Friday, August 14

Aku Jadi Mangsa Plagiarism… Lagi

This will be quite a long posting. Aduhai… aku betul-betul malas nak buat posting sebegini. Aku harap I can settle this issue between the blogger and myself without I have to dedicate one posting for his stupid act. Aku malas nak gaduh-gaduh, malas nak create musuh, macam juga orang lain, aku pun busy cari duit. Jadi benda-benda bangang macam ni memang malas gila nak layan. Tapi aku terpaksa juga clear kan isu ini, I let you guys know why, later. I will try to be diplomatic and much as possible dan akan cuba sebaik mungkin untuk tidak menjadi blogger kurang ajar atau blogger emotional. Trust me, aku fikir berpuluh kali juga untuk buat dan post posting ini atau tidak. Since Encik Mohd Azizan Abdul Kadir diam membisu dan mengharapkan masa akan solve problem ini bagi pihak dia, he leave me with no other choice. Walaupun setelah copy not one but at least 4 of my blog posting...!

Ini adalah kali ketiga posting dalam blog aku kena cilok. But I have to say in this particular case it is far more interesting since the blogger is a serious blogger not like the previous two yang hanya main-main berblog. Blogger ini ada more than one blogs and he seriously want to generate money from his blog.

Ok, without further ado…. The big loser is….

http://tinsusu87.blogspot.com/

Do not go to his blog yet. I will guide you guys to visit his blog later. Slowly follow the chronology of event first.

10 August 2008, around noon aku jumpa benda ini dalam Innit page. Kepada yang tak tahu, innit adalah blog aggregator page own by Nuffnang.

Aku tertarik dengan tajuk posting dia yang hampir sama dengan tajuk posting aku few days before, pasal isu yang sama.

Jom Buat Demonstrasi Jalanan Membantah Kenaikan Tambang Taxi

See the only different? Tambang Taxi kepada Harga Susu

Ok… so, aku pun pergi la melawat blog yang at that time I still believe kebetulan title posting lebih kurang sama dengan posting title aku.

Then, bila aku baca posting dia aku terkejut sebab bukan sahaja title posting hampir sama, infect the whole article hampir sama. Susunan cerita, points yang dilontarkan, paragraph by paragraph sebiji sebadak sama macam aku punya. To his credit, ada la sikit-sikit perubahan yang dia buat. Contoh: dia tukar perkataan AKU kepada SAYA, TIDAk kepada X, and a few changes lagi. Aku tersenyum dan rasa sedikit bangga… hahahhaa… yela, since article yang aku tulis from scratch mungkin terlalu bagus sehinggakan ada orang sanggup copy, ubah sikit-sikit dan tulis semula dalam blog dia. Aku betul-betul bangga, aku gembira tak terkata, aku lompat tinggi-tinggi, terus pergi disko buka arak 2-3 botal dan raikan kejayaan itu dengan member-member. Haahahaha… obviously aku bergurau, bangga still ada but at the same time aku rasa geram dan sedikit marah. So, aku politely leave a comment and ask the blog owner to contact aku.

Here the article in picture format. Since dia dah delete posting tersebut on that very evening. Gambar Tin Susu Tiru. Download gambar dari sana, then besarkan gambar ke saiz yang sesuai untuk baca posting tersebut. Boleh lah nak bandingkan dengan tulisan aku pada 3 August yang lepas.

Ok, lepas aku tinggalkan komen, aku juga inform a few of my yahoo messenger friends. Then they also leaved a few comments. I did warn them to be diplomatic and not being too hash.

Selepas itu aku terpaksa offline sebab kena pergi meeting di Cyberjaya. Few hours later, masa dalam meeting beberapa member sms beritahu peniru itu dah delete posting tersebut. Then, minutes later I received sms dari peniru. Basically dia minta maaf, then inform yang dia dah delete posting tersebut. Sms pertama dia sama seperti email yang dia hantar, yang akan aku tunjukkan later. He also shows very nice gesture by congulated me for my newly born baby. How sweet… aku tersenyum sebab aku percaya aku dah dapat kawan baru, weird way… but still new friend. Aku replied sms dia few times then aku ingatkan jangan buat lagi.

