ayah!!!

Hidup akan menjadi lebih bermakna after diz....hhihiiii

^_^

mangkuk statik said...

salam,
1. Tahniah kerana menjadi seorang ayah. iA kau okay nyer.
2. takziah kerana pas ni kau tak leh tido malam sebab asyik dok terjaga anak nangis nak susu.
3. Tapi triknya ialah convince kan bini anda untuk bagi susu badan, Jadi malam2 bila anak nangis kau just kata "maap la sayang, tak dapek den nolong nyo!", pastu sambung tido.

fara.am said...

Dood,
Alhamdulilah, selamat dah ko jadik ayah ehh .. COngratulations! aku pong sebak plak baca entry ko nih .. sure saat paling manis bila tgk baby, and double manis bila wife ko okay :-)
rose pantang kat mana? sampai bila kat hospital? muka baby mcm muka sapa? takkan tunggu rose update kot .. ko pun update la jugak pic baby sekeping dua .. ala, tak de nyer hilang macho jadik mcm blog ibu2 okeh!

welkem to parenting world! :-)

mudeyz akasyah said...

assalamualaikum..

Allhamdulillah lahir lagi seorang umat muhammad di dunia ini..
moga dengan amanah yg diberi Allah ni membantu kita menginsafi diri dan dapat merenung kebesaran Allah yg maha esa..

tahniah diucapkan..
semoga terus bahgia disamping isteri tercinta dan anak yg akan mengeratkan lagi hubungan kasih sayang suami isteri..

sirru ala barakatillah

mudeyz akasyah said...

assalamualaikum..

Allhamdulillah lahir lagi seorang umat muhammad di dunia ini..
moga dengan amanah yg diberi Allah ni membantu kita menginsafi diri dan dapat merenung kebesaran Allah yg maha esa..

tahniah diucapkan..
semoga terus bahgia disamping isteri tercinta dan anak yg akan mengeratkan lagi hubungan kasih sayang suami isteri..

sirru ala barakatillah

anggerik ungu said...

salam...meremang bulu roma aku msa bca posting ko..even belum jd ibu..tp aku tau prasaan ko..sbb prnh tgk ayah aku mcm 2 gak bla adik aku kuar..heheehe..congrat ya..smoga jd ayah yg baik..ank ibarat kain putih.ibu ngn ayah yg corakkannyer..( betul ke pepatah aku ni? still blh pkai lg ker? )

Ojai said...

Assalamualaikum,

Tahniah...selamat menjadi bapa...patut la lama x update blog tuan yer. Semoga bertambah menarik la post dalam blog nie dengan kehadiran insan tersyg.

Apa nama anak? dh ade ke pilihan?

akukaya said...

tahniah beb. seronok kan jd ayah. the 1st few minutes hold your baby, kita terkedu sekejap kan? macam tak percaya baby kat tgn kita anak kita. hehe.... kirim salam kat isteri ko.

seronok dpt anak laki. leh bawa g masjid bila besar sikit nnt.

abikhsan said...

You should take leave at least for the first three days.

Bukan company ada bagi paternity leave ke kalau wife bersalin. Tak usah terlalu fikirkan pasal kerja coz towards the end, family and anak-anak yang akan membahagiakan kita.

Sekadar pengalaman dari bapa kepada 3 orang anak.

p/s - This Saturday will be at National Stadium with my son.... so sweet......

JUE said...

Tahniah Dood,

Ini nasihat aku kat ko.

"Anak merupakan tanggungjawab bersama, bukan hanya diletakkan di bawah urusan ibu sahaja. Jika dahulu kita begitu sinonim dengan ayat ”Mak jaga rumah, ayah pergi kerja cari rezeki” sekarang tidak lagi. Rutin kehidupan sekarang melihat bagaimana kedua-dua suami dan isteri perlu keluar bekerja mencari rezeki maka, menjadi tanggunjawab kedua-duanya dalam membesarkan anak-anak. Cari masa untuk bersama dan prihatin tentang perkembangan mereka. Jangan sampai mereka merasa diabaikan dan kurang kasih sayang"

St said...

terharu aku baca blog ko..tahniah !!!jadi lah seorg ayah yg penyayang...ko kena pose 100 hari..hahahaha...

