Monday, August 17

Ms. X’s Allergy

Guest blogged by Ms. X. Ini kali ke 3 Ms. X jadi guest blogger.

1. http://www.akubetul.com/2008/06/dont-annoy-me.html
2. http://www.akubetul.com/2008/07/politik-lagi.html

1st time dulu aku pujuk dia, yang kedua pula aku minta izin nak modify her long comment into posting together with another long comment from Zackos. And this time she insists aku post article ini.

Although I have to admit drama kantoi copy mengopy, tiru meniru, tembak-tembak dah selesai. Aku rasa aku dah cukup baik dengan penuh budi bahasa handle case ini, namun still ada orang kutuk-kutuk aku. Aku approve je komen kutuk mengutuk tu, rasanya aku approve semua komen cuma satu aku terreject. Seriously tak sengaja terreject. Aku terima je kutukan tu, lantak lah. Pada aku memang mustahil nak puaskan hati semua orang. Tapi Ms. X sebagai seorang kawan yang baik, yang mungkin sayang dengan aku (hahaha…) terasa bahang panasnya. And she wrote this article tanpa sebarang influence dari aku. She sends to my email and leaves to me whether to post or not. Of cause la aku akan post, takkan aku nak kecewakan kawan baik aku yang aku kenal more than 10 years semata-mata nak jaga beberapa hati orang yang aku baru nak kenal. Kan? Tulisan di bawah pun bukan ditujukan kepada peniru, tapi lebih kepada orang-orang sekelilingnya.

Ms. X has a blog but she’s not gonna tell. She prefers to remain anonymous as she doesn’t want to be stalked. Bukan pengecut cuma menghargai privacy. “pengecut” dan “doesn’t want to be stalked” ada beza, faham? <<>

-------------------------------


Ms. X’s Allergy

Aku sebenarnya nak tinggalkan komen kat previous entry Mr. Right. Ala, entry yang cerita pasal entries Mr. Right dah dicopypaste oleh orang lain tu. Tapi bila dah komen, terasa panjang pulak macam entry itself. Since dah lama tak guestblog, long overdue dah, might as well I comment as entry.

Please be informed that this entry is NOT for the Hamba Allah, he’d already apologized. As far as Mr. Right’s concern, the case is now closed. So, perlu diingat, entry ni bukan untuk Hamba Allah tu. This entry is for some of the commentors, ditujukan khas untuk sesetengah orang yg komen. Dan juga entry ni ditulis atas initiative aku sendiri, Mr. Right tak suruh & tak bayar aku. Frankly, I don’t think he can afford me. Aku pun ada pendirian & pendapat sendiri, don’t insult my ability to think.

Aku agak terkejut dengan sesetengah komen yang rata-rata agak ok dengan kegiatan copy paste ni. Kalau kasi support, I understand and I don’t mind sebab Hamba Allah tu kawan you all but menyokong aktiviti copy paste tu, memang tak patut la. Maybe sebab orang-orang yang menyokong ni pun pernah copy paste kot.

Tapi yang paling aku allergic bila aku baca argument ‘orang melayu tak maju’. Allergic betul aku. Aku tak kisah kalau korang nak kutuk Mr. Right (haha, sori la brader) tapi kutuk tu biar la logic & berakal. Orang cerita pasal kereta, engkau cerita pasal getah sayur. Apa benda?

Orang komen tu kata orang melayu takmo tolong kawan-kawan, tolong sikit nak upah, nak kredit. Tak macam bangsa lain yang tolong kawan dengan ikhlas. Allo! Orang melayu nak maju kena tiru-tiru ke? Kes ni bukan “tolong kawan”, ni kes “curi”. Tau beza ke tak antara “tolong” dengan “curi”? Nak kena buat kelas pulak kang. Or you’d prefer in English? Help and steal, got difference you know! Aku serious tak faham apa lah orang suka sangat pakai argument ‘bangsa’ ni. Hidup 1Malaysia! (Yukhs) Kalau betul takpe gak, ini salah penggunaan. Takyah la cerita bangsa-bangsa ni, geli aku. It’s all about individuals regardless of the race, religion etc.