Later that evening aku balik office, on laptop… automatically sign in to Yahoo Messenger then aku perhatikan ada offline message dari peniru. Again, message to hampir sama dengan sms pertama dan email dia yang aku akan bukak nanti. Seperti biasa juga aku akan buka gmail aku untuk approve comment, aku perhatikan ada pula email dari peniru…

Basically he blames his friend yang tipu dia dengan memberi isi-isi kepada posting tersebut. Aku accept his explanation although aku tak 100% percaya, since the posting too similar to mine.

Then just moment later, one of my friend send YM message inform aku ada beberapa lagi posting dari blog yang sama yang dia rasa sama dengan posting aku. Aku pergi dan check and I found out at least 3 articles hampir sama or mengandungi buah fikiran aku. Damn... aku jadi makin panas…

Please compare these pairs of articles.

http://tinsusu87.blogspot.com/2009/07/perlukah-aku-dengki-dengan-mereka.html

with

http://www.akubetul.com/2009/03/blog-blog-yang-aku-dengki.html

--------

http://tinsusu87.blogspot.com/2009/07/aku-komen-isu-semasa-ppsmi-dimansuhkan.html

with

http://www.akubetul.com/2009/06/aku-komen-isu-semasa-m-league-jadi-semi.html

--------

http://tinsusu87.blogspot.com/2009/04/love-money.html

with

http://www.akubetul.com/2006/12/love-money.html

I have to say bukan semua dia tiru bulat-bulat. Mostly dia tukar sikit-sikit dan ada yang dia ambil few points sahaja and elaborate with his own way or include some of his idea.

Aku terus reply email Encik Mohd Azizan Abdul Kadir dengan memberitahu dia yang aku meragui kejujuran dia dan aku inginkan penjelasan for his wrong doing. Sadly, dia tak reply email aku. Tengah hari kelmarin (12 August) aku send sms minta dia reply email aku. He did replied to my sms and said he will response to my email nanti.

Aku rasa aku dah lenient enough dengan memberi dia 4 days to come out with a solution and reply to my email. Malangnya dia refuse to do so.

So, I hope this will be a lesson to everybody. Tolong lah jangan curi idea orang lain. Kesianlah pihak yang bersusah payah berfikir, memerah idea untuk menulis sesuatu article. Belajarlah hormati orang lain supaya orang lain boleh hormati diri kita.

Satu benda menarik disini, juga terdapat satu posting diblog Encik Mohd Azizan Abdul Kadir yang bercerita pasal plagiarism. Konon-kononya he mentioned he against aktiviti meniru artikel orang lain. Dia juga memberikan buah fikiran untuk mencari idea menulis blog tanpa mengamalkan plagiat. Sadis sungguh… Encik Mohd Azizan Abdul Kadir cakap tak serupa bikin. Sedih….sedih.

Ini posting pasal plagiarism itu:

http://tinsusu87.blogspot.com/2009/05/kekeringan-idea-punca-plagiarism.html

Memetik tulisan blog orang lain bukanlah satu kesalahan. Cuma bagilah credit kepada blog asal. Aku juga sedar ada beberapa pihak yang copy atau memetik tulisan aku diblog mereka, sekadar nak share with their reader and friends. Tapi mostly they kind enough to inform their visitor that article datang dari sini.

Contoh:

http://suaralantangjejaka.blogspot.com/2008/08/12-0gos-2008-jejaka-terjumpa-artikel-ni.html

http://manjediary.blogspot.com/2009/03/pokok-rosak-kan-akar.html

Even Harakahdaily.Net pun pernah quoted pandangan aku dan mention pandangan tersebut dari blog ini.

http://www.harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=11944&Itemid=50

Terima kasih banyak-banyak aku ucapkan kepada mereka sebab berkongsi pandangan aku dengan pembaca mereka.

Reason utama aku buat posting ini adalah kerana aku tidak suka cara Encik Mohd Azizan Abdul Kadir menipu pembaca dia dan cubaan menipu aku. Melihatkan komen-komen daripada pembaca-pembaca blog dia aku sedih sebab mereka semua ingat idea-idea tersebut adalah his original idea. Aku juga percaya income peniru daripada advertisement boleh diragui status halalnya kerana ada unsur penipuan, wallahualam…

Jadi aku harap Encik Mohd Azizan Abdul Kadir tidak tiru aku lagi… infect jangan tiru mana-mana tulisan blogger lain lagi. Kalau takde idea nak tulis blog better biarkan blog bersawang. Or post any interesting forwarded email. Don’t know what he gonna do now, maybe dia akan delete semua posting tersebut, atau tukar tarikh dan buat seolah-olah memang dia yang tulis dulu then aku tiru dia. Hahahha… one of my posting yang dia copied adalah tulisan aku tahun 2006, even before blog dia wujud. I hope he will post a apologies message at his blog and let his reader know his acts.