Anonymous said...

dood,bile tgk ank ko rasa nk kawen cepat2...cutenye anak ko..xmcm ayahnya.gen mak dia kuat sgt tu..hihihi.aku gurau je.

MyZsZs NOnamE said...

Tahniah. Semoga dipelihara sebaik2 dan dijaga dengan sepenuh hati tanggungjawab itu.

neewa76 said...

ramai dh wish ek...tahniah dood..tahniah kat cik rose jgk..comelnya bb tu..putih..smoga mjadi anak yg soleh...lpas ni kne pkir carikan dia 'kwn' cepat2...Amin

alongovtx said...

amin...tahniah,sehari lagi baby nak sama tarikh dengan aku.disebabkan aku tak ada pengalaman berbaby,aku doakan ajelah ye...

damiqula said...

tahniah!comel gile anak u,putih melepak2.pestaim bace pengalaman lelaki yg tgh tggu wife bersalin hehe

arek said...

tahniah bro..moga jd bapak yg baik

sumijelly said...

wah....tahniah la yek..
dh jadi seorang bapa..
tahniah juga kepada si isteri kerana sudah selamat melahirkan anak.

teek said...

dood! hero ko ensem. and yes, baby yg kecik ;)

aku sebak la baca bab ko azan hero ngadap kiblat tu. ko nangis tak? :D

jaga wife, jaga hero & jaga diri.

ken_Tank91 said...

wah....
tahniah2...
nti nk truk nme ape ae??
right son....huhuhu
jngan marah ae...

hafiz said...

tahniah bro...

aku pun baru jadi ayah 1 bulan yang lepas dan exactly sama apa yg ko alami....

sama2 kita berdoa anak kita menjadi anak yg soleh (solehah) yg akan mendoakan kita apabila kita tiada.

Anonymous said...

tahniah dood & rose

akem G said...

salam bro ~
wish ya congrats for ur newborn baby .. another liverpool fan's mania eh ?

mama aerish said...

alhamdulillah.....welcome to the parental world....krm salam kt ros...baby to cumiller...cam bonda dia.....nanti jgn luper post gambo baru eh....

congrats....

Mr. Right said...

Terima kasih bebanyak kepada semua. 2 malam tidor hospital, wife dan anak dah boleh balik rumah. Mak mertua aku ada di rumah tolong jaga baby. Then aku panggil orang datang urut wife aku 2 hari sekali.

Aku baru masuk kerja semalam. I don't think I have time to reply komen one by one as usual. Orang kata dapat anak kena kerja lebih kuat untuk cari rezeki. :). Pasal tak boleh tidor malam tu, aku baru rasa sikit2 je. Orang kata next few month baru betul2 tak tidor. Hehe...

Seronok dapat share kegembiraan ini dengan korang semua. Thanks again.

my-koleksi said...

Salam...

Tahniah bro sbb dah jd bapa... semoga bertambah lagilah rezeki kau dan barbahagia selalu.

!Nt4N said...

tahniah!!comel baby ko bro!

Anonymous said...

Congratulations!!

So happy to hear d wife and baby, sihat and selamat. Alhamdullilah!

In Silence - M'

Anonymous said...

tahniah....happy for u too.

azman said...

hai bz nya hang jadi ayah, sampai dah besawang blog ni..

InangRodat said...

mat betul...
aku masa melahirkan anak secara caesarian dulu tu, sorang2 aje sebab laki aku pi ngeteh (minum teh) ngn kawan2 dia... pas keluar dari bilik bedah tu baru aku tepon dia kata semua dah ok... sebabnya dia penakut..!!! hahaha.. tapi aku tak kisah sebab dia bapa/suami yg tersangatlah baiknyee.... anyway, congrats... semoga dimurahkan rezeki

Total Pageviews

. page counter