Lepas tu, ada pulak culture orang yang bersalah dijulang sebagai hero. Orang yang mengopypaste di“tak apa”kan, orang yang dicopypaste (victim) lak yang dibelasah. Ni macam berita-berita kat TV je, orang yang report kena tangkap dan soalsiasat, orang yang bersalah tu best-best makan tempe. (sekadar contoh sahaja) Biasa la, Malaysia boleh kan?

Lantak dia la entry dia laku ke tak jual tepi jalan, the thing is the entry yg dia jual tepi jalan tu dah kena curik! Suka diingatkan, kami tengah cerita pasal kereta, bukan getah sayur.

Pasal disclosing nama tu, berbalik kepada niat la. Aku fence-sitter dalam hal ni. Tapi sendiri buat, sendiri tanggung la kan? Bukannya nak aibkan orang. Criminal “Wanted” poster tu kira aibkan ke? Ni ibarat ada mamat curik motor korang depan mata tapi biar kan la, takyah la debik belasah dia depan orang ramai, nanti dia aib pulak, mungkin harini rezeki dia nak mencuri.

Apa punya mentaliti la korang ni, mencuri pun di OK kan. Pelik aku.

Dammit Mr. Right, aku dah tolong kau ni dan aku sebagai orang melayu yang distereotype tak ikhlas, aku nak upah (please refer para 5). Kau ingat aku tolong ni free ke? You owe me nasi ayam satu, dude!


-------------------------------


Thanks Ms. X. Ok… nasi ayam, not a biggy. Just let me know when and where insyallah aku datang. Kalau weekdays aku datang sorang, so consider dating lah, kalau weekend maybe with my wife and baby. Hehe…

Untuk makluman semua orang, Ms. X masih lagi single and I believe available. So, kalau ada yang terpikat dengan beliau (just from her writings) let me know, maybe I can hook you guys together.

Pasal guestblog, aku memang menerima tulisan daripada sesiapa. Kalau aku rasa tulisan tu layak, aku akan postkan. Tak kira apa tujuan tulisan itu ditulis, nak tolong aku ke, nak tolong orang lain ke, nak luahkan perasaan ke, nak memikat awek ke, nak promote blog pun boleh. Janji tulisan yang berkualiti. Komen-komen for that particular entry Guestblogger tu perlu jawap sendiri. And for this case, Ms. X akan jawap kalau ada komen. Cuma lambat sikit lah, sebab aku still on comment moderation. So she have to wait I approve comment tu dulu then baru dia boleh jawap and aku approve komen dia pula.

Chow…!

14 comments:

░♥si lampu neon♥░ said...

wah2 komen pon jadi entry siot! kembang hidung aku yang kuncup ni wakaka!

dah dah la tu weh.

case closed. mari berdamai2 damai.

badboy said...

Dude..
1st of all, jangan sedih liverpool kalah...hehe!!sorry off topic sikit..baru mula season...takpe..

Actually aku macam biasa la, sentiasa lawat blog ko ni...tak penah lupa member...tapi tak nak la tunjukkan sangat..nanti ko terharu lak..hehe!!

Dah lama aku tak comment..tapi bila ada special guest ni, aku comment la...sebab aku pun setuju dengan Ms. X ni...

Untuk pengetahuan semua pembaca blog Aku Betul ni, Mr Right ni kalau dia tulis blog memang ambil masa yang lama sangat2...dia nak make sure orang puas hati dengan apa yang dia baca..Dia teliti sangat2 dengan apa yang dia tulis dan semua idea memang datang dari otak Aku Betul dia tu...

Bila tiap kali dia nak post apa yang dia tulis, dia akan pastikan font, color, gambar etc semuanya yang the best la...

Penah sekali aku tegur dia, 'Apa la beria sangat ko edit gambar tu bob'... (tak tau la dia ingat lagi ke tak) Dia jawab, dia nak pastikan orang yang baca blog dia tak boring...sampai macam tu sekali la...