Bigger picture, aku harap tiada lagi orang copy tulisan aku secara curi-curi. Malas lah nak deal dengan benda-benda sebegini. Although have to admit, memang rasa sedikit bangga, tapi still hopefully jangan lah malu-malu nak mention source of the article kalau copy tulisan aku. Tak buat linkback pun takpe lah, konon-konon taknak orang click, tambahkan traffic aku or increase search-engine-result blog ini. Plain word www.akubetul.com is good enough.

Selamat berhujung minggu kepada semua kawan-kawan. Jangan lupa pay Encik Azizan Abdul Kadir's blog a visit. Cakap la hello ke apa ke...


Update (15/08/09):


Seriously said aku tidak rasa gembira with the whole event. Aku still rasa serba salah. adakah tindakan aku memaparkan kisah ini diblog secara terbuka satu benda yang tepat. Azizan dah reply email aku dan hantar beberapa sms. Beliau mengaku salah dan beliau berjanji tidak akan mengulangi perbuatan itu. Di blog beliau pun beliau ada posted article pengakuan, although he sound not really satisfy with response by my friends. Takpe lah...Beliau sudah delete semua posting yang 'ditiru', tapi kalau ada yang still nak proof aku ada simpan gambar posting tersebut.

For the record, aku anggap isu ini dah selesai. Harap kawan-kawan di sini tidak lagi 'menggangu' Azizan. Although I must say, thanks for all the support guys! Seronok aku tengok ramai juga yang tumpang simpati dan share geram dengan aku.

Aku juga harap Azizan akan terus berblog dan buktikan yang kau boleh jadi blogger berjaya dengan usaha sendiri.

50 comments:

marrang nung! said...

salam bro..
dia ni budak lagi la...
nak kene ajar skit cara hormati orang...
kalo takde idea jgn buat blog...
macam aku ni...
tapi penuh jugak dia punya posting...
tak tahu la mungkin posting yang byk2 tu dia cilok dari blog org len gak...
adoyyai...
aku tgk pon sakit hati ni kan plak ko...

aNiS tHe BumbleBee said...

hum,aku terkejut bila tgk nama blog tu.sbb aku pernah 3-4kali round2 kt situ.xsangka pulak.pesal laa nk kene tiru2 org?byk lagi bnde dlm dunia ni nk citer.cite je lah psl diri sndiri kalau xtau nk citer apa sgt pon.dia xkeje ke?bergantung sgt kt iklan smpai kene tiru2 org.aku yg xkije ni pun xtiru.kekkeke.carila rezki yg halalan toyiban.kekeke!ciao!
p/s:dulu kaki copy gak kut time exam.hehe!

x-po said...

wat je disable highlight utk stiap entry..cam blog sy tu..tp xingt dh nk wat cmne..hehe

Reen said...

Seronoknya. Baru lepas tinggalkan komen kat blog kawan-kawan dia. T_T..

al-Wann said...

wah xsngka ek..ak siap follow die 2..xsngka btol laa..ish3..

Siti said...

Reen,

I pun benda yang sama. Seronok pula tinggalkan komen kat blog kawan-kawan dia.

@tune® said...

cop..kenapa kau x buat cara² artikel tidak dikopi orang??

http://bloginfotips.blogspot.com/2008/09/artikel-di-copy-orang.html

hihi...

Boo™ said...

o rlly?
thx 4 e infomation.
myb lpas ni kite sume kne berhati2 lah.
pegjaran.kalo tade org buat slh,mesti kite tatau cre nk perbetulkan kn :)

Khairil said...

ntah la, x tau plk ada kes plagiat hasil org ni...tp suma entry tu dah delete, x dpt nk compare

encik misteri said...

hadeh.aku pon follower die gak.xtau plak aku die copy ko pnye post.hadeh la..kejam3.. ntah cmne aku bleh follow die dlu.entry die yg lain tu bukannye best pon.ntah pape.huhu...

Erin said...

Hi Siti! Thank for informing me about En. Azizan's unkind acts in my blog.

To be honest, I'm quite a person who anti-plagiarism. I'm a poet and I had joined a few poem forum. This kind of case had happened on me several times that people often plagiarise my poem and post it as their works. Of course action had been taken on them by the admin/moderators.

I'm not being evil or whatsoever, but I do hope that you can take some action for your own right. This post is not enough since he still haven't wake up even after you have warned him. Besides, you should ask him strictly to create an apologise posts for you and clarify or revealed the truth for his unkind acts.

People like that shall get punishment.

Anyway, decision is still up to you. I just wish that your post can really stop people from plagirising your work. Becareful my friend and all the best.

noor afzan said...

alahai macam inipun ada ka..
aduyai~

kalau sayapun GERAM!

Tapi tu la..
Sayapun follow blog die gak..
pasni kena hati2 la rasanya~

░♥si lampu neon♥░ said...

stended la bro, sume bende kat net leh copy bro. jgn la burukkan name orang.. siap name bapak die..kan tak elok tu..

takpe, ko setel baik2 k..

aku harap si polan tu tak meniru lagi..

gunela idea seniri yang fresh..sgt memalukan bile jadi ceni..

neway, pada u..i think..tak seswai kot u mention fulname die..zzz

kk, tamau gado2 =) peace k.

fitriah said...

god, i can't believe this..

thank u 4 telling the truth. xsangke btol.

opaq said...

bro....
aku nak tiru...




hahaha...gurau2....

selamat berkenalan..hehe...

cik siti penguin said...

wow. if i were you, i wouldn't know to be insulted or flattered. tp, on the bright side, immitation is flattery.

*honestly, i've never been plagiarized before.

oranglidi said...

aih.. begitu ke kisah nye.. x sangka pulak..

oranglidi said...

aih.. begitu ke kisah nye.. x sangka pulak..

akukaya said...

"Kalau takde idea nak tulis blog better biarkan blog bersawang."

damn, terasa siot. blog aku lama giler tak update sbb takde idea.

jom copy paste content blog org lain pastu claim kita punya.

haha...cam siot jek.

naz said...

hahahaha ok ini amat mengejutkan dan amat memalukan :) anyway lu memang betul :)

loq said...

kalau gune wp ade plugin untuk prevent dari copy2 ni

teMan said...

lorr en jijan tuh tiru blog org ropenye?? teMan tatau pun slama neh.. sabo jek lah dak tin susu neh..

ape motif tiru owg neh?
smata-mata nak duit ke?

mekaseh kt salah satu blogger yg inform psl hal neh kt teman..

St said...

Kagum betul dengan kesabaran dan ketenangan mr.right menangani isu ini. Siap boleh minta maaf dan mengaku rasa serba salah lagi, sedangkan yang meniru masih cuba berdolak dalik dan malu-malu nak minta maaf secara terbuka. Kalau tiada peminat mr.right pergi komen diblog 'kawan-kawan' peniru adakah azizan akan buat posting pengakuan? Rasanya tidak.

Syabas mr.right. Respek.

marrang nung! said...

bro...
knp ko mintak maaf lak kat dia lak ni...
dia dah byk untung dah sjk ko tulis pasal dia...
blog dia dah makin byk reader...
dah la dia tak mintak maaf scr terbuka kat ko...
aku pun dah dua tiga kali msk blog dia pasal ni...
geram plak aku kat ko ni...
batu api betul la...

pauhputik said...

aku sokong si lampu neon

aku bukan nak cari gaduh

cuma x sesuai letak nama penuh dia

kat sini. Kurang2 dia dah minta maaf,

x salah nak gtau jugak umum pasal benda

nie, tapi jangan la sampai jatuhkan

air muka dia, kurang2 guna la gelaran

hamba Allah ke, En Anon ke, ape2

je la yang dirasakan sesuai.

Kepada kengkawan semua, ingat setiap

manusia ada buat kesilapan, mungkin

hari ini hari dia, mana tahu esok lusa

hari kita pulak. Aku minta maaf

kalau komen aku x menyenangkan

kalian.

notso_violet : seindah bunga seri pagi said...

To mr.right,
haks cam skema ke ape tah.
Eh eh, jadi tinsusu tu pengamal plagiat la eh. Rasanya tak mengejutkan, dah lama baca blog dia, malah PERNAH kenal dia personally sebelum nih. Dan penah lihat cara dia bekerja buat assignment kuliah semua. Jadi saya memang dah agak dari awal dia ada copy paste idea orang lain untuk entri2 dari blog dia tuh. Pandai pulak dia nak kaber huhuh.

bluehope said...