Memang tak nafi la, dia tak nak orang boring sebab nak orang selalu baca blog dia tapi at the same time, aku nampak dia memang buat semua tu ikhlas sebab dia memang suka share cerita..Aku paling suka borak dengan dia dulu sebab apa yang dia borak mostly fact...Wa sallut sama lu bro...

So kepada yang menyokong perbuatan copy meng 'copy' ni...fikir la balik..jika seorang penulis bersusah payah curahkan idea, tapi korang senanng2 copy...lepas tu siap cakap biasa je benda tu...fikirkan la balik, kalo korang berada kat tempat MrRight...(aku penah copy gak pantun ko dude tapi aku bagitau ko kan) hehehe!!!

Apa2 pun, aku memang sokong apa yang Ms X tulis...Dood, aku macam Ms X gak, comment hanya bila perlu je..hehe!!lain2 aku simpan dalam hati je la...sebab aku lagi prefer borak dengan ko dari comment kat blog ko ni...hehe!!

Okla dood...Teruskan berkarya...Glory, Glory, United!!
p/s: Kem salam kat Ms X kalo ko jumpa dia...aku rasa character dia macam ko la dood!!!hehee!!I like :P

neewa76 said...

pjg lebar 2nd komen tu..aku angkat tangan je la...tanda stuju dgn dia..hehe...blog ko mmg best..klo x melawat rasa rugi lak...bnyk inpo

Ms. X said...

all: first of, saya tak tahu-menahu pun Mr Right nak buat matchmaking megasale kat sini. Itu dibuat di luar kuasa saya.

si lampu neon: stuju. case closed. make peace not war. Love your avatar pix! Cute.

badboy:
1. puji melambung nampak, brapa Mr. Right bayar?
2. Pjgnya comment, nak jadikan entry jugak? heh
3. W'lam. Character saya tak mcm Mr. Right. bak kata org, masuk kandang lembu...menglembu, masuk kandang kambing...mengambing.

neewa76: blog Mr. Right ni taklah best mana pun. Lagi best blog kawan dia. kan Mr. Right? hahahaha..

badboy said...

Ms.X,
Mr Right xbayar satu sen pun kat saya tapi memang ikhlas ni...tapi kalo Mr Right nak belanja nasi ayam gak, ok je..hahaha!!!

Saya ni nak jadi entry untuk Mr Right memang tak layak sebab saya ni tak pandai nak becerita..Hanya pandai bersembang je...hehe!!

Siti said...

Ms. X owns a blog? From the 1st time she became guest di akubetul I fascinated to know more about her.

Her points in this posting are arguably correct. :-)

Reen said...

Saya follow blog akubetul bukan kerana tulisan beliau yang best sangat atau sebab saya kenal dia. Tapi sebab tulisan dia yang ikhlas.
Saya pun tahu dood memang bersungguh tulis setiap entry dia. Ms.X dah kenal dood 10 tahun? Cinta monyet ke? huhu.

Semoga terus maju dan entry tidak ditiru lagi.

Ms. X said...

badboy: aaahh, another stereotype melayu yg tak ikhlas & nak credit/pujian memanjang :P

siti: yes, i do own a blog. So my points are correct but not so-very-correct? ;)

Ms. X said...

reen: rasanya masuk tahun ni dah 11 tahun, kan Mr. Right? and Choooii!! bukan cinta monyet or mana2 binatang, just platonic friendship.

akukaya said...

wah, boleh la nnt aku jd penulis pelawat@peliwat blog akubetul. hehe...

nnt ada masa boleh la start mengarang. walaubagaimanapun, boleh ke sy berkenalan dgn ms X. hehe... skema abis dah ayat ni. kalo tak terpikat gak, tak tau la.

Penonton Anak² Melayu said...

Salam..

Yup, akhirnya ada gak petikan komen aku terkluar kat entry ni.. Good boy!

ok, back to da topic..

nak tnya bang, CD, DVD, VCD, MP3 dan pelbagai lagi barang kat umah, kepunyaan ko mahupun yang ko tengah pakai tu ori ke bang???

jawab dulu soklan ni bang... baru la ko leh kondem sama aku smula.. ngah ngah ngah...