Thanks for your information. Mmg I familiar jgak dgn En. Azizan nih. Tak sangka la... Dia jgak pnah visit blog kawan I.

LuVidA^^ said...

blog zizan tu ida mmg salu pegi..
em..x sgke lak..
tp tu la..ase die budak2 agi kot..hehekk..saba la ye..psni msti x jd agi da :D

Iqone_Dinie said...

Salam cik siti...alahai...sianyer die...nape leh jadi sampai camtuh???bro pon turut bersimpati ngan poblom cik siti tue..tapi pe pon harap leh setel poblom tue ngan cara baik2 erk..xnak la gaduh2..kalo leh sume blogger malaya bersatu baru la best..bersatu kite teguh....

Anonymous said...

Salam.. hahaha.. kecoh la lu.... macam posting lu ni ada harga je... jual tepi jalan xde org nk la bro.. aku pn tiba2 je tercampak kat cni.. sama la cam nama domain ko tu.. aku betul eh??? tapi sbrnya ko ni bajet je betul... pi gi daa mabuk.. sama2 bagi maju la mabuk.. xyah nk kondem mamat tu sgt2.. kalo org kondem ko pe cer? gelabah? silap2.. pe aku tulis kat atas ni pun lu dh gelabah... lu mmg gelabah la kan? alahai.. ni la orang melayu.. xleh nk maju sama-sama... sket2 nk minta upah.. nk de creadit.. nk tu ini.. cam taik la weh.. contoh org china.. maju tanpa byk bicara tlg member2... maju sama2.. bape kerat je anak melayu ni maju dgn muka yg ikhlas? maju ngan riak dan bangga? taik la beb... dok bawah tempurung lagik bagus.. anyway.. lu nk marah aku.. marah laa.. aku keep watching.. - (harap2 komen aku akan jadi TOPIC next post ko.. wakakakaka...) -

ikhlas dari Penonton Anak² Melayu.

cik intanurulfateha said...

.haish same lah
.follow die jgk
.tp entry yg dia plagiat, die da delete la
.and entry die mntk maaf, x jumpe pun~
.tp skng sume dah setel kn?
.x mo gado2 lagi
.heee ;p

neewa76 said...

salam...
bgus cara tguran ko ni bro..at least dia blh brubah..cara ko ni pn blh buat dia tkenal..lpas ni org akan selalu g tgok blog dia hanya nak pastikan dia ada tiru ko pnya x...kn kn kn...heeee

abikhsan said...

Tahniah bro, posting ni dapat the highest comment.

Hit blog kau pun naik mencanak dan blog Azizan pun also naik mencanak. Kira strategi menjadi la..

Aku pun notis, banyak komen kali ni dari orang baru. Satu dua aje komen dari orang lama (follower)... Mana dia orang pi...

Again, off topic...

1st EPL match, all top 4+1 (M City) won their 1st match EPL 2009/10 except Liverpool.... Ahaks... What the sign..???

Mr. Right said...

marrang nung!,
Yela, dia masih muda. Perlu byk belajar lagi.

Aku minta maaf sebab aku mcm kesian pula tengok dia. Bersungguh cover, tapi kantoi juga. Then, sms2 sedih dia kepada aku. :). Aku tak sampai hati.

Tima kasih la sebab support aku. Ko antara org pertama komen dia blog dia, walaupun lepas beberapa minit komen ko kena delete, sekali dgn komen aku. Hahaa.. kesian kita.

aNiS tHe BumbleBee,
Dulu masa exam aku jujur. Hahaha...

x-po,
Susah pula org lain yang bertujuan baik nak copy.

Reen,
Thank you very much. Nanti aku belanja ko dgn tunang ko tengok wayang. K?

al-wann,
Ish10.

Siti,
Thanks siti nurhaliza. Datuk K sihat? Hehe...

@tune,
Tak pandai lah, sedikit malas pula tu.

Boo,
Betul2.

Khairil,
Dia dah delete. Tapi aku still simpan gambar, kalau ko nak bukti lah.

encik misteri,
Haha... tak baik kutuk dia cam tu. Kawan2 dia marah nanti.

Erin,
Thanks for your suggestion. For me, enough la. He learn his lesson. Hopefully he will never repeat lagi. Kalau poem kena copy memang rasa lebih marah, since it is a art work. Love to read your poem, care to share with my blog friend? Jadi la Guest Blogger. K?

noor afzan,
Tu la pasal. Aku ingat takde dah. Ada lagi rupanya.

░♥si lampu neon♥░ ,
Pada aku dia patut fikirkan risiko sebelum bertindak. Aku cuma hormat orang yang pandai hormat orang lain. Peace!

fitriah,
Lepas ni kena pandai bersangka-sangka.

opaq,
Tiru la. Hehe.. Nanti aku hadiahkan dengan sati entry. Dapat trafik free lagi. Hehe.. salam.

cik siti penguin,
More insult than flattered. Ada la sikit2 rasa bangga.

oranglidi,
ya... begitu lah kisahnya.

akukaya,
Blog ko bersawang tapi income still jalan. Lain la citer. Aku ni juga yang belum pandai2 nak niaga online.

Naz,
Thanks for the support. Salam kenal.

loq,
Aku tak pandai pakai WP.

teMan,
Jijan? Wah... mcm besfren ni. Haha... Gud luck!

St.
Aku setuju, rasanya tak juga.

Thanks for the respek! :).Haha..

pauhputik,
Pasal reveal real name lagi. Mana ko tau itu real name dia? Hehe.. Dia pun tak komplen pasal nama tu, ntah bukan nama betul.

notso_violet : seindah bunga seri pagi,
Panjangnya nick ko. Haha... dah agak dah? Wah... ko ni classmate dia ke? Aku dulu masa kat U pun ada gak tiru, tapi again with permission lah, bukan curi2.

bluehope,
Dari tak tau jadi tahu. Alhamdullillah.

LuVidA^^,
Harap2 cam tu lah. Pas ni tak jd lagi.

Iqone_Dinie,
Sapa cik siti? Lain kali baca dulu posting baru komen. Hahaha...

Penonton Anak² Melayu,
Hahaha... ko seorang badut! Kalau posting aku tak laku, takkan ada org copy n paste. Nak aku tolong, minta la... bukan curi!

neewa76,
Aku memang baik pun. Aku fikir byk kali jgk samada nak besarkan atau tak isu ini. Tapi since dia senyap selama 4 hari, aku terpaksa.

abikhsan,
Mana ada strategy. Paranoid la ko ni. Aku terpaksa la, sebab dia tak reply email aku. Kalau boleh aku nak setel diam.

Liverpool nak jadi 'hero hindustan' season ni.


All,
Sorry kalau ada komen yg tertinggal.

Again aku nak ucap terima kasih kepada yang tumpang simpati, sokong, support dan kesian dengan aku. Terima kasih bebanyak. Kepada yang benci, marah dan tak puas hati dengan aku sebab kes ini... Ermm.. lantak lah dgn korang... Hahaha... majority rulez!

░♥si lampu neon♥░ said...

benci!! marahnye!! hahaha ape kate ko buat entri sal blog aku plak? alhamdulillah..naik trafic aku cam zizan skang =) peace..! hahaha

BAGAk said...

Sebenarnya penat layan peniru blog ni.
Saya pun pernah kena kes yang sama.

Biarlah mereka nak buat apa2 pun, nanti pembaca akan tahu sendiri.

Kalau tak ada idea, jgnlah mengada2 nak menulis blog....heheheh

notso_violet : seindah bunga seri pagi said...
This comment has been removed by the author.
akukaya said...

Anonymous@Penonton Anak² Melayu mcm poyo je.

sape ckp copy paste tanpa ada etika boleh memajukan sesuatu bangsa? kamon la, kalo kat US ni boleh disaman beb bab2 hak cipta ni. akubetul tulis artikel tu, jd dia ada hak cipta dia ke atas artikel yg dia tulis. apa yg nak dia buat terhadap artikel dia adalah hak dia.

yg copy paste patut beri kredit. itu etika dlm dunia penulisan. bdk2 yg masuk U skrg ni tak belaja ke etika ketika menulis tesis, jika ada ambil dr sumber mana2 kena bgtau punca sumber tersebut dibahagian reference.

lg satu Anonymous@Penonton Anak² Melayu, tlg la jgn jadi bacul. letak la nama hang atau blog hang. bacul giler. nah, aku letak link blog aku www.akukaya.com. nama penuh shahril bin samsudin. haha... nak letak nama penuh dgn nama bapa pun malu ka? aku bangga dgn nama bapa aku sbb aku bukan anak haram. anak sah tarafnya sbb tu aku tak malu nak letak nama penuh siap dgn nama bapa.

anak yg malu dgn nama bapa je tak mahu letak nama penuh. bacul.

arek said...

fuiyoo..pengaruh kuat incik betul ni hehhehe

joesh said...

nama ko shahril bin samsudin...gila aa..camne aku leh tak tau...aku tau dud je

Mr. Right said...