Jgn la nk citer byk pasal hak-hak cipta ni.. lainla kalo ko de daftar nama company ke.. trademark ke.. leh gak la ko nk saman2... ni kosong je beb.. naek mahkamah pun xlayan... tang mana kata di HAKCIPTAKAN? tunjuk kat aku, bab berapa, seksyen bape dlm buku undang2 yg tulisan ko ni boleh dikategorikan sbg HAKCIPTA ko? ngah ngah ngah...

Kepada akukaya:
Aku bacul? oyeah? thanks a lot!!! bangga seh dpt trademark kat cni...
leh la nnt wat domain www.akubacul.com wakakakakka

Anonymous said...

balas komen untuk penonton anak² Melayu :

utk soklan ko no 1 tuh,

weii mamat... kat uma aku pun melambak CD, VCD cetak rompak... tapi aku beli.. aku byr... wpun murah 1 keping 5 hengget.. tapi AKU BYR!!! ko cetak rompak si dood punyer entry, ada ko byr??? dahla copy paste pastu ngaku diri sendiri punye... serupala ko g masuk wayang bwk video camera.. rekod curik2 movie setem.. pastu upload kat youtube, claim citer tu ko buat....

soklan no 2, hak cipta²...
mmg la dlm undang² tade seksyen mana2 pasal HAKCIPTA....
cuba ko kuarkan otak ko dr tengkorak pala ko tu.. ko belek dr ujung sampai ujung.. ada ALLAH letak cop hak milik otak tu ko punyer?? tade kan??? so g la buang otak tu... sbb takde termaktub dlm mana2 buku yg otak tu hakmilik ko....
tapi mengapa ko kata otak tu otak ko?? pasal ko lahir2 je otak tu da ada dlm tengkorak pala ko....
so sama la ngn hasil kerja si dood ni... entry dia.. tulisan dia.. lahir dr idea dia.... mmg la ko cr sampai ujung dunia pun tade tulis HAKCIPTA dia.. tapi tulisan tu entry tu benda tu dtg dr idea dia....

hah pasal aku bacul tu...

org baru sound ko sikit.. ko tu bacul.. ko terus nak buat domain akubacul.com ... kan da terserlah ko suka copypaste idea org???

utk dood,
sori la aku emo pepagi ni.. aku ni silent reader ko je... mmg tak penah bg komen ape2 pun...

:: dr aku seorg pompuan yg emo[si]...

Ms. X said...

akukaya: ayat skema sangat. :P

penonton anak2 melayu:
1. Saya yang tulis entry ni BUKAN Mr. Right. Get your fact straight. penat type, saya nak kredit!
2. Komen anda kali ni agak bagus. well done (give credit when its due). Bila the topic is “you”, you dah takde right untuk tuduh balik orang lain, you don't get to argue about other people. Orang yg kena tangkap tak logik la being defensive by deflecting to others, nampak sangat la you yang salah. Ni mcm Faisal Abdullah, CEO Kuala Dimensi.
3. Komen bagus tapi salah penggunaan. Kot ye pun kami ada illegal vcd (yg dah tentu tak baik, jgn beli ye anak2), point being, kami beli untuk diri sendiri. Kami bukan beli then repackage and release balik “Transformers directed by Ms. X, making her debut as director”!. Skarang, kes nye macam tu lah; diambil dan direlease sbg hasil sendri. Kalau simpan sendri, takpe la gak kot. Lagi teruk! Transformers hasil ‘anda’ tu dikantoi oleh Michael Bay. Mcm kes ni, dikantoi oleh directornya sendri – Mr. Right.
4. You don't necessarily have to copyright everything kan? kalau assignment kat university dulu orang copy bulat2 pun, marah mengamuk woi. copy sikit2 pun marah siot. Payah la semua pun nak copyright & trademark.
5. Anyway, sometimes criticism is great, it leads to critical thinking. Salam ramadhan. good argument and good try though!

Pompuan yang emo[si]: great minds think alike. ;)

Anonymous said...

Good poѕt! We are lіnking to this great post on οur site.
Keep up the grеat writing.
Here is my weblog loans for bad credit

Total Pageviews

. page counter