░♥si lampu neon♥░,
Blog ko tak cukup menarik utk diblogkan. Hahaha....

Bagak,
Betul. Kalau takde idea post la lirik lagu ke, gambar permandangan ke.

akukaya,
Takyah la layan sgt bebudak tu. Dorg tgh suka gila tu dpt perhatian dari org dewasa mcm kita ni. HAhaha...

arek,
Pengaruh? Wah, mcm ahli politik la pulak.

joesh,
Wei joe... Itu bukan nama aku lah. Itu nama member aku dari akukaya.com.

manje said...

salam,
i nak tanya you la mr. right.
antara plagarisme and memburukkan nama orang secara besar-besaran ( i rasa besar-besaran la sebab ini kan internet, orang dari ceruk mana pun boleh baca),
you rasa mana lagi teruk?
to me memburukkan nama orang lagi teruk.
in your case you kata you ada bukti kan, alhamdulillah....
kalau takda bukti dah umpama macam you fitnah orang tu pula.
siap letak nama penuh.
so sad.you deal la dengan dia kat luar, di dunia yang betul.cara yang baik.
kalau memang dia salah pun, you shouldn't aib kan his father's name.

it's just a blogosphere la bro,take it easy la~

-i have no connection with that person who copycat your entry,this is just my opinion-

unwanted said...

kalau aku la, dalam blog aku tidak kisah sangat kalau orang ambil dari cerita aku atau pape dalam blog aku.
cam kalau dorang ambil tajuk dari blog aku kemudian buat entri sendiri atau ambil penulisan dan edit.

cuma kalau ambil direct tu kalau boleh bagi kredit sikit bagus juga.:)

razy san™® said...

salam en.akubetul

walaupn entry ni dh lme tp aku baru terjumpa

tak sangka plak en.zizan tiru entry ko..sbb aku dlu stdy 1 tmpt dgn die..so knl2 gak la

tp aku rase, x elok gak kalo ko wat entry ni utk mjtuhkan die..

mmg die budk lg mcm aku gak..
kalo de silap n salah tlg tnjukkn


bukn nak kate ape la..tp setiap entry yg kita wat b'kemungkinan besar dh pun diwat oleh org lain gak..iyela, kan ramai blogger kt msia ni...

so, maybe idea tu same je..kalo nak chek 1-1 tu mmg berzaman la..

aku rase baik forgive n forget.(wlpn dh lame kn)

kita ni hanya manusia biasa yg x mmpu utk m'muaskn ati stp org kt muka bumi ni..

dan adakalanya kita bukannya selalu betul...kesilapan yg berlaku tu, adalah lumrah hidup..ok

anyway nice blog.

Anonymous said...

poyo nk mampus nate ne...mcm la ko x amek kopi paste bongok!!!...mcm blog ko best...poyo ranus thap cipan gile nk suh org mntak ampun kt die..eiii x kuasa i..aha

Anonymous said...

poyo nk mampus nate ne...mcm la ko x amek kopi paste bongok!!!...mcm blog ko best...poyo ranus thap cipan gile nk suh org mntak ampun kt die..eiii x kuasa i..aha

maharam said...

Salam,
Saya linkkan entri sdr ini dalam tulisan saya yang akan dipublishkan pada 24/9/2010 di http://www.100penulis.com jam 8.05 pm. Harap maklum.

Miss Yaty said...

ok..honestly terkejut bila baca entry ni. tak sangka blogger tersebut buat macam tu.
tapi saya blur owner blog tin susu ni azizan kadir tu ye?

maaf kalau soalan saya ni buat anda serabut.

Acap Razak said...

sabar bro..ak pon baru je kene plagiarised...tapi maleh nak kecoh sbb aku pon baru lagi...nnt org ingat ak kerek plak kan...so sabar je la..mgkn entri kali ni blh sedarkan dia..

man said...

heheh..xblh copy ke.

Total Pageviews

. page